FOTBAL  »  NATIONALA  »  LITUANIA - ROMÂNIA, JOI, 11 OCTOMBRIE, ORA 21:45, PROTV ȘI LIVETEXT GSP.RO

Bad-boy Tamaș revine la națională: “Avarie, neavarie, eu sunt aici!” » Ce spune despre România + dezvăluiri despre viața în Israel

Gabriel Tamaș
(foto: Raed Krishan, GSP)
Gabriel Tamaș (foto: Raed Krishan, GSP)

Articol de - Publicat luni, 08 octombrie 2018 13:00

După o pauză de 3 ani, fundașul Gabriel Tamaş, 34 de ani, revine printre "tricolori" chel şi optimist: "Eu am sperat mereu să mai fiu convocat. Încă avem şanse să câştigăm grupa de Liga Naţiunilor".

- Gabi, a trecut cam mult de la ultima convocare la echipa naţională, te mai aşteptai?
- Sunt peste trei ani, din vara lui 2015, de la meciul cu Irlanda de Nord, 0-0 la Belfast. Da, e cam mult, dar mă bucur că am revenit. Eu mi-am dorit mereu să mai fiu convocat. Am eu 34 de ani, dar nu m-am retras de la echipa naţională.

- Cine te-a sunat?
- Cosmin m-a căutat înainte de a face convocările. Ştiu că erau nişte probleme cu fundaşii centrali, cu accidentările lui Chiricheş, Bălaşa, Grigore. Aşa că am spus imediat că vin, normal! Echipa naţională e specială, nu se refuză.

- Nu te deranjează că eşti un fel de soluţie de avarie, doar fiindcă sunt acum atâţia jucători indisponibili?
- Nu mă simt deloc aşa, ca o variantă de avarie. Am o experienţă, joc meci de meci la echipa mea de club. Şi, până la urmă, avarie sau neavarie, eu sunt aici, să ajut! Asta e cel mai important, zic eu. Păcat că vin cu moralul puţin cam şifonat.

- De ce?
- Din cauza situaţiei de la club. Sezonul trecut am fost revelaţie, am terminat pe 4 în campionat, am câştigat finala Cupei, cu Beitar Ierusalim. Dar au fost multe schimbări în echipă, avem mulţi colegi noi şi nu ne-am omogenizat încă. Iar acum, după şase etape, suntem pe 12 din 14. Sâmbătă iar am pierdut acasă, 0-3 cu Sakhnin. Ne-au dat cu terenul în cap.

- Presa din Israel te cam tăvăleşte, că ai fi slab în acest sezon.
- Am mai greşit şi eu, recunosc. Dar în condiţiile în care toată echipa are probleme! Sezonul trecut, presa mă lăuda. E normal, e o situaţie mai grea acum, însă e doar început de sezon, în nişte condiţii speciale, cum am spus.

- Şi cum e atmosfera, conducerea, fanii au început să se agite?
- Nu, dar îţi dai seama că nu e plăcut. Noi avem ca obiectiv să prindem play-offul, adică primele 6 locuri. O să ne revenim noi, nu-mi fac probleme. Până la urmă, suntem la doar două puncte faţă de locul 6.

- Cum e campionatul în Israel?
- Nivelul e cam ca la noi. E pe acelaşi sistem, dar nu se înjumătăţesc punctele în play-off sau play-out. Sunt parcă mai mulţi jucători tehnici, dar mai puţin disciplinaţi tactic. Eu mă simt foarte bine aici. Mai am contract încă doi ani şi sper să îl duc cu bine la capăt.

65 de meciurişi 3 goluri a adunat Gabi Tamaş la echipa naţională, fiind cel mai experimentat din actualul lot

"Mă vopseam în tricolor, dar n-am avut culorile pregătite!"

- Rezultate nu prea sunt, dar tu îţi schimbi frezele şocante destul de des în ultimul timp.
- (Râde cu poftă). Da, a fost o altă nebunie de-a mea. Am promis că dacă vom câştiga Cupa, o să mă vopsesc altfel la fiecare meci din acest sezon. Cum am luat trofeul, trebuia să mă ţin de promisiune. Acum a devenit ca o superstiţie. Dar văd că trebuie să o schimb, cred că nu mă mai vopsesc. Acum m-am tuns la chelie, nu puteam să vin la lot cu roşu şi negru în cap. Nu erau culorile potrivite. Nu eram pregătit, dar m-aş fi vopsit pentru reunire în culorile tricolorului!

- Şi cei de la Hapoel ce zic de schimbările astea de look?
- Suporterilor le place. Colegii se distrează, zic că sunt nebun. Când îmi schimb freza, mă duc la vestiarul antrenorilor, deschid uşa, dar nu intru. Iar antrenorul nostru, Nir Klinger, cu care sunt în relaţii foarte bune, zice: "Ăsta e Gabi! Iar s-a vopsit".

- Acasă ai fi fost taxat dacă veneai vopsit, chiar şi în culorile tricolorului.
- Probabil. Dar lumea s-ar fi obişnuit. Se ştie că eu sunt un pic mai altfel, ca să zic aşa. Însă nu freza joacă. Şi, cum spuneam, sunt bine fizic, am meciuri în picioare şi sunt gata să joc pentru naţională dacă este nevoie. Şi sper să fiu chemat şi în continuare.

- Ce zici de grupa de Liga Naţiunilor?
- Ce să mai zic?... Am prins cam cei mai puternici adversari. Dar nu e nimic jucat, încă mai putem să prindem primul loc. Muntenegru e o echipă incomodă, periculoasă, Serbia este foarte puternică, dar dacă învingem în Lituania, suntem acolo, la bătaie! Iar cu Serbia, am demonstrat şi la Belgrad că avem resurse să o punem în dificultate.

- Nu ai amintiri prea plăcute cu Lituania.
- Nu-mi mai aduce aminte! Am fost pe teren atunci, în 2008, când ne-au bătut la Cluj cu 3-0. Au trecut 10 ani de atunci, eu zic că acum lucrurile sunt altfel. Am văzut că echipa naţională joacă cu mai multă determinare, ambiţie, Cosmin a adus o schimbare. Sigur, nu va fi simplu, ei au pierdut greu cu Serbia, au avut ocazii, dar trebuie să învingem în Lituania şi să rămînem acolo, aproape de primul loc. Eu zic că se poate.

- Cum te-ai despărţit de colegul tău, Setkus, portarul Lituaniei?
- Simplu, ne-am dat mâna şi gata. Nu am făcut vreun pariu. E un portar bun, a fost declarat cel mai bun din Israel în sezonul trecut. Mi-ar plăcea să îi dau gol. Dar nu asta e important, ci să câştigăm. Nu-mi prea place că jucăm pe sintetic, dar cui îi place?! Trebuie să ne adaptăm. Sper ca după ce mă întorc la club şi mă văd cu Setkus, eu să fiu cel care râde! 

"Mai urmăresc campionatul din România, dar nu toate meciurile. FCSB mi se pare că merge cel mai bine, pierde greu puncte. CFR se ţine tare, Craiova şi Astra au început să piardă puncte. E greu de spus cine e principala favorită, e prea devreme.

Nu îmi vine să cred ce se întâmplă la Dinamo! Eu tot mai sper că îşi vor reveni. Ar fi extrem de neplăcut să nu prindă iar play-offul. Dar poate că Niculescu va găsi soluţia să remonteze echipa..." Gabriel Tamaș

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
krokoi
krokoi  •  08 Octombrie 2018, 14:11

Va lua rosu si ne va lasa in 10 pe la jumatatea partidei

gazistu
gazistu  •  08 Octombrie 2018, 14:05

asa cum e el, cu spritul si defectele luii, e mai bun ca orice stopper avem noi la nation ala...Chiriches (eternal rezerva) si Grigore (care vine din campionat cu camile) , doar moti si Gaman care sunt bunicei, cat de cat!!! Tamas at trebui sa fie titular, fara discutii!!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează