FOTBAL  »  LIGA 2  »  POLI IAŞI

EXCLUSIV Moldoveanul Enrichi Finica explică de ce a ales naționala României: „Alegerea sufletului și a minții”

Finica a jucat în meciurile selecționatei U20 cu Portugalia (1-1) și cu Norvegia (0-4) din martie. Foto: Imago Images
Finica a jucat în meciurile selecționatei U20 cu Portugalia (1-1) și cu Norvegia (0-4) din martie. Foto: Imago Images

Articol de - Publicat sambata, 01 aprilie 2023 11:15 / Actualizat sambata, 01 aprilie 2023 12:03

Enrichi Finica (20 de ani), fundașul stânga de la Poli Iași, împrumutat de la Rapid, a explicat ce vrea de la fotbal şi de ce joacă pentru naționala României, deşi s-a născut în Republica Moldova.

Enrichi Finica este născut la Chișinău, are 20 de ani, dar a crescut la internat în București, a făcut școală în Capitală și a locuit la cămin, a învățat fotbal la ACS Juniorul, a avut un sezon la Torino U17, apoi s-a întors în România, la Rapid.

Acum, este împrumutat la Poli Iași, componentul selecționatei U20 a „tricolorilor” sperând să promoveze cu moldovenii, apoi să impresioneze pe noul Giulești.

Informații de ultimă oră din procesul Simonei Halep: „Este ciudat ce se întâmplă. Au refuzat probele”
DOPAJ
Informații de ultimă oră din procesul Simonei Halep: „Este ciudat ce se întâmplă. Au refuzat probele”

IL CALCIO. Enrichi Finica: „Eu mi-am văzut de ale mele în Italia”

Vreme de un an, între 2018 și 2019, tânărul fundaș a crescut la Torino. A adunat 17 meciuri pentru formația U17 a piemontezilor.

„Italia a avut un impact pozitiv. A fost greuț la început. Am avut antrenor bun, Marco Sesia, am învățat tactic și fizic, mi-a luat ceva timp să mă adaptez. Eu mi-am văzut de ale mele în Italia, nu m-au interesat moda, viața strălucitoare sau altceva. Ci doar să mă dezvolt personal și sportiv. Au mers toate bine, dar am vrut altceva. 

Am vrut să mă întorc în țară. Împreună cu Mihai Trăistaru, președintele de la ACS Juniorul, am decis să semnez cu Rapid București. Aveam 17 ani. Mai ales că e un nume uriaș în România, se băteau atunci la promovarea în prima divizie. Nu regret nimic. Absolut nimic. Mă voi întoarce la nivel înalt, în viitor. Sau poate la un nivel mai mare”, a comentat fundașul stânga.

Moldoveanul Enrichi Finica explică de ce a ales naționala României: „Alegerea sufletului și a minții”
Enrichi Finica a avut un sezon la Torino U17. Foto: Instagram

RAPID. Enrichi Finica: „Nu sunt rapidist pursânge, dar sunt atașat de culori”

Enrichi a fost sedus de Grant, dar pentru giuleșteni a jucat doar în eșalonul secund, punând umărul la promovare. Și un singur minut în Liga 1, în play-out, în mai 2022. 

„Rapid mi-a oferit multe, un mediu foarte bun în care să continuu să cresc, o echipă puternică. Printre cele mai tari din România. Fiecare își dorește să joace, concurența este acerbă. Eu am promovat cu Rapid în Liga 1, cu siguranță va veni și momentul meu

Rapid m-a dat împrumut la Iași ca să capăt experiență, ca să mă întorc mai puternic. Vreau să joc în Liga 1. Nu pot să zic că sunt rapidist pursânge, nu m-am lăudat niciodată că m-am născut pentru Rapid, dar m-am atașat de acest club din prima zi în care am intrat în vestiar. Este o energie aparte față de celelalte clubur”. 

17 partidea strâns în tricoul alb-vișiniu al Rapidului

În ceea ce mă privește, îmi doresc să joc pentru Rapid, în Liga 1, acolo vreau! De acolo am pornit în fotbalul mare de la noi. Mi-ar plăcea să joc în alb-vișiniu, cu toate că, recunosc, tind și mai sus. 

- Enrichi Finica, fundaș Poli Iași

POLI IAȘI. Enrichi Finica: „Doar promovarea o avem în gând”

Promovarea cu Iași, favorită în Liga 2 în acest sezon, este pe lista de priorități. 

„Ar fi ceva uimitor, ar fi aprecierea desăvârșită. Încă o promovare în CV nu încurcă pe nimeni. Joc la echipa unui oraș mare. Doar promovarea o avem în gând. Am înțeles ce ne cere antrenorul, domnul Leo Grozavu, punem în practică ideile și mentalitatea lui. Promovare directă, asta căutăm. Este bine că este și Dinamo în Top 6, un nume mare, te stimulează, este play-off-ul mai interesant”, a spus tânărul născut peste Prut. 

Moldoveanul Enrichi Finica explică de ce a ales naționala României: „Alegerea sufletului și a minții”
Enrichi Finica este împrumutat la Poli Iași. Foto: Instagram

16 meciuriși un gol a strâns Finica pentru Poli Iași în acest sezon

Enrichi Finica în 5 idei:

  1. „În Italia trebuie să respecți ca să meriți respect. Să muncești mult și să-ți vezi de ale tale. Munca bate talentul, sunt atâtea exemple”.
  2. „Nu pot zice că am făcut greșeli... Ce să vă raspund?! Nu e o greșeală faptul că m-am întors în țară, că n-am rămas în Italia. Pot spune că experiența a fost frumoasă, am învățat, voi reveni! Eu vreau să mă întorc. De aceea muncesc, muncesc cât pot eu de mult”.
  3. „Am jucat anul trecut la U20 cu domnul Lobonț, am fost convocat și de domnul Pancu. Sper să mă ia în calcul și pentru selecționata U21, și pentru prima reprezentativă, la vremea potrivită. Eu reprezint România. Este alegerea sufletului, dar și a minții!”
  4. „Am jucat anul trecut la U20 cu domnul Lobonț, am fost convocat și de domnul Pancu. Sper să mă ia în calcul și pentru selecționata U21, și pentru prima reprezentativă, la vremea potrivită. Eu reprezint România. Este alegerea sufletului, dar și a minții! Aici, mi s-au acordat oportunități de a evolua. De aceea voi juca pentru România”.
  5. Nu am avut mult timp să-l cunosc pe domnul Mutu, dar are stofă de antrenor. E foarte bun, modern, are conexiune deosebită cu jucătorii. Nu degeaba e sus. Are și un staff foarte bun care-l sprijină, rezultatele vorbesc singure

Am o relație cu o româncă, suntem împreună de doi ani și jumătate. E important să ai o relație stabilă, să te aștepte cineva cu drag acasă, să ai pentru ce și pentru cine munci. Mai ales dacă ai și un copil. Altfel trăiești clipa. 

- Enrichi Finica, fundaș Poli Iași

VIDEO. Jayson Papeau: „Rapid a fost alegerea perfectă pentru mine, Mutu mă poate ajuta mult”

Citește și:

Mititelu s-a dus la vestiare după înfrângerea cu Petrolul » Reacția lui Napoli

„FCU Craiova - Petrolul a fost un atentat la adresa fotbalului!” » A răbufnit în direct

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
luisharcsa
luisharcsa  •  01 Aprilie 2023, 12:14

Mno, pe asta nu l ataca "hagi", ca nu a ales tara de origine?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close