FOTBAL  »  Superliga  »  DOSARUL PENESCU

"Vine şeful nostru de week-end!"

Articol de - Publicat sambata, 27 iunie 2009 00:00

Fraza îi aparţine patronului lui FC Argeş, cel care a ţinut contabilitatea mitei în computerul personal.

Replica lui Penescu despre o întîlnire cu Gheorghe Constantin apare în rechizitoriul "dosarului Piteşti". Documentul abundă de date şi episoade incredibile adunate în anchetă de procurori

Întins pe 215 pagini, rechizitoriul din " dosarul Penescu", prin care 12 oameni din fotbal sînt trimişi în judecată de DNA Piteşti, cuprinde pasaje incredibile despre fotbalul din spatele cortinei: interese încrucişate, lipsă de scrupule, replici vinovate sau spumoase, dialoguri fără perdea. Totul cu un singur numitor comun: bani, bani, foarte mulţi bani!

"E primul care pune botul"
Într-o discuţie purtată în septembrie 2008, Cristian Mincă, preşedinte la FC Argeş, îi comunica patronului Penescu faptul că Florin Prunea i-ar fi spus că la nivelul federaţiei se ştie că reprezentanţii clubului piteştean au contactat arbitri şi oficiali ;) din cadrul FRF pentru a beneficia de arbitraje favorabile.

Penescu: El e primul care pune botul. Ce vrea, mă, să-i dăm numai lui?
Mincă: Da, da' nu vedeţi? Că cineva totuşi vorbeşte, de se aude la el de ...
Penescu: Băi, astea sînt lucruri care ...da' ce să vorbească? Păi, dacă el a fost cu Liviu? Ce să vorbească? Mai trebuie să-i mai spună cineva ceva?.

Concluzia DNA Piteşti: "Cele două persoane convin că, practic, Prunea ar avea cunoştinţă de coruperea arbitrilor, datorită faptului că în urmă cu circa doi ani de zile, efectuase astfel de acte pentru FC Argeş împreună cu Făcăleaţă".:O

"N-am legătură cu arbitrajul, sînt acuzat de trafic de influenţă la comisii. Sînt lucruri interesante în rechizitoriu. Penescu vorbea multe, pe mine mă înjura de mă spurca"
Florin Prunea

"Ăştia sînt şmecheri, mă!"
Trimiterile la directorul internaţional al FRF, Florin Prunea, abundă şi atunci cînd sînt evocate episoade prilejuite de judecarea la comisiile federale a finanţatorului piteştenilor. Penescu îl îndeamnă pe Mincă să şi-l facă amic pe Prunea: "El o să rezolve. Nu mai stau eu să pierd timpul cu el".

Apoi explică: "E mai tare Prunea acum decît Kassai în federaţia asta, după mine. E deja mai şmecher. Ăştia sînt şmecheri, mă! :X Nu vezi că Prunea le-a cam luat maul pe la ăştia? Mie asta impresie îmi face. Au tupeu. Ştie să folosească canalele media ăştia. Sînt ai dracu'!".

"Scîrba asta de Prunea!"
După ce Penescu a fost însă sancţionat cu o amendă de 30.000 RON şi o suspendare pe 6 luni de Comisia de Disciplină, patronul Piteştiului începe să-l bănuiască pe Prunea că nu l-a ajutat spre a-i cere ulterior o "taxă de protecţie" mai consistentă: "Scîrba asta de Prunea, că eu cred că nu stătea astăzi Sandu de-astea, e ziua lui! Dacă Prunea le-a zis: «Dă-i, mă, şi ăstuia 3 miliarde», ca să sărim mai mult la Apel?".

Penescu: Acuma, i-ai dat, i-ai dat, ce p...a mea să mai facem? F...tu-i în gură să-i f...t! Bă, da' ce nesimţiţi sînt! Ce lume murdară e în fotbalul acesta!
Mincă: Dacă l-aţi vedea pe Prunea cum a vorbit, mi-e şi silă!
Penescu: De ce?
Mincă: Păi, nu putea să-mi spună: "Nu, bă! Pleacă de aici, nu mă lasă şefu'.
Penescu: E ţigan, mă..., da ce ţigan!

"Vrea mai mult"
Nemulţumirea lui Penescu faţă de Prunea era şi mai mare a doua zi după suspendare: "E un nesimţit. Nu trebuie învăţat la mai mult. Tot atîta. Nu mai ştiu ce să mă mai fac cu ăsta, pentru că s-a învăţat rău de tot. Acuma i s-a părut că e puţin. Vrea mai mult, îţi spun eu!". :S

Pe 12 martie 2009, Penescu vorbeşte şi cu Liviu Făcăleaţă în aceiaşi termeni agresivi şi despre Gheorghe Constantin, fostul şef al CCA, cu care urma să aibă o întîlnire spre a-i oferi suma de xxx drept mită, potrivit rechizitoriului: "Vine neica! Cel mare, şeful mai bătrîn! Şeful nostru de week-end, f..tu-l în gură! Na!".

"Nu e aşa cum crezi, Kassai e un şpăgar notoriu. Notoriu. Deci e peste Prunea"
Penescu în dialog cu Mincă

190 de fiole de efedrină a cîte 5 ml. s-au găsit la domiciliul lui Liviu Făcăleaţă, care a refuzat să facă declaraţii despre deţinerea acestei substanţe din categoria drogurilor

"Foarte bine că Prunea e considerat mai tare decît mine în FRF. Care-i problema? Ştiu ei de ce spun asta. Ferice de cei care nu l-au cunoscut pe Penescu"
Adalbert Kassai, secretar general al FRF

Mititelu: "Ai umblat cu jigodia de Prunea!"
Într-o discuţie telefonică purtată între Penescu şi Mititelu la 10 zile de la disputarea meciului FC Argeş - U Craiova (1-1; pe 3 octombrie 2008), patronul piteştenilor jură că nu a discutat cu Prunea despre arbitri înaintea partidei.

Mititelu: Cu arbitrii ăştia m-ai furat, m-ai nenorocit!
Penescu: Iar începuşi, mă?
Mititelu: De nu ţi-or scrie ăştia pe magazin că ai umblat cu jigodia aia de Prunea...;)
Penescu: Bă, jur pe ce am mai scump dacă am vorbit eu cu Prunea. Să dea Dumnezeu să nu mai fac nici un magazin de mîine încolo dacă am vorbit cu el!
Mititelu: Mi-au spus băieţii tăi că te-ai dus înainte de meci şi le-ai spus că: "Gata, îi facem cu arbitrii". Te-au dat în primire jucătorii.
Penescu: Bă Adriane, lasă-mă, că nu e vorba de asta.

FC Argeş, şanse mici
În condiţiile în care procurorii DNA au demascat faptul că patronul Cornel Penescu a mituit arbitrii şi oficiali ai FRF pentru a o favoriza pe FC Argeş, gruparea din Trivale are şanse infime să nu fie retrogradată. Comisia de Disciplină va lua o decizie pe 1 iulie. Locul piteştenilor în Liga 1 ar urma să fie luat de Gaz Metan.

Martor-cheie
În demersul lor, procurorii se bazează pe declaraţia arbitrului Mihai Ianovschi: "Făcăleaţă şi Penescu îl contactau pe Gheorghe Constantin şi pe arbitrii delegaţi. Ştiam că Bogaciu şi Martiş erau preferaţii. Erau dispuşi să ofere sume de pînă la 25.000 de «trandafiri»,:O nu ştiu dacă e vorba de lei, euro sau dolari". Cînd Penescu i-ar fi oferit lui Constantin 270.000 RON pentru a-l promova la prima ligă pe Ianovschi, arbitrul i-a spus finanţatorului despre fostul şef al CCA: "E bine... Păi, dacă era, la cît e el de bandit, vă spunea sau strîmba din nas sau ceva...".

Mircea Sandu implicat?
Prunea este acuzat că ar fi intervenit la comisiile FRF în favoarea lui Penescu, pentru 14.000 de dolari. Concluzia DNA: "Din discuţia înregistrată la 4 noiembrie 2008, ora 22:01, rezultă că vor obţine o soluţie total favorabilă, numai dacă inculpatul Prunea îl va convinge pe M.S. să împartă suma amîndoi". Prunea a vorbit cu Mincă, iar iniţialele M.S. par a-l indica pe preşedintele FRF, Mircea Sandu.

Martiş şi Roşu n-au scăpat
Procurorii DNA Piteşti susţin că din cercetările efectuate în contabilitate, patronul lui FC Argeş, Cornel Penescu, a remis cu titlul de mită suma totală de 33.000 de dolari pentru arbitrii şi observatorul brigăzii de la meciul cu Oţelul, cîştigat cu 3-2. "Inculpatul Marcel Lică a primit 2.000 de dolari, iar inculpatul Marcel Savaniu 3.000 de dolari. Pentru restul sumei remise cu titlul de mită se va disjunge cauza :S şi se vor continua cercetările faţă de învinuiţii Marius Martiş, Dan Roşu, cît şi faţă de alte persoane delegate la meciul FC Argeş - Oţelul", se arată în rechizitoriu. Partida a avut loc pe 20 noiembrie 2008.

FĂCĂLEAŢĂ: Tu cum ești cu Savaniu?
MARTIŞ: Păi, nu prea… el se ferește de mine. Cu Roșu fii, Roșu e fratele meu!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (61)
 •  28 Iunie 2009, 17:45

fotbalul de la noi e murdar. argesul a cazut primul, iar asta nu din cauza ca patronul nu a avut grija mai putina decat ceilalti sa nu fie prins, ci pentru ca s-a nimerit ca DNA-ul din Pitesti sa lucreze bine. ma astept ca si celalte filiale sa fie la fel de competente ca sa vedem si noi adevarata fata a fotbalului romanesc. sper numai sa fie o perdea de fum!

 •  28 Iunie 2009, 15:33

de v-ar prinde pe toti....cred k aveti un morcov...sper sa mai sape DNA si sa dispara chestiile astea din fotbal...meritam sa vedem mai mult fotbal...uite unde a ajuns steaua daca nu a mai putut face blaturi...si dinamo s-a cam ars chiar daca au furat fara rusine tot campionatul...oare nu vor ajunge si borcea, turcu, copos,3 becalii la DNA?sau ii scoate Basescu

 •  28 Iunie 2009, 11:56

stati linistiti ca numa Fc Arges o sa fie afectata de aceast dosar deoarece ceilalti is prea bine protejatii si aia nu trebe sa retrogradeze si nu trebe sa li se intample nimik. pt ca cine nu da cu banu cum canta nasu moare sigur in divizia A asa ca fortza sandu sa fie cu tine!

Vezi toate comentariile (61)
Comentează