FOTBAL  »  LIGA 2  »  PETROLUL

A murit Dumitru Munteanu, cel mai vârstnic supraviețuitor al generației de aur a Petrolului! „Am avut cea mai artistică echipă din istoria fotbalului românesc”

Dumitru Munteanu a murit la 88 de ani +5   FOTO
Dumitru Munteanu a murit la 88 de ani

Articol de - Publicat sambata, 20 iunie 2020 09:40 / Actualizat sambata, 20 iunie 2020 11:42

Dumitru Munteanu, component în generația de aur a Petrolului, a murit vineri, 19 iunie, la 87 de ani. 

Fostul atacant al ploieștenilor era cel mai în vârstă supraviețuitor al Petrolului din vremurile de aur. Trupul lui Dumitru Munteanu va fi depus azi la capela cimitirului Dămăroaia, iar înmormântarea va avea loc pe 21 iunie. Dumitru Munteanu a murit la 13 ani după fratele său geamăn, Anton.

„Fraţii Munteanu erau adevăraţi vrăjitori ai balonului. I-aş compara cu inconfundabilul Dobrin"
- Ovidiu Ioaniţoaia, director GSP, în 2010

Dintre cei care obțineau marea victorie cu Liverpool, sigura victorie a unei echipe din România contra „coronoranilor”, mai sunt în viață frații Dridea, Mircea și Virgil, Eduard Iuhas, Camil Oprișan, Alexandru Boc și Alexandru Pall. Munteanu a fost pe teren la titlul câștigat de Petrolul în 1957-1958, din aceea echipă mai fiind în viață doar Mircea Dridea și George Marin.

VIDEO. Interivu cu Dumitru Munteanu, în 2018

„Am avut cea mai artistică echipă din istoria fotbalului românesc”

În mai 2018, Dumitru Munteanu a vorbit pentru Gazeta Sporturilor despre viața și cariera sa și despre amintirile despre marea echipă a Petrolului.

Ne-am născut cu mingea de cârpă la picior! Eu și fratele meu, Anton, eram specialiști la confecționarea lor. Le făceam din niște ciorapi militari albi, trei sferturi, rezistenți, iar în interior aranjam niște zdrențe și împleteam totul cu sfoară. Nu putea juca însă oricine, fiindcă îți rupeai picioarele dacă nu știai s-o lovești. Trebuia să dai numai cu ristul!

Îmi pregăteam singur și ghetele. Înainte de primele purtări, le băgam puțin în apă, apoi le băteam cu un ciocănel în vârf și pe laterale. Lăsam tari doar partea din spate și tălpile, pe care îmi montam niște crampoane cubice, pilite de mine. Veneau mănușă pe picior. Balerini! Simțeam mingea pe degete când o atingeam

 Eu și Anton am dat împreună peste o sută de goluri, o grămadă din lovituri libere! Se dusese deja vorba despre noi până la București. M-a cules un sergent direct de pe stradă! «Mergeți cu mine la București!». Am ajuns la CCA în '55, în același timp cu Gheorghe Constantin «Profesorul». Mai erau acolo Onisie, Bone, Moldoveanu, frații Zavoda, Apolzan. Mie și lui Anton nu ne-a plăcut însă niciodată armata, gradele. «Drepți, sus, jos!». Ne doream să scăpăm dracului d-acolo! Cum pierdeai un meci, cum apărea un general să te «săpunească»! Am preferat să mergem la Ploiești, fiindcă-l cunoscusem pe Oană pe terenul din Dămăroaia. Fusese extremă dreapta la Juventus, era simpatic și dornic să facă treabă, nu pus doar pe luate, precum mulți conducători și antrenori.”, spunea atunci Dumitru Munteanu.

Citește AICI interviul integral acordat de Dumitru Munteanu

a câștigat Dumitru Munteanu cu Petrolul: titlurile din '58, '59, '66 și Cupa României din '63

Citește mai multe știri din Liga 2: 

Program play-off Liga 2. Când se joacă Petrolul - Rapid + clasamentul din play-off-ul din Liga 2

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (4)
jongreat
jongreat  •  25 Iunie 2020, 23:20

Dumnezeu sa-l ierte! Sper sa-i motiveze pe baieti sa-i dedice promovarea anul asta.

mikha
mikha  •  23 Iunie 2020, 16:09

Atotputernicul D-zeu sa aiba mila si grija de sufletul dumitale Dumitru Munteanu! La fel de modest si bland ca si Anton, fratele geaman, amandoi vrajitori desavarsiti ai balonului, au scris aur in cartea fotbalului romantic, in vremea in care fair-play nu arau vorbe goale si banii erau aproape inexistenti. Au jucat doar pentru a face fericiti microbistii care umpleau tribunele pana la refuz, multi venind din Bucuresti, Buzau, Targoviste, Pitesti, pentru a vedea 'brazilienii din Ploiesti"! Dumnezeu sa va odihneasca sufletele!

gica_oboreanu
gica_oboreanu  •  23 Iunie 2020, 11:43

R I P ! fratii munteanu, mijlocasii de poveste ai petrolului... pe vremea cand se juca sistem brazilian, cu doi mijocasi si cinci atacanti. se deosebeau prin chelie. la unul era mai avansata. schimbau partile in timpul meciului, amandoi putand juca si mijlocas stanga si dreapta. DUMNEZEU SA'I ODIHNEASCA IN PACE VESNICA !

Vezi toate comentariile (4)
Comentează