FOTBAL  »  NATIONALA  »  REMEMBER

Un deceniu în 10 episoade » Cele mai importante momente petrecute pe Arena Națională de la inaugurare

Arena Națională
Arena Națională

Articol de - Publicat marti, 07 septembrie 2021 07:00 / Actualizat marti, 07 septembrie 2021 11:41

În zece ani de viață, Arena Națională a cunoscut o colecție de clipe memorabile, cu tentă pozitivă sau negativă, la evenimente sportive, politice sau muzicale. Gazeta îți prezintă o selecție a celor mai remarcabile momente din istoria stadionului inaugurat în septembrie 2011.

Ieri s-au împlinit 10 ani de la inaugurarea celui mai mare stadion al României, Arena Națională.

 De la momentul la care și-a deschis porțile pentru public, cu ocazia meciului de fotbal România – Franța, până astăzi, stadionul a traversat o perioadă agitată, în care sportul și-a asigurat, evident, partea leului. 

Să ne reamintim, așadar, momentele de primă pagină petrecute în 10 ani pe cel mai mare stadion al României!

1. Gazon dezastruos de la inaugurare

România – Franța 0-0 în preliminariile Euro 2012 a fost primul eveniment găzduit de Arena Națională, pe 7 septembrie 2011. Iar dincolo de emoția momentului a rămas imaginea unui gazon dezastruos, un ogor care i-a speriat pe „cocoși”.

A fost doar episodul de deschidere într-o saga fără sfârșit în ce privește prăpădul suprafeței de joc, înlocuită de zece ori. 

Un deceniu în 10 episoade » Cele mai importante momente petrecute pe Arena Națională de la inaugurare

Ultima dată s-a ales o variantă hibrid, operațiune gestionată de UEFA cu ocazia Euro 2020, rezultând una dintre puținele ocazii în care iarba de pe Arenă a arătat impecabil. Fiecare schimbare a terenului a costat între 200.000 și 500.000 de euro.

2. Prima finală continentală pentru România

Pe 9 mai 2012, Arena Națională găzduia prima finală continentală. Atletico Madrid și Athletic Bilbao s-au întâlnit în ultimul act din Europa League, iar „dubla” lui Falcao și reușita lui Diego Ribas au dus trofeul în vitrina echipei din capitala iberică. 

Au fost în tribune peste 52.000 de oameni, iar printre invitații străini s-a numărat și Prințul Felipe, actualul rege al Spaniei, urcat pe tron la doi ani după meciul de la București, urmare a abdicării tatălui său, Juan Carlos I. 

Evenimentul a generat în București încasări de circa 10 milioane de euro, iar hotelurile au fost ocupate în proporție de 95%, grație și avalanșei de suporteri spanioli sosiți în România, în jur de 10.000 de suflete.

Un deceniu în 10 episoade » Cele mai importante momente petrecute pe Arena Națională de la inaugurare

3. Ajax și Chelsea subordonate de Reghe

Granzii din Manchester, United și City, Benfica, Atletico Madrid, Stuttgart, Villarreal, Roma, Sporting Lisabona, Lazio, Ajax și Chelsea s-au numărat printre forțele care s-au produs pe Arena Națională în cupele continentale. 

Dar momentele cele mai memorabile au fost la victoriile repurtate de FCSB în primăvara lui 2013 în Europa League: 4-2 după 11m cu Ajax ("16-imi") și 1-0 cu Chelsea ("optimi"). 

Cu Reghecampf pe bancă, roș-albaștrii i-au eliminat pe olandezi, golurile lui Latovlevici și Chiricheș întorcând la București o înfrângere cu 0-2 suferită în turul din "Țara Lalelelor". Apoi, penalty-urile de departajare i-au trimis mai departe pe Tătărușanu și compania. 

Terry și Lampard au fost și ei subordonați pe AN, dar înfrângerea de la retur, 1-3, ne-a blocat accesul în sferturile de finală în fața unui adversar care va câștiga acea ediție din EL.

Un deceniu în 10 episoade » Cele mai importante momente petrecute pe Arena Națională de la inaugurare

4. Defilare și incidente violente cu maghiarii

Partidele cu Ungaria au avut întotdeauna o încărcătură specială, iar succesul cu 3-0 repurtat pe Arena Națională în septembrie 2013 a adus un gust și mai dulce, pentru că victoria trupei lui Pițurcă ne-a dus aproape de barajul pentru CM 2014. 

Ratat însă ulterior contra Greciei! Circa 41.000 de suporteri au creat o atmosferă memorabilă, dar fanii au fost implicați în numeroase incidente violente. Maghiarii s-au ciocnit cu forțele de ordine în mai multe puncte ale Capitalei, la stadion au încercat să intre cu forța în sectoarele românilor. 

Un deceniu în 10 episoade » Cele mai importante momente petrecute pe Arena Națională de la inaugurare

Au apărut confruntări dure chiar între conaționali, proveniți din galerii diferite. O parte dintre ei au fost evacuați. 

Pe teren, Marica, Pintilii și Cristi Tănase au marcat, iar prezența lui Ciprian a fost extrem de controversată, pentru că selecționerul l-a folosit într-un moment în care nu avea echipă. Dar fostul dinamovist a fost cel mai bun om al „tricolorilor”!

5. Remiză și înfrângere cu Messi

Amicalul de gală cu Argentina lui Messi s-a desfășurat exact la schimbarea de mandat Mircea Sandu – Răzvan Burleanu în fruntea FRF. 

Pe 5 martie 2014, la o zi după finalul epocii Nașului și urcarea tulbure în fotoliu a actualului președinte, pe fondul arestării lui Gică Popescu în „Dosarul Transferurilor”, „tricolorii” au remizat cu „pumele”, 0-0, într-o partidă al cărei contract a conținut clauza clară de prezență la București a starului sud-american. 

Din trupa argentiniană n-au lipsit nici Mascherano, Aguero, Di Maria și Higuain. Cu doi ani înainte însă, Leo făcuse deja cunoștință cu Arena Națională, în amicalul de gală Dinamo – Barcelona 0-2, în care a și marcat primul gol.

6. Farsa memorabilă „Doar Dinamo București”

Seara de 16 august 2016 va rămâne data unei farse epocale petrecute pe Arena Națională. Înaintea partidei Steaua – Manchester City din play-off-ul Champions League, un grup de fani români, care s-a recomandat ca venind din Germania, i-a cerut permisiunea lui Gigi Becali să organizeze o spectaculoasă coregrafie 3D, cu tema legată de aniversarea a 30 de ani de la cucerirea Cupei Campionilor Europeni. 

Dus de nas cu promisiunile unui spectacol fastuos în tribune, patronul roș-albaștrilor a dat undă verde proiectului, neștiind că în spatele regiei se află, de fapt, o mână de suporteri ai rivalei din Ștefan cel Mare. 

Un deceniu în 10 episoade » Cele mai importante momente petrecute pe Arena Națională de la inaugurare

Aceștia au orchestrat finalmente afișarea la tribuna a doua a unui imens mesaj compus din trei cuvinte: „Doar Dinamo București”. A fost botezul DDB, entitatea care-i ține acum în viață pe „câini”.

7. Derby epic în L4

Cel mai inedit derby Steaua – Rapid (1-3) s-a disputat pe Arena Națională în liga a patra, în aprilie 2018. S-au adunat peste 30.000 de spectatori la o partidă între două nume de legendă, aflate însă atunci în abisul campionatului județean. 

Un deceniu în 10 episoade » Cele mai importante momente petrecute pe Arena Națională de la inaugurare

Partida s-a lăsat cu ciocniri dure între fanii celor două formații, meciul a fost oprit circa zece minute. Daniel Niculae și Maftei au fost motoarele succesului giuleștenilor.

8. Firea huiduită

În iunie 2018, Simona Halep cucerea primul său titlu de Mare Șlem, la Roland Garros, iar Primăria Capitalei a organizat o festivitate pe Arena Națională pentru ca tenismena numărul unu a lumii în acel moment să prezinte publicului trofeul cucerit la Paris. 

Peste 20.000 de oameni au fluierat însă prezența edilului Capitalei, Gabriela Firea, care a urcat pe scenă alături de Halep. Ea a părăsit arena în fluierăturile spectatorilor, după un scurt speech rostit la microfon.

9. Metallica a cântat din repertoriul Iris!

Cinci concerte a găzduit Arena Națională în cei 10 ani de viață: Red Hot Chilli Peppers (2012), Depeche Mode (2013), Kings of Leon (2017), Ed Sheeran și Metallica (2019). 

Episodul cel mai emoționant s-a produs însă când băieții de la Metallica au cântat melodia „De vei pleca”, una dintre piesele legendare ale trupei Iris, iar 50.000 de spectatori au fredonat alături de solistul James Hetfield versurile devenite celebre în interpretarea lui Cristi Minculescu.

Un deceniu în 10 episoade » Cele mai importante momente petrecute pe Arena Națională de la inaugurare

10. Euro 2020: campioana mondială capotează în România

Bucureștiul s-a aflat pe lista orașelor care au găzduit primul European itinerant, desfășurat în 2021, cu un an întârziere din cauza pandemiei. A fost cel dintâi turneu final major ajuns în România. 

Din păcate, fără „tricolori”, care au ratat calificarea. Pe Arena Națională s-au desfășurat 4 jocuri, între care un meci din „optimi”, Franța – Elveția 4-5 din loviturile de departajare, una dintre marile surprize ale competiției prin eliminarea campioanei mondiale en titre.

Un deceniu în 10 episoade » Cele mai importante momente petrecute pe Arena Națională de la inaugurare

TOP 10 audiențe Arena Națională

LocEvenimentAnNumăr spectatori
1Congres USL 2012 77.000
2Anunțarea candidaturii lui Victor Ponta la președinție  201470.000
3România- Finlanda (1-1, prel. CE 2016) 201554.364
4România- Olanda (1-4, prel. CM. 2014) 201253.329
5România-Grecia (1-1, prel. CM. 2014)  201353.174
6Atletico Madrid - Bilbao (3-0, finala EL)  201252.347
7FCSB - Legia Varșovia (1-1, play-off UCL)  2013 50.655
8Concert Metallica201950.244
9FCSB - FC Brașov (4-0, Liga 1) 201350.224
10România - Spania (1-2, prel. CE 2020) 201950.124

Meciuri disputate pe Arena Națională

- 264 meciuri disputate 
- 160 cu FCSB gazdă 
- 40 cu Dinamo gazdă 
- 30 echipa națională

Citește alte știri de actualitate:

Florinel Coman, imagine din spital! Mesajul vedetei de la FCSB pentru fani

Cristi Balaj a recunoscut interesul celor de la CFR: „Au fost discuții și e tentant!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
radu876
radu876  •  07 Septembrie 2021, 12:51

am alergie la cuvantul subordona! extrem de enervanta folosirea lui in contextul in care il tot vad.

juv3ntin
juv3ntin  •  07 Septembrie 2021, 11:50

Inteleg si e de mega apreciat ca stim cine e Hetfield, dar nu era pe scena la de vei pleca, erau doar Roberto si Kirk.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează