FOTBAL  »  NATIONALA  »  DECLARAȚIE

Boloni a urcat pe scenă și toată lumea a amuțit timp de 15 minute: „Eram fericit și încă sunt!” » Valentin Ceaușescu a început să plângă în timpul discursului

Boloni și Valentin Ceaușescu / Gala Sportului 2024 / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro) +47   FOTO
Boloni și Valentin Ceaușescu / Gala Sportului 2024 / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)

Articol de , , - Publicat marti, 18 martie 2025 23:44 / Actualizat marti, 18 martie 2025 23:44

Ladislau Boloni (72 de ani) a fost premiat cu trofeul de legendă ANS, înmânat de Miodrag Belodedici. Vizibil emoționat, antrenorul în vârstă de 72 de ani le-a mulțumit tuturor pentru premiu și a devenit nostalgic, povestind mai multe episoade din cariera sa.

De asemenea, Boloni i-a adus un omagiu și lui Helmuth Duckadam, căruia i-a dedicat trofeul obținut. Valentin Ceaușescu, menționat la rândul lui în discurs, a izbucnit din lacrimi.

Ladislau Boloni: „Nu îmi imaginam că mă așteaptă aici atâta curiozitate și căldură”

Ladislau Boloni / Gala Sportului 2024 / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
Valentin Ceaușescu, Iie Năstase și Mihai Stoichiță / Gala Sportului 2024 / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
Ilie Năstase și Simona Halep / Gala Sportului 2024 / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
Sabrina Voinea / Gala Sportului 2024 / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
Ilie Năstase / Gala Sportului 2024 / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
+42 FOTO

„Mărturisesc că atunci când am urcat treptele operei eram puțin emoționat, chiar aveam puțină frică. Veneam într-un loc unde noi nu prea umblam și nu îmi imaginam că atâta curiozitate și căldură mă va aștepta aici. Bineînțeles că mulțumesc pentru treaba asta!

Mă bucur cu acest prilej că mă întâlnesc cu cei mai mari sportivi și sportive din anul 2024. Îi felicit pe toți și le urez mult succes în continuare! În același timp, uitându-mă la gală printre rânduri, am descoperit alți foști mari sportivi. Ca să ajungi campion, ai nevoie de caracter. Este o onoare pentru mine să mă aflu printre ei.

În același timp, am încercat să caut printre amintirile mele. Ca fotbalist, momentul cel mai emoționant nu s-a petrecut pe un teren de fotbal, ci la aeroportul Otopeni, când am sosit în 86' acasă cu Cupa Campionilor. Veneam cu trofeul noaptea târziu, am ieșit cu toții pe terasă, era un întuneric profund și în fața noastră erau vreo 30.000 de oameni.

Cred că nu greșesc și pot să afirm că era acolo o țară întreagă care venea și voia să fie aproape de noi. Veneau pentru că victoria respectivă era și victoria lor. Era victoria lor care le redădea mândria pierdută, respectul de sine și dreptul de a fi fericit. Să sărbătorești cu astfel de oameni era extraordinar, era formidabil.

Nu cred că vă spun un mare secret când spun că, pentru mine, fotbalul din Occident este deosebit de exigent, este crud, dar este și extrem de valoros. Ca antrenor, cred că performanța mea cea mare e că am reușit să pătrund și să rămân acolo, în acest fotbal, timp de aproape 30 de ani. Valurile care mă izbeau nu m-au înghițit, am rămas în picioare și, cireașa de pe tort, am reușit și rezultate pozitive.

Am câștigat campionate, cupe și am promovat mai mulți tineri pentru fotbalul acela deosebit. Aceste realizări mi-au adus satisfacție, aprecieri și stimă, dar parcă această stimă niciodată nu a fost așa de adâncă precum stima de-aici, de-acasă.

Știu că de la Botoșani până la Reghin și Cluj, de la o comună mică sunt crai până la Sighișoara și Brașov, acest respect tot timpul este în jurul meu. Bineînțeles, este deosebit de plăcut pentru mine, valorizant.

Oare mai trebuie să vorbesc despre orașul meu natal, despre orașul meu de suflet, Târgu Mureș, care întotdeauna a avut grijă de mine și tot timpul m-a iubit? Nu m-aș numi Boloni dacă aș uita să pomenesc de o regiune care, oriunde colindam în lume, indiferent că eram la Steaua sau la naționala României, oamenii ei mă ocroteau și mă susțineau. Eram fericit și sunt!

Toate drumurile duc la București! Până la urma-urmei, Bucureștiul a fost și al meu. V-aș invita să ne întoarcem în 1981, când trecuseră deja 2 ani de când, în urma unui ordin venit de la Comitetul Central, eu trebuia să fiu uitat de echipa națională.

Echipă națională care după câtva timp a început un pic să șchioapete, nu din vina mea. S-a schimbat antrenorul și era 1 noiembrie, ziua morților, eram la cimitir și mă întorceam de la mormântul tatălui meu.

Abia ajuns acasă, suna telefonul, am vorbit cu respectivul, cu domnul care m-a sunat, care la sfârșit mi-a spus o propoziție din 4 cuvinte: Am nevoie de tine! O propoziție care pe vremea respectivă conținea foarte mult curaj.

Contesta interzicerea mea de la echipa națională. Era o propoziție pe care, timp de 2 ani de zile, nimeni n-a îndrăznit să o rostească, 4 cuvinte care mi-au schimbat viața. Cel care a pronunțat această propoziție nu se află printre noi pentru că este ocupat cu echipa națională și dumneavoastră ghiciți că este vorba de Mircea Lucescu. Îți mulțumesc pentru curajul tău!”, a spus Boloni.

Fotbalul este un sport colectiv, dar trofeul este al meu. Chiar dacă știu că este normal să îl împart cu colegii mei de la ASA Târgu Mureș și de la echipa națională. Îmi retrag cuvintele, am spus că nu voi da nume. Trofeul nu este numai al meu, este al lui Nea Ion Alexandrescu. Bineînțeles este al lui Nea Emi și al lui Nea Puiu. Este al lui Fane Iovan, căpitanul de la Sevilla. Este al lui Belo. Este al lui Bumbescu, Bumbi al nostru, și este și al lui Ilie Bărbulescu, și al piticului nostru Bălan. Dar este și al lui Tudorel Stoica, Gabi Balint, Gheorghe Hagi etc.

- Ladislau Boloni

În finalul discursului, Boloni a vrut să împartă trofeul cu două persoane dragi lui. Valentin Ceaușescu, prezent la eveniment, a fost surprins plângând în timp ce era menționat.

Boloni și Valentin Ceaușescu / Gala Sportului 2024 / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
Valentin Ceaușescu, Iie Năstase și Mihai Stoichiță / Gala Sportului 2024 / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
Ilie Năstase și Simona Halep / Gala Sportului 2024 / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
Sabrina Voinea / Gala Sportului 2024 / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
Ladislau Boloni / Gala Sportului 2024 / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
+42 FOTO

„Trofeul mai aparține cuiva, unui om special, deosebit, puternic și foarte inteligent și mă bucur foarte mult că dânsul se află astăzi printre noi. Valentin, trofeul este și al tău! Am comis o mare greșeală: trofeul este și al lui Duckadam!”, a încheiat Boloni.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Nicușor Dan îl acuză pe Crin Antonescu, în dezbaterea electorală: „Ați transferat 34 de hectare de baze sportive lui Arpad Paszkany, Dumitru Dragomir și Puiu Popoviciu” » Cum a răspuns Antonescu
Altele
Nicușor Dan îl acuză pe Crin Antonescu, în dezbaterea electorală: „Ați transferat 34 de hectare de baze sportive lui Arpad Paszkany, Dumitru Dragomir și Puiu Popoviciu” » Cum a răspuns Antonescu
Gigi Becali, răspuns acid după atacul lui Dan Șucu: „Băi, Șucule, știi care e problema? El trebuie să vadă”
Superliga
Gigi Becali, răspuns acid după atacul lui Dan Șucu: „Băi, Șucule, știi care e problema? El trebuie să vadă”
Dorinel Munteanu, OUT de la Sepsi! Anunțul de ultimă oră al lui Dioszegi
Superliga
Dorinel Munteanu, OUT de la Sepsi! Anunțul de ultimă oră al lui Dioszegi

Distanța de la care radarele din România înregistrează șoferii vitezomani. Când rămâi fără permis auto

Chinezii atacă piața SUV-urilor din România » Cum arată modelele care vor concura cu Dacia Bigster și Duster


Comentarii (31)
CanditConstantin
CanditConstantin  •  21 Martie 2025, 00:36
Postat de pittt pe 20 Martie 2025, 17:44

Vezi că acum tu încurci etapele. Sau e inenționat? Georgescu a terminat facultatea în 1986 și până în 1990 a fost simplu inginer la IEELIF Făgăraș (județul Brașov). De unde privilegiat al sistemului comunist care a profitat de vechiul sistem și a prosperat inainte de revolutie?

conationalul nostru pittt gaseste sa ne traga de urechi ca "acum noi incurcam etapele" si sa ne certifice ca domnul Calin Georgescu a fost un simplu "inginer" care n-a profitat de sinistrul regim comunist. Desi nu acesta era subiectul postarii initiale, numele lui C.G. fiind mentionat doar la "printre alti" profitori ai sistemului comunist, dar si al celui post-comunist, ne face placere sa-i prezentam cateva detalii edificatoare. Inainte de revolutie, C.G. a locuit intr-o luxoasa casa din selectul cartier Cotroceni din Bucuresti. Intr-adevar, a terminat Institutul Agronomic din Bucuresti in 1986 si a fost repartizat la IEELIF Fagaras, dar apoi a fost trimis in misiuni in Marea Britanie si Statele Unite, el nefiind membru de partid. Cine putea beneficia de astfel de calatorii de lux in tari occidentale, mai ales cand era vorba de un cetatean asa de tanar cum era C.G., cand oamenii obisnuiti abia daca puteau primi pasaport sa mearga in Bulgaria? Nu stim ce varsta avea pittt la revolutie, prin urmare nu stim daca stie ca probabilitate ca cineva, care nici macar nu era membru de partid, sa fie trimis in astfel de misiuni era ZERO fara aprobarea Securitatii, respectiv Sectia de Informatii Externe. Da, Calin Georgescu, un rasfatat al regimului comunist. Nesurprinzator, in 1991, datorita infratirii lui cu alti profitori ai sistemului comunist, care s-au orientat rapid si in cel post-comunist, devine Sef al Biroului Senatorial pentru Mediu.

pittt
pittt  •  20 Martie 2025, 17:44
Postat de CanditConstantin pe 20 Martie 2025, 01:50

patrutreitrei are ceva notiuni de istorie contemporana, dar incurca etapele. Ii reamintim ca intemnitarea zecilor de mii de oameni nevinovati, arestati pe criterii politice, si torturati la Jilava, Sighet, Canal etc. s-a intamplat intre 1948 si 1964, an in care au fost eliberati. Ceausescu a preluat functia suprema in partidul comunist abia un an mai tarziu, in martie 1965, imediat dupa moartea lui Gheorghiu Dej. Nicolae si Elena Ceausescu au fost si ei o catastrofa pentru tara noastra, iar Securitatea a fost in continuare criminala, dar faptul ca Valentin a fost fiul Ceausestilor nu este o crima. Spre deosebire de multi securisti, turnatori, privilegiati ai sistemului comunist din anii 80, care au prosperat si inainte si dupa revolutie, Valentin Ceausescu a dus mai degraba o viata discreta, iar marturiile celor care l-au cunoscut si pe care i-a ajutat, atat cat a putut el, sunt bine cunoscute. Revoltator este ca oameni care au profitat de vechiul sistem, s-au capatuit in fel si chip dupa revolutie, unii prin politica, altii pe unde s-a nimerit: Teodor Melescanu, Mircea Geoana, Talpes, Dan Voiculescu, Ioan Mircea Pascu, Patriarhul Teoctist, Rodica Stanoiu, Sergiu Nicolaescu, Ion Cristoiu, si prm-isti "cata frunza-cata iarba", Andrei Zeno, Ilie Merce, Stefan David, .... Si nu in ultimul rand, pseudo-hipnotizatorul, Calin Georgescu.

Vezi că acum tu încurci etapele. Sau e inenționat? Georgescu a terminat facultatea în 1986 și până în 1990 a fost simplu inginer la IEELIF Făgăraș (județul Brașov). De unde privilegiat al sistemului comunist care a profitat de vechiul sistem și a prosperat inainte de revolutie?

CanditConstantin
CanditConstantin  •  20 Martie 2025, 01:53
Postat de ionelvancea74 pe 19 Martie 2025, 22:12

A fost și el dictator, nu e ca și cum nu a făcut nimic rău.

Ionelvancea74 isi joaca rolul de prucuror si da verdicte fara echivoc, dar nu ne spune cum a fost Valentin Ceausescu. Il asteptam sa isi argumenteze teza.

Vezi toate comentariile (31)
Comentează