FOTBAL  »  LIGA 3  »  COMISII

Depunctări în serie, antrenori neplătiți din vară și pericol de excludere » Haos total după ultima decizie a Comisiei de Disciplină

Articol de - Publicat sambata, 13 ianuarie 2024 09:51 / Actualizat sambata, 13 ianuarie 2024 10:17

Brașovul fotbalistic moare, dar nu vrea să se predea. În vară, totul părea roz la ACS FC Brașov Steagul Renaște. Acum, echipa U19 primește depunctare după depunctare. 

La Brașov se făceau chiar planuri de promovare în Liga 1, iar prezența lui Dan Alexa pe banca tehnică și sprijinul financiar promis de autoritățile locale erau printre argumente. Dar clubul de sub Tâmpa nu a luat licența de Liga a 2-a, iar primăria orașului a sistat finanțarea.

Situație ridicolă în fotbalul românesc » Ce echipă a primit astăzi o depunctare de 14 puncte din partea FRF
DEPUNCTARE
Situație ridicolă în fotbalul românesc » Ce echipă a primit astăzi o depunctare de 14 puncte din partea FRF

-40 de puncte și tăvălugul nu se oprește

Era pregătit un buget de 1,5 milioane de euro pentru eșalonul secund, însă odată cu retrogradarea, din motive administrative, spun surse din Brașov, totul s-a destrămat.

Echipa ar fi trebuit să joace în eșalonul al treilea, dar imediat toți au plecat care încotro. Iar o parte dintre jucători, Daniel Mutu, Levente Mihok, Marius Burlacu, Florin Dumbravă și Liviu Dîrstar, cu salarii restante de 3-4 luni din precedentul sezon, au făcut memorii și au câștigat la comisiile federale. Fără niciun sprijin financiar, evident că ACS FC Brașov Steagul Renaște n-a putut să plătească. 

Și din noiembrie au început să curgă depunctările, ajungându-se deocamdată la o situație ridicolă, un total de 40 de puncte pierdute astfel. Iar lucrurile nu se vor opri, vor urma și altele. 

Singurul conducător rămas în club este secretarul general Cristian Mățau. GSP.ro a încercat să-l contacteze pentru un punct de vedere, dar acesta nu a răspuns.

Pericol de excludere

Conform regulamentelor, plătește echipa de la cel mai înalt nivel a clubului. Cum cea de seniori nu mai există, totul a căzut pe formația U19, care și-a câștigat pe teren calificarea în play-off-ul campionatului național în curs. Terminase sezonul regulat pe locul 6, dar acum e ultima în play-off, cu -15 puncte! Deocamdată. Fiindcă pericolul este și mai mare.

Articolul 85 alin. 1. lit. c) și alin. 2 din Regulamentul Disciplinar prevede ca, dacă plata nu se va face în 90 de zile de la ultima decizie a comisiilor, respectiva echipă va fi exclusă din competiție și retrogradată. 

Și dacă nici în 30 de zile de la retrogradare nu se achită datoriile, urmează excluderea din toate competițiile. Iar toată munca antrenorilor și a jucătorilor, susținuți doar de părinți, să fie în zadar. Fiindcă, primăria ar fi dat o grămadă de bani pentru seniori, dar nu e dispusă să ajute fotbalul juvenil al clubului!

Vor să meargă până la capăt

Înainte de implozia de la ACS FC Brașov Steagul Renaște, clubul avea la Centrul de copii și juniori 14 echipe. Au mai rămas numai 4, cele de U14, U15, U17 și U19. Primele două activează în campionatul județean, celelalte în campionatul național, unde s-au calificat în play-off. Restul antrenorilor și-au luat jucătorii și au plecat la cluburi private. 

Cei 4 antrenori nu au primit niciun salariu de la club, de la începutul sezonului. Iar toate cheltuielile, deplasări, arbitraje, organizarea meciurilor de acasă, au fost susținute de părinți.

Depunctări în serie, antrenori neplătiți din vară și pericol de excludere » Haos total după ultima decizie a Comisiei de Disciplină
Echipa U19 a lui FC Brașov

Antrenorul de la U19, Marian Constantinescu, a explicat situația, în exclusivitate pentru GSP.ro: „Este foarte neplăcut. Nici nu știu dacă e regulamentar să ni se ia punctele, federația știe. Noi am încercat să mergem mai departe, ne-am calificat în play-off și le-am spus copiilor că indiferent cu câte puncte în minus vom termina competiția, e munca noastră și trebuie să jucăm. 

Noi vom face propriul clasament, cu punctele obținute pe teren. Sperăm să vină cineva alături de noi, poate primăria, fiindcă, chiar dacă am rămas doar o mână de oameni, vrem să terminăm competiția cu capul sus!".

Tehnicianul a continuat confirmând că "niciunul dintre noi, antrenorii rămași, nu a încasat niciun salariu de la începutul sezonului. Totul este plătit de părinți, cărora le mulțumim! Fără ajutorul lor financiar nu am fi putut să mergem așa departe. Totuși, e un brand, FC Brașov. Iar copiii care au rămas nu vor să plece! Dar nu știu cum și cât vom rezista".

La grupele mici, copiii vin direct la meciuri, părinții nu mai pot susține și pregătirea

Pustiul financiar a lăsat deja urme adânci mai ales la echipe mici, de U14 și U15. Chiar dacă joacă în campionatul județean, unde deplasările nu sunt foarte lungi, părinții nu mai pot susține financiar tot acest efort. 

De vreo două luni, s-a renunțat la antrenamente organizate, fiindcă toate costurile erau prea mari. Se ajunsese ca fiecare părinte să dea 300-400 de lei pe lună pentru acoperirea cheltuielilor cu închirierea terenurilor de antrenament, cu deplasările, cu meciurile de acasă, cu arbitrajele. 

Copiii se pregătesc cum pot, individual și vin numai la meciuri", spun surse din cadrul clubului. La U14, după 12 runde, echipa este pe locul 4 (cu 3 meciuri mai puțin disputate), iar la U15 e pe locul 3 după 8 runde.

La Brașov mai există o singură echipă de seniori, SR Municipal, cea a suporterilor. E ultima în Liga a 3-a, în Seria 5. Și aceleași surse din oraș susțin că primăria, care deține sigla, palmaresul și culorile FC Brașov, ar intenționa să le ia de la ACS Steagul Renaște, unde au fost împrumutate pe doi ani, și să le dea celor de la SR, pentru ca vechiul brand al orașului să nu dispară.

CE PREVEDE REGULAMENTUL DISCIPLINAR

Articolul 85. Refuzul sau omisiunea aplicării hotărârii

1. Clubul care nu plăteşte unei alte persoane sau FRF/LPF/AJF obligațiile stabilite, în termen de 30 de zile de la data comunicării hotărârii, o sumă de bani, integral sau parţial, deşi există în acest sens o hotărâre definitivă a unui organism jurisdicțional al FRF/LPF/AJF și/sau TAS:
a) va fi obligat la plata unei penalități de la 3.000 la 7.000 lei și i se va acorda un termen de grație de 5 zile pentru executarea integrală a obligațiilor de plată;
b) i se va interzice dreptul de a transfera și/sau legitima jucători în calitate de club cesionar și i se vor scădea puncte. Scăderea de puncte se aplică asupra celor acumulate în campionat de echipa de categoria cea mai ridicată, urmând ca, la fiecare 15 zile calendaristice de întârziere de plată, calculate de la data expirării termenului de grație, echipei în cauză să i se scadă câte 2 puncte;
c) Sanctiunile arătate la litera b) se aplică timp de 90 de zile, după care echipa clubului respectiv va fi exclusă din toate competițiile în curs și retrogradată în categoria inferioară.
2. Dacă clubul nu-și execută obligația de plată în termen de 30 de zile de la retrogradarea echipei de categoria cea mai ridicată, clubul va fi exclus din toate competițiile FRF/LPF/AJF

FOTO. În noiembrie, primarul Municipiului Brașov a anunțat că se va construi un nou stadion în oraș

Noul stadion din Brașov
Noul stadion din Brașov
Noul stadion din Brașov
Noul stadion din Brașov
Noul stadion din Brașov
+14 FOTO

Allen Coliban, primarul Municipiului Brașov, anunța în luna noiembrie anul trecut că se va construi un nou stadion în oraș. Acesta va fi ridicat în locul actualei arene „Tineretului” și va avea o capacitate de 9.716 locuri. Va costa aproximativ 30 de milioane de euro.

VIDEO. Dan Alexa și motivele decăderii fotbalului românesc: "Nu mai sunt banii și patronii care erau... E bine că se implică și oficialitățile"

Citește și alte știri din fotbalul românesc: 

Antrenorul român propune revoluția: „E absurd! Jumătate dintre echipe nu au ce căuta în campionat”
GSP LIVE
Antrenorul român propune revoluția: „E absurd! Jumătate dintre echipe nu au ce căuta în campionat”
Cu cine se întărește CSA Steaua: „Sezonul ăsta, lucrurile sunt clare!”
Steaua
Cu cine se întărește CSA Steaua: „Sezonul ăsta, lucrurile sunt clare!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
Catalynn_14
Catalynn_14  •  13 Ianuarie 2024, 11:56

Așa e când nu ai spate politic PSD … Când ai, vedem cazurile Târgoviște și Mioveni, se rezolvă! :-))) Vedem și la FC Fcsb care lucruri bune s-au întâmplat de când cu Ciolacu. Asta e ba băieți, votați PSD, îi meritați! :-)))

Vezi toate comentariile (1)
Comentează