FOTBAL  »  LIGA 2  »  SENTINŢE

3 ani cu suspendare » Tribunalul Prahova a dictat ieri primele sentinţe în dosarul "Mită pentru arbitri 2"

Cornel Penescu a primit o pedeapsă cu suspendare +2   FOTO
Cornel Penescu a primit o pedeapsă cu suspendare

Articol de GSP - Publicat miercuri, 27 iunie 2012 00:00 / Actualizat marti, 26 iunie 2012 21:36

Aceasta e hotărîrea comunicată de instanţa ploieşteană. Verdictul nu e definitiv. Penescu e acuzat că i-a dat şpagă 21.000 de dolari lui Serea prin intermediul lui Martiş şi Făcăleaţă, înainte de un meci FC Argeş - Steaua (2-2), din martie 2009.

O sală populată cu numai trei jurnalişti, plus judecătorul şi grefiera. Aşa a arătat, ieri, cadrul în care, la 558 de zile scurse de la prima înfăţişare şi 39 de termene, Tribunalul Prahova a dictat cele dintîi sentinţe în dosarul "Mită pentru arbitri 2".

La apel, DNA va cere pedeapsa cu executare
Astfel, Cornel Penescu, "locotenentul" său de la Piteşti, Liviu Făcăleaţă, şi foştii arbitri Ionică Serea (42 ani) şi Marius Martiş (38 ani) au fost condamnaţi la 3 ani de închisoare cu suspendare şi 2 ani sub supraveghere judiciară. Primul e acuzat de luare de mită, iar celălalt, de complicitate la luare de mită. Dosarul e disjuns din speţa principală, în care printre inculpaţi se numără şi fostul şef al CCA, Gheorghe Constantin.

Hotărîrile comunicate ieri nu sînt definitive, iar părţile au anunţat deja că intenţionează să facă apel. Procurorii vor cere transformarea pedepsei în una cu executare, în timp ce avocaţii vor solicita achitarea clienţilor lor.

Serea a înapoiat 16.000 de dolari din şpaga de la Penescu
Conform DNA, Penescu i-a oferit lui Serea suma de 21.000 de dolari pentru a ajuta trupa din Trivale la meciul FC Argeş - Steaua (2-2), desfăşurat pe 20 martie 2009. "Banii au fost remişi înainte de disputarea partidei prin intermediul inculpaţilor Liviu Făcăleaţă şi Marius Martiş pentru ca echipa FC Argeş să obţină un rezultat favorabil şi pentru ca jucătorii gazdelor să nu primească sancţiuni disciplinare (cartonaş galben sau roşu)", susţin procurorii.

Întîlnirea pentru înmînarea mitei, pe 18 martie 2009, s-a petrecut chiar în casa lui Martiş din Focşani! Ulterior, după meci, Martiş s-ar fi revăzut cu Făcăleaţă pentru a-i returna, din partea lui Serea, suma de 16.000 de dolari din cei 21.000 de dolari promişi!

Martiş discuta de mită în faţa procurorilor!

În plus, o întîmplare halucinantă a fost descrisă tot în rechizitoriu. În timp ce era adus de procurori la sediul DNA Piteşti, "Martiş discuta la telefon cu o persoană, convorbire de-a lungul căreia a spus că inculpatul Ionică Serea «a luat o sută şi ceva şpagă»". Arestarea lui Martiş, produsă pe 29 aprilie 2010, s-a petrecut în trafic, într-un moment în care "centralul" din Focşani era suspectat că-şi pregătea fuga din ţară!

În prezent, Martiş se ocupă de afacerile personale pe care le derulează în zona Moldovei, iar Serea e antrenor principal la CS Panciu, în Liga a treia.

157 de zile a stat Marius Martiş după gratii, în arest preventiv, în perioada 29 aprilie - 1 octombrie 2010, iar Serea a petrecut în închisoare 150 de zile (29 aprilie - 24 septembrie 2010)

"E o soluţie de compromis. Vom face recurs. Se întîmplă ceva în justiţie în aceste vremuri tulburi. E un cutremur, se dau numai decizii la limita legii sub presiunea maşinăriei DNA" (Bogdan Păun, avocat Penescu)

Precedentul din '81: 8 condamnări cu închisoare
În 1981, demara una dintre cele mai mari acţiuni de demascare a corupţiei din arbitrajul românesc. Timp de doi ani, au fost anchetaţi 28 de arbitri şi de conducători. Printre cei vizaţi s-au aflat nume cu notorietate: Mircea Salomir, Otto Anderco, Dan Ologeanu, Nicolae Rainea, Vasile Ianul.

Nicolae Proca, antrenorul lui FCM Braşov, a primit 4 luni de închisoare cu suspendare, la fel ca majoritatea celor implicaţi, dar 8 dintre cei cercetaţi s-au ales cu pedepse cu executare. "Arbitrii s-au vîndut atunci pe 50.000 de lei", spunea recent procurorul cazului, Eugen Vasiliu, pentru "Evenimentul Zilei".

56 termene deja scurse la "Mită pentru arbitri I"
Principalul dosar instrumentat de DNA Piteşti, "Mită pentru arbitri I", a trecut deja prin 56 de termene. E vorba despre procesul în care cap de listă e cvartetul Penescu - Gh. Constantin - Corpodean - Prunea, în care un fost şef al CCA, cinci ex-arbitri şi un observator sînt judecaţi pentru luare de mită.

498219-caseta-acuzatii.jpg

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (13)
totdd
totdd  •  27 Iunie 2012, 10:08

lol. asta e pedeapsa? nu, asta e romania !

florin_99
florin_99  •  27 Iunie 2012, 09:51

chiar asa...asta este sentinta? un batran de 70 ani care isia para pamantul cu ciomagul l-au condamnat la pedeapsa cu executare. .... iar aici? s-a demonstrat ca au existat bani, ca sau dat, ca a fost mita si le dai cu suspendare??? DA, DREPT ESTE CINE SPUNEA MAI SUS CA SE FINANTEAZA CAMPANIA DIN NOIEMBRIE. ASTIA CARE SUNT ACUM LA PUTERE NU INTELEG CA AU DOAR FUNCTII - PUTEREA ESTE IN MANA ALTORA!!! SI DOAR PUTEREA CONTEAZA!! dixit!

unurt1
unurt1  •  27 Iunie 2012, 08:44

"Cu suspendare", asta este pedeapsa? e frectie la picior de lemn. Pe o baba ca fura o gaina o baga 10 ani cu executare, iar hotilor astora le da cu suspendare. De ce? Simplu. Ca sa finanteze campania PD-L din toamna... numai politic se judeca in Romania

Vezi toate comentariile (13)
Comentează