FOTBAL  »  LIGA 2  »  ACS POLI TIMIŞOARA

EXCLUSIV Încă un fotbalist plin de calităţi e la un pas să rămînă doar de domeniul arhivelor sportive: "De 6 luni n-am fost în club, nu mai ies nici la cafea!"

În scurta perioadă petrecută la Dinamo,
Daminuță mai mult s-a antrenat decît a jucat +2   FOTO
În scurta perioadă petrecută la Dinamo, Daminuță mai mult s-a antrenat decît a jucat

Articol de GSP - Publicat vineri, 28 decembrie 2012 00:00 / Actualizat joi, 27 decembrie 2012 21:48

Cristian Daminuţă s-a însurat şi spune că s-a făcut băiat cuminte, iar acum promite o revenire spectaculoasă în fotbalul mare


La 16 ani debuta în Liga 1 pentru Poli Timişoara într-un meci cu Dinamo, iar cînd a atins vîrsta majoratului a fost transferat de Internazionale Milano. Între timp a scrijelit-o pe CV şi pe marea rivală a nerazzurrilor, AC, însă pentru nici una dintre cele două formaţii de tradiţie ale Italiei nu a jucat vreodată la prima echipă! Cristian Daminuţă, căci despre el este vorba, este genul acela de fotbalist născut plin de talent, dar care nezbătîndu-se deloc îi moare şi orice speranţă că va răzbi în fotbalul mare. Ajuns la 22 de ani, mijlocaşul, care încă aparţine de AC Milan pînă în vara lui 2015 şi este împrumutat la ACS Poli Timişoara, s-a destăinuit Gazetei Sporturilor într-un amplu interviu în care-şi recunoaşte greşelile, îşi atîrnă nereuşitele de ghinion şi promite că 2013 va scoate din el adevăratul Daminuţă, unul cuminte, hotărît, profesionist, aşa cum spune că trebuia să fie de la 18 ani!


- Cristi, în 2012 ai jucat un singur meci, pentru ACS Poli, în liga secundă. Mai exact şase minute! Nu e cam puţin?
- Din punct de vedere profesional, vreau să dau uitării acest an. 2012 a fost nereuşit, am jucat extrem de puţin la echipa de club, mai exact la Timişoara. Înainte fusesem la Baia Mare, dar acolo au fost probleme pentru că au greşit numele cînd au înregistrat contractul de transfer. Asta e România, ce să mai zici! Am bifat un meci, iar asta îmi provoacă o stare de nervi şi de frustrare!

- De ce crezi că antrenorul Valentin Velcea nu te-a băgat mai des în teren?
- A fost decizia lui, iar eu m-am conformat situaţiei, deşi am dat tot ce aveam mai bun la antrenamente. În vară am înţeles cînd ziceau că nu sînt pregătit, asta m-a ţinut o lună, două, dar nu şase luni! Nu am pierdut nici un antrenament din 15 iunie şi nici nu am cerut să fiu titular, ci să am şansa pe care o aveau toţi ceilalţi. E chiar frustrant să nu joc în liga a doua, mai ales la situaţia şi nivelul în care se află acum fotbalul românesc.

- Poate nu ţi-ai dat silinţa sau poate are antrenorul ceva cu tine...
- Eu zic că am respectat toate cerinţele conducerii şi ale antrenorului. În amicalele în care am jucat am dat ori gol, ori pasă de gol, iar apoi, în oficiale, eram invariabil pe bancă. La început recunosc că aveam vreo 3 kilograme în plus, dar apoi am slăbit, iar în maximum o lună am ajuns să am chiar cu două kilograme mai puţin decît greutatea optimă.

"În club nu bei ceai sau lapte, ci whisky sau vodcă!"
- Înainte apăreai des prin cluburi, ai rămas cu această problemă?
- Nu am mai ieşit într-un club din vară! (se enervează şi ridică tonul) Oamenii care cred că se face carieră doar stînd în casă sînt frustraţi, complexaţi. Noi, românii, sîntem mai înapoiaţi ca popor. În străinătate, 10 din 11 jucători ies în oraş noaptea. Cine spune că bea ceai sau lapte cînd iese în cluburi e un ipocrit. Dacă vrei să bei apă, stai în casă! La Dinamo am fost lucrat de presă, apăreau poze numai cu mine, deşi în acelaşi loc mai fuseseră şi alţi fotbalişti. Cea mai tare poveste este cînd, într-o seară, într-un club eram vreo 40 de fotbalişti din Liga 1. Serios, nu exagerez deloc! A doua zi, cu cine a apărut material în ziarele de scandal? Aţi ghicit, cu Daminuţă!

- Dar tu cam cît bei cînd ieşi în oraş?
- Un jucător profesionist de fotbal are dreptul să iasă în club, iar cînd face asta bea un pahar sau două de whisky, vodcă, fiecare ce vrea. Niciodată însă nu am ieşit în club cînd a doua zi aveam antrenament sau meci, ci doar dacă aveam liber.

- Consumul ăsta de alcool şi pierdutul nopţilor nu afectează viaţa de fotbalist profesionist?
- În nici un caz, atît timp cît nu faci excese, nu te dă înapoi nici zece la sută. Eu nu fumez, dar am văzut 100 de fotbalişti de performanţă, cu nume mari, care sînt fumători înrăiţi şi nu am văzut să le fi afectat evoluţiile. Dacă unul fumează trei pachete pe zi, dar îţi dă două goluri pe meci, ce-i mai zici?! Păi, Maicon fuma două pachete pe zi cînd eram la Inter, Balotelli la fel şi uite la ce echipe joacă. Pe Nikolici serios că îl admir, se joacă aşa cum vrea el cu paparazzi, iese în club, dar cînd intră pe teren dă gol, se zbate, trage echipa după el.

"Puteam fi lîngă Balotelli la Inter"
- Pe lîngă ieşirile în club apăreai des şi cu diverse fete. Relaţiile astea fugare nu-ţi pot afecta cariera?
- Nu ştiu, depinde de fiecare cum îşi obişnuieşte organismul. Ca profesionist trebuie să fii handicapat să ieşi cu o fată sau să bei cu o seară sau două înainte de meci! Toţi avem nevoi, sîntem oameni, ce să facem acum? Să ne călugărim sau să umblăm cu bărbaţi?!

- Luînd în calcul toate lucrurile pe care le-ai făcut pînă la 22 de ani, nu crezi că au dăunat evoluţiei tale ca fotbalist?
- Am avut o mare parte de vină, neatenţiile pe care le-am făcut apărînd prin ziare nu mi-au făcut bine deloc. Unele decizii luate, dar şi lipsa de noroc mi-au influenţat negativ cariera. Să vă dau un exemplu de ghinion. Eram la Inter, jucam la echipa a doua, unde eram căpitan. Am vrut să joc însă la un nivel mai înalt, aşa că am ales să merg împrumut la Modena, dar după trei săptămîni Balotelli, Santon şi Belec de la echipa a doua din Milano au fost promovaţi la echipa mare. Eu eram pe val, eram căpitan şi cred că m-ar fi promovat şi pe mine dacă rămîneam acolo.

- Păi, de ce nu ai confirmat la Modena şi apoi să revii direct la echipa mare a lui Inter?
- La Modena antrenorul mi-a spus că are nevoie de mine, dar a venit criza şi a trebuit să bage în teren jucătorii tineri, din pepiniera proprie, ca să-i vîndă şi să facă rost de bani, aşa că eu am rămas pe dinafară.

"Marele Ţălnar nu mă voia în echipă!"
- A urmat împrumutul la Dinamo într-un campionat pe care îl cunoşteai, erai ca acasă, aici ce te-a împiedicat să explodezi?
- Dinamo a fost cel mai negru episod din cariera mea, cînd ieşeam la cafea se afla la club că am băut trei sticle de vin. 90 la sută din ieşirile mele erau relatate exagerat! M-au trimis la echipa a doua, unde am dat goluri, pase de gol, dar degeaba. Toţi erau accidentaţi, suspendaţi, dar marele antrenor Cornel Ţălnar făcea improvizaţii numai să nu mă bage pe mine!

- Ai ajuns la Milan în urma unei tranzacţii ce a implicat mai mulţi jucători de la Inter, dar nici acolo nu ai jucat...
- Nejucînd, am ales să merg la Tiraspol, am dat două goluri în opt meciuri, dar antrenorul, avînd jucător pe postul meu care era căpitan, mi-a zis că trebuie să joace ăla că vor să-l vîndă. În 12 meciuri n-a dat nici un gol şi avea şi 29 de ani! (rîde ironic) Erau alte reguli acolo: dacă dădeai gol, rămîneai pe banca de rezerve. Greu la Tiraspol, în loc de civili vedeai soldaţi cu mitraliere, tancuri, parcă era război. Antrenament, masă, casă, atît făceam pentru că-mi era frică să ies, de multe ori se trăgea cu arma prin oraş şi în timpul antrenamentelor!

"Sînt cuminte, cuminte, mi-am dat restart"
- Ai doar 22 de ani, nu crezi că e momentul să faci performanţă?
- În fiecare zi din ultimele şase luni am tras maximum la antrenamente, poate confirma şi Vali Velcea. Doar cine e răutăcios poate spune ceva rău despre mine! Nu am pierdut nici un antrenament, nici măcar cînd am avut 40 de grade temperatură! Muncă şi iar muncă, asta e viaţa mea de jumătate de an.

- Te-ai şi căsătorit în vară, această alegere te-a responsabilizat mai mult?
- De cînd am cunoscut-o pe soţia mea, mai exact de un an şi jumătate, m-am cuminţit total. Cînd eram singur, tentaţiile erau mari, dar acum sînt fericit şi liniştit, acum am nevoie doar de o scînteie ca să se reaprindă focul în cariera mea. În 2013 vreau să joc la Poli sau în altă parte, mi-am dat un restart şi m-am făcut băiat cuminte. Sînt profesionist sută la sută şi toată lumea e uimită. Mi-a zis un prieten zilele trecute: "Hai, frate, chiar aşa, nici la cafea nu mai ieşi?!".

- Ai debutat la 16 ani în Liga 1, iar acum nu ai loc nici în eşalonul secund. Cum e senzaţia?
- Dacă eram limitat din punctul de vedere al calităţilor fotbalistice, ziceam că-mi merit soarta, dar ştiind care mi-e potenţialul şi ce pot oferi, mor de nervi! Îi văd pe unii de prin Liga 1 şi mi-e ciudă pentru că atunci cînd jucam eu acolo, ei nu prindeau nici primii 18 într-un lot, iar acum am ajuns să mă uit la ei la televizor! Oricine poate spune că nu sînt pregătit, că nu sînt frumos, dar nu poate spune că nu ştiu fotbal.

- Povesteşte-ne cum era Mario Balotelli în vestiar?
- Omul este chiar nebun din toate punctele de vedere. Am jucat doi ani cu el şi ştiu ce-i poate pielea. Are nota zece ca fotbalist, dar ca om e tare răsfăţat, e un comic. Dacă petreci o zi cu el, poţi scrie o carte.

- Vreo păţanie cu el îţi aminteşti?
- Cochetam cu prima echipă a lui Inter, iar Mourinho ne-a spus că nu avem voie cu motocicleta în cantonament. A doua zi, el a venit cu motocicleta bineînţeles şi şi-a luat amendă. Şi în general făcea mişto de toată lumea. Dar o dată i-am ascuns ghetele înaintea unui meci, nu le găsea şi nu putea ieşi pe gazon. A întîrziat, le-a găsit în baie ulterior şi a ţipat: "Ştiu că e mîna românului!". I-o făcusem şi noi lui! Mario nu e conflictual, lui îi place să facă glume, să fie în centrul atenţiei.


"Lumea s-a plictisit de mine. Mă întîlnesc oamenii pe stradă şi mă întreabă dacă am mai mult de 28 de ani! Potoliţi-vă, că am doar 22 de ani, doar că eu am debutat devreme în Liga 1!"
Cristian Daminuţă, mijlocaş ACS Poli Timişoara

"Mai am contract cu Milan pînă în 2015, dar nu vreau să spun ce salariu am, e criză şi oamenii mor de foame, nu mă laud cu cît cîştig"
Cristian Daminuţă, mijlocaş ACS Poli Timişoara

12.000 de euro este salariul lunar al lui Cristian Daminuţă, bani pe care îi primeşte de la AC Milan

100.000 de euro este cota de piaţă a lui Daminuţă conform transfermarkt.de, cea mai mare valoare a sa fiind de 400.000 de euro în 2010, cînd a fost transferat de AC Milan


Cristian Daminuţă
Data naşterii: 15 februarie 1990
Debut în Liga 1: 7 iunie 2006, Poli Timişoara - Dinamo 0-0
A jucat la: Poli Timişoara (2006-2008), Internazionale Milano (2008), Modena (2009),
Dinamo (2010), AC Milan (2010), L'Aquila (2010), FC Tiraspol (2011), Baia Mare (2012), ACS
Poli Timişoara (2012)
Meciuri/goluri în Liga 1: 4-0
Meciuri/goluri în cupele europene: 0-0

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (9)
belamy
belamy  •  28 Decembrie 2012, 19:39

pacat.....nu bei cafea , dar nici fotbal nu mai joci.asta e.

turneanu
turneanu  •  28 Decembrie 2012, 13:47

din 2013 urmeaza traseul lui Mitea si pt. Daminuta..

sek.91
sek.91  •  28 Decembrie 2012, 10:36
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

N-am stiut povestea , e interesanta tare :)

Vezi toate comentariile (9)
Comentează