FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA U21

Al 13-lea salariu pentru copii » S-a aflat suma pe care o câștigă "tricolorii" mici pentru calificarea la Euro

Radu și Pașcanu
foto: Raed Krishan, GSP
Radu și Pașcanu foto: Raed Krishan, GSP

Articol de , , - Publicat luni, 05 noiembrie 2018 09:00

Federația le va împărți jucătorilor din naționala de tineret premiul pe care-l acordă UEFA pentru calificarea la Euro 2019. Suma n-a fost anunțată oficial, însă e vorba despre aproximativ 300.000 de euro pe care-i vor încasa ”tricolorii” mici.

Participarea la Campionatul European de tineret constituie un eveniment pentru carierele și pentru CV-urile jucătorilor pe care-i conduce Mirel Rădoi, însă conține și un avantaj mai concret: un bonus financiar. FRF a stabilit să le aloce fotbaliștilor și antrenorilor bonusul pe care-l acordă UEFA și vor rezulta prime care contează pentru majoritatea jucătorilor.

900 de minutea bifat portarul Ionuț Radu în preliminariile Euro 2019. El și fundașul central Pașcanu sunt singurii care au bifat toate minutele din calificări

Mai ușor decât din Europa League

În multe cazuri, bonusul de la naționala sub 21 de ani va fi egal cu salariul pe o lună de la club. UEFA încă nu a anunțat federațiile care este premiul pe care-l încasează fiecare țară calificată la turneul final din Italia și din San Marino, dar federația din România estimează că ar fi vorba despre o sumă în jurul a 300.000 de euro. E un calcul realizat în funcție de plățile pe care le-a făcut UEFA în trecut la genul acesta de turnee pentru tineret.

Din 300.000 de euro, puștii lui Rădoi se vor alege cu prime semnificative. Bonusul maxim va ajunge spre 15.000 de euro de jucător. Man, Nedelcu și Florinel Coman vor beneficia de un fel de al 13-lea salariu, întrucât premiul pentru calificarea la Euro egalează salariul lunar pe care-l are fiecare dintre ei la FCSB.

Ca să fi câștigat extra atâția bani, tinerii lui Becali ar fi trebuit să se califice în grupele Europa League cu echipa de club. N-a fost cazul, au ratat din prima acea competiție, eliminați de Rapid Viena în play-off.

Bogații nu prea se bucură

Sunt și cazuri în care premierea nu înseamnă mare lucru. Pentru selecționerul Rădoi nu e o miză bonusul de la Euro 2019, după ce Mirel a câștigat 15 milioane de euro în ultima parte a carierei de jucător, pe care a petrecut-o în spațiul arab. Sunt și câțiva jucători bine plătiți la cluburi, cu salarii care fac prima de la U21 să pară foarte mică.

Ionuț Radu câștigă 600.000 de euro la Genoa, deci 15.000 de euro n-ar mai însemna tocmai o lovitură. George Pușcaș are 400.000 de euro la Palermo, Alex Pașcanu încasează 240.000 ca să evolueze în pepiniera de la Leicester. Pentru ei, Euro va însemna mai mult o șansă la glorie, la afirmarea definitivă, decât un interes financiar. 

33 de jucătoriau folosit selecționerii Isăilă și Rădoi în preliminarii. Primele le vor fi repartizate fotbaliștilor în funcție de gradul în care a participat fiecare la calificare

8,5 milioane de €a primit federația pentru calificarea la Euro 2016, cel mai recent turneu de seniori la care a participat România. Două milioane de euro i-au împărțit jucătorii, Burleanu și colegii lui din administrație și-au votat prime și pentru ei

12 naționalevor participa la Euro U21 din 2019, turneu programat în a doua jumătate a lunii iunie. Zece echipe calificate deja se cunosc: România, Italia, Spania, Franța, Anglia, Serbia, Croația, Germania, Danemarca, Belgia. Celelalte două vor fi stabilite în urma unor jocuri de baraj

Vedeta merită bani puțini

Rădoi îl poate avea la Campionatul European și pe Răzvan Marin, omul cel mai experimentat și mai bine cotat din naționala de tineret. Pentru că e important și pentru naționala mare, Marin a jucat puțin în preliminarii, a bifat doar două jocuri, așa că nu va fi printre "tricolorii" cel mai bine plătiți pentru prima calificare obținută de România după o pauză de 20 de ani. Răzvan încasează o jumătate de milion de euro pe an de la Standard, deci câteva mii de euro ratate de la FRF n-ar fi o pierdere mare. 

Mai mare prima decât salariul

Isăilă s-a bazat pe Nedelcearu în prima parte a campaniei de calificare. După ce Rădoi l-a înlocuit pe fostul antrenor al Astrei, "Nede" a devenit interesant pentru Cosmin Contra, selecționerul de la naționala mare. Mirel l-a înlocuit pe ex-dinamovist cu Adrian Rus, un stoper de 22 de ani care n-a prins niciun minut în Liga 1 la Sepsi, clubul cu care are contract! Rus a ajuns în vara asta la Sfântu Gheorghe, dar nu joacă deloc, antrenorul Neagoe nu are încredere în el. Apărătorul format la cluburi din Ungaria e plătit cu 1.000 de euro pe lună în Covasna. A jucat 3 meciuri de calificare la Euro U21, deci sunt șanse mari ca lui să-i revină o primă de la FRF mai mare decât salariul lunar de la club! 

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
ewwe
ewwe  •  05 Noiembrie 2018, 12:56
Postat de nea_vanea.60 pe 05 Noiembrie 2018, 11:14

Ce antrenori avem in liga 1, daca nici unul nu l-a adus pe Rus la clubul unde antreneaza?! Ce antrenor este Neagoe?! Ce manageri sportivi avem la FCSB, Dinamo, Cluj si Craiova?! Ce scouting?! Suntem ZERO! Baiatul asta va ajunge curand sa joace in nationala Ungariei, pentru ca suntem atat de idioti si in fotbal...

acest Rus ,la 22 de ani trebuia sa ''rupa gura targului'' nu sa fie rezerva la echipe de liga 1......nu e bun ,n-are mare viitor!

nea_vanea.60
nea_vanea.60  •  05 Noiembrie 2018, 11:14

Ce antrenori avem in liga 1, daca nici unul nu l-a adus pe Rus la clubul unde antreneaza?! Ce antrenor este Neagoe?! Ce manageri sportivi avem la FCSB, Dinamo, Cluj si Craiova?! Ce scouting?! Suntem ZERO! Baiatul asta va ajunge curand sa joace in nationala Ungariei, pentru ca suntem atat de idioti si in fotbal...

ungurul_vesel
ungurul_vesel  •  05 Noiembrie 2018, 10:47

La angajatii lu' peste cred ca si replica de agatat e : fa da cat castigi? - 2000 - da urata mai esti, fa, da nu te rusinezi sa iesi asa din casa?- ...de euro- maaamaaaa da focoasa mai esti!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează