FOTBAL  »  LIGA 2  »  LIGA A 4-A

VIDEO + FOTO 80 de ani de la primul meci jucat în nocturnă în România! Povestea unui club care încă rezistă + EXCLUSIV Interviu cu președintele clubului, fostul arbitru Sorin Corpodean

Tribuna oficială a stadionului +7   FOTO
Tribuna oficială a stadionului

Articol de GSP - Publicat miercuri, 14 decembrie 2016 21:04

Anul acesta s-au împlinit 80 de ani de când a avut loc primul meci în nocturnă în fotbalul românesc. Se întâmpla în 1936 pe stadionul din Ocna Mureș, eveniment care acum a fost celebrat cu fast.

Atunci se întâlneau echipa locală și Ira Brașov, iar oaspeții au câștigat cu 4-2 pe data de 30 august 1936. Echipa din  Ocna Mureș a fost înființată de un baron belgian, care a înființat și combinatul chimic, iar această echipă era o alternativă oferită muncitorilor pentru recreere. Inițial echipa a purtat numele de Solvay Uioara.

Formația este condusă în teren și pe bancă de Ovidiu Maier, fostul atacant al celor de la ASA Târgu Mureș, Inter Sibiu, U Cluj, Rapid sau Apulum Alba Iulia, ajuns acum la 45 de ani.

Puțină lume știe că în sezonul 1946-1947 la Solvay Uioara a evoluat și Ion "Țop" Voinescu, portarul care a scris istorie în tricoul Stelei, unde a evoluat timp de 13 ani.

De la Soda au luat drumul gloriei jucători ca Alexandru Moldovan (Dinamo Bucuresti), Sorin Corpodean (U. Cluj și CFR Cluj), Ovidiu Maier (Rapid), Mircea Stanciu (Steaua) sau Tiberiu Bălan (Rapid, Sportul, Steaua).

Acum, baza sportiva a clubului a intrat în faza de reconstrucție progresivă, s-a lansat chiar și o carte despre fostele glorii fotbalistice ale orașului în cadrul unui meci de fotbal între foști jucători organizat în luna august 2015, iar rețelele de socializare au fost mobilizate pentru reaprinderea făcliei acestui fenomen la Ocna Mureș și readucerea publicului la stadion, anunță site-ul oficial.

S-au dotat toate echipele clubului cu echipamente noi, s-au reînnoit însemnele clubului și a fost scris un nou imn al echipei de fotbal cu larga implicare a suporterilor echipei.

Deși acum echipa evoluează în Liga a 4-a, condițiile de la Ocna Mureș sunt extrem de bune, asta grație ajutorului oferit de Sorin Corpodean. Fostul arbitru ocupă funcția de președinte al clubului.

5 este locul
ocupat de Soda Ocna Mureș în Liga a 4-a, cu 22 de puncte

GSP.RO a stat de vorbă cu Sorin Corpodean, președintele clubului, care a dezvăluit ce planuri au cei de la Ocna Mureș, dar și în ce stadiu sunt la ora actuală. 

- Cum ați decis să reveniți la Ocna Mureș?
-  Aici m-am născut, aici am început să joc fotbal și la rugămintea lui Marius Stâncel, care l-a adus și pe Ovidiu Maier, am revenit și eu. 

- Totul pare că învine la Ocna Mureș. E un amplu proces de reorganizare acolo...
- Am pregătit aniversarea de 80 de ani din august a aprinderii nocturnei, unde au fost invitate echipa de Old Boys a lui Dinamo și formația secundă a celor de la Gaz Metan. Am pregătit puțin baza pentru acest eveniment și apoi am decis să continuăm. A fost doar începutul ceea ce a fost în august. Intenționăm să facem o bază de pregătire modernă. Vrem să ducem echipa de seniori la un nivel mai ridicat. Deocamdată ne-a interesat să reorganizăm grupele de juniori. Deja avem 40-50 de copii legitimați până la grupa de 2009 inclusiv. Sunt copii mai mici care vin să se bucure de fotbal și așteaptă să fie legitimați. Au actele depuse. E o mare realizare până acum. 

- Pare un început promițător...
- Da, da! Să știți că ăsta e începutul. Vor fi lucruri din ce în ce mai vizibile. Trebuie doar puțină răbdare. 

- Vă gândiți chiar la o posibilă participare în Liga 1 în viitorul apropiat? 
- Da, ne dorim asta. Avem o suprafață de teren generoasă și putem face ceva frumos. Avem deja două terenuri de iarbă funcționale. Mai facem unul cu sintetic, mare. La anul vrem să ne ocupăm de bază, să refacem nocturna. Chiar dacă cea veche, de 80 de ani, e funcțională, nu e corespunzătoare. Apoi, din vară, adică pentru începutul sezonului următor, vrem ca echipa să aibă pretenții de promovare. 

- Vă gândiți să aduceți jucători noi? 
- Deocamdată avem localnici. Am păstrat în mare lotul vechi. Toți sunt de aici din Ocna Mureș ori din împrejurimi. Azi vom avea un soi de banchet de final de an. Nu va fi vreo mare petrecere. Vom discuta, vom analiza mult. Sperăm să aducem niște jucători în această iarnă și să pregătim echipa pentru următorul sezon. Pe scurt astea sunt planurile noastre. Nu vrem să promitem că facem, vrem ca oamenii să vadă că facem. Nu are rost să ne grăbim și să fie doar un foc de paie. Lumea trebuie să aibă răbdare pentru că vom face lucruri frumoase aici. 

- Ați lucrat ani buni în fotbal asta vă poate ajuta. Ați organizat câteva acțiuni speciale acolo la Ocna Mureș...
- Deocamdată am încercat doar să reaprind flacăra foștilor mei colegi. Dragostea de fotbal nu moare niciodată. Am reactivat și echipa de Old Boys. Am invitat cluburile U Cluj, ASA Târgu Mureș și Unirea Alba Iulia cu foști jucători de marcă precum Ovidiu Sabău, Aurel Stoica, Horațiu Cioloboc, Cristi Pojar și mulți alții, să joace aici la un turneu special, un memorial pentru domnul Ilie Stanciu, primul meu antrenor care a murit acum 3 ani. Toți au acceptat cu drag să vină. Au fost încântați de baza noastră e pregătire. În plus am mai avut și un memorial pentru Gicu Domșa, fostul antrenor al echipei. 

- Apropo de asta, ce facilități aveți deja acolo?
- Multe lucruri care nu sunt la cluburi mari. Avem saună, bazin de refacere și multe altele. Avem istoria clubului pusă pe pereții clădirii. 

- Știu că vă gândiți chiar și la o echipă de fete...
- Sigur că da, avem deja 10 fete legitimate. Probabil din vară vom avea și o echipă. Lucrurile se mișcă la noi. Startul e bun! Noi suntem etuziaști. Experiența în sport a oamenilor de aici e importantă. Vrem să fie baza solidă pentru viitorii ani. Ne obligă istoria clubului să facem lucruri frumoase. Încă o dată, le cer tuturor răbdare și timpul va demonstra că facem lucruri serioase. Nu vrem să ne facem imagine nouă. Am venit aici cu tot dragul și alături de oameni de calitate știu că putem face ceva frumos. Ne gândim serios să scoatem jucători pe care să-i dăm în viitor la echipe care pot avea condiții peste ceea ce putem oferi. Din zona asta au plecat mereu nume importante. 

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
kyil
kyil  •  15 Decembrie 2016, 01:21
Postat de para.para pe 14 Decembrie 2016, 22:31

Daca si astia vor in liga 1, apoi sa nu va mai plangeti ca nu mai aveti fotbal in romanika.

buai papleaca, la meciurile lor vin mai multi spectatori decat la un chiajna -voluntari si un plus au o istorie mai bogata decat toate clonele din l1

para.para
para.para  •  14 Decembrie 2016, 22:31

Daca si astia vor in liga 1, apoi sa nu va mai plangeti ca nu mai aveti fotbal in romanika.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează