FOTBAL  »  NATIONALA  »  EURO 2020

CALCULE. Se califică România la Euro 2020? Programul ne avantajează, Spania ne poate ajuta + Kosovo ne poate scoate de la baraj!

Articol de - Publicat luni, 09 septembrie 2019 10:50 / Actualizat sambata, 11 iunie 2022 00:13

România s-a chinuit cu Malta, 1-0, dar a obținut 3 puncte vitale care, teoretic, ne aduc în pole-position pentru locul 2. Pe hârtie avem prima șansă, dar în șase meciuri le-am învins doar pe Malta și Feroe! 

Ajutați de remiza dintre Suedia și Norvegia, 1-1, „tricolorii” depind doar de ei în lupta pentru locul 2 și calificarea directă la Euro 2020. Iar locul 2 ar putea deveni singura variantă! Varianta B de calificare, play-off-ul, e sub semnul întrebării după ce Kosovo a dat peste cap toate calculele.

Cum ne calificăm la Euro?

România se poate califica în acest momente în două moduri la Euro 2020:

  • Termină pe locul 1 sau 2 în grupa F din preliminarii;
  • Câștigă unul dintre cele 4 baraje organizate de UEFA între cel mai bine clasate echipe din grupele Ligii Națiunilor care nu se califică la Euro din preliminarii.

PRELIMINARII: program perfect, joc penibil

1. Spania660017-318p
2. Suedia632113-811p
3. ROMÂNIA631213-710p
4. Norvegia623111-89p
5. Malta61052-133p
6. Feroe60063-200p

Meciuri rămase de jucat:

  • 12 octombrie: Feroe - ROMÂNIA, Norvegia - Spania, Malta - Suedia;
  • 15 octombrie: Suedia - Spania, ROMÂNIA - Norvegia, Feroe - Malta;
  • 15 noiembrie: Norvegia - Feroe, Spania - Malta, ROMÂNIA - Suedia;
  • 18 noiembrie: Suedia - Feroe, Spania - ROMÂNIA, Malta - Norvegia.

Cu patru meciuri rămase de jucat, Spania e ca și calificată la turneul final. Poate obține matematic biletele chiar runda viitoare, dacă învinge Norvegia în deplasare. Astfel, numai locul 2 va mai rămâne pe masă pentru o luptă în trei între România și cele două rivale scandinave.

Programul ne avantajează:

  • Vom înfrunta din nou Spania abia în ultima etapă, când ibericii vor fi deja calificați și vor aborda relaxați partida;
  • Întâlnim Norvegia și Suedia acasă și în „duble” diferite, deci nu există problema ca jucătorii să nu facă față fizic la două partide dificile;
  • România ar putea urca înainte de ultimele două runde pe locul 2;
  • „Tricolorii” s-ar putea califica înainte de ultima etapă, dacă rivalele din Nord pierd confruntările cu noi și cu Spania.

Sună bine, doar că problemele apar când naționala trebuie să joace. Din cele trei meciuri care contează în grupa F, România a obținut un singur punct, 2-2 cu Norvegia. Jocul scârțâie serios, chiar dacă „tricolorii” au reușit să smulgă în finalurile de meci impresia că puteau obține mai mult în meciurile cu cele trei contracandidate la calificare.

Spania ne poate ajuta

Spania va avea un rol important în stabilirea clasamentului final. Ibericii și-au propus să obțină maximum de puncte și sunt mai mult decât capabili să reușească. Problema noastră e că naționala condusă din teren de Sergio Ramos va înfrunta în octombrie la numai trei zile distanță Norvegia și Suedia în deplasare.

Dacă Spania câștigă ambele meciuri, atunci România își permite și un egal cu Norvegia. De ce? Luând în calcul că primele patru formații nu se încurcă în meciurile cu Malta și Feroe, România și Suedia ar avea 14 puncte înainte de ultimele două meciuri, iar Norvegia ar fi deja exclusă din calcule. Victoria în fața suedezilor pe Național Arena ne-ar asigura matematic prezența la turneul final.

Emoții din cauza ultrașilor

România ar putea fi nevoită să joace meciurile cu Norvegia și Suedia fără spectatori, după ce ultrașii prezenți la meciurile cu Spania și Malta au aprins torțe, au aruncat cu petarde și au scandat mesaje xenofobe. Fiind recidiviști, „tricolorii” riscă să primească o sancțiune drastică din partea UEFA, care a deschis deja o procedură disciplinară.

BARAJ: Kosovo ne poate lăsa acasă

În cazul în care România ratează calificarea la Euro 2020 din preliminarii, mai există și opțiunea barajului. UEFA organizează un baraj cu 4 mini-turnee cu semifinale și finală. Cele patru câștigătoare vor ocupa ultimele patru locuri pentru turneul final.

Cum ajungem acolo?

  • Varianta aproape simplă:  Nu terminăm pe unul dintre primele două locuri în preliminarii. Pentru a prinde un loc de baraj e nevoie ca toate cele 20 de echipe calificate la Euro 2020 din preliminarii să fie clasate peste noi în clasamentul Ligii Națiunilor. România a încheiat competiția pe locul 32;
  • Varianta complicată explicată aici pe larg.

În momentul de față însă, România e prima sub linie. Kosovo are un parcurs de senzație în grupa A, unde ocupă locul 2 după victoria surpriză cu Cehia, scor 2-1. Iar ex-iugoslavii păstrează șanse reale într-o grupă dominată de Anglia și în care Cehia, Muntenegru și Bulgaria sunt de nerecunoscut.

Pe lângă Kosovo, o altă formație care poate scoate România de la baraje este Slovenia. Aflată pe 3 în grupa G, Slovenia se luptă extrem de echilibrată pentru calificare cu Polonia, Austria și Israel.

Clasamentul Ligii Națiunilor

Cum se desfășoară barajele

Fiecare dintre cele patru ligi va organiza un play-off cu semifinale și finală între patru formații. Merg la baraj cele mai bune 4 echipe necalificate din fiecare ligă. Dacă o ligă are mai puține echipe necalificate, locurile vor fi completate cu echipe dintr-o ligă inferioară. Semifinalele se vor disputa într-o singură manșă pe terenul echipei mai bine clasate, în timp ce gazda finalei va fi aleasă prin tragere la sorți. 

Orice s-ar întâmpla, România nu va putea găzdui o semifinală în play-off, fiind cea mai slabă formație care se poate califica la barajele din primele trei ligi. În schimb, dacă va merge mai departe și va avea noroc la tragerea la sorți, poate juca meciul decisiv pentru Euro pe Național Arena.

Cele patru mini-turnee se vor desfășura în 2020, după tragerea la sorți a grupelor de la Euro 2020! Semifinalele vor avea loc pe 26-28 martie, în timp ce finalele se vor disputa pe 29-31 martie.

Ce echipe ar fi acum la baraj

  • LIGA A: Olanda, Elveția, Islanda, Israel (din C);
  • LIGA B: Bosnia, Țara Galilor, Cehia, Slovacia;
  • LIGA C: Scoția, Norvegia, Serbia, Bulgaria;
  • LIGA D: Georgia, Macedonia de Nord, Belarus, Luxemburg.

În Liga A există numai trei echipe care nu sunt pe loc de calificare, în timp ce în Liga B sunt exact 4. Astfel, ultimul loc la play-off-ul din Liga A ar fi ocupat de Israel (C), prima echipă de sub linie.

În cazul în care Cehia ar depăși Kosovo, Israel ar completa barajul din Liga B, iar România ar intra în luptă în cel din Liga A:

  • LIGA A: Olanda, Elveția, Islanda, ROMÂNIA (din C);
  • LIGA B: Bosnia, Țara Galilor, Slovacia, Israel (din C);
  • LIGA C: Scoția, Norvegia, Serbia, Bulgaria;
  • LIGA D: Georgia, Macedonia de Nord, Kosovo, Belarus.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (42)
128211725191352
Lucian Sorescu  •  10 Septembrie 2019, 09:40

Eu vad un baraj cu Bosnia sau Scotia. Olanda se va califica de pe locul 1 sau 2. Lafel si Elvetia. Israel si Ungaria vor tremura pana st sigur ca se califica. Avem nevoie de minuni in grupa noastra.

mioriticul
mioriticul  •  09 Septembrie 2019, 23:41

Clară treaba. Dacă nu izbutim sa trecem de Suedia și Norvegia e floare la ureche ca trecem de Olanda, Elveția și Islanda.

mario_rdfe
mario_rdfe  •  09 Septembrie 2019, 21:00
Postat de cneius pe 09 Septembrie 2019, 19:13

Articol SF ! "Kosovo are un parcurs de senzație" ??? Asta-i o gluma, nu ? Cit despre noi, nu cred ca avem sanse la loc 2, Suedia are program mai bun decit noi intilnind acasa o Spanie probabil calificata la ora meciului si lipsita de motivatie !!!!! Degeaba am bate Suedia cu 5-0 daca aceasta cistiga cu Spania cu 1-0 ! E drept este o sansa minuscula ca si noi sa batem Spania la ea acasa dar asta tine de domeniul fantasticului...

Da, kosovo chiar are un parcurs de senzatie, daca tinem cont de cine sunt ei in fotbal, si mai ales de grupa care o a u..cu anglia, cehia, bulgaria si muntenegru. sunt pe locul 2 dupa 4 meciuri, nici o infrangere, victorii cu bulgaria si cehia. Hai sa nu ne mai vaitam atat ca am batut malta cu 1-0..Hai sa nu ne mai vaitam ca am batut malta doar cu 1-0..grecia, danemarca, cehia, turcia, bosnia si mai ales croatia acum , 1-1 in azerbaidjan ..eu cred ca toate aceste echipe sunt peste noi ca valoare, si a u avut rezultate rusinoase cu niste echipe minuscule, toate astea in doar 3 zile..

Vezi toate comentariile (42)
Comentează