FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - FEROE 4-1

Alexandru Mitriță INTERZIS la națională: „Cât oi fi eu selecționer, tu nu mai joci!” » Motivul real pentru care a fost exclus de Cosmin Contra

Alex Mitriță // FOTO: Cristi Preda
Alex Mitriță // FOTO: Cristi Preda

Articol de , , - Publicat joi, 28 martie 2019 19:34

Cosmin Contra l-a scos din lot pe Mitriță pentru meciul cu Feroe, scor 4-1, fiindcă atacantul l-a înjurat pe secundul Gane, nu din cauza randamentului din prima repriză cu Suedia. Cosmin l-a anunțat pe „american” că pedeapsa lui va fi extinsă și la viitoarele etape din preliminarii.

Cel mai scump român din ultima vreme nu mai are ce căuta la echipa națională! Asta i-a transmis Contra lui Mitriță după partida cu Suedia și, dacă selecționerul nu se va răzgândi până în iunie, olteanul nu va mai fi convocat și pentru etapa a doua a preliminariilor Euro, deplasările din Norvegia și din Malta. 

Alex Mitriță, prima reacție după scandalul cu Cosmin Contra de la națională: „Și eu m-aș fi exclus!”

E corectă decizia lui Contra?

DA
NU

Înjurăturile, nu cifrele InStat!

Ce s-a petrecut de s-a enervat Cosmin atât de rău? Explicația din public a oficialilor Federației s-a legat de randamentul lui Mitriță din jocul cu Suedia. Olteanul a fost titular la Stockholm, însă a rămas pe teren doar o repriză. După pauză, a apărut Keșeru în locul lui și a marcat singurul gol al „tricolorilor”. 

Mitriță jucase sub așteptări, asta s-a văzut în timpul meciului. Contra a susținut că a studiat și datele din monitorizarea jocului și ele i-au confirmat impresia că micuțul atacant trebuia înlocuit, de aceea nici nu l-a mai inclus în lotul pentru partida cu Insulele Feroe: „Cazul lui Mitriță e o chestie internă. El nu a fost supărat, în niciun caz. Din cifrele InStat și din ce am văzut în zilele premergătoare meciului cu Feroe am ajuns la decizia asta, să nu-l opresc în lot”. 

Datele care disecau prestația lui Alex nu au fost bune, dar nu din cauza asta l-a exclus selecționerul. Explicația reală a hotărârii surprinzătoare: Mitriță l-a înjurat pe secundul Ionel Gane în timpul jocului! Jerry a încercat să-i facă o observație, fotbalistul s-a enervat și l-a înjurat. Contra a observat comportamentul lui Alex și i-a stabilit pedeapsa. „Cât voi fi eu selecționer, tu n-o să mai joci în echipa națională!”, i-a transmis jucătorului după disputa de la Stockholm. 

Ionel Gane: „Nu s-a antrenat la capacitate maximă”

Ionel Gane susține că nu a existat un conflict între cei doi și că Mitriță nu a fost inclus în lotul pentru meciul cu Insulele Feroe pentru că nu s-a antrenat corespunzător: „Nu a fost niciun conflict între Mitriță și mine sau între Mitriță și altcineva din staff. Nu m-a înjurat. Înainte de meciul cu Feroe, nu s-a antrenat la capacitate maximă, așa cum vrea Cosmin Contra. Nu s-a implicat 100%. E clar că a resimțit schimbarea din meciul cu Suedia, din punct de vedere mental. L-a apăsat. Plus că trebuia să lăsăm pe cineva în tribună la meciul cu Feroe”, a spus Ionel Gane la TV Digi Sport.

Din vedetă, insuportabil!

Olteanul în vârstă de 24 de ani s-a transferat recent de la Craiova la New York FC pentru un preț de 8 milioane de euro. A apucat să joace trei meciuri în liga nord-americană, în care a marcat un gol, și a surprins titularizarea lui contra suedezilor, în condițiile în care atacantul onorase convocarea printre ultimii, din cauza programului din MLS și a distanței lungi pe care a avut-o de parcurs de la New York la București. Era de așteptat ca olteanul să fie folosit ca titular mai degrabă în a doua partidă, cu Feroe. Contra l-a tratat pe atacantul plătit cu un milion de euro anual ca pe o vedetă, a sperat că viteza lui va constitui arma perfectă împotriva nordicilor. Planul n-a ieșit și Mitriță a trecut de pe foaia cu titulari pe lista neagră a selecționerului! 

„Nu sunt ranchiunos, accept anumite lucruri! Dacă Mitriță va juca bine la echipa de club, va mai fi convocat și pe viitor, de ce nu? Mai ales dacă va veni din America și cu niște parametri fizici mai buni decât cei de acum. N-aș vrea să se speculeze altceva!”
Cosmin Contra, la ProTV

„Mitriță a jucat slab în Suedia pentru că n-a reușit să se adapteze fusului orar. Asta sper să fie și cauza absenței lui din lotul pentru jocul cu Feroe. Sper să fie vorba despre neadaptarea la fusul orar, nu despre lipsa valorii!”
Mihai Stoichiță, șeful Comisiei Tehnice din FRF

S-a răzbunat antrenându-se „la mișto”?

După meciul cu Suedia, Contra și Mitriță au avut o discuție aprinsă în care selecționerul i-a transmis că nu mai are nevoie de el. Olteanul s-ar fi răzbunat antrenându-se foarte lejer în zilele care au urmat, din momentul în care aflase deja că nu avea cum să mai joace în echipa lui Cosmin. Varianta neimplicării fotbalistului la antrenamente a fost susținută și de Andrei Vochin, consilierul președintelui Burleanu, la Telekom Sport: „Mitriță nu a recepționat corect ceea ce s-a întâmplat. Eu cred că el e conștient că a făcut o repriză slabă în Suedia, cifrele întăresc lucrul ăsta. A căzut după repriza aceea, l-am văzut cu capul plecat, fără implicare în antrenament, ca și cum toate s-ar fi terminat după primele 45 de minute din campania de calificare! El greșește sau are oameni în jurul lui care-l sfătuiesc greșit. Nu așa se rezolvă lucrurile! Dacă ai avut un joc slab, cazi într-o zonă d-asta în care trei zile te antrenezi cu o altă viteză față de ceilalți?”. 

E Contra ranchiunos sau nu?

Ar mai fi timp să se răzgândească selecționerul în privința lui Mitriță, fotbalistul poate să schimbe situația, teoretic, cu prestații foarte bune în America și cu goluri multe, deși nivelul din MLS e mai slab decât cel din Europa, deci randamentul olteanului e mai greu de cuantificat acum în termeni corecți. Și argumentele lui se lovesc de Contra, un antrenor care n-a arătat până acum că ar fi tolerant, dimpotrivă! Cosmin l-a dat afară de la Dinamo pe Nistor, chiar dacă Dan era printre cei mai buni din echipă. I-a reproșat mijlocașului că alege în mai toate fazele soluții prea complicate, că riscă prea mult pentru un mijlocaș central. Nistor i-a răspuns și s-a trezit propus la CFR Cluj! Contra i l-a dat lui Petrescu și l-a primit la schimb pe Nascimento, un schimb din care nimeni n-a câștigat, până la urmă. Românul nu s-a adaptat la Cluj, portughezul n-a fost îndeajuns de bun pentru Dinamo. 

Excelent doar la Craiova

Va fi Mitriță o pierdere pentru națională, dacă va aplica selecționerul amenințarea pe care i-a transmis-o în Suedia? Nu pare să piardă nimic echipa din neconvocarea fostei vedete a Universității. Mitriță a bifat până acum șapte meciuri în „tricolor” și nu a marcat niciun gol. El a ajuns să fie considerat un star al Ligii 1 grație unui sezon și jumătate de la Craiova, în care a marcat 25 de goluri în 49 de meciuri. CV-ul lui, în afara perioadei din Bănie, e aproape gol! A mai înscris 5 goluri la Viitorul în stagiunea 2014-2015, în 27 de partide, un campionat la capătul căruia l-a cumpărat Pescara cu 500.000 de euro. În Italia a înscris doar două goluri în 33 de apariții în Serie A și B. Și a prins 6 meciuri ca titular în doi ani! Craiova l-a cumpărat cu 700.000 de euro, l-a transformat într-un fotbalist important și l-a vândut cu 8 milioane la New York. 

„Victima” e tot din Oltenia

Ionel Gane, secundul pe care l-a înjurat Mitriță, a atras atenția ca fotbalist tot la Universitatea Craiova, la fel ca Alex. Jerry a fost atacant și el și a avut o carieră mai bună decât cea pe care a acumulat-o până în prezent „americanul”: vicecampion cu U și cu Dinamo, câștigător al Cupei României cu alb-albaștrii, dublu campion al Elveției cu St. Gallen și golgeter al campionatului plus experiențe la Osasuna, la Bochum și în China, la Tianjin Teda. Gane a fost coleg cu Contra la Dinamo când erau amândoi jucători și i-a fost asistent lui Cosmin și în Ștefan cel Mare. 

„Mai mult are nevoie naționala de el!”

Pe Mitriță l-a apărat Sorin Cârțu după evenimentele de la acțiunea recentă a „tricolorilor”. „Mă așteptam ca Alex să fie titular cu Feroe, d-aia am fost surprins să nu-l văd în echipă. În momentul ăsta, eu zic că mai degrabă are naționala nevoie de el decât are Mitriță nevoie de națională”, a comentat oficialul Craiovei la Telekom. Mitriță a semnat cu New York FC pentru patru ani și jumătate. Salariul din primul an e de un milion de euro, după care crește suma de la un sezon la altul, așa că olteanul și-a asigurat 5-6 milioane de euro din acordul cu americanii. 

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (90)
10102159599194421
Victor Niculescu  •  29 Martie 2019, 12:48

Voi faceți prea mult tam tam pentru o chestie stupida....lăsai sa se redreseze singuri....GSP cu articole stupide provocatori

1191575757529655
Tony Huzzupasu  •  29 Martie 2019, 11:43
Postat de Șurtea Dorin Sebastian pe 29 Martie 2019, 10:46

Să nu fie vorba între noi Mitriță și Ianis joacă pe același post.Cred că,Contra îi netezește drumul celui de al doilea ținând cont că ponderea jucătorilor la reprezentativele naționale în pondere de 60%vin din curtea Viitorului.

Si cred ca nu face rau , Ianis pare mai fotbalist.

1191575757529655
Tony Huzzupasu  •  29 Martie 2019, 11:42

Nu e mare antrenor Contra,le ce experienta ca jucator are m a astept la mai mult din partea lui , dar Mitrita asta e o comedie de jucator , nu poti sa ai pretentii cand joci la nationala de la petarda asta , cu capul in pamant , fara recuperari , fara centrari , nici macar driblinguri tinand cont de statura lui ..,,, slab rau

Vezi toate comentariile (90)
Comentează