FOTBAL  »  LIGA 4  »  COMEBACK ISTORIC

Clubul susținut de Nicu Ceaușescu a revenit pe harta fotbalului românesc » Prima victorie după 21 de ani!

Articol de - Publicat marti, 20 aprilie 2021 06:50 / Actualizat marti, 20 aprilie 2021 12:42

A revenit o nouă echipă de tradiție în prim planul fotbalului românesc! Inter Sibiu, club readus la viață de Teodor Birț, fostul președinte de la Hermannstadt, a obținut prima victorie în acest weekend după o pauză de 21 de ani, în Liga 4 din județul Sibiu.

„După o pauză de 21 de ani, FC Inter Sibiu revine în fotbalul românesc. Inimile noastre vor bate din nou pentru interiști la fel cum, în anii ’90, din mii de piepturi răsuna sincron pe stadionul din Sub Arini «In-ter! In-ter!»”, se arată în comunicatul oficial al clubului.

De unde vine denumirea echipei Inter? „IN”, de la fosta fabrică Independența, care a înființat echipa în 1982, și „TER”, de la cartierul Terezian, unde a fost fondat clubul. În 2021, numele cu cele mai mari performanțe în fotbalul sibian a revenit la viață și a obținut prima victorie de la reînființare în acest weekend, 3-1 cu ACS Alma Sibiu, în prima rundă a sezonului din Liga a 4-a.

Cine este Inter Sibiu, câștigătoarea Cupei Balcanice din 1991

Înființată în 1982, FC Inter Sibiu a ajuns în Divizia B în 1986, iar doi ani mai târziu a promovat în Divizia A. Echipa a evoluat opt sezoane pe prima scenă a fotbalului românesc. În sezonul 1990/91, Inter a obținut cea mai mare performanță din istoria Sibiului. Au terminat pe locul 4 în prima ligă, au jucat în semifinalele Cupei României și au câștigat un trofeu european: Cupa Balcanică.

Cupa Balcanică era o competiție rezervată echipelor din regiune care nu prindeau competițiile europene, iar Inter Sibiu a fost printre cele 6 echipe care au participat în stagiunea din 1990/91. Trupa din Parcul de sub Arini a jucat direct în semifinale și a eliminat OFI Creta. Sibienii au pierdut duelul din Heraklion, scor 1-2, dar s-au impus pe „Municipal” cu 1-0.

În finală, disputată în dublă manșă, Inter a înfruntat Buducnost Podgorica, fostul Titograd. În Iugoslavia, turul s-a încheiat cu o „remiză albă”. Însă, în retur, Inter s-a impus la limită, prin golul marcat de Lucian Cotora în prelungiri (minutul 105), în fața a peste 17.000 de microbiști sibieni care au fost prezenți pentru triumful de pe Stadionul Municipal.

4 echipedin România au câștigat Cupa Balcanică: Rapid (2 trofee), Sportul Studențesc (1 trofeu), Steagul Roșu (1 trofeu) și Inter Sibiu

Inter Sibiu, sub „umbra” lui Nicu Ceaușescu în perioada comunismului: „Ne-a ajutat cu transferuri”

Nicu Ceaușescu a fost singurul copil al fostului președinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceaușescu, care a făcut politică. „Prințișorul” se afla în funcția de prim-secretar al PCR la Sibiu și s-a implicat activ în fotbalul românesc, la echipa locală. Într-un interviu acordat în 2014, Viorel Hizo, unul dintre cei mai experimentați tehnicieni din România, a povestit amănunte interesante care l-au avut în prim plan pe Nicu Ceaușescu.

„În 1984 am fost adus la Inter Sibiu, unde am rămas până în 1991. Am fost secundul lui Bondrea, al lui nea Titi Ardeleanu, dar şi principal în două perioade. Nicu Ceaușescu a venit când noi deja eram aproape promovați în A, aveam câteva puncte avans față de Petroșani, deci nu ne-a ajutat el.

Nicu Ceaușescu ne-a ajutat cu transferuri. Să luăm fotbalişti buni, fără să plătim. Când a venit la echipă a spus: «Să nu vă imaginaţi că o să vă câştig eu meciurile. Vă pot ajuta însă să faceţi o echipă, să nu ne facem de râs în Divizia A. Şi mai vreau ceva. M-aţi face cel mai fericit dacă aţi bate pe Steaua şi Dinamo, dar şi pe FC Olt», ne-a transmis el. Ne-a adus fotbaliști buni. I-a adus pe Jurcă şi Radu II de la FC Argeş, Mihai Zamfir şi Laurenţiu de la FC Olt, Mitică Bolborea şi Cezar Zamfir de la Naţional. Şi am început să batem pe Dinamo, pe FC Olt. Ţin minte că la FC Olt era Cornel Dinu antrenor şi Tică Dănilescu preşedinte. 5-0 le-am dat.

Era turbat când jucam contra Stelei sau a lui Dinamo. Uite, după meciul ăla cu FC Olt, când le-am dat 5-0, era foarte fericit. Să ştii că nu intra în vestiar, nu vorbea cu jucătorii, decât cu noi care ne ocupam de echipă. Era mai rezervat aşa. Imediat după Revoluție, în 1990, la prima lor deplasare, i-am bătut pe Dinamo. La Sibiu, 1-0, gol Majearu. Echipă fantastică avea Dinamo! Mircea Lucescu era pe bancă. Nimeni nu se aştepta să-i batem”, a spus „dulăul” pentru Prosport.

FOTO Facebook FC Inter Sibiu
FOTO Facebook FC Inter Sibiu
FOTO Facebook FC Inter Sibiu
+10 FOTO

Viorel Hizo: „Nu pot spune că echipele mele nu au făcut blaturi”

În 2019, Viorel Hizo a fost prezent în emisiunea GSP Live și a povestit o amintire petrecută la un meci dintre Inter Sibiu și Steaua București din 1991, câștigat la limită de trupa din Ghencea, scor 2-1. „Dulăul” a rememorat că sibienii au cedat meciul pentru că s-ar fi calificat în cupele europene dacă „militarii” ar fi câștigat campionatul. Totuși, Universitatea Craiova a cucerit titlul la finalul sezonului, iar Inter a terminat pe locul 4 și a ratat prezența în Cupa UEFA.

„Nu pot spune cu mâna pe inimă că echipele mele nu au făcut blaturi. În 1991, juca Inter Sibiu cu Steaua. Noi mergeam în cupele europene dacă Steaua lua campionatul în detrimentul Craiovei. Patronii echipei noastre își doreau să mergem în Cupa Uefa. Conduceam cu 1-0 și am vorbit cu toată lumea: «Ce facem?». Am decis că vrem să mergem în Cupa UEFA. S-a ajuns să pierdem. E extraordinar de greu pentru un antrenor să trăiască așa ceva”, a spus Viorel Hizo, la emisiunea GSP Live.

Mihail Majearu și Dorinel Munteanu au evoluat pentru Inter Sibiu

Unul dintre cei mai cunoscuți jucători care au evoluat pentru Inter Sibiu a fost Dorinel Munteanu. Membru în „Generația de Aur”, Munteanu a jucat în tricoul „bleu-albastru” în perioada 1989-1991 și a făcut parte din echipa care a cucerit Cupa Balcanilor în 1991. 

7 goluria înscris Dorinel Munteanu pentru Inter Sibiu, în 47 de meciuri

Mihail Majearu, câștigător cu Steaua în Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei, a evoluat pentru Inter Sibiu în perioada 1991-1993. Majearu a ajuns în lotul pregătit de Viorel Hizo după ce sibienii au triumfat în finala cu Buducnost Podgorica.

Cezar Zamfir a făcut parte din „haita” lui Mircea Lucescu de la Dinamo, din anii '80, iar „piticul” a ajuns în Ștefan cel Mare după ce a fost cooptat chiar de la Inter Sibiu. Zamfir este cunoscut pentru golul marcat în celebrul Steaua - Dinamo, 0-3, din septembrie 1989, când „câinii roșii” au învins cu scor de neprezentare rivala din Ghencea și au încheiat seria de 112 meciuri fără înfrângere a trupei pregătite de Anghel Iordănescu. 

Teodor Birț: „Ne dorim să readucem Inter Sibiu acolo unde îi este locul”

Sibienii au început cu dreptul sezonul din Liga 4 și țintesc promovarea în Liga 3, primul obiectiv al echipei. Teodor Birț, fostul președinte de la rivala din oraș, FC Hermannstadt, a fost principalul oficial care a readus la viață Inter Sibiu și este optimist în privința primei stagiuni.

„Vrem să promovăm în Liga 3. Nici nu ne gândim la altceva. Apoi desigur că ne dorim să creștem de la an la an și să ajungem în prima divizie. Ne dorim să readucem acest nume de legendă al fotbalului românesc acolo unde îi este locul”, a declarat președintele clubului pentru oradesibiu.ro.

Unde este palmaresul lui Inter Sibiu?

Cea mai iubită și titrată echipă din istoria Sibiului a renăscut în acest sezon competițional, însă Inter Sibiu nu deține deocamdată palmaresul formației înființate în 1982: „Inter Sibiu este un proiect pe care îl începem de la zero. Dorim să continuăm povestea echipei care a făcut istorie la Sibiu. Legat de palmares, deocamdată nu vă pot spune nimic concret pentru că nimeni nu știe cine îl are. Am căutat peste tot. Am întrebat pe la toate instituțiile abilitate. Nimeni nu știe nimic. Singura variantă este să obținem în istanță palmaresul Interului”, a mai spus Teodor Birț pentru sursa citată.

Inter Sibiu, proiect asemănător cu programul DDB

Oficialii celor de la Inter Sibiu au lansat un proiect asemănător cu programul DDB. Teodor Birț a anunțat încă de la început că acesta va fi unul dintre obiectivele clubului. Fanii pot cumpăra bilete înainte de meciurile echipei și pot deveni membri simpatizanți prin achiziționarea unui card (trei variante: 50, 100 sau 150 de lei).

Echipa folosită la primul meci de la reînființare FOTO Facebook FC Inter Sibiu
FOTO Facebook FC Inter Sibiu
FOTO Facebook FC Inter Sibiu
FOTO Facebook FC Inter Sibiu
+10 FOTO

FC Hermannstadt, fără nicio legătură cu Inter Sibiu

După 8 sezoane consecutive în Divizia A, fosta Inter Sibiu a retrogadat în a doua divizie în 1996, iar în 2000 clubul și-a închis porțile. În prezent, Sibiul este reprezentat în Liga 1 de FC Hermannstadt, club înființat pe 29 iulie 2015, fără vreo legătură cu Inter.

Lotul și staff-ul de la Inter Sibiu

  • 23 de jucători: Piko Andrei; Iacob Sebastian; Șpan Valerian; Armenean Marius; Băra Călin; Trohin Călin; Secășan Adrian; Zoman Sorin; Tili Robert; Fălămaș Sergiu; Zăvoi Marius; Nasta Cătălin; Aldea Radu; Barbu Alexandru, Dragomir Paul; Popa Mircea; Chirila Bogdan; Frățilă Ionuț; Greavu Adrian; Medeșan Paul; Ciocioană Dan; Stojec Robert; Risti Mircea 
  • Antrenor: Trohin Călin 
  • Manager sportiv: Grigore Nicolae 
  • Delegat: Armean Vasile

5 cluburidin județul Sibiu se luptă pentru promovare: Inter Sibiu, Arsenal Sibiu, FC Avrig, Alma Sibiu și Interstar

VIDEO. Viorel Hizo nu poate admite ca echipele sale n-au luat parte la blaturi

Citește și alte știri din fotbalul românesc:

107 ani de la primul meci interțări al unei reprezentative a României » Victorie cu Imperiul Otoman condus de Ali Sami Yen

Veste mare pentru un club de tradiție din România » Și-a recuperat palmaresul, culorile și sigla!

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Cristi Chivu a lăsat-o fără cuvinte pe prezentatoarea matinalului: „Doamne, Doamne! Îmi tremură mâinile. Îți datorez foarte mult”


Comentarii (35)
1551915681645828
Silviu Pojoga  •  21 Aprilie 2021, 06:51

Golul din acea finala l-a marcat Nicolae Laurențiu, nu Lucian Cotora.

gazistu
gazistu  •  20 Aprilie 2021, 22:17

totusi....sa nu exageram....

costelmarcoo
costelmarcoo  •  20 Aprilie 2021, 20:07

O singura amintire am cu echipa asta: cand eram la liceu in Targoviste in anii '80, unul din fotbalistii Inter-ului Sibiu, iesit printre primii de la vestiar inainte de meci, m-a ajutat tinand de sase ca sa pot sari gardul la meci, ca n-aveam bani de bilet. Am reusit sa intru, iar CS-ul i-a batut cu ceva 2-0, daca nu ma insel.

Vezi toate comentariile (35)
Comentează