FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - FINLANDA

Vicepreședintele Comisiei Tehnice i-a „disecat” pe finlandezi: „Să nu dea gol primii, că greu îi mai desfaci” + „Avem impresia că toți sunt desculți, numai noi încălțați”

Pukki e văzut de Țicleanu ca unul dintre cei mai periculoși jucători ai nordicilor
Pukki e văzut de Țicleanu ca unul dintre cei mai periculoși jucători ai nordicilor

Articol de - Publicat vineri, 10 iunie 2022 08:33 / Actualizat vineri, 10 iunie 2022 12:26

Trimis de selecționerul Edi Iordănescu să-i „disece” pe finlandezi, Aurel Țicleanu (63 de ani), vicepreședintele Comisiei Tehnică a FRF, a constatat că „nordicii au o națională într-o etapă mult mai avansată decât noi, sunt foarte omogeni și ne așteaptă o luptă foarte dificilă. Dar trebuie să luptăm!”

  • România - Finlanda se joacă sâmbătă, 11 iunie, ora 21:45, pe stadionul din Giulești (liveTEXT pe GSP.ro și în direct pe Antena 1)

Aurel Țicleanu s-a întors recent de la Helsinki, unde, trimis de Edi Iordănescu, a urmărit Finlanda, următoarea adversară a României în Liga Națiunilor. 

A fost prezent la ambele partide ale nordicilor, 1-1 cu Bosnia și 2-0 cu Muntenegru, dar urmărise și partidele amicale precedente, din martie, cu Islanda (1-1) și cu Slovacia (0-2). Gazeta l-a abordat tocmai când finaliza raportul pe care ieri l-a discutat cu selecționerul, în cantonamentul de la Mogoșoaia.

Aurel Țicleanu: „Finlanda e puternică, adversar incomod pentru oricine”

- Domnule Țicleanu, chiar așa tare e Finlanda? 
- Da, e puternică, toți aleargă, toți bagă materiale, e un adversar incomod pentru oricine. Antrenorul lor i-a făcut să știe ce fac și fac ce știu. Nu au jucători de superclasă, dar au niște elemente care nouă ne lipsesc.

- Adică? 
- Au un selecționer, Markku Kanerva, care e de 6 ani la cârma naționalei. Știe foarte bine jucătorii, altfel ajung mesajele lui la ei, după atâta timp. Apoi e vorba despre omogenitatea lotului. Știți câte schimbări au avut în echipă de la ultimul joc oficial din 2021, cu Franța, în preliminariile Mondialului, până la primul meci oficial din acest an? 

- Câte? 
- Numai una! Iar în partida din iunie 2019, de exemplu, când au învins Bosnia cu 2-0, în preliminariile Euro 2020, au jucat 5 dintre cei care au evoluat și acum cu Bosnia, pe 4 iunie: portarul Hradecky, fundașul lateral Uronen, mijlocașii Kamara și Lod, plus atacantul Pukki. 

- În rest?
- Acestui nucleu foarte bine sudat i se adaugă și fundașul central Vaisanen, care a jucat și el atunci, în 2019. Acum a apărut și acest atacant, Pohjanpalo, care a făcut „dubla” cu Muntenegru. Puternic, speculativ. Sunt într-o altă etapă de dezvoltare.

Partea bună: „Au și ei vulnerabilități”

- Noi în ce etapă suntem, că tot pierdem mereu? 
- E o situație dificilă, dar trebuie să avem răbdare, nu să tot căutăm formule de echipe, cu antrenori pe care îi schimbăm foarte repede. Așa, o să avem mereu probleme pentru că, practic, o luăm tot timpul de la început.

- Au nordicii și puncte slabe? 
- Orice echipă are, nimeni nu e invincibil. Dar n-o să vi le spun, că citesc și ei. Acum, informația zboară. Dar important e, și acolo se va da lupta, să fii tu în stare, ca echipă, să-i împingi în acele zone în care nu se simt confortabil. Adică trebuie să luptăm!

Aurel Țicleanu: „Numai noi credem că cei din jur sunt desculți”

- Ce sfaturi i-ați da lui Edi Iordănescu în ce privește echipa României? 
- Eu, fiind acolo, nu am văzut meciurile noastre. Am citit ce s-a scris și înțeleg că în Bosnia jocul a fost ceva mai consistent decât în Muntenegru. Dar cel mai important, cu Finlanda, e să nu ne dea ei gol primii. Dacă au deschis scorul, greu îi mai desfaci. Îngheață jocul, cum au făcut și cu Muntenegru. Bosnia a egalat cu mare șansă, la ultima fază.

- Ce explicații găsiți pentru rezultatele din Muntenegru și din Bosnia? 
- Nu am văzut meciurile, repet. Dar hai să vă spun ceva! Și pe vremea mea, când jucam cu iugoslavii, parcă eram paralizați. Mai e ceva. Dacă pierdeam vreun joc cu cineva, când veneam acasă, lumea ne lua la modul „Cum, ați pierdut? Cu desculții ăia?!”. Noi mereu am avut, așa, o impresie, că toți din jurul nostru sunt desculți, numai noi suntem încălțați. 

- Și...
- Noi am stagnat, iar ei au tot investit în copii și juniori. Trebuie să acceptăm cine suntem, să muncim mai mult și mai bine. Jucătorii de acum au talent, dar asta nu ajunge. Însă noi vrem să joace ca „Generația de Aur”. Nu se poate! Vor apărea și rezultatele, dar trebuie să le dăm încredere, altfel nu avem nicio șansă.

Mai multe știri despre echipa națională: 

Edi Iordănescu, „urecheat” în direct de șefii FRF: „Să își ia mai mult timp de gândire înainte să vorbească” » Afirmația care nu le-a picat bine federalilor

Denis Alibec a aflat verdictul, după accidentarea din meciul cu Bosnia

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (9)
valihaita
valihaita  •  10 Iunie 2022, 13:51
Postat de irr78 pe 10 Iunie 2022, 13:17

***.hindrich,manea,burca,paun,bordeanu,deac,petrila,costache,birligea,toti sunt titulari si jucatori de baza la CFR..care e strain in capul tau??si camora e mai roman decat tine,franzela.

Valoarea lui Manea am vazut-o in meciul cu Bosnia cand a fost pierdut pe drum de juatorul care a fost coautor la gol.

valihaita
valihaita  •  10 Iunie 2022, 13:46
Postat de irr78 pe 10 Iunie 2022, 13:17

***.hindrich,manea,burca,paun,bordeanu,deac,petrila,costache,birligea,toti sunt titulari si jucatori de baza la CFR..care e strain in capul tau??si camora e mai roman decat tine,franzela.

In afara de Burca si Deac care a anuntat ca nu vrea sa vina la nationala restul nu cred ca nu-s de nationala...Da' sa fiu sincer eu mi-as dori ca in locul celor 3 jucatori de la FCSB sa vina Birligea si Hindrich..Sa le vedem valoarea..

irr78
irr78  •  10 Iunie 2022, 13:17
Postat de valihaita pe 10 Iunie 2022, 11:16

Alt comentariu nu mai poti produce? ''Perlele '' respective sunt jucatori romani care au drept de joc la echipa nationala a Romaniei.Atat timp cat CFR-ul tau prefera jucatorii straini in dauna jucatorilor romani n-ar mai trebui sa ironizezi incercarea unor echipe de a furniza jucatori romani care au drept de joc la nationala..

***.hindrich,manea,burca,paun,bordeanu,deac,petrila,costache,birligea,toti sunt titulari si jucatori de baza la CFR..care e strain in capul tau??si camora e mai roman decat tine,franzela.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează