FOTBAL  »  Superliga  »  POVEȘTI

Viorel Hizo împlinește azi 71 de ani » Cele mai tari povestiri ale fostului antrenor: cum a stins Copos nocturna cu PSG și cum era să fie împușcat de fiul său la Revoluție

Articol de GSP - Publicat marti, 06 februarie 2018 11:41

Viorel Hizo împlinește azi 71 de ani. El și-a anunțat oficial retragerea din activitatea de antrenor în 2014. Gazeta Sporturilor prezintă câteva povești spumoase din cariera fostului tehnician de la Dinamo, Rapid, Inter Sibiu și FC Vaslui, rememorate chiar de "Dulău".

1. Copos a avut "inspirația tâmpită" să stingă nocturna cu PSG

Rapid făcuse 0-0 la Paris, în Cupa UEFA, în fața PSG. Pe 25 septembrie 2001, în returul de pe Giulești, e 0-0 și se intră în prelungiri. În minutul 93, francezii marchează: 1-0! În minutul 113, se stinge lumina în Giulești și în cartierul din împrejurimi. Varianta oficială a fost o pană de curent. Varianta reală a acceptat să o povestească Viorel Hizo, antrenorul de atunci al Rapidului. El nu rostește numele lui George Copos, dar lasă să se înțeleagă că el a fost:

"Există un «cineva» care a avut «inspirația» să stingă lumina. O tâmpenie! După cum o tâmpenie a fost și când «cineva», cu forță mai mare decât mine, a scos echipa de pe teren la Brașov ca să nu mai luăm campionatul! Au fost foarte multe discuții în acel sezon, dacă putem să câștigăm titlul sau nu. Jucătorii ar fi trebuit să încaseze o sumă mare de bani, în jur de un milion de euro, și pur și simplu nu s-a dorit să atingem acel obiectiv.

Să scoți echipa de pe teren când tu ești pe primul loc, e inacceptabil! Iar înainte cu 12 zile de finala Cupei cu Dinamo, din 2002, m-a și dat afară. A fost cea mai mare nedreptate care a putut să mi se facă, fiindcă eram în obiective. E adevărat, am încasat primă pentru acea finală, mi-a adus-o Răzvan Lucescu, dar trebuia s-o facă «altcineva». Ulterior însă a avut probabil remușcări pentru episoadele astea, drept dovadă că a mai apelat la mine în alte două, trei ocazii". 

2. Amintire cu Dănuț Lupu 

"În '94, toată lumea îmi spunea să nu-l iau pe Dănuţ. «Te legi la cap, ai înnebunit!». Însă mie îmi plac jucătorii cu personalitate. Şi am insistat pentru Lupu, care venea după povestea urâtă din Grecia şi avea vreo 85 de kilograme. Era într-o joi, ultima zi de mercato, iar la restaurantul Select, sub presiunea timpului, stăteam eu, Copos, Mircea Pascu, Lupu, Stelea şi fraţii Becali. Acolo i-am zis aşa lui Lupu: «Băi, Dane, vezi soba aia verde din colţ?! Dacă eu spun că e albă, e albă, clar?! Dacă tu spui că e verde, te leg de ea şi dau cu maşina peste tine! Ai înţeles?». Victor a intervenit atunci: «Lasă, bă, că te ascultă!».

Eu reveneam la teren pentru al doilea antrenament al zilei, iar pe el tot îl găseam acolo, rămas de la şedinţa de dimineaţa, mai trăgea la poartă! Când trebuia să debuteze, cu Craiova, a venit Copos la cantonament, la Student Parc. «Ce număr are Dănuţ?», m-a întrebat. I-am spus că are 16. «Ai înnebunit? I-am chemat pe toţi să-l vadă şi tu-l ţii pe bancă?». Înnebunise! Pascu a încercat să-l calmeze, dar, la stadion, când Lupu a ieşit ultimul pe teren şi am auzit cum îi scandau numele fanii, m-am blocat. «Ce dracu' nu i-am ascultat p-ăştia să-l bag pe Lupu?».

Craioveanu a dat gol repede pentru Universitatea, tot stadionul «Lupu, Lupu!», mi se făcuse coloana sloi de gheaţă! L-am băgat însă la 2-1 pentru noi, după pauză, a făcut faza de la golul 3 şi a aruncat în aer tot Giuleştiul! Apoi, etapa viitoare, a făcut un meci magnific la Timişoara, unde am bătut cu 2-0 şi ne-am asigurat participarea în Cupa UEFA". 

3. "Copos m-a cazat în vila mare a lui Ceauşescu din Primăverii"

"Nu-l cunoşteam pe Copos în '93, la primul contract, pe care mi l-a plătit Taher. Cred că i-am şi zis «domnu' Coposu'» când ne-am întâlnit! Rapidul era pe penultimul loc, peste Timişoara. A urmat însă un retur incredibil, noi am prins cupele europene, iar Poli a retrogradat.

În '93, am lăsat Interul pentru Rapid nu fiindcă mă aştepta doar lapte şi miere, ci din cauza situaţiei medicale a soţiei. Copos s-a luptat să-mi pună la dispoziţie cei mai buni medici, iar nevasta lui George, doamna Cristina, a şi stat cu ea în spital un timp. Era o perioadă în care nu se ştia dacă mai poate fi salvată sau nu! Pe mine m-a cazat vreme de 7 luni la vila mare a lui Ceauşescu din Primăverii.

Încă de la primul mandat am câştigat Cupa Ligii, am bătut Steaua în campionat, ceea ce Giuleştiul nu mai savurase de vreo 18 ani, am mers trei tururi în Cupa UEFA, unde am învins pe Eintracht cu 2-1 la Bucureşti. Chiar dacă ne-au eliminat apoi, mă mândresc cu faptul că l-am bătut pe Heynckes. După cum, apropo de mari antrenori, pentru mine a fost ca şi cum am luat titlul când am făcut două remize contra lui Ancelotti la Ceahlăul - Juve, în Intertoto!".

"Dacă fac un DVD cu Daniel Chiriţă la meciul cu PSG, când l-a ţinut dumnezeieşte pe Ronaldinho, îl vând şi acum cu un milion de euro dacă nu pun pe înregistrare data partidei"Viorel Hizo

4. La un pas să fie împușcat de fiul său

"La Revoluție eram cu Interul în turneu la Casablanca, în Maroc. Am plecat pe 10 decembrie, trebuia să revenim pe 27 decembrie, însă ne-am întors pe 19, când am văzut ce se întâmplă în țară. În Sibiu apăruseră tensiuni încă din 16 decembrie, fiul meu, Doru, era militar în termen la o unitate de Securitate la Lugoj, iar nevastă-mea era disperată. Plângea nonstop! Vreme de nouă zile n-am știut absolut nimic de băiat. După ce am ajuns acasă, am mers cu soția la spital, să vedem dacă s-a întâmplat ceva cu el. E împușcat, nu e împușcat?! N-am aflat nimic!

Pe 19 decembrie au început și marile mișcări în Sibiu. Pe strada Moscovei, prin centru, m-am și speriat cînd am văzut în ce viteză a trecut șeful Poliției cu Nicu Ceaușescu! Eu nu prea puteam să circul cu mașina, că era deranj, fiindcă avea număr de înmatriculare mic, 577! M-am urcat în tren și am zis că, indiferent ce mi se întîmplă, plec la Lugoj după băiat. Am ajuns acolo noaptea. Nu era nici o lumină pe stradă. Când am ajuns, pe lângă zidurile unității am auzit de undeva, de sus: “Stai că trag!”. M-am blocat! Doru era printre cei aflați chiar pe clădire pentru paza locației! Putea să mă împuște!".

“În China am ratat 400.000 de dolari”

Unica experiență externă ca antrenor a lui Hizo s-a petrecut în sezonul 2004-2005, când a plecat în China, la Chongqing, mișcare mijlocită de Nețoiu.

"O experiență fantastică, însă cu evenimente nefericite. N-am pierdut în primele șase etape, apoi forțele Dalian și Beijing Guoan s-au retras în două etape succesive, sezonul s-a anulat. Am jucat fără sens din acel moment.

Urma să luăm 400.000 de dolari pe obiectiv, ne mai trebuia un punct în finalul competiției, dar nu l-am mai putut face. Am rămas cu amintirile turistice, cu plăcerea de a fi lucrat în condiții de antrenament fantastice. Cu mâncarea am stat mai prost. Am slăbit într-o lună șapte kilograme, puneam gura doar pe iaurturi, brânză feta și banane!". În China, Hizo a avut în lot doi români, Domocoș și Vrăjitoarea.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
spinoza
spinoza  •  06 Februarie 2018, 21:11

Un om deosebit Viorel Hizo! Un tip de caracter. Sanatate si la multi ani.

ucluj2011
ucluj2011  •  06 Februarie 2018, 19:12

NuCopos a stins nocturna. Ti/că/lo/șii de la PSG au făcit-o. Le dădea Rapidul de pe vremea aia 3 goluri în cele 7 minute care rămăseseră. de jucat. Hizo minte de îngheață apele.

874067442663090
Iulian Iancu  •  06 Februarie 2018, 13:34

La mulți ani,Tata Hizo!Să-ți dea Dumnezeu sănătate,că multe bucurii ne-ai adus!Doamne,cum îi băteai pe steaua pe unde îi prindeai!Să auzim de bine!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează