FOTBAL  »  NATIONALA  »  SUEDIA - ROMÂNIA, 23 MARTIE

12 zile până la Suedia - România » Nordicii au deja 1-0! Jucătorii lui Contra, SURCLASAȚI financiar de cei ai Suediei: diferență imensă la nivel de salarii

Salariile anuale cumulate ale titularilor suedezi ajung la 17,35 milioane de euro. ”Tricolorii” cu care Contra ar urma să înceapă campania pentru Euro 2020 câștigă doar 8,69 milioane euro pe sezon // FOTO: GSP
Salariile anuale cumulate ale titularilor suedezi ajung la 17,35 milioane de euro. ”Tricolorii” cu care Contra ar urma să înceapă campania pentru Euro 2020 câștigă doar 8,69 milioane euro pe sezon // FOTO: GSP

Articol de - Publicat luni, 11 martie 2019 15:05

SUEDIA - ROMÂNIA // Salariile anuale cumulate ale titularilor suedezi ajung la 17,35 milioane de euro. „Tricolorii” cu care Contra ar urma să înceapă campania pentru Euro 2020 câștigă doar 8,69 milioane euro pe sezon. Înaintea meciului din 23 martie, nordicii au deja 1-0!

Suedia e favorita meciului de deschidere al "tricolorilor" în campania pentru Euro 2020, dar nordicii ne domină și la capitolul financiar. Un calcul al salariilor celor 22 de potențiali titulari care se vor înfrunta săptămâna viitoare pe „Friends Arena” din Stockholm arată că oamenii lui Janne Anderson câștigă dublu față de trupa lui Contra!

Proporția pleacă încă de la liderii conturilor din cele două tabere. Stoperul Victor Lindelof, omul cel mai bine plasat în fotbalul de top din actualul lot al vikingilor, ridică 4,7 milioane de euro anual de la Manchester United. În schimb, mai mult accidentat și de regulă rezervă la Napoli, fundașul Vlad Chiricheș a ajuns la 2,4 milioane de euro pe sezon după ce și-a prelungit recent contractul cu partenopeii.

A jucat gratis în liga secundă!

Există și câteva situații speciale printre suedezi. E, în primul rând, cazul căpitanului Andreas Granqvist. După Mondialul 2018, el a renunțat să mai continue în Rusia, la Krasnodar, unde juca din 2013, preferând să se întoarcă în liga secundă de acasă, la Helsingborg, clubul care l-a format, pentru a ajuta la promovarea în L1.

Misiunea a fost îndeplinită, iar din martie, când va porni un nou sezon primăvară-toamnă în Suedia, Granqvist va evolua în prima divizie nordică. Demersul său a fost însă unul rar întâlnit. A jucat gratis, jumătate de an, la Helsingborg, pentru a nu împovăra clubul economic, iar din ianuarie 2019 a acceptat un salariu de numai 400.000 de euro din aceleași considerente.

Când a făcut pasul înapoi de la Krasnodar, a refuzat 3,7 milioane de euro pe sezon și o ofertă de prelungire până în vara lui 2020. Chiar Răzvan Lucescu i-a dat târcoale și a încercat să-l aducă la PAOK Salonic, dar Granqvist a ales Suedia din considerente sentimentale și de familie.

Și veteranul Sebastian Larsson, 33 de ani, mijlocașul cu 108 selecții în reprezentativă, a spus adio Angliei după 17 ani petrecuți la Arsenal, Birmingham, Sunderland și Hull. S-a întors acasă, la AIK Solna, cu care a obținut titlul în finalul sezonului trecut. Ultimul salariu stagional pe care-l avea în Premier League era de 1,4 milioane de euro. La Stockholm a coborât la 800.000 de euro. Aproape la jumătate!

Au explodat conturile lui Mitriță și Băluță

În schimb, „tricolorii” vin cu doi titulari care au făcut drumul invers decât suedezii: din România spre exterior, cu creșteri semnificative financiare. Alexandru Mitriță a sărit de la 145.000 euro, cât avea în Bănie, la 1,37 milioane de euro la New York City, comparabil cu venitul lui Ibrahimovici la LA Galaxy, 1,5 milioane euro!

De asemenea, un boom va exista din vară și în conturile lui Tudor Băluță după transferul la Brighton. La Viitorul e în limitele contractuale impuse de Hagi: 50.000 de euro pe an. Dar finanțele îi vor exploda în Premier League, unde va câștiga de zece ori mai bine: 540.000 de euro pe sezon! 

Doar Lindelof și Forsberg peste Marin

Probabilii titulari ai Suediei îi domină pe români și la capitolul cotei de piață, așa cum indică cifrele de pe portalul de specialitate transfermarkt.com. Astfel, cei 11 nordici care-i vor înfrunta pe „tricolori” valorează în prezent 56,5 milioane de euro, în timp ce rivalii din tabăra lui Contra ating cifra de 35 milioane de euro.

Diferența o face, practic, Victor Lindelof, fundașul lui United valorând 22 de milioane de euro. La noi, Răzvan Marin e liderul naționalei: 9 milioane de euro, peste oricare dintre suedezi, mai puțin Lindelof și Forsberg. Ultimul ar putea apărea și el în primul „11” la Stockholm, eventual în locul lui Martin Olsson. 

10 locuridespart Suedia și România în clasamentul FIFA la zi: nordicii sunt pe poziția 14, iar românii se află pe 24

PROGRAMUL NAȚIONALEI ÎN GRUPĂ

23 martie: Suedia - România
26 martie: România - Insulele Feroe
7 iunie: Norvegia - România
10 iunie: Malta - România
5 septembrie: România - Spania
8 septembrie: România - Malta
12 octombrie: Feroe - România
15 octombrie: România - Norvegia
15 noiembrie: România - Suedia
18 noiembrie: Spania - România
Se califică la Euro primele două clasate.

Vezi și: Florin Andone ratează „dubla” cu Suedia și Insulele Feroe! Ce a pățit atacantul naționalei lui Cosmin Contra

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
dragos_chiva
dragos_chiva  •  11 Martie 2019, 19:36

Domnule Justin Gafiuc eu cred că aveți un nume de familie predestinat. De ce v-ați oprit la contabilizarea salariilor? Puteați să contabilizați și proprietățile imobiliare și mașinile și costul vacanțelor etc. iar în final puteați să comparați și nevestele între ele de exemplu care națională are nevestele mai siliconate sau botoxate sau care are posteriorul mai mare (știu că la asta vă este gândul în primul rând atunci când scrieți despre fotbaliști, doar lucrați la Gazeta Sporturilor). Ați fi putut da scorului proporții mai mari, de ce să vă opriți după numai un criteriu dacă vreți să jucați rolul Oracolului din Delfi? Eminescu spunea că "E ușor a scrie versuri / Când nimic nu ai a spune" și dacă înlocuim substantivul "versuri" cu "articole" se vede treaba că vorba poetului vi se potrivește de minune.

gabryel28
gabryel28  •  11 Martie 2019, 17:01

Adio calificare :)

Vezi toate comentariile (2)
Comentează