FOTBAL  »  NATIONALA  »  REGULA U21

ANALIZĂ Regula U21 se evaporă repede! Dezamăgirile sunt 58%, marile câștiguri o treime

Articol de , - Publicat joi, 17 octombrie 2019 09:00

ANALIZĂ. Dintre fotbaliștii care au jucat în sezonul trecut fiindcă erau eligibili pentru naționala de tineret, 60% nu mai sunt astăzi în prim-plan.

FRF a prezentat ca pe o realizare excepțională legea U21, introdusă în urmă cu 3 sezoane. Principalul argument de la Casa Fotbalului a fost succesul mare pe care naționala de tineret a României l-a avut la Campionatul European din vară, competiție la care a atins faza semifinalelor și implicit a obținut și calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.

Totuși, ce lasă în urmă legea U21? A apărut în vara lui 2016, însă prima "ediție" plină, în care a activat pe parcursul a două sezoane, a fost cea rezervată fotbaliștilor născuți după 1 ianuarie 1996 și care a fost obligatorie pentru echipele de prima ligă în 2017-2018 și 2018-2019. 

De la startul actualului campionat, respectivii fotbaliști, cei născuți '96 și '97, au ieșit de pe lista celor eligibili. Și de aici, în dreptul acestor jucători, se nasc câteva întrebări:

  • Ce s-a ales de ei, au progresat, au regresat sau bat pasul pe loc?
  • Continuă să mai joace și în actualul campionat, când nu mai beneficiază de protecția regulii?
  • Care este procentajul celor care în prezent sunt confirmări și au ajuns să joace exclusiv pe baza calităților pe care le au și care e procentul celor care au dispărut odată cu eligibilitatea lor?

În acest calcul au fost luați toți cei care au evoluat în campionatul trecut măcar în 8 meciuri. Ceea ce înseamnă un procent de cel puțin 20% din totalul meciurilor, indiferent că e vorba despre o formație care a evoluat în play-off sau una care a mers în play-out!

650 de mii de euroera cota lui Căbuz în iunie 2019, după ce a jucat 1 an în Liga 1, la Hermannstad, în vara lui 2018 nivelul lui era doar la 300.000 de euro

26 de fotbaliști au atins sezonul precedent bariera minimă de 8 jocuri, iar dintre ei, marea majoritate, aproape de 60%, practic sunt azi dezamăgiri. 

Fie nu mai joacă deloc, fie nici nu mai sunt la nivelul Ligii 1, ci la liga secundă. Nici măcar cei care au mers la cluburi în străinătate nu s-au impus: unii nici n-au fost păstrați în lotul primei echipe, exemple Adrian Rus (Mol Vidi) și Lorand Fulop (Academia Puskas), altul deși joacă, nu o face din postura de titular: Alexandru Tudorie, la Arsenal Tula, în Rusia.

Pe lângă aceștia, lista marilor dezamăgiri, căderi masive din partea unor jucători cu cotă bună sezonul trecut și care bifaseră extrem de multe prezențe, se adaugă Butean și Mailat, practic trași pe linie moartă de Dan Petrescu, și Patrick Petre, cu 24 de meciuri anul trecut, iar acum a ajuns în Liga a 2-a.

ANALIZĂ Regula U21 se evaporă repede! Dezamăgirile sunt 58%, marile câștiguri o treime

Restul de 15% sunt cu situații incerte!

Ceilalți 4 fotbaliști, care au jucat măcar 20-25% din meciurile Ligii 1 datorită faptului că se încadrau în regulă, nu pot fi încadrați deocamdată la nicio categorie. Jumătate dintre ei sunt nume foarte importante, Nedelcu și Manea. Ambii se află în lot la FCSB, dar au foarte puține apariții, însă absența lor a fost influențată de alți factori. 

Nedelcu a suferit o accidentare gravă la finalul lunii iulie, entorsă de genunchi cu afectarea ligamentelor,. și de atunci n-a mai bifat niciun minut. Manea n-a prins niciun transfer după Euro 2019 și a ajuns la FCSB la închiderea perioadei de mercato. 

Ceilalți doi sunt Paul Iacob, pe care Hagi l-a folosit ca stoper, un alt post față de cel de bază, mijlocaș central, iar Burlacu e și nu prea e titular la Chindia, însă păstrează linia din sezonul trecut, în care a fost și n-a prea fost titular la Poli Iași și U Craiova. 

ANALIZĂ Regula U21 se evaporă repede! Dezamăgirile sunt 58%, marile câștiguri o treime

2 jucătoricare au fost eligibili sezonul trecut în Liga 1 pentru U21 și care acum au depășit limita de vârstă, s-au aflat acum în lotul lui Contra la meciurile cu Feroe și Norvegia: Adrian Rus și Cicâldău

Regula U19 viciază L2

Nu doar la Liga 1 activează o impunere din partea FRF în privința folosirii unor jucători tineri. La liga secundă fiecare echipă trebuie să joace cu doi jucători U19, născuți după 1 ianuarie 2000. 

Din cauza acestei legi, echipele care au rămas pe parcursul campionatului fără jucătorii convocați la naționala U19, care a participat în ultima săptămână la turneul de calificare , și-au amânat partidele de campionat. 

Așa s-a ajuns în momentul de față ca ierarhia să fie viciată serios de faptul că unele echipe au disputat toate cele 11 meciuri, dar altele au doar 10 și 9.

Există chiar o formație care și-a amânat nu mai puțin de 3 jocuri, adică peste un sfert din cele programate. E vorba despre UTA, care e pe locul 3. Campionatul a fost sacrificat, iar naționala U19 s-a făcut de rușine, a terminat pe ultimul loc grupa de calificare la Turul de Elită, după Spania, Serbia și Lituania. 

ANALIZĂ Regula U21 se evaporă repede! Dezamăgirile sunt 58%, marile câștiguri o treime

CLASAMENTUL ACTUALIZAT ÎN GRUPA ROMÂNIEI U21

EchipăMeciuriPuncte
1. Danemarca 39
2. Finlanda47
3. România36
4. Ucraina 33
5. Irlanda de Nord42
6. Malta31

PROGRAMUL ROMÂNIEI U21

  • 14 noiembrie 2019: România – Finlanda
  • 19 noiembrie 2019: Irlanda de Nord – România
  • 31 martie 2020: România – Danemarca
  • 4 septembrie 2020: Finlanda – România
  • 8 septembrie 2020:Malta – România
  • 9 octombrie 2020: Ucraina – România
  • 13 octombrie 2020: România – Malta

Citește și: AUDIENȚE TV // România U21 a fost urmărită de aproape același număr de telespectatori precum „naționala” mare cu Feroe

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (18)
yoomanga
yoomanga  •  17 Octombrie 2019, 15:15
Postat de coriolanus pe 17 Octombrie 2019, 11:16

E usor sa critici pe altii cand toata viata ai produs doar CO2 nu?

Vorbesti despre realizarile tale marete?

vladutz13
vladutz13  •  17 Octombrie 2019, 12:37
Postat de thebluestlion pe 17 Octombrie 2019, 10:30

Nu era. Dublarea regulii ăsteia a avut un efect nociv asupra l2 și l1 fără a aduce rezultate la naționale și trebuie readusă rapid la forma inițială.

Ce inseamna nene efecte nocive??? Este regula pt toti, toti sunt loviti egal de treaba asta... totul e relativ. Probabil ca echipele ar fi fost mai puternice cu jucatori de 30 de ani. Si ce daca?? toate sunt in aceeasi competitie, iar in cupele europene pot sa bage pe cine vor.

vladutz13
vladutz13  •  17 Octombrie 2019, 12:36

15-30% rata de reusita vi se pare putin? E foarte bine considerand ca nu se investeste mai nimic la juniori si sunt promovati jucatori doar la alibi. Trebuie insistat cu regula asta ani buni si chiar inasprita. Cum adica la liga a 2-a se amana meciuri din cauza asta??? Inseamna ca toate cluburile alea nu trateaza situatia in mod serios, ar trebui sa aiba mai multi jucatori U19 pregatiti, academii mai serioase... stai sa vezi cand incepi sa refuzi amanarile si pierd cu 3-0 la masa verde!!! In Romania schimbarile in bine se fac doar cu forta!! Trebuie sa intelegem toti lucrul asta, in toate domeniile. Trebuie pedepse, amenzi dure peste tot.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează
Close