FOTBAL  »  LIGA 2  »  TRAGEDIE ÎN FOTBAL

Infarct letal la 21 de ani » Fotbalistul Chinonso Henry a murit ieri pe teren într-un amical jucat la 40 de grade C, fără doctori sau ambulanţă

Meciul cu Dinamo II din Ştefan cel mare a fost ultima partidă oficială în care a jucat Henry. Acesta a marcat şi un gol Foto: Ştefan Constantin +4   FOTO
Meciul cu Dinamo II din Ştefan cel mare a fost ultima partidă oficială în care a jucat Henry. Acesta a marcat şi un gol Foto: Ştefan Constantin

Articol de , , - Publicat luni, 06 august 2012 00:00 / Actualizat duminica, 05 august 2012 20:39

Nigerianul adus în România acum 5 ani de Ion Marin s-a prăbuşit pe gazon la zece minute după ce intrase în partida CS Baloteşti - Delta Tulcea. Într-un scenariu de coşmar, Ambulanţa a sosit după 15 minute, cînd jucătorul avea deja convulsii, şi i-a aplicat electroşocuri care însă nu l-au putut salva


Baloteşti, ieri, ora 12:10. Ultimele minute ale amicalului dintre echipa locală şi Delta. Arbitrul Marian Ivănescu acordă lovitură liberă pentru tulceni, dar întrerupe imediat meciul: atacantul oaspeţilor, Chinonso Ihelewere Henry, intrat pe teren de doar 10 minute, duce mîna la inimă şi se prăbuşeşte pe gazon! Începe să tremure, e în convulsii, lumea se alarmează. E începutul coşmarului din infernul ilfovean, pe o arşiţă de 40 de grade Celsius.

I-au băgat fanionul pe gît!
La stadion nu există Ambulanţă, pe foaie fuseseră trecute maşini de intervenţie, neechipate cu aparatura necesară. În plus, nu există nici un medic la teren, primul ajutor e acordat de masor! Nigerianul e pe cale să îşi înghită limba, aşa că staff-ul tehnic şi colegii de echipă îl ajută. Fanionul unui tuşier devine ustensilă improvizată cu ajutorul căreia i se ţine limba jucătorului! SMURD-ul ajunge la 12:25, un sfert oră după primul apel. "I-au aplicat trei electroşocuri, am înţeles că are puls. Sîntem şocaţi", spune Cristea Rusu, secundul Deltei.

Henry moare sub ochii "fratelui"
După 30 de minute, medicii declară decesul fotbalistului. Spectatorii sînt stupefiaţi, colegii plîng în hohote. Printre ei, Mansur, sosit în România în acelaşi timp cu Henry, pe care acesta îl considera ca un frate. Imaginile cutremurătoare: corpul fotbalistului e învelit într-un sac de staniol, pus într-o pătură şi urcat în Ambulanţă, spre Institutul de Medicină Legală. " Infarct miocardic" e prima părere a purtătorului de cuvînt al SMURD, Bogdan Opriţa.

Hotelul disperării
Arbitrul întîlnirii, Marian Ivănescu, e şocat: "Fluier din 1994, dar n-am păţit niciodată aşa ceva!". Se disculpă: "Am acordat şi pauze de hidratare, în prima repriză chiar două! Ştiam că sînt maşini de intervenţie la stadion. Din păcate, nu aveau aparatura necesară". Lumea pleacă de la stadion, jucătorii se retrag în camerele hotelului Majestic din Tîncăbeşti. Nu vor să vorbească. Cristi Dulca, antrenorul U Cluj şi fost tehnician la Delta, e cazat în acelaşi loc şi e împietrit de durere. "Am şi meci cu Steaua. Adineauri vorbisem cu Henry, i-am promis că îi pun o vorbă bună în Liga I. Nici nu am putere să mai vorbesc".

"Avea controalele la zi"
Delta e în cantonament la Snagov, în urmă cu trei zile întîlnise într-un amical Conpet Ploieşti. Raluca Zenceco, iubita fratelui lui Fatai (Astra), povesteşte: "Prietenul meu e fotbalist la Conpet şi prieten din copilărie cu Henry. Mi-a făcut cunoştinţă cu el chiar joi, arăta perfect, nu avea probleme de sănătate". Nigerianul nu jucase, astfel că fata a crezut că e accidentat. "M-a asigurat că nu are nimic, antrenorul preferase să îi introducă în teren pe cei care evoluaseră mai puţin". Avea controalele la zi? "Viza medicală a fost făcută înainte de cantonament, pe 27 iulie. N-a avut probleme", spune Haralambie Meregiu, preşedintele tulcenilor.

"Toţi erau disperaţi, ţipau şi plîngeau. Scenele cu prietenii săi plîngînd în hohote erau înfiorătoare"
spectator la meciul CS Baloteşti - Delta Tulcea

"În preajma lui nu se afla nimeni. S-a prăbuşit din senin, mai era puţin şi se încheia meciul"
Cătălin Împăratu, oficial Baloteşti

"E o zi tragică pentru fotbalul românesc, pentru acest băiat şi familia lui. L-am antrenat un an şi jumătate, ne-am văzut azi-dimineaţă. Era un exemplu, elev bun, se pregătea deosebit"
Cristian Dulca, antrenor "U" Cluj

"Este posibil ca fotbalistul să fi avut o malformaţie a inimii, dar încă nu pot da un verdict. De cînd am venit, jucătorul s-a aflat în stop cardio-respirator"
Ioana Tănase, medic SMURD sosit la teren

"Chiar eram interesat de el, îmi plăcea băiatul. Mai bine ne lua Dumnezeu pe noi, ăştia de peste 50 de ani, nu pe cei tineri"
Ionuţ Popa, antrenor CSMS Iaşi

"Iubitul meu e prieten din copilărie cu Henry. A dat imediat telefon în Nigeria, în oraşul Jos, de unde sînt ei. Era încă în comă, nu ştiu dacă a avut putere să le dea cealaltă veste"
Raluca Zenceco, prietenă

"Sînt şocat, am fost colegi. Un băiat extraordinar, cu zîmbetul pe buze. Nu-mi amintesc să fi avut probleme medicale cît a jucat la Farul"
Ion Barbu, antrenor Farul

Alţi fotbalişti decedaţi în România
Data Jucătorul Meciul
14 aprilie 1963 Constantin Tabarcea (26 ani) Petrolul - Dinamo
24 iulie 1999 Ştefan Vrăbioru (23 ani) Rapid - Astra
5 octombrie 2000 Cătălin Hîldan (24 ani) Olteniţa - Dinamo
20 februarie 2002 Cristi Neamţu (22 ani) antrenament "U" Craiova
6 iulie 2009 Mihai Baicu (33 ani) În timpul unui meci cu prietenii
2 septembrie 2009 Alexandru Iatan (19 ani) antrenament Dunărea Giurgiu
11 aprilie 2011 Andrei Mutulescu (23 ani) În timpul unui meci cu prietenii

Dorit în Liga 1
Henry era unul dintre cei mai curtaţi fotbalişti de la Delta. În iarnă, fusese dorit de Pandurii Tîrgu-Jiu. "Aveam două piste din România. Prima era atacantul Henry, de la Delta Tulcea, un jucător care chiar îşi doreşte mult să vină la noi, dar conducerea lor nu este încă de acord", declara tehnicianul gorjenilor, Grigoraş, în februarie. Transferul a picat din cauza preţului cerut de tulceni.

Îşi lua cetăţenia
Ajuns în România în urmă cu cinci ani, Henry urma să îşi ia cetăţenia română chiar în această lună. "Ştiu că-şi făcea dosarul pentru a obţine cetăţenia. Am vrut să-l sun în urmă cu două zile, dar m-am luat cu treabă şi nu am mai avut timp. Acum, nu mai am cum să-l sun", a declarat Mugurel Cornăţeanu, antrenor la Callatis şi unul dintre cei care l-a adus pe Chinonso în România.

Copilul cu trei taţi » Henry a fost adus în România şi "înfiat" de Ion Marin şi Mugurel Cornăţeanu pe cînd avea doar 16 ani şi jumătate

Remarcat în Nigeria la o vîrstă fragedă, Henry a făcut impresie excelentă la Farul şi la Delta Tulcea, fiind unul din golgeterii ligii secunde şi printre cei mai apreciaţi jucători din eşalonul doi


Henry a sosit în România în 2007. L-au remarcat, în timpul unui turneu în Nigeria, antrenorii Ion Marin şi Mugurel Cornăţeanu. Avea doar 16 ani şi jumătate! Sosit alături de alţi trei nigerieni, Fatai, Mansur şi Uche, nu a putut juca timp de şase luni, avînd probleme cu viza.

Înfiat în Dobrogea
Pe lîngă părintele biologic, Henry avea şi doi "taţi" în România. Ion Marin i-a fost chiar tutore pînă la vîrsta de 18 ani: "Eu m-am despărţit de mult de el, dar am păstrat legătura. Mă suna, îl sunam. Nu cred să fi avut vreodată probleme". Celălalt apropiat, Mugurel Cornăţeanu, a fost cutremurat de veste. "Îmi spunea «Tata», îl vedeam ca pe propriul meu copil. L-am antrenat la Callatis, iar toate EKG-urile şi vizitele medicale făcute la doctorul Dumitru au fost perfecte".

Goluri şi zîmbete
Descris de apropiaţi drept "glumeţ, zîmbitor şi prietenos", Henry era unul din performerii Deltei. În ultimul sezon, fusese al patrulea golgeter al seriei, cu 12 goluri, la egalitate cu coechipierul Florea.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (8)
albert01
albert01  •  06 August 2012, 10:52
Postat de mihnea80 pe 06 August 2012, 07:02

deja ma dispera cu "toate EKG-urile au fost perfecte!". Nu putea saracu muri la 21 de ani de infarct, daca era perfect sanatos. Se demonstreaza inca o data ca medicina sportiva de la noi e superficiala. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca!

sint afectiuni ale inimii care nu se pot detecta la controale vezi cazul Muamba,care a avut loc in campionatul englez si daca nici acolo nu se fac controale problema aici a fost timpul de reactie daca la teren ar fi existat o ambulanta bine echipata acum poate ca ar mai fi fost inca in viata(ginditi-va ca dupa un sfert de ora se pare ca nu murise inca) in cazul Muamba l-au resuscitat vreo 45 min pt ca era clinic mort imediat dupa prabusirea pe gazon,aici se pare ca dupa 15 min inca mai traia Dumnezeu sa-l odihneasca!

fishman75
fishman75  •  06 August 2012, 10:51

pacat pentru un jucator tanar,cu toata viata si cariera in fata....cat despre medicina sportiva din romania nu este chiar asa cum spune mihnea80....si la italieni au murit pe teren,la spanioli si exemplele pot continua...si acolo tot medicina sportiva este superficiala?....D-zeu sa-l odihneasca

memories
memories  •  06 August 2012, 10:28

Dumnezeu sa-L odihneasca!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează