FOTBAL  »  Superliga  »  HIZO #75

EXCLUSIV Viorel Hizo: „Văd cât tam-tam se face că Becali se implică, dar antrenorii nu au mijloacele ca să discute cu el” + „«Cooperativa» a existat! Cine a vrut să facă parte a făcut, cine nu, nu”

Articol de , , - Publicat luni, 07 februarie 2022 10:37 / Actualizat luni, 07 februarie 2022 12:17

Viorel Hizo a împlinit 75 de ani. El și-a anunțat oficial retragerea din activitatea de antrenor în 2014. Gazeta Sporturilor l-a vizitat la Sibiu pe fostul antrenor de la Rapid, Ceahlăul sau FC Vaslui. 

  • Nu rata ASTĂZI la chioșcurile de ziare o ediție specială a Gazetei Sporturilor dedicată lui Viorel Hizo, unul dintre cei mai cunoscuți antrenori pe care i-a avut fotbalul românesc. Un interviu în exclusivitate acordat lui Andrei Crăițoiu, Remus Răureanu și Dan Udrea
  • Poți răsfoi Gazeta și online!

Viorel Hizo a vorbit despre jucătorii-problemă, despre talentele din fotbalul românesc, despre ca mai bună echipă pe care a antrenat-o, dar și despre celebra Cooperativă.

- Domnule Hizo, ați avut jucători-problemă? Cum procedați cu ei?
- L-am adus pe Dănuț Lupu la Rapid, el era într-o situație foarte dificilă și a declarat că nu a avut vreo problemă cu mine. Lupu a fost un fotbalist extraordinar! Când se vehicula că urma să vină la Rapid, primeam telefoane că mă legam aiurea la cap. Impresia e greșită, dacă îi spuneam lui Lupu că urma un antrenament la 11 seara el venea la antrenament! Chiar nu am avut probleme cu jucătorii.

- În 27 de ani, sigur ați avut unele probleme!
- Vă dau un exemplu: Fane Iovan. În 1987 a fost primul în clasamentul FIFA la capitolul fundașilor dreapta. Mă mir că anumiți antrenori s-au văitat din cauza comportamentului său. 

Toți jucătorii aceștia mari s-au comportat ireproșabil cu mine. Cu o excepție: Gerlem, la Vaslui. Când am ajuns la Dinamo ca antrenor secund fusese schimbat lotul, aveam atâția fotbaliști, că nici nu le știam numele tuturor. Erau Dorinel Munteanu, Demollari, frații Pană, Mihali. Au înțeles că ne ajutam reciproc, eu eram acolo ca să îi fac să progreseze. Eu, ca antrenor, trebuie să te fac să înțelegi ceva. Vă dau exemplul lui Sânmărtean.

Momente de cumpănă pentru Viorel Hizo: „Am avut 6 operații în 3 ani! M-am întrebat cu ce am greșit în viața asta!”
HIZO #75
Momente de cumpănă pentru Viorel Hizo: „Am avut 6 operații în 3 ani! M-am întrebat cu ce am greșit în viața asta!”

Viorel Hizo: „Sânmărtean a fost un talent extraordinar!”

- Cum a fost cu el?
- Luci a fost întotdeauna un jucător foarte tehnic, el imprima ritmul jocului și dădea o notă de spectacol, însă nu era conștient că trebuia să mai facă ceva în plus. Am avut discuții cu el, cu Gabi Cânu. Îmi e drag acum când îi văd pe amândoi la Eurosport cum comentează Premier League. Eu făceam pregătirea fizică pe grupe, în funcție de capacitatea aerobă, adică în funcție de anduranță.

Pe Sânmărtean l-am convins că putea să fie în grupa cea mai bună, el alerga cu o ușurință ieșită din comun, parcă plutea! Și a început să îi placă, se pregătea extraordinar! Lumea spunea că Sânmărtean nu făcea faza defensivă fiindcă el nu câștiga dueluri, dar recupera multe mingi, avea intercepții, îl ajuta pe fundașul stânga.

- Viorel Hizo

- Unde putea să ajungă dacă era mereu implicat, serios?
- Mult mai sus! Luci a fost un talent extraordinar!

Viorel Hizo: „Ceahlăul nu a pierdut cu Juventus în două meciuri!”

- Care a fost cea mai bună echipă pe care ați antrenat-o?
- E greu să spun... Inter Sibiu juca frumos și avea disciplină, dar vindea jucătorii cei mai buni. La Ceahlăul am avut o echipă foarte bună și toată lumea insista cu Cooperativa. O echipă implicată în Cooperativă nu poate să termine pe locul al patrulea!

- De ce nu poate?
- Nu ai cum! Aranjamentele erau „noi batem la noi, voi bateți la voi”. Cum să ajungi așa pe patru? Echipa aia nu a pierdut cu Juventus în două meciuri! Andone a scos-o p-aia cu Kosovo. „La Piatra Neamț e Kosovo!”. Dar era numai lupta pentru minge. Viață sau moarte, că trebuie să câștig eu!

- Mai erau discuții legate de arbitraje.
- Eu vă spun că nu îmi găsiți cinci meciuri în care să fi fost favorizați în campionatul ăla!

- Ați pomenit Cooperativa. Ea a existat.
- Da, a existat! Cine a vrut să facă parte a făcut, cine nu, nu.

Viorel Hizo: „Cu pariurile e greu rău decât cu Cooperativa”

- Ați suferit în vreun fel de pe urma sistemului?
- Normal că am suferit, erau meciuri în care te duceai în deplasare... Mi s-a întâmplat și mie într-o echipă în care președintele a avut o putere de convingere mai mare decât am avut eu. Puteam să mă opun, dar trebuia să vin cu argumente. Eu nu pot să atac președinții. Văd cât tam-tam se face că Becali se implică, dar antrenorii nu au mijloacele ca să discute cu el. Ca să revenim la Cooperativă, a fost o perioadă urâtă, dar asta e!

- Ce credeți că afectează mai mult fotbalul: Cooperativa sau pariurile?
- Sigur pariurile! Cu pariurile e greu rău și nu știu cum poți să controlezi situația. Eu nu cred că se întâmplă în prima ligă, mai ales la echipele din față.

- Da, dar avem dubii pentru că sunt cluburi care nu-și plătesc jucătorii câte cinci luni.
- Da.

- Și ne întrebăm cum trăiesc jucătorii ăia.
- Asta e o problemă mare... Mi s-a întâmplat inclusiv mie.

Viorel Hizo: „Jucătorii aveau pe perne pozele adversarilor”

- Un antrenor se prinde când e un jucător dubios?
- Normal! Mi s-a întâmplat și am luat măsuri imediat. I-am și atenționat pe ceilalți! Eu înțelegeam când un fotbalist se comporta ciudat fiindcă pregăteam meciurile în amănunt. Chiar am un exemplu cu Dinu.

- Cornel Dinu?
- Da. Nu poate nimeni să susțină că Dinu nu înțelege fotbalul! El e un munte! Cea mai măgulitoare afirmație a lui a fost când a trimis pe cineva să-mi spună „ai pregătit jocul ca la carte”. La meciul cu PSG, când eram la Rapid, Copos a venit și el la pregătirea jocului. După ședință mi-a spus „ți-ai dat doctoratul, dar să vedem rezultatul!”. Și a fost 0-0, după ce am avut cinci, șase ocazii de gol cu Ronaldinho, cu Pochettino!

Când am jucat cu Vaslui cu Lazio, la meciul de la Roma au fost și Mircea Rădulescu, și Ovidiu Ioanițoaia. Rădulescu mă întreba „cum faci pregătirea jocului?”. „Am făcut-o în toată săptămâna”. În fiecare zi le mai spuneam ceva jucătorilor, îi testam. Jucătorii aveau pe perne pozele adversarilor direcți și caracteristicile lor.

- Viorel Hizo

EXCLUSIV Momente de cumpănă pentru Viorel Hizo: “Am avut 6 operații în 3 ani! M-am întrebat cu ce am greșit în viața asta!”

Citește și alte articole:

Viorel Hizo împlinește azi 75 de ani » Moment de sinceritate al antrenorului: „Pancu era peste Mutu, ca joc! Să vă povestesc ce mi-a făcut Copos cu un egiptean”
HIZO 75
Viorel Hizo împlinește azi 75 de ani » Moment de sinceritate al antrenorului: „Pancu era peste Mutu, ca joc! Să vă povestesc ce mi-a făcut Copos cu un egiptean”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează