Articol de Sergiu Alexandru, Daniel Grigore - Publicat marti, 10 decembrie 2024 15:01 / Actualizat marti, 10 decembrie 2024 19:16
Adrian Mititelu a solicitat revizuirea dosarului privind dezafilierea Universității Craiova. Astăzi, judecătorii Curții de Apel București au respins solicitarea, după ce Tribunalul București luase aceeași decizie în urmă cu două luni. Patronul FCU Craiova spune că va muta acțiunea în civil.
La începutul lunii august, Adrian Mititelu a apelat la o cale excepțională de atac, revizuirea, cu scopul de a repune pe rol dosarul dezafilierii Universității Craiova.
Dosarul fusese încheiat în 2017 la Curtea de Apel, care i-a achitat definitiv la acea vreme pe Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, foștii șefi ai fotbalului românesc, care fuseseră trimiși în judecată de DNA.
La începutul lunii octombrie, Tribunalul Municipiului București a respins redeschiderea (revizuirea) dosarului. La acel moment, Adrian Mititelu se declara „convins că vom câștiga la Curtea de Apel”, argumentând că „era o decizie prea complicată pentru Tribunal”.
Curtea de Apel București a respins cererea de redeschidere a dosarului dezafilierii Universității Craiova
Nu a ieșit așa cum se aștepta patronul divizionarei secunde FCU Craiova. Și Curtea de Apel București a respins solicitarea de revizuire a dosarului într-o decizie pronunțată astăzi: „Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de apelanții-revizuenți împotriva sentinței penale nr. 1190/2.10.2024 pronunțate de Tribunalul București, în dosarul nr. 26204/3/2024”.
Pe deasupra, fiecare dintre cei 9 apelanți-revizuenți, printre care societatea pe care rulează FCU Craiova, Mititelu și membrii familiei, dar și Peluza Sud, a fost obligat de instanță „la plata sumei de 500 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”. Hotărârea este definitivă.
Adrian Mititelu, reacție pentru GSP.ro: „Era previzibil. Băgăm altă acțiune, pe civil”
Adrian Mititelu a oferit o primă reacție pentru GSP.ro. Dacă în urmă cu două luni se declara convins că magistrații CAB se vor pronunța favorabil revizuirii, acum spune că această decizie „era previzibilă” și că va muta speța la o instanță civilă.
„Era previzibil. Am văzut cum se pune problema. Nu e nicio surpriză pentru mine. În motivare se spune că nu ne încadrăm în procedura asta de revizuire. Nu spun că nu am avea dreptate. Dar acum băgăm altă acțiune, pe civil.
Noi a trebuit să respectăm niște proceduri. Am epuizat căile de atac în penal, așa că vom începe acțiunea în civil. Săptămâna viitoare vom face plângere civilă. E 100% admisibilă. Acum, când ne-a motivat respingerea, instanța ne-a lăsat de înțeles că asta trebuie să facem.
Noi am făcut cererea de revizuire ca să nu se spună că nu am făcut ce trebuie, trebuia să parcurgem niște etape. Am zis să epuizăm toate căile. Acum mergem în civil la Tribunalul București. Va fi o plângere împotriva FRF, a LPF, a membrilor Comitetului Executiv, a lui Sandu Mircea și Dragomir Dumitru”, a transmis finanțatorul FCU Craiova.
Acțiunea penală are ca obiect tragerea la răspundere penală a inculpaților, în vreme ce acțiunile civile vizează repararea pagubelor,
a) „prin restituirea lucrului, restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunii, desființarea totală ori parțială a unui înscris și prin orice alt mijloc de reparare”
SAU
b) prin plata unei despăgubiri bănești, în măsura în care repararea în natură nu este cu putință.
Istoricul cazului de dezafiliere a FC U Craiova
- iulie 2011 – Comitetul Executiv FRF decide dezafilierea provizorie a Universității Craiova, cu 10 voturi pentru și două abțineri (Marius Stan, Marian Pălărie – reprezentant fotbal feminin)
- mai 2012 – Adunarea Generală FRF validează hotărârea CEx și confirmă dezafilierea oficială a clubului din Bănie (168 voturi pentru, 18 abțineri, 5 împotrivă)
- iunie 2013 – DNA îi trimite în judecată pe Sandu și Dragomir pentru abuz în serviciu, folosirea influenţei ori autorităţii pentru a obţine pentru sine sau pentru altul bani, bunuri sau foloase necuvenite și sustragere de bunuri sub sechestru (39 jucători au plecat liberi de contract, deși Fiscul pusese poprire pe contractele lor pentru recuperarea unei datorii de 16 milioane lei).
- iunie 2016 – Mircea Sandu și Dumitru Dragomir sunt condamnați în primă instanță de Tribunalul București: 3 ani cu suspendare, 3 luni de muncă în folosul comunității, 80.000 lei amendă. În plus, FRF și LPF amendate penal cu 370.000 lei. Adrian Mititelu ar trebui să primească compensații în valoare de circa 220 milioane euro, suportate în solidar de Sandu, Dragomir, FRF și LPF.
- iunie 2017 – Sandu și Dragomir sunt achitați la Curtea de Apel, decizie definitivă. Sentința vine ca urmare a unei hotărâri proaspete a Curții Constituționale (405/2017), prin care se dezincrimina abuzul în serviciu prin încălcarea de legislație secundară (Statut FRF), inferioară celei primare (lege, ordonanță).
Dan Șucu achiziționează al 3-lea club de fotbal! Vestea momentului: „Lucrăm pe mai multe planuri”