FOTBAL  »  NATIONALA  »  ANGLIA - ROMÂNIA

exclusiv Gâlcă, despre criza de la națională: „Vreau să văd un antrenor care garantează. E vina tuturor!”

Costel Gâlcă remarcă jocul „mai direct” al naționalei contra Angliei (0-1) și spune că nu e normal ca selecționerul să fie unicul arătat cu degetul pentru căderea „tricolorilor”: „Tot peisajul fotbalului românesc are o contribuție la această situație”.
Costel Gâlcă remarcă jocul „mai direct” al naționalei contra Angliei (0-1) și spune că nu e normal ca selecționerul să fie unicul arătat cu degetul pentru căderea „tricolorilor”: „Tot peisajul fotbalului românesc are o contribuție la această situație”.

Articol de , - Publicat marti, 08 iunie 2021 17:11 / Actualizat marti, 08 iunie 2021 17:24

Costel Gâlcă remarcă jocul „mai direct” al naționalei contra Angliei (0-1) și spune că nu e normal ca selecționerul să fie unicul arătat cu degetul pentru căderea „tricolorilor”: „Tot peisajul fotbalului românesc are o contribuție la această situație”.

- Domnule Gâlcă, ce impresie v-a lăsat ultima partidă a naționalei?

- Un meci mai reușit al României. Am fost mai direcți, în special în prima repriză, când am avut și mai multe șuturi pe poartă. Ne-am apărat mai bine, am stat mai compacți. Normal că selecționerul testează diferite soluții și sisteme într-un amical, mai ales că un adversar puternic îți oferă anumite repere.

- Impresia a fost că revelația s-a numit Sorescu. Sunteți de acord?

- A avut câteva acțiuni bune, acest 4-3-3 ofensiv l-a ajutat să iasă în evidență. Are o bună viteză, a demonstrat că poate fi o soluție, dar pentru a fi eligibil la națională pe termen lung trebuie să fii mereu în formă la ora convocărilor.

Costel Gâlcă, despre Mirel Rădoi: „Mai bine că a greșit într-un amical”

- Schimbarea lui surprinzătoare cu debutantul Căpușă a născut imediat acel penalty transformat de Rashford. Credeți că a fost o mutare rațională a lui Rădoi?

- Nu mi se pare că trebuie să existe neapărat un anumit moment în care un jucător să debuteze la națională. Contează ce vrea să probeze și să remarce antrenorul. Poate Sorescu era obosit, poate a dorit pur și simplu să-l vadă la treabă pe Căpușă în condițiile unui meci tare. Mai bine că a greșit într-un amical decât într-o partidă oficială.

- Cum ați receptat tot acest parcurs în cădere al naționalei în mandatul lui Rădoi?

- Vreau să văd și eu antrenorul care garantează o calificare a naționalei la Mondiale sau Europene pe termen scurt. Nu e doar vina lui Rădoi, ci întreg peisajul fotbalului românesc are o contribuție la aceste rezultate. Sigur, Mirel a avut niște performanțe la U21, dar, din păcate, nu se întâmplă la fel și la prima reprezentativă. Vi se pare foarte competitiv campionatul nostru pentru a oferi soluții de top la națională? Să fim serioși! Sunt maximum patru echipe care contează la vârf, iar asta se simte și la nivelul "tricolorilor".

Costel Gâlcă: „E greu să schimbi abordarea unui antrenor”

- Credeți că merită ca selecționerul să sacrifice rezultatele în numele unei filozofii ofensive care întârzie foarte mult să înmugurească?

- Mirel a impus un stil la U21, care e mai greu de implementat la echipa mare. Indiferent că întâlnești Germania sau Azerbaidjan, te confrunți cu jucători cu experiență, nu e simplu să impui o anumită idee. E greu însă să schimbi abordarea unui antrenor. Ce să faci? Să te duci să-i spui „nu mai juca așa, ci fă așa!”? Dacă el crede într-o anumită strategie, nu poți să-i ceri să se lepede de ea. Dar trebuie găsit un echilibru.

- Alți selecționeri au plătit în trecut cu postul pentru erori mult mai mici decât ale lui Rădoi. Din acest punct de vedere, Mirel pare un favorizat al sorții.

- Pretențiile erau mult mai mari înainte. Să ne amintim că nu doar unu-doi jucători evoluau în străinătate, aveam fotbaliști în campionate de top, așa că și așteptările erau mai înalte. De aceea probabil și selecționerii plăteau cu postul pentru mai puțin decât se întâmplă la Rădoi în materie de rezultate. Dar nu cred că-i poate imputa cineva lui Rădoi faptul că nu face tot posibilul pentru a putea să etaleze jocul dorit la națională.

„Mirel Rădoi trebuie să stea până la finalul campaniei"

- Dacă ați fi azi președintele FRF, l-ați mai susține pe Rădoi?

- Până se termină orice opțiuni de calificare! Atâta vreme cât România e în jocul calculelor, normal e ca Mirel să continue. Muncește, încearcă să schimbe niște lucruri, poate situația se va întoarce în favoarea lui și a naționalei în scurt timp.

+10 FOTO

- Chiricheș alternează tot mai des momentele bune cu gafele. Îl mai considerăm un pilon al echipei?

- Ar trebui să-l judecăm pe Chiricheș și într-o echipă mai bună decât cea de acum. Nu poate un singur om să țină în spate o națională. Trebuie ca grupul să dea randament.

- Niță din nou providențial!

- E un băiat foarte muncitor. A stat mult în umbra lui Tătărușanu, poate au existat niște momente în care merita într-adevăr să iasă în față, dar opțiunile antrenorilor au spus altceva.

Costel Gâlcă: „Vreau să rămân în Europa”

Fostul internațional explică despărțirea de Vejle prin argumente financiare: „Pandemia ne-a oprit colaborarea. Erau bani prea puțini, bugetul s-a redus, oricum nu era unul foarte mare. Îmi doresc să cresc an de an, să pot lucra cu un lot mai valoros, să acced spre performanță”. 

El spune că se află în discuții cu mai multe echipe în momentul de față, iar „opțiunea numărul unu e să rămân în Europa. Așa am judecat și când am semnat în Danemarca, pentru a activa într-un campionat vizibil la nivel continental”.

Avem jucători de calitate, dar nu cred că putem face schimbări radicale peste noapte la națională. E nevoie de timp, răbdare și înțelegere
Costel Gâlcă

Sosirea reprezentativei din Macedonia de Nord la București » Echipa se va antrena pe Ghencea

Citește mai multe știri despre echipa națională:

Concluziile GSP după Anglia - România: o certitudine, o surpriză și multe griji pentru Rădoi

Mirel Rădoi a ajuns în cantonamentul naționalei U23 » Selecționerul, pus pe glume: „Ce faci, te bagă la mijloc copiii?”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
deusdat
deusdat  •  08 Iunie 2021, 19:02

Mult succes cu "vizibilitatea", Costele! :))

Vezi toate comentariile (1)
Comentează