FOTBAL  »  NATIONALA  »  CALCULELE PENTRU RIO

Biletul pentru baraj se vinde la Bucureşti! » Calculele complete înaintea ultimelor patru meciuri din grupă

După ce s-au duelat la inaugurarea Arenei Naţionale, Tătăruşanu (în verde) şi francezul Benzema pot repeta confruntarea la barajul din luna noiembrie
După ce s-au duelat la inaugurarea Arenei Naţionale, Tătăruşanu (în verde) şi francezul Benzema pot repeta confruntarea la barajul din luna noiembrie

Articol de - Publicat joi, 28 martie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 27 martie 2013 20:36

Deşi "naţionala" a evoluat catastrofal cu Olanda şi a cules doar un punct norocos din "dubla" primăverii, "tricolorii" sînt favoriţi la locul doi: trebuie să nu pierdem în toamnă, cu Ungaria pentru a spera, dar la baraj putem da peste Anglia sau Franţa.

Evoluţia furtunoasă a Olandei a clarificat situaţia în grupa D de calificare la CM din Brazilia. Batavii sînt singura "naţională" cu maximum de puncte după 6 meciuri, 18. La şapte faţă de locul doi!

Astfel, singurul loc cu miză în grupa României rămîne poziţia secundă, care poate duce la barajul de calificare la CM. Pentru aceasta, "tricolorii" se luptă cu Ungaria şi Turcia. Principala contracandidată e, desigur, selecţionata vecină: are un punct mai mult decît noi. Partida directă va decide, în proporţie covîrşitoare, ocupanta poziţiei secunde.

Cele şase puncte obligatorii
Toate cele trei adversare mai au 4 meciuri. Dintre care două cu Estonia şi Andorra, codaşele grupei. Care nu au reuşit să scoată nici un punct din duelurile cu "granzii". Greu de crezut că o vor face pînă la final! Astfel, pentru a simplifica abacul calificării, se pot adăuga cîte 6 puncte în dreptul Ungariei, României şi Turciei.

Clasamentul ar arăta astfel:
2. Ungaria 17p
3. România 16p
4. Turcia 13p

Rămîn doar două meciuri în dreptul fiecăreia. România se bate cu cele două contracandidate, maghiarii şi "otomanii" mai au un meci şi cu Olanda! În prim-plan intră jocurile "tricolorilor" din septembrie. Cu Ungaria şi Turcia, ambele pe Arena Naţională. Sînt jocurile care decid calificarea. Şi în special primul!

Finala marilor rivale
Jucăm cu Ungaria şi Turcia la distanţă de patru zile, 6 şi 10 septembrie. Pe scurt, dacă batem Ungaria, avem şanse uriaşe la locul 2. Dacă facem egal, acestea se diminuează: stăm la mîna maghiarilor, care ar putea produce o surpriză în Olanda. O Olandă deja calificată, fără griji în privinţa primului loc.

Totuşi, poziţia a doua nu ne asigură prezenţa la baraj! Sînt nouă grupe, doar opt dintre ele îşi trimit o reprezentată în play-off. Se face un clasament separat, iar ultima rămîne acasă. Aşa că ne trebuie şi o zestre însemnată de puncte. Iată calculele detaliate:

1. Batem Ungaria
Clasamentul cu cele şase puncte incluse arată astfel: 2. România 19p, 3. Ungaria 17p, 4. Turcia 13p.

ŞI ... batem Turcia. România are 22 de puncte. Maghiarii pot face maximum 20 de puncte, dacă bat în Olanda. Turcia, maximum 16p. Sîntem pe 2.

... egal cu Turcia. România face 20 de puncte. Ungurii pot face 20 de puncte doar dacă bat în Olanda. La egalitate de puncte, intră în vigoare criteriul golaverajului. Unde, deocamdată, sîntem sub maghiari!

... pierdem cu Turcia. Se complică situaţia! Toate cele trei au şanse la locul doi. Turcia face maximum 19 puncte, noi la fel. Intervine departajarea la golaveraj. Iar ungurii pot da calculele peste cap: cu victorie la Amsterdam, ne depăşesc atît pe noi, cît şi pe turci!

2. Facem egal cu Ungaria
Clasamentul cu cele şase puncte incluse arată astfel: 2. Ungaria 18p, 3. România 17p, 4. Ungaria 13p.

ŞI ... batem Turcia. Facem 20 de puncte, dar depindem de ce face Ungaria în Olanda. Victoria maghiară ne lasă pe dinafară.

... egal cu Turcia: Şanse de calificare doar dacă Ungaria pierde în Olanda. La egalitate, am avea 18 puncte. Din nou, criteriul golaverajului. Totuşi, atenţie: în clasamentul echipelor clasate pe 2, am strînge numai 12 puncte, rezultatele cu ultimul loc urmînd să se anuleze. Posibil insuficient pentru un posibil baraj!

3. Variantele necalificării
Dacă facem egal cu Ungaria şi pierdem cu Turcia ORI pierdem cu Ungaria, şansele sînt infime. Sîntem la mîna "naţionalelor" din Andorra ori Estonia! Şansele se apropie de 0.

Greu la baraj
La baraj ajung 8 din cele 9 ocupante ale locului doi. Deoarece există o grupă cu doar 5 "naţionale", în acest clasament, selecţionatelor aflate în grupele de 6 echipe nu li se consideră rezultatele cu codaşa grupei.

Ierarhia echipelor aflate pe locul 2 în acest moment arată astfel:
1. Croaţia 16p
2. Franţa 10p
3. Grecia 10p
4. Ungaria 8p
5. Bulgaria 7p
6. Anglia 6p
7. Albania 6p
8. Austria 5p
--------------
9. Israel 5p

În acest moment, dacă am intra în clasamentul echipelor de pe locul 2, am avea 7 puncte. Ne-am situa bine, la mijlocul clasamentului. Se observă echipe accesibile, precum Albania, mai dificile, Austria ori Grecia, şi forţe, ca Franţa, Anglia şi Croaţia.

Totuşi, cu şanse la baraj se înscriu şi alte echipe, clasate pe locurile 1, 3 sau chiar 4 în grupele respective. Nu se iau în considerare Germania, Italia ori Rusia, neînvinse ori desprinse în cîştigătoare.

Grupa A: Belgia. Grupa B: Cehia, Danemarca. Grupa C: Suedia, Irlanda. Grupa E: Islanda, Norvegia. Grupa F: Portugalia. Grupa G: Bosnia, Slovacia. Grupa H: Muntenegru, Polonia, Ucraina. Grupa I: Spania.

Atenţie la golaveraj!
Dacă România va termina la egalitate cu Turcia ori Ungaria, va intra în vigoare departajarea prin golaveraj. Acest criteriu este, deocamdată, defavorabil României. Atît "tricolorii", cît şi turcii sînt pe 0. Maghiarii au Ă5! Din această cauză, "tricolorii" au două variante: ori înving Ungaria la scor, ori marchează mai multe goluri decît vecinii în poarta Andorrei şi Estoniei. O înfrîngere clară a Ungariei la Amsterdam ar fi şi ea un avantaj.

Cum putem fi capi de serie
Deşi nu se cunoaşte încă modalitatea prin care se va face tragerea la sorţi pentru meciurile de baraj, surse din cadrul UEFA susţin că cele 8 echipe vor fi împărţite în două urne, pe baza coeficientului FIFA. În acest caz, România ar fi privilegiată, deoarece 5 dintre echipele aflate în acest moment pe locul 2 se află sub "tricolori" în clasamentul FIFA (Bulgaria, Albania, Israel, Austria).

11 ani şi jumătate au trecut de la barajul cu Slovenia, pentru CM 2002, cînd România a ratat calificarea

22 de puncte este maximul pe care România îl poate face în drumul spre baraj: e singura opţiune care ne asigură, 100%, poziţia secundă

Favoriţi la pariuri
Bursa pariurilor ne e în continuare favorabilă. Chiar dacă nu se oferă cote pentru ocuparea locului secund în grupă, ci doar pentru cîştigarea acesteia, se poate deduce că România e considerată favorită în faţa Turciei şi Ungariei. (Dan Bâra)

Cîştigătoarea grupei: Cota
Olanda: 1.01    
România: 34.00
Turcia: 41.00
Ungaria: 51.00*
*cote de la Bet365

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (18)
bdgeorge
bdgeorge  •  29 Martie 2013, 00:19

MARCA GSP: În acest caz, România ar fi privilegiată, deoarece 5 dintre echipele aflate în acest moment pe locul 2 se află sub "tricolori" în clasamentul FIFA (Bulgaria, Albania, Israel, Austria).au bagat Israelul care nici nu se califica si uite cum a devenit Romania favorita!!!! Nu ma :Croatia ,Franta, Grecia si Anglia astea sunt capii de serie..mai baieti in momentul asta si toate 4 ne bat la matineu..

bdgeorge
bdgeorge  •  28 Martie 2013, 18:55

Croatia si Belgia -Grupa A;Bulgaria ,Cehia sau Danemarca-GrupaB; Suedia -GrupaC;Albania sau Norvegia - Grupa E;Portugalia-GrupaF;Grecia sau Bosnia-grupaG;Anglia sau Muntenegru -Grupa H si Franta -Grupa I..Daca se ajunge in situatia asta Croatia sau Belgia, ,Portugalia,Anglia si Franta sunt capete de serie la tragerea la sorti..ce sanse avem???? nu prea vad barajul ca o solutie doar ca mai prelungim agonia....

holland
holland  •  28 Martie 2013, 12:08
Postat de alpin pe 28 Martie 2013, 08:10

Trbuie sa se tina cont si de faptul ca Olanda va trimite la ultimele meciuri o echipa de rezerve, fiind deja calificata!

Olanda nu va trimite in veci rezervele. nu mai specula aiurea...

Vezi toate comentariile (18)
Comentează