FOTBAL  »  NATIONALA  »  DOLIU ÎN FOTBAL

A murit Sandu Neagu - eroul de la Guadalajara!

Sandu Neagu, Neagu
Sandu Neagu, Neagu

Articol de - Publicat duminica, 18 aprilie 2010 00:00

Sandu Neagu (61 de ani) a încetat din viaţă ieri, în urma unui stop cardiorespirator @ Una din peluzele stadionului Giuleşti îi va purta numele @ Cel mai bun român la Mondialul din Mexic '70 va fi înmormîntat marţi

Sandu Neagu a încetat din viaţă ieri, la 61 de ani, la Spitalul Universitar de Urgenţă, după ce a suferit două stopuri cardiorespiratorii

"Nevastă, săptămîna asta mor!"
Soţia fostei glorii rapidiste din anii '60-'70 spune că atacantul de la Guadalajara a avut o premoniţie sumbră cu cîteva zile înaintea tragediei

"Giuleştiul îl plînge pe Sandu Neagu". Un banner uriaş afişat de suporteri ieri după-amiază pe zidurile stadionului de sub Podul Grant anunţa implacabil dispariţa fostei glorii rapidiste.

Ultima pasă cu fiul i-a fost fatală
Atacantul de la Guadalajara s-a stins din viaţă repede, ca o ploaie de vară, după numai o zi şi jumătate de cînd fusese internat în Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Soarta lui Sandu Neagu a intrat practic în mîinile lui Dumnezeu de joi seară, cînd a alunecat şi şi-a fracturat femurul piciorului drept în timp ce făcea pase cu fiul său, Robert (5 ani), la marginea gazonului din Giuleşti.

Vineri seară: "Sînt la stadion"
Medicii ortopezi i-au introdus o tijă în picior şi i l-au imobilizat pe un dispozitiv special. Nu l-au operat însă fiindcă analizele hepatice i-au ieşit foarte prost. Ciroza îl măcina de mult timp. "L-au trecut pe tratament cu sînge şi plasmă, iar dacă lucrurile decurg bine îl vor opera luni. Sper să reziste şi să-l ţină Dumnezeu", se ruga soţia lui Neagu, Cristina.

Vineri spre seară au început complicaţiile. "Sandu m-a sunat în jurul orei 22:00 şi mi-a zis că este la stadion. Delira săracul", povesteşte soţia. La 20:25, Neagu răspunsese la telefon reporterului. "Nu mă simt prea bine, luni sau marţi mă operez. Mulţumesc de telefon".

"Ciroza, cauza decesului"
Medicii au intrat în alertă ieri dimineaţă. "La 07:45, pacientul Sandu Neagu a făcut un stop cardiorespirator, dar doctorii l-au resuscitat. A fost dus imediat la terapie intensivă, unde a mai făcut încă un stop cardiorespirator. Din păcate, de data asta n-a mai putut fi salvat, iar decesul a fost înregistrat la ora 13:05. Cauza a fost boala lui cronică, ciroza hepatică", a declarat pentru GSP dr. Bogdan Popescu, purtătorul de cuvînt al Spitalului Universitar de Urgenţă.

Brancardier rapidist
Sandu Neagu a fost transportat de un brancardier rapidist, care a izbucnit în plîns cînd a aflat că idolul său a murit: "Nu-mi vine să cred, era un om deosebit. Tot eu l-am dus şi pe Florea Dumitrache. Dumnezeu să-i ierte!".

"Eu credeam că e în comă, dar el murise"
Soţia se frămînta pe holurile spitalului. La 13:35, ştia că Sandu Neagu încă trăieşte. "Medicii mi-au zis să mă pregătesc de ce-i mai rău fiindcă e în comă şi ţinut în viaţă doar de aparate. Abia cînd a venit socrul lui Săpunaru, care ne-a ajutat enorm, şi a vorbit cu ei mi-au spus că murise de fapt, la 13:05". Copiii nu realizează momentul. Robert (5 ani) şi Ingrid (7 ani) se joacă, dar fata izbucneşte din cînd în cînd în plîns cînd o aude pe mama ei vorbind la trecut despre tatăl lor.

"În ultimele zile, Sandu îmi tot zicea: «Nevastă, săptămîna asta mor». I-am zis să mai mergem la un control, dar n-a vrut. Repeta: «Eu mor aici în Giuleşti»"
Cristina Neagu, soţia lui Sandu Neagu

Peluza "Sandu Neagu"
Patronul George Copos a anunţat că intenţionează să dea uneia din peluzele arenei "Giuleşti - Valentin Stănescu" numele fostului mare fotbalist al Rapidului: "Ne-am strîns cu toţii la Pro Rapid, conducători, antrenori, jucători, pentru a-l plînge pe Sandu Neagu. Toată lumea l-a respectat pe acest om, un erou al României. În semn de respect, una dintre peluzele stadionului îi va purta numele".

Al nouălea dispărut din generaţia Guadalajara
Trupul lui Sandu Neagu va fi scos de la morgă luni şi va fi depus la stadionul Giuleşti, înmormîntarea urmînd să aibă loc, cel mai probabil, marţi. Conducerea clubului Rapid va suporta toate cheltuielile funerare. Portarul Andrei Marinescu i-a aprins şi el ieri o lumînare la stadion: "Am fost lîngă nea Sandu cînd şi-a rupt piciorul. Cu 10 minute înainte îmi spunea: «Eu o să mor după ce o să-l văd pe fi-miu jucînd la Rapid»". Sandu Neagu este al nouălea jucător din generaţia Guadalajara care a încetat din viaţă.

"Cea mai frumoasă amintire cu tatăl meu este ultima întîlnire cu el. Duminică am văzut împreună CFR - Rapid şi i-am zis că-l iubesc, iar el mi-a spus că mă iubeşte"
Sandrino Neagu (38 de ani), fiul cel mare al lui Sandu Neagu

"De minge murim cu toţii! Şi eu am căzut, chiar marţi, pe 13, şi m-am lovit la o coastă, iar el rîdea de mine. A doua zi, şi-a rupt piciorul. Îmi pare nespus de rău că a dispărut dintre noi"
Rică Răducanu, portar Mexico '70

"Generaţia noastră se stinge.  Noi nu am avut şansa să jucăm afară, să ne împlinim financiar. Doar cei care au devenit antrenori ori ceva în conducerea cluburilor. Ceilalţi s-au trezit la 30 de ani ca nişte copii dezorientaţi. Sandu Neagu e printre ei"
Mircea Lucescu, mijlocaş Mexico '70

"Un prieten excepţional! E trist că ultimii ani ai vieţii i-a trăit în mijlocul unei indiferenţe totale. Dumnezeu să-l ierte! Ăsta va fi finalul pentru toţi!"
Cornel Dinu, fundaş Mexico '70

"Un jucător formidabil! Avea reacţie şi viteză, se preta la combinaţii, lovea mingea cu ambele picioare. Săracul! Număr în permanenţă cîţi mai rămînem dintre cei de la Guadalajara. Cu siguranţă o să-l visez la noapte pe Sandu"
Emerich Dembrovschi, mijlocaş Mexico '70

"Regret enorm! A fost un sportiv deosebit, prototipul atacantului central. Din păcate, nu a avut maturitatea să-şi continue activitatea în fotbal după ce a terminat cariera de jucător"
Angelo Niculescu, antrenor Mexico '70

"După golul marcat cu Cehoslovacia în Mexic a fost în centrul atenţiei presei mondiale. Îmi amintesc că l-am ajutat la traducere într-o discuţie cu ziarişti francezi. Spunea tot ce simţea, nu se ascundea şi era foarte corect cu sine însuşi"
Gheorghe Nicolaescu, fost jurnalist "Gazeta Sporturilor"

"Chiar înainte să-şi rupă piciorul stăteam de vorbă în faţa tunelului de la vestiare. Îmi zicea să nu-i bag în seamă pe suporterii care mă înjură, că pe el l-au şi alergat pe şinele de tren. «Costine, ai grijă de viitorul tău, că eu n-am avut!» îmi spunea"
Costin Lazăr, mijlocaş Rapid

DESTINUL GENERAŢIEI GUADALAJARA
1. Rică Răducanu (63 de ani)    pensionar
2. Lajos Sătmăreanu (66 de ani)    antrenor juniori Steaua
3. Nicolae Lupescu (69 de ani)    pensionar
4. Mihai Mocanu    decedat în 2009
5. Cornel Dinu (61 de ani)    administrator delegat Dinamo
6. Dan Coe    decedat în 1981
7. Emeric Dembrovschi (64 de ani)    pensionar
8. Nicolae Dobrin    decedat în 2007
9. Florea Dumitrache    decedat în 2007
10. Radu Nunweiller (65 de ani)    stabilit în Elveţia
11. Mircea Lucescu (64 de ani)    antrenor Şahtior Doneţk
12. Mihai Ivăncescu    decedat în 2004
13. Augustin Deleanu (65 de ani)    pensionar
14. Vasile Gergely (68 de ani)    stabilit la Munchen
15. Liţă Dumitru (60 de ani)    antrenor fără contract
16. Sandu Neagu    decedat ieri
17. Gheorghe Tătaru    decedat în 2004
18. Marin Tufan (67 de ani)    pensionar
19. Flavius Domide (63 de ani)    observator federal
20. Nicolae Pescaru (67 de ani)    pensionar
21. Stere Adamache    decedat în 1978
22. Gheorghe Gornea    decedat în 2005
Antrenor: Angelo Niculescu (88 de ani)    pensionar
Secund: Emeric Vogl    decedat în 1971

CV
Alexandru Neagu

- născut pe 19 iulie 1948, în Bucureşti
- a jucat doar la Rapid (1965-1978)
- 254 de meciuri / 93 de goluri în Liga I
- 15 meciuri / 4 goluri la echipa naţională
Palmares ca antrenor:
- un titlu de campion al României cu Rapid (1967)
- două Cupe ale României cu Rapid (1972, 1975)
- a participat cu echipa naţională la CM 1970

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (15)
 •  18 Aprilie 2010, 13:13

Dumnezeu sa-l odihneasca! Condoleante familiei si celor dragi. Cati din fotbalistii romani care invart azi milioane de Eur au facut pentru Romania ceea ce a facut acest mare fotbalist la Guadalajara , la El Mondial ? Unde e DREPTATEA in lumea asta?

 •  18 Aprilie 2010, 12:38

Am avut sansa sa il vad jucand,era un jucator adevarat. Un mare RAPIDIST,sa il odihneasca Dumnezeu in pace,il plangem sincer.

 •  18 Aprilie 2010, 12:29

Nu l-am prins pe Sandu Neagu jucand pentru Rapid,dar azi am simtit ca ceva se rupe in mine,poate pentru ca face parte din povestile tatalui meu..poate pentru modul in care acest erou a mers alaturi de Rapid chiar daca asta nu i-a adus o viata lipsita de greutati.Imi pare nespus de rau pt. familia sa, suntem alaturi in suferinta!Stiu cum e sa pierzi pe cineva..tatal meu care a jucat si el la tineretul Rapidului in '67 s-a stins in 2003.Azi plang o lacrima si in locul lui.Dumnezeu sa-l odihneasca!

Vezi toate comentariile (15)
Comentează
Close