FOTBAL  »  LIGA 4  »  LIGA A 4-A

EXCLUSIV Cum a fost manevrat Rapidul de oameni legați între ei, cu conexiuni în PSD, SRI și Județul Prahova: "Au ucis echipa ca să aibă ce să reînvie!"

Cristescu (stânga) a reapărut la Rapidul nou cu Dan Tudorache (dreapta), primarul Sectorului 1 și apropiatul său FOTO Agerpres
Cristescu (stânga) a reapărut la Rapidul nou cu Dan Tudorache (dreapta), primarul Sectorului 1 și apropiatul său FOTO Agerpres

Articol de - Publicat luni, 18 septembrie 2017 09:00

Toate personajele care au manevrat clubul giuleștean către declin, dispariție și refacere au un numitor comun: legături puternice în SRI, PSD și județul Prahova, după o schemă în care relațiile vechi-nou sunt evidente, iar conexiunile multiple.

Ultimii 5 ani au fost dezastruoși în Giulești. Chiar înainte ca "feroviarii" să împlinească 90 de ani, clubul a intrat în insolvență, a fost retrogradat după un sezon 2012-13 încheiat pe locul 8 și, apoi, a bolborosit în tangajul "B"-"A" până la dispariție.

Firav în 2016, puternic în 2017, Rapidul a reapărut în schemă.

Curios pentru cine vede în premieră schema prezentată azi, personajele din spatele Păsării Phoenix au legături puternice cu oamenii care au împrăștiat cenușa.

Ce știam până acum

Știam că, din 2012, când la conducerea clubului a apărut administratorul judiciar Cristina Andronache, responsabilă cu gestionarea stării de insolvență, mai mulți patroni s-au angajat să salveze gruparea.

- Cuplul Adrian Zamfir - Nicolae Cristescu
- Familia Moraru
- Conducerea clubului FC Voluntari, formată din vechi rapidiști;
- Primăria Sectorului 1.

La prima vedere, grupări ostile, cu păreri contrare și planuri diferite. "În spate însă, s-a lucrat la sufocarea unui club plin de datorii, în loc de reducerea acestora, pentru refacerea lui ulterioară, politică. Mână în mână. Au omorât Rapidul ca să aibă ce reînvia", spun sursele GSP.

Triumviratul

În ultimele două luni, Gazeta a stat de vorbă cu mulți oameni apropiați Rapidului. Suporteri, conducători, foști fotbaliști.

Fără să își dea numele, toți au povestit în amănunt detalii de la discuțiile purtate cu oamenii din conducere. Au realizat, împreună, schema prezentată azi. Și au avut o concluzie comună: deși Rapidul a părut lăsat la voia întâmplării, nimic din ceea ce s-a întâmplat în Giulești n-a fost întâmplător.

"Toate perioadele Rapidului post-2012 au fost legate de PSD, SRI și Județul Prahova. Iar Academia Rapid este legată de toți cei trei poli ai puterii", afirmă, la unison, apropiați ai clubului.

1. CRISTINA ANDRONACHE (2012-2014)

Ce știam:

- Cristina Andronache a făcut, practic, trecerea de la perioada Copos la Valerii Moraru. Se declarase critică față de ambele părți. "Copos a adus Rapidul în situația ingrată după ce a încercat să țină pasul cu Steaua, Dinamo, Vaslui, echipe care plăteau bani mulți pe transferuri și salarii", spunea despre fostul patron într-un interviu în Gazetă.

- La suprafață, a fost într-un conflict deschis atât cu cuplul Cristescu-Zamfir, cât și cu Moraru, care a acuzat-o că "nu a asigurat veniturile clubului Rapid".

Ce am aflat:

- La începutul crizei Rapidului, câțiva suporteri rapidiști au preluat o parte din acțiuni. "Deși, în presă, asigura mereu că ea colaborează cu aceștia, Andronache evita contactul cu ei și făcea jocurile cuplului Zamfir-Cristescu", spun apropiații clubului.

- Andronache este născută la Brebu, în județul Prahova.

- Fără ca informațiile să apară atunci, Cristina Andronache a fost maior SRI în județul Prahova, fosta consilieră a directorului SRI, Costin Georgescu, dar și apropiată de Cornel Păltânea, fostul șef de informații al SRI Prahova. Mai mult, Andronache a fost asociată cu fiul acestuia, Octavian Păltânea, în firma Proconsult Development SRL.

- Într-un raport public pe internet, fostul colonel SRI Florin Gulianu vorbește despre "relația" Păltânea - Mircea Cosma, fostul șef CJ Prahova și apropiat de Valerii Moraru.

2. ADRIAN ZAMFIR (foto dreapta, 2013-2014 și NICOLAE CRISTESCU (foto stânga, 2013-2014 și 2017-prezent)

Ce știam:

- Cristescu, ajuns în anturajul Rapidului încă de pe vremea lui Copos, obișnuia să țină petrecerile echipei la Hanul Vlăsia din Tărtășești.

- Acesta a colaborat cu Adrian Zamfir, un om de afaceri discret, cunoscut cu relații în PSD.

Ce am aflat:

- Cristescu este liantul vizibil între Rapidul scufundat și cel reapărut. Dacă, în 2012-13, aparițiile sale în public umpleau golul lăsat de discreția lui Adrian Zamfir, acesta are legături și cu familia Pandele - care se putea implica la începutul anului - și s-a alăturat proiectului Academia Rapid grație relației apropiate cu Dan Tudorache.

- Adrian Zamfir era fostul șef al Ligii Tinerilor Întreprinzători Social-Democrați din PSD și, mai apoi, candidat ALDE Călărași pentru Camera Deputaților în 2016.

3. VALERII MORARU (iulie 2014-2016)

Ce știam:

- Om de afaceri basarabean, "cu doctorat în pedagogie la Moscova", după cum spun fanii că s-a prezentat într-o discuție, ajuns la Rapid ca patron al Azuga Waters și Perla Covasnei.

Ce am aflat:

- La prima ședință ținută de Valerii Moraru la ProRapid, ședință la care au luat parte și suporterii giuleșteni, aceștia își aduc aminte că "eram încântați, planul părea minunat. Moraru avea un dar al vorbirii incredibil. Însă, la sfârșit, a spus o replică care ne-a contrariat: «Stați liniștiți, avem sprijinul PSD-ului prin domnul Mircea Cosma!»". Șeful CJ Prahova, aflat la cel de-al treilea mandat, care se recomanda drept "membru în Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova".
- Sursele GSP susțin că Moraru a fost recunoscut în Prahova drept "un lichidator perfect. Asta a făcut și la Azuga. De aceea a și venit la Rapid, pentru a închide taraba".

- Exemplul dat de rapidiști: "Termenele de la procesul în urmă căruia Rapidul a dat faliment. Apărarea Rapidului a fost extrem de slabă, iar toate încercările de implicare din exterior, din partea suporterilor, unii specialiști în drept, erau retezate din start".

- Interesul lui Moraru, spun sursele, "este evident. În acest moment, principalul creditor al Rapidului aflat în faliment, cel care deține brandul, este Azuga Waters!".

4. FC VOLUNTARI (încercare mai 2017)
Florentin Pandele
Florentin Pandele, primarul din Voluntari

Ce știam:

- FC Voluntari a sărit în ajutorul Rapidului datorită backgroundului rapidist, managerul Dan Leasă fiind cunoscut drept un suporter înfocat alb-vișiniu. Mai mult, în club exista o majoritate ex-rapidistă, iar Daniel Pancu, fost jucător și antrenor la Voluntari, a ajuns, până la urmă, la Academia Rapid.

- Voluntariul se asociase, de-a lungul timpului, și cu alte campioane ale României, cum ar fi Unirea Urziceni sau Viitorul: primii au purtat chiar denumirea Unirea Voluntari Urziceni, ultimii au avut un parteneriat bazat pe cazarea jucătorilor și împrumutul/cedarea altor fotbaliști în Ilfov.

Ce am aflat:

- Sursele Gazetei spun că Voluntariul a fost doar o soluție de rezervă, apărută în prima parte a anului.

- "Unul dintre motivele pentru care s-a renunțat la ea a fost promulgarea legii prin care o primărie poate susține sportul cu 5% din buget. Primăria Sectorului 1 dispune de mult mai mulți bani decât Voluntariul. Mai mult, nu trebuia sacrificată o echipă ce încă nu disputase Supercupa României!", spun sursele GSP.

5. DAN TUDORACHE, PRIMĂRIA SECTORULUI 1 ȘI ANDREI NICOLESCU (2017-)

Ce știam:

- Primăria Sectorului 1 s-a implicat încă din luna iulie și a cerut, prin edilul Dan Tudorache, dreptul de a folosi numele și sigla Rapidului până la licitație.
- La club au ajuns 4 foști fotbaliști, Daniel Niculae, Daniel Pancu, Constantin Schumacher și Ovidiu Burcă, gruparea a fost înscrisă în L4.

Ce am aflat:

- În spatele lui Ovidiu Burcă se află patronul fostei sale echipe, Tricolor, Andrei Nicolescu. Avocatul familiei Ghiță și un apropiat al primarului Dan Tudorache, alături de care conduce echipa, fără a apărea însă în acte.

- Dan Tudorache are o legătură apropiată și cu Nicolae Cristescu.

6. PERSOANE DE LEGĂTURĂ: GRUPUL GHIȚĂ (foto), GRUIA STOICA, MĂLUREANU

Ce știam:

- Generalul de Securitate Vasile Mălureanu este fondator al Academiei Rapid prin Asociația Redivivus, din care face parte Clubul Aristocratic Rapid. Adică fosta Mișcare Feroviară, club fondat în 2016.

- Gruia Stoica, sponsor al Academiei prin Grupul Feroviar Român, nu este la prima încercare de a se implica la Rapid, acesta fiind aproape să preia echipa și în 2013.

Ce am aflat:

- Sebastian Ghiță este un apropiat al lui Mircea Cosma. Au fost asociați în firma Ecoprod Energy până în 2008, când Cosma senior i-a cesionat acțiunile sale fiului, Vlad-Alexandru Cosma.

- Ghiță a făcut parte din partidul PRU, al cărui președinte, Bogdan Diaconu, fusese numit președinte de onoare la AFC Rapid.

- Într-o anchetă RISE Project de acum 3 ani, jurnaliștii arătau cum firmele lui Gruia Stoica pompau bani în aceleași firme-fantomă din Ploiești în care o făcea și Sebastian Ghiță. Kadok Interprest, Robyko Last Line, S&S Wizard și Narsam Invest!

- Legăturile lui Ghiță cu SRI sunt nenumărate: ultima oară, acesta a fost membru al comisiei SRI din Parlament. În 2016, o firmă a fostului deputat, în care Nicolescu apărea ca avocat, SC Nova Tech, câștiga un contract IT uriaș, peste 25 de milioane de euro. Dezvăluirile erau făcute de jurnalista Sorina Matei, citată de HotNews.

Aversiune față de aparițiile publice

La petrecerea de după câștigarea barajului care s-a dovedit, până la urmă, disputat degeaba (2013), Adrian Zamfir a devenit violent când fotoreporterul Gazetei Sporturilor l-a fotografiat. Pe internet exista o singură imagine cu Zamfir, deși acesta ocupa o poziție importantă în Tineretul Social Democrat. Acum, în 2017, Andrei Nicolescu este la fel de discret, nedorind să comenteze implicarea sa la club. Acesta n-a făcut comentarii când a fost sunat de reporterii GSP.

Save

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (41)
ucluj2011
ucluj2011  •  19 Septembrie 2017, 07:23
Postat de ticbis pe 18 Septembrie 2017, 19:23

Bati campii! Sa te iau altfel: pe vremea impuscatului ti-a placut de Steaua si de Dinamo? Ca au avut performante europene la cel mai inalt nivel! Daca da, te rog frumos sa postezi cu mana ta aici un comentariu scurt in care sa scrii randurile astea: "cele mai bune echipe de fotbal ale Romaniei inainte de 1989 au fost Steaua si Dinamo, ele ne-au facut pe noi toti sa fim mandri ca suntem romani, ele ne-au adus cele mai mari satisfactii, prin ele ne-am afirmat ca valoare fotbalistica in Europa". Dupa ce o sa scrii chestia asta cu manuta ta, atunci o sa-ti dau si eu dreptate acum in printa infiintarii clonelor departamentale sustinute de primarii, de partidul stat PSD si de SRI sau de militie, de armata, de primarii, de guvern sau de stat! Ne-am inteles?

Tu bați câmpii. Steaua și Dinamo nici nu trebuiau înființate și nici nu ar fi fost dacă totul mergea cum trebuie în România și nu puneau comuniștii mîna pe țara asta.... sau măcar trebuiau terminate după Revoluție. Steaua și Dinamo au fost înfiinațate AVUZIV și SPRIJINITE prin toate mijloacele posibile mai mult sau mai puțin abuzive , și "hoțești". Cu Rapidul ȘI TOATE CELELALTE ECHIPE , (adică majoritatea din primele 5 Ligi) și TOATE celelalte sporturi din țară INCLUSIV CSM București echipa de handbal feminin este O CU TOTUL ALTĂ POVESTE și dacă tu nu vezi diferența MAJORĂ ȘI URIAȘĂ (sau NU VREI să o vezi) , eu nu o să-ți fac AICI și ACUM "educația". Sportul românesc INCLUSIV marile echipe cu tradiție , suporteri și istorie (ADEVĂRATĂ) se duc de rîpă , și dacă este nevoie de ajutor de la Guvern sau oricine și orice altceva pentru a salva sportul românesc INCLUSIV wchipe precum Rapidul , U Cluj , Petrolul , atunci AȘA SĂ FIE , nici o problemă , ori altfel veți rămîne doar voi (Steaua) și POATE încă 2-3 echipe... asta PENTRU ACUM.... pentru că nu se știe ce se poate întîmpla. Asta este INADMISIBIL și orice guvern din orice țară DACĂ S-AR FI AJUNS ÎN SITUAȚIA DE LA NOI ar fi procedat LA FEL și asta este normal. Sau și făcut rabaruei cu mari echipe precum Real la un moment dat sau altul al istoriei care erau datoare vîndute și au fost AJUTATE chiar de Guvern sau rege sau prim ministru ... direct sau indirect. Ce ai spus tu este un neadevăr și o minciună.

ticbis
ticbis  •  18 Septembrie 2017, 19:23
Postat de ucluj2011 pe 18 Septembrie 2017, 18:46

Frățioare , comparăm mere cu pere. Cred că nu ai înțeles ideea (VREI să nu o înțelegi). În România NIMIC nu este ca "în lumea civilizată"... sau APROAPE nimic și tu tu vrei tocmai SPORTUL să fie? de ce , pentru că echipa ta FCSB este OK (SINGURA care este OK)??? Nu ți se pare că ești SUPER ipocrit și DISTRUCTIV?????? România nu o poți pune în rînd cu Marea Britanie , Germania , Franța Belgia , Olanda etc...etc..... . Noi SUNTEM în rînd cu China , Rusia , Bulgaria etc...etc... (de fapt SUB ele) și dacă VREM ca sportul să nu dispară , atunci să se implice și DRACU (Doamne Iartă-mă , că chiar îmi pierd răbdarea cu cei așa ca tine) că pe 99% dintre suporterii de fotbal sau oricare alt sport nu îi interesează asta. După cum spuneam: "DACĂ pentru a nu DISPĂREA sportul din România trebuie ca PNL , PSD , Democrații , Republicanii , Trump , Putin , Dracu , Sfîntul Petru , Merkel , Macron să se implice.... atunci AȘA SĂ FIE. PUNCT. Restul este can-can ... vrăjeală... multe valuri pe uscat... și spălare de creier." Mai lăsați-mă cu vrăjeala asta de doi lei , nu o mai faceți pe lupii moraliști NUMAI cînd vă convine... nu mai încercați să fiți mai catolici decît Papa de la Roma că dați dovadă de ipocrizie , ridiculozitate și șulfărie.

Bati campii! Sa te iau altfel: pe vremea impuscatului ti-a placut de Steaua si de Dinamo? Ca au avut performante europene la cel mai inalt nivel! Daca da, te rog frumos sa postezi cu mana ta aici un comentariu scurt in care sa scrii randurile astea: "cele mai bune echipe de fotbal ale Romaniei inainte de 1989 au fost Steaua si Dinamo, ele ne-au facut pe noi toti sa fim mandri ca suntem romani, ele ne-au adus cele mai mari satisfactii, prin ele ne-am afirmat ca valoare fotbalistica in Europa". Dupa ce o sa scrii chestia asta cu manuta ta, atunci o sa-ti dau si eu dreptate acum in printa infiintarii clonelor departamentale sustinute de primarii, de partidul stat PSD si de SRI sau de militie, de armata, de primarii, de guvern sau de stat! Ne-am inteles?

737653249762444
Stanciu Gabriel  •  18 Septembrie 2017, 19:11

Oricati ati voi *** vandute nu o sane opriti, RAPIDUL va trai vesnic,stiti de ce?(***),pentru ca RAPID este o stare de spirit, ***!!!!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (41)
Comentează