FOTBAL  »  LIGA 2  »  TAS

Încă nu știm ultima echipă din noul sezon de Liga 2 » Verdictul TAS se amână: „Am recuzat arbitrul”

Liga 2 va porni în weekendul 5-6 august și încă nu știm componența integrală a campionatului. Marele semn de întrebare e legat de FC Brașov, care inițial n-a primit licența și așteaptă acum un verdict de la TAS. Progresul Spartac stă la pândă.
Liga 2 va porni în weekendul 5-6 august și încă nu știm componența integrală a campionatului. Marele semn de întrebare e legat de FC Brașov, care inițial n-a primit licența și așteaptă acum un verdict de la TAS. Progresul Spartac stă la pândă.

Articol de - Publicat sambata, 29 iulie 2023 12:24 / Actualizat sambata, 29 iulie 2023 13:13

Liga 2 va porni în weekendul 5-6 august, dar încă nu știm componența integrală a campionatului. Marele semn de întrebare e legat de FC Brașov, care inițial n-a primit licența și așteaptă acum un verdict de la TAS. Progresul Spartac stă la pândă.

La începutul lunii iulie, Administrația de Licențiere a Federației Române de Fotbal nu i-a acordat licența de Liga 2 Brașovului din cauza criteriului financiar

Trupa lui Dan Alexa a făcut apel la TAS și așteaptă verdictul de la Lausanne. Dacă decizia se va menține, atunci locul Brașovului în Liga 2 va fi luat de Progresul Spartac, echipă care a retrogradat sportiv în urma barajului cu Metaloglobus.

Liga 2 e un fake! INCREDIBIL: 40% dintre echipe n-au drept de promovare!
DREPT DE PROMOVARE
Liga 2 e un fake! INCREDIBIL: 40% dintre echipe n-au drept de promovare!

FC Brașov: „Ne așteptăm la o judecată imparțială și corectă în faza de arbitraj de la TAS”

Într-un comunicat publicat ieri, FC Brașov susține că a rezolvat problemele financiare. Clubul mai specifică faptul că a recuzat un arbitru TAS invocând un conflict de interese: judecătorul ar fi directorul BDO Spania, BDO Romania fiind firma de audit și consultanță de la noi care a stabilit că Brașovul nu întrunește condițiile necesare pentru acordarea licenței. 

Federația Română de Fotbal are, în acest moment, toate argumentele financiare, sportive și morale pentru a programa meciurile FC Brașov în Liga a 2-a. Ne așteptăm ca FRF să dea dovadă de fair play-ul pe care îl promovează într-un caz de interes pentru comunitatea brașoveană. De asemenea, așteptăm din partea Federației proactivitate în sensul rezolvării favorabile a situației, într-un timp cât mai scurt. 

Refuzul acordării licenței din partea FRF s-a bazat pe un audit efectuat de BDO România în prima etapă a procedurii de licențiere. Toate problemele semnalate în raportul negativ al BDO România au fost corectate. 

Cu toate acestea, nici în faza de apel la FRF al procedurii, nici acum, în faza apelului la TAS, BDO România nu a refăcut analiza luând în considerare toate dovezile și probele trimise de către club (așa cum era normal într-o procedură de apel), iar FRF și-a însușit concluziile eronate și le-a trimis către TAS, ignorând evidențele. 

FC Braşov nu are datorii restante, cu excepția celor eșalonate. Situațiile financiar-contabile ale clubului sunt mult mai bune decât cele ale multora dintre competitorii săi, care au primit licența. 

Problema semnalată de BDO România în prima fază a procedurii s-a referit la erori în întocmirea bilanțului pe 2022, erori care au fost corectate între timp, în totalitate, în conformitate cu legislația în vigoare. 

Ne așteptăm la o judecată imparțială și corectă în faza de arbitraj de la TAS. Tocmai în acest sens și pentru a nu exista nicio urmă de îndoială asupra acestei etape esențiale, ultima, din încercarea noastră de a obține licența pentru Liga 2, am invocat instrumentul recuzării arbitrului desemnat, din două motive: 

  1. poziția pe care acesta o deține, de Director al BDO Spania, în condițiile în care litigiul nostru pornește de la felul deficitar în care BDO România a instrumentat auditul nostru, ca subcontractor al FRF; 
  2. refuzul repetat al arbitrului TAS de a organiza etapa de audiere a părților, esențială pentru dreptul nostru de a ne susține punctul de vedere și dreptatea, ambele fundamentate pe normele legislative românești, norme care necesită o clarificare și o explicare completă unui arbitru nefamiliarizat cu legislația din țara noastră.

Dincolo de rivalități istorice sau de moment, dincolo de simpatii sau animozități, dincolo de ambițiile și interesele fiecărui actor implicat în fenomenul fotbalistic din România, credem cu tărie că Fotbalul, meciurile și rezultatele trebuie să se desfășoare în iarbă, sub privirile publicului. 

Rolul licențierii este de a asigura sănătatea financiară a cluburilor și un campionat neafectat de falimente și de retrageri. 

Într-un context românesc, în care fiecare ediție de campionat ne arată echipe care, deși își iau licența, au probleme în a termina campionatul, FC Brașov este singura echipă penalizată de FRF, deși nu are probleme financiare. 

În fața acestei evidențe și acestui paradox, nu ne rămâne decât să întrebăm «de ce?» și să sperăm că dreptatea noastră va fi consfințită la TAS”, a comunicat Brașovul.

Cristian Măţău, secretar general FC Brașov: „E logic, corect și normal ca noi sa fim echipa care începe campionatul”

„Amânarea deciziei vine datorită faptului ca am solicitat recuzarea. Poziția în dosarul de la TAS ne pune reale semne de întrebare privind integritatea și transparența privind procesul nostru de Licențiere. 

Din acest motiv, am solicitat Tribunalului de Arbitraj Sportiv recuzarea, pe motivul că arbitrul ales în dosarul nostru este într-un posibil conflict de interese. 

În perioada curentă, clubul a angajat un auditor financiar extern, care a auditat toată situația clubului din 2021 până în prezent. Respectivul auditor, știind situațiile financiare ale clubului, a fost ulterior angajat să facă și un raport strict pe articolele prevăzute în criteriul financiar al documentației de Certificare Liga 2. 

Acest raport a fost unul pozitiv, în care s-a confirmat îndeplinirea condițiilor financiare de Certificare pentru sezonul 2023/2024. 

Rapoartele financiare prezentate în aceasta perioadă de către firma de audit care s-a ocupat de criteriul financiar în cadrul procesului de Certificare, conform cărora s-au luat deciziile Comisiilor de Licențiere din cadrul FRF, nu au avut o concluzie clară în ceea ce privește situațiile financiare ale clubului. Aceste rapoarte nu confirmă şi nici nu infirmă faptul că situațiile sunt în regulă sau nu. 

Faptul că deciziile comisiilor s-au luat pe baza unor recomandări, fără ca noi să fim consultați în privința neclarităților, pentru a putea face clarificările necesare, din nou, ne pune anumite semne de întrebare. 

În continuare noi considerăm că putem avea câștig de cauză, clubul nu are datorii în perioadele de referință, iar situațiile financiare sunt clare, lucru confirmat și de alți auditori financiari. Ni se pare logic, corect și normal ca noi sa fim echipa care începe campionatul și dorim ca FRF sa ia o decizie in acest sens cât mai curând posibil", a declarat Cristian Măţău, Secretarul General al clubului FC Braşov.

Nu sunt un specialist în avocatură, dar, păstrând o logică, mi-este greu să cred că noi nu avem licență, deși suntem la zi cu banii și n-avem nicio datorie. Problemele s-au reglat. Noi suntem un club cu banii la zi, care investește, cred că e principalul criteriu într-un dosar de licențiere. 

S-a ajuns la TAS din cauza unei neglijențe din partea noastră, pentru că ceva probleme au fost la dosar. Dar nu cred că sunt atât de mari probleme încât să n-avem drept de joc în Liga 2. Sunt echipe în Liga 2 cu probleme foarte mari care au luat licența

- Dan Alexa, antrenor FC Brașov

Componența sezonului de Liga 2 în 2023/2024:

  • CSA Steaua
  • Gloria Buzău
  • Unirea Dej
  • Csikszereda
  • Șelimbăr
  • Slatina
  • Unirea Slobozia
  • FC Brașov*
  • Concordia Chiajna
  • Dumbrăvița
  • Viitorul Pandurii Tg. Jiu
  • Metaloglobus

    *Progresul Spartac i-ar lua locul în caz că TAS menține decizia de a nu-i fi acordată licența.

Meciurile primei etape

  • Csikszereda - Concordia Chiajna
  • FC Brașov / Progresul Spartac - CSC Dumbrăvița
  • Corvinul Hunedoara - Ceahlăul
  • CSM Reșița - Unirea Slobozia
  • Viitorul Pandurii Tg. Jiu - FC Argeș
  • CS Mioveni - Gloria Buzău
  • CS Tunari - CSM Slatina
  • Chindia - CSA Steaua
  • Metaloglobus - CSC Șelimbăr
  • Unirea Dej - CSM Alexandria

Tot din Liga 2:

Șocant: CSA rescrie istoria! Steaua a șters 16 ani ai stadionului din Ghencea, dar a păstrat tabela lui Becali
Ghencea
Șocant: CSA rescrie istoria! Steaua a șters 16 ani ai stadionului din Ghencea, dar a păstrat tabela lui Becali
Pariul lui Mihai Stoica a fost prezentat în Liga 2: „Sunt convins că ne vom îndeplini obiectivele!”
MERCATO
Pariul lui Mihai Stoica a fost prezentat în Liga 2: „Sunt convins că ne vom îndeplini obiectivele!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (9)
Karaganda_forever
Karaganda_forever  •  29 Iulie 2023, 18:45
Postat de us27steaua pe 29 Iulie 2023, 16:07

ca ma are pe mine inseaman ca nu intram in faliment sau ne desfiintam ca si rapid. clona fc r nu este rapid. bah pro99stule,noi de pe locul 2 am ajuns in playofful ucl si kfr de pe primul loc nu a ajuns nici macar in turul 3 ucl in 2016 sau 2017. deci irelvant ca am castigat sau pierdut un amarat de campionat. sezonul trecut tot Steaua a fost singura echipa care a trecut de toate turruile preliminare pana in grupe. kfr fiind eliminatarusinos inca din primul tur de ucl si e.l. dar tu tii cu clona fc r bah pro99stule.

Continua sa-i cobesti ciobanului, esti pe drumul cel bun. ESTI UN INVINGATOR RANDOOME, CUM E SI CIOBANUL DE VREO 8 ANI, NU LASA PE NIMENI SA-TI SPUNA ALTCEVA :)) BHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH

us27steaua
us27steaua  •  29 Iulie 2023, 16:07
Postat de Karaganda_forever pe 29 Iulie 2023, 15:09

Canta la alta masa amaratule, sau ai cumva impresia ca pacalesti pe cineva cu diversele clone de "gazist", "otelar", "craiovist" samd? :)) Ma, tu esti cobea lui becali, ti-am mai zis, nimeni nu-i face aluia de urat la fel ca tine. De fiecare data cand deversezi aici la adresa interlocutorilor ii mai aduci un ghinion lui el ciobandante :)) CUM A GASIT MINGEA AIA PETICUL DE NISIP IN FATA LUI VLAD MAI STII? :)) DAR CUM A IESIT PE SUB MINGE TARNOVANU LA CEI 2 METRI AI LUI LA 2-0 CU FARUL? DAR CUM RATAT BAIATUL ALA DE LA ZECESEBE SINGUR CU PORTARUL LA ULTIMA FAZA CU GUIMARAES, DUPA CE PORTUGHEZII AVUESERA VREO 20 DE OCAZII MAR, DAR SCORUL ERA DOAR 1-0? Cat te are pe tine randoome nu mai castiga nimic ciobanul :))

ca ma are pe mine inseaman ca nu intram in faliment sau ne desfiintam ca si rapid. clona fc r nu este rapid. bah pro99stule,noi de pe locul 2 am ajuns in playofful ucl si kfr de pe primul loc nu a ajuns nici macar in turul 3 ucl in 2016 sau 2017. deci irelvant ca am castigat sau pierdut un amarat de campionat. sezonul trecut tot Steaua a fost singura echipa care a trecut de toate turruile preliminare pana in grupe. kfr fiind eliminatarusinos inca din primul tur de ucl si e.l. dar tu tii cu clona fc r bah pro99stule.

Karaganda_forever
Karaganda_forever  •  29 Iulie 2023, 15:09
Postat de us27steaua pe 29 Iulie 2023, 14:52

*** bai nefamilistule,ala tine cu craiova,esti asa de pro99st ca nici de asta nu iti dai seama?

Canta la alta masa amaratule, sau ai cumva impresia ca pacalesti pe cineva cu diversele clone de "gazist", "otelar", "craiovist" samd? :)) Ma, tu esti cobea lui becali, ti-am mai zis, nimeni nu-i face aluia de urat la fel ca tine. De fiecare data cand deversezi aici la adresa interlocutorilor ii mai aduci un ghinion lui el ciobandante :)) CUM A GASIT MINGEA AIA PETICUL DE NISIP IN FATA LUI VLAD MAI STII? :)) DAR CUM A IESIT PE SUB MINGE TARNOVANU LA CEI 2 METRI AI LUI LA 2-0 CU FARUL? DAR CUM RATAT BAIATUL ALA DE LA ZECESEBE SINGUR CU PORTARUL LA ULTIMA FAZA CU GUIMARAES, DUPA CE PORTUGHEZII AVUESERA VREO 20 DE OCAZII MAR, DAR SCORUL ERA DOAR 1-0? Cat te are pe tine randoome nu mai castiga nimic ciobanul :))

Vezi toate comentariile (9)
Comentează