FOTBAL  »  LIGA 2  »  INTERVIU

EXCLUSIV / VIDEO Leo Grozavu avertizează, după 3 luni la Iași: „Dacă nu sesisez perspective, nu mă văd aici și în viitor”

Leo Grozavu nu mai antrenase în liga secundă ce un deceniu
Foto: Vlad Nedelea (GSP)
Leo Grozavu nu mai antrenase în liga secundă ce un deceniu Foto: Vlad Nedelea (GSP)

Articol de , - Publicat joi, 26 ianuarie 2023 09:58 / Actualizat joi, 26 ianuarie 2023 12:57

Antrenorul de 55 de ani a surprins alegând o echipă de „B”. Tehnicianul recunoaște că a făcut-o doar datorită prieteniei cu Șfaițer, însă nu se imaginează și din vară la acest club în cazul în care pretențiile nu vor crește. 

VIDEO. Leo Grozavu, despre preluarea Politehnicii Iași: „În viață, nu faci întodeauna ce vrei.”

- Domnule Grozavu, cum e după 3 luni la Iași? A fost ciudat să vă vedem la Liga a 2-a...
- Sigur nu am fost pregătit, dar în viață nu faci de fiecare dată doar ce dorești sau ce vrei, mai sunt și momente în care trebuie să iei decizii sub impulsul momentului. Am venit în Copou la rugămintea unor prieteni. Probabil că dacă stăteam foarte mult să mă gândesc, altele erau datele problemei. M-am gândit că într-un moment în care cineva solicită prezența sau sprijinul meu trebuie să zic da. Trebuie să te gândești mai puțin la tine în astfel de cazuri și mai mult la cel care vrea să-l ajuți. Iar eu sunt tipul acela de modă veche care crede în prietenie. Cred în oamenii care la rândul lor te-au ajutat și cred că trebuie să întorci favorul.

82 de meciuria antrenat Grozavu la Sepsi, alături de care a jucat o finală de Cupa României

Leo Grozavu: „Nu e o rușine să muncești, chiar și în «B»”

- Să o zicem direct, ați făcut-o pentru președintele Cornel Șfaițer, nu?
- Am spus, avem o relație de atâția ani, dincolo de sfera sportivă, și mi s-a părut normal să vin atunci când am fost solicitat.

- E totuși un pas înapoi pentru dumneavoastră.
- Nu vreau să spun că-i un pas înapoi. Sigur, din punct de vedere sportiv, e clar că-mi doream altceva. Dar asta nu înseamnă că e rușine. Până la urmă, indiferent la ce nivel ești, Divizia B, C sau copii și juniori, trebuie să-ți faci meseria cât mai profesionist posibil.

- Cum ați găsit Politehnica?
- Când o echipă schimbă antrenorul, e clar că există anumite probleme, era puțin afectată din punct de vedere emoțional. În rest, ce pot să spun? Jucătorii îi cunoșteam, am și lucrat cu mulți, știam datele, problemele, pentru că acum 12 ani am trecut pe la Iași în momentul în care această formație a promovat în Liga 1. Acea echipă a fost formată de mine, dintr-o altă postură, nu de antrenor. Acum, în momentul retrogradării, au fost dezamăgiri. Am găsit totuși un grup foarte bun, băieți ascultători, care au încercat și au reușit până acum să transpună cât mai multe din ideile pe care eu le am. Drumul e lung, sunt multe lucruri de reglat, însă am mai reparat din mers ceea ce nu funcționa.

4 jucătoria adus Poli Iași în această iarnă: Musi (FCSB), Itu (CFR), R. Ion (Farul) și Katanec (Varazdin, Croația)

- V-ați încălcat principiile, ați luat o echipă din mers.
- Am spus motivele pentru care am făcut-o. Pentru că în orice alt caz nu aș fi făcut-o. Dacă nu era vorba de Cornel, nu cred că aș fi făcut acest pas, indiferent de context.

Leo Grozavu: „E foarte greu cu străinii”

- Poate promova Poli anul acesta?
- Am venit aici cu un obiectiv clar. Foarte clar. Nu aș fi venit în niciun caz dacă se dorea altceva. Trebuie să demonstrăm că putem promova. Una e să îți dorești, alta e să reușești. Nu va fi ușor, pentru că este un campionat în care nu există favorite. Sunt cluburi care s-au organizat bine, au avut omogenitate, cluburi cu construcție sănătoasă. Pot fi surprize. Iar Iașiul are presiunea asta pentru că e un club de tradiție. Nu vreau să intru în amănunte despre ce înseamnă trecutul apropiat, pentru că e clar că nu s-au făcut lucrurile așa cum trebuia. Am venit aici și mi-am asumat obiectivul, încerc să fac tot ce ține de mine pentru a readuce Politehnica în primul eșalon.

VIDEO. Leo Grozavu, despre șansele la promovare ale Politehnicii Iași: „Am venit aici pentru un obiectiv foarte clar”

- Există vreo rețetă pentru Liga 1? Poate un lot cu experiență, poate că e nevoie de omogenitate?
- Ai dreptate. Cam astea ar fi două dintre ingrediente. După care mai sunt și altele la nivel de organizare, la nivel de valoare. Aici, la Liga a 2-a, jucătorii cu calitate și valoare se pot impune altfel. Au demonstrat-o echipele de anul trecut. U Cluj a reușit la un moment dat să aducă niște fotbaliști de calitate, care s-au impus. Cred că și Iașiul ar putea face asta. Însă nu e obligatoriu. Omogenitatea contează foarte mult. Iar aici ar trebui să intru în niște lucruri care s-au întâmplat anul trecut. Cred că era nevoie să se construiască o echipă pentru acest an, să fie un nucleu, să se clădească pe acel lot. Nu s-a întâmplat asta, așa că Iașiul a început cu un handicap.

- A transferat mult!
- Foarte mulți jucători transferați. Lipsa omogenității și-a pus amprenta, plus un antrenor nou-venit, care avea o misiune foarte dificilă. I-a fost foarte greu ca într-un timp scurt să facă ceva. Vorbim de Iași, un oraș cu presă, cu suporteri. Toată lumea vrea promovarea. Nimeni nu înțelege că asta se poate obține numai în urma unor lucruri foarte bine făcute. Din acest motiv a fost o presiune în plus, pentru că au fost echipe făcute cam câți au fost și antrenori.

VIDEO. Leo Grozavu, despre greșelile care s-au făcut la Iași: „Este foarte greu să integrezi un jucător străin la Liga a 2-a”

- S-au schimbat poate 100 de jucători în ultimii ani pe aici...
- Păi, asta e o greșeală majoră. V-am spus, depinde de ce îți propui pentru sezonul următor. La fel și vara trecută, când schimbi 24 de jucători noi, e foarte greu să poți face performanță. Plus că au fost aduși foarte mulți străini. E foarte greu, ei vin din altă societate, altă mentalitate, altă cultură, educație, alimentație. E foarte greu de integrat un străin în Liga a 2-a. Chiar și pentru un antrenor cu experiență.

Leo Grozavu: „Iașiul merită o soartă mai bună”

- Preferați să lucrați cu românii...
- 100%. Am spus-o de când am venit că ce s-a întâmplat, cu 9 străini aduși, n-a fost cea mai bună soluție. Există și cauze obiective, pentru că era greu la momentul respectiv să găsească ușor români. Au terminat jos campionatul, lumea nu vedea cu mare deschidere ce era la Iași. Nereușind să aduci români cu o anumită experiență, te orientezi. Plus că, trebuie să recunoaștem, românii sunt mult mai scumpi decât străinii. Așa că s-a ajuns la o soluție de compromis cu străinii. OK, poate ei îți arată ceva din punct de vedere sportiv, dar din punct de vedere social e greu să-i integrezi. Au probleme de acomodare, de adaptare cu limba, cu alimentația și cultura noastră. Trebuie să fii foarte atent atunci când apelezi la străini. A fost un handicap și ăsta. Plus că au mai venit și jucători cu calități sportive îndoielnice, haideți să fim corecți. Cine vine în Liga a 2-a din România?

VIDEO. Leo Grozavu, despre fotbalul din Moldova: „Iașiul merită mai mult”

- Ați venit și pe promisiuni la Iași? Pentru că am văzut și noi lipsurile...
- Fără doar și poate asta. Sigur, am discuții permanente cu conducerea clubului, pentru că oricum, indiferent de relația pe care o am cu Cornel, aș fi vrut să vin într-un club în care am susținere, în care ideile mele să fie și cele ale conducerii. Lumea să aibă încredere că ceea ce pot eu să fac este drumul corect. La ceea ce înseamnă Iașiul pentru Moldova, pentru România, chiar ar trebui să aibă o altfel de infrastructură, pentru că vedem cu toții că e foarte greu să facem fotbal de calitate fără infrastructură de calitate. Peste tot în lume sunt țări cu nivel mult mai slab ca al nostru, care s-au dezvoltat tocmai pe faptul că au investit foarte mult în infrastructură, în educație, în instruire. Atunci normal că au făcut pași înainte. Noi, din păcate, încercăm doar să rămânem ancorați la trecutul ăsta, care înseamnă lucruri vechi, renovate, lucruri păstrate din trecut. E destul de dificil. V-am spus, au fost altele lucrurile care m-au făcut să vin aici. Am încercat să văd cât mai puțin lucrurile negative, și mai mult pe cele bune.

7 victoriiare Leo contra Politehnicii Iași, fiind echipa pe care a învins-o de cele mai multe ori ca antrenor

- Există vreun plan în cazul în care Iașiul promovează?
- N-aș putea să spun asta. Și asta e o mare problemă a mea în momentul de față. Să știți că am venit doar pentru termen scurt, poate o să vă șochez pentru că n-am discutat despre acest lucru. Am venit pentru promovare și am mai plecat și din alte părți, acolo unde nu s-a dorit progres, unde se bătea pasul pe loc. Vreau în fiecare zi mai mult, vreau să progresez. Nu vreau monotonie. Sper ca la Iași să se dorească altceva.

VIDEO. Leo Grozavu, despre viitorul său la Iași: „Dacă nu sesisez perspective, nu mă văd aici și în viitor”

- Și dacă nu se dorește?
- Probabil că drumurile noastre se vor despărți. Așa cum am făcut și în alte părți, indiferent despre ce a fost vorba. Am venit la Iași să sprijin și să ajut la un obiectiv imediat. Dar nu mă regăsesc ca antrenor al Iașiului într-o luptă pentru retrogradare. Asta e părerea mea în momentul de față.

13 goluria marcat Vojtus în Liga 1, ultimul nume de pe lista de achiziții a moldovenilor

- Poate fi ca un semnal de alarmă?
- Nu, nu neapărat. Am semnat un contract până în vară, tocmai cu acest amendament. Am spus să vedem, clubul mă testează, am un obiectiv de îndeplinit. Prima dată trebuie să ajungem în play-off, după care e clar că trebuie să ne batem pentru promovare. Până în vară vedem cum stăm. Apoi, dacă e mulțumit clubul de mine, dacă eu, la rândul meu, sunt mulțumit de ce se întâmplă aici, e clar că putem colabora în continuare. Dacă nu văd perspectiva, e clar că poate exista orice altă posibilitate. 

Zona asta a Moldovei e mai puțin bogată. Aici oamenii au reușit doar prin trudă și muncă. Așa au scos capul la suprafață. Atunci automat lucrurile astea se transferă din societate în sport și există multă dorință. Nu întâmplător în Moldova nu a reușit nimeni să facă un stadion.

Sper ca autoritățile locale și oamenii care sunt aproape de sport în Iași să înțeleagă că primul pas spre marea performanță este infrastructura. Înțeleg că e dorință și există și putere să se facă mai mult. Să aducă repede pe ordinea de zi și un stadion modern!

În România nu avem nevoie de arene mari, imense. Nu avem cu ce să le populăm. Dar un stadion de 10.000-12.000 de locuri ar fi extraordinar pentru Iași.

E clar că nu putem aduce progres atât timp cât la promovare se bat echipe care nu au voie participe în Liga 1. Automat există suspiciuni. Iar noi în spațiul ăsta, danubiano-pontic, avem mereu suspiciunea că e ceva necurat.

-Leo Grozavu, antrenor Poli Iași

Citește și:

https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/gigi-becali-fcsb-farul-schimbari-mihai-pintilii-echipa-de-start-686280.html

MM și Panduru s-au pus de acord: „Cel mai urât lucru pe care l-am văzut în fotbal!”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
gelpri
gelpri  •  26 Ianuarie 2023, 13:55

Asa e , un stadion de 15000 locuri, bine facut, e ok pentru Iasi . Proiectele megalomanice cu infrastructura sportiva ale primariei Iasi, tin de alta epoca .. Mult succes d-le Grozavu !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează