FOTBAL  »  NATIONALA  »  UNGARIA - ROMÂNIA, VINERI, 21:45, GSP.RO ȘI TVR 1

CALCULE Nici înfrîngerea nu e o dramă! ”Tricolorii” ar rămîne favoriți la calificare chiar și în cazul unui eșec la Budapesta

Articol de - Publicat joi, 03 septembrie 2015 00:00

Victoria înseamnă 99,99% calificare la Euro, remiza ne obligă să mai așteptăm măcar încă o etapă din preliminarii pentru a răsufla ușurați.

Zero puncte în Ungaria ne-ar ține totuși în viață prin prisma programului viitor net favorabil României în raport cu Irlanda de Nord și Ungaria

Lideri ai grupei după primele 6 runde ale calificărilor pentru Euro 2016, "tricolorii" par mai aproape decît oricînd de turneul final. Iar meciul de la Budapesta ne poate pune în buzunar biletele pentru Franța, cu trei meciuri înainte de finalul preliminariilor.

În oricare dintre variantele de rezultat cu maghiarii, scenariile sînt optimiste pentru trupa lui Anghel Iordănescu și, în principiu, mai ratăm CE doar în cazul unui traseu catastrofal coroborat cu minuni făcute de Ungaria.

1) Batem în Ungaria. Sîntem ca și calificați!

Cu trei puncte obținute mîine seară, ne-am distanța la șase "lungimi" de maghiari, pentru care ar deveni aproape imposibil să ne mai depășească în finalul campaniei. Cum am dispune și de avantajul rezultatelor directe favorabile, ar trebui ca România să mai obțină doar două puncte din meciurile cu Grecia (a), Finlanda (a) și Faroe (d), iar ungurii să scoată maximum din tripla cu Irlanda de Nord (d), Faroe (a) și Grecia (d). Scenariu SF! Practic, grupa ar fi închisă pentru "tricolori", urmînd ca Ungaria și Irlanda de Nord să-și dispute al doilea loc direct către Euro.

2) Remiză la Budapesta. Mai așteptăm un pas greșit al maghiarilor

Cum băieții de la Belfast vor obține, probabil, mîine victoria, în deplasare, cu Faroe, podiumul ar căpăta următoarea configurație: Irlanda de Nord 16 p / România 15 p / Ungaria 12 p. Ne-ar avantaja un egal de la 2-2 în sus, pentru a putea beneficia eventual la final de criteriul de departajare cu Ungaria la capitolul golurilor mai multe marcate în deplasare, după 1-1 la București. De aceea, un 0-0 la Budapesta e de evitat. Apoi, spre a fi siguri de calificare și a evita o posibilă egalitate cu Ungaria la sfîrșitul grupei, ar trebui să luăm minimum patru puncte acasă cu Grecia și Finlanda. Orice pas greșit făcut însă de maghiari în Irlanda de Nord și în Grecia ne ușurează sarcina. Ne favorizează și faptul că, în etapa viitoare, Irlanda de Nord și Ungaria se înfruntă în meci direct, iar una dintre ele va ieși în dezavantaj în raport cu România, indiferent de rezultat.

3) Pierdem în Ungaria. Emoții mari, dar avem un program mai bun

Am cădea pe locul 3 în grupă, conjunctural, iar situația ar deveni periculoasă! Podiumul după partidele de mîine ar arăta astfel: Irlanda de Nord 16 p / Ungaria 14 p / România 14 p. Am avea deja și dezavantajul rezultatelor directe, astfel încît, la final, am fi sub maghiari în caz de egalitate de puncte. De aceea, în ultimele trei etape, va trebui să strîngem cu un punct mai mult decît Ungaria. Chiar și așa însă, e o variantă pozitivă, dat fiind programul complicat al vecinilor în finalul campaniei raportat la cel mai lejer pentru Chiricheș și compania.

Criterii pentru departajarea în grupă

- puncte în meciurile directe
- golaveraj în meciurile directe
- numărul superior de goluri în meciurile directe
- numărul superior de goluri în deplasare în meciurile directe
- golaveraj general
- număr superior de goluri în grupă
- număr superior de goluri în deplasare în grupă
- punctaj în ierarhia fair-play UEFA
- poziția în clasamentul coeficienților UEFA

Loteria locului 3

Dintre cele 9 grupe preliminare, o formație clasată pe locul 3 va merge direct la Euro, iar celelalte 8 se vor confrunta în patru baraje. Momentan, din seria noastră, Ungaria e pe locul secund în ierarhia generală a locurilor 3, după Albania. E complicat însă de evaluat acum ce șanse ar avea "tricolorii" să prindă eventualul bilet de aur al locurilor 3. Asta fiindcă oricare dintre Faroe, Finlanda și Grecia poate termina pe ultima poziție în grupă, iar rezultatele să fie anulate în calculul punctelor în clasamentul general al locurilor 3.

clipboard01

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
eucutine
eucutine  •  03 Septembrie 2015, 11:33

daca astia, cum-necum, ajung la Europene, parca o sa aud: nici locul 4 in grupa nu ar fi rau. ce *** de mentalitate. Nu. O infrangere la Budapesta este o catastrofa.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ysoagar
ysoagar  •  03 Septembrie 2015, 11:02

"CALCULE Nici înfrîngerea nu e o dramă!" asta chiar inseamna o mentalitate de invingator

vladutz13
vladutz13  •  03 Septembrie 2015, 11:02

Lumea e prea sigura pe victoria in Faroe...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează