FOTBAL  »  NATIONALA  »  AVEM SELECȚIONER!

Care e mai bun? Comparația ZILEI: cum stă selecționerul Christoph Daum vs Mircea Lucescu! Există un câștigător clar!

Foto: Cristi Preda/Gazeta Sporturilor
Foto: Cristi Preda/Gazeta Sporturilor

Articol de GSP - Publicat vineri, 08 iulie 2016 00:00

Christoph Daum a luat titlul în trei țări, dar e departe de nivelul lui Il Luce, antrenorul cu care l-a comparat Andrei Vochin, omul ce l-a adus pe neamț.

"Vom avea un selecționer de nivelul domnului Lucescu". "Și ți se pare că Daum ar fi de un asemenea nivel?". "Da...Mai puțin trofeul european". Dan Udrea, moderator la DolceSport, a avut acest dialog în direct cu Andrei Vochin, cu o seară înainte ca antrenorul german să ajungă la București.

Vochin l-a ales pe Daum și a purtat discuțiile cu tehnicianul în vârstă de 62 de ani. Consilierul președintelui Burleanu îl compară pe neamț cu cel mai tare tehnician român. Este Cristoph la același nivel ca Mircea?

Pro Lucescu

Românul are mai multe trofee și, așa cum a specificat și Vochin, deține în palmares Cupa UEFA și Supercupa Europei, cupe continentale de care Daum nu s-a apropiat. Lucescu a adunat 31 de trofee importante în carieră, germanul a strâns doar 8.

Mircea a atins nivelul maxim al carierei la Internazionale Milano, pe care a condus-o în sezonul 1998-1999. Echipa era atunci o colecție de vedete, cu Ronaldo, cu Baggio și cu Zamorano. Plus Zanetti, plus Andrea Pirlo, în acel moment doar un tânăr creditat cu un mare potențial, un playmaker pe care tot Lucescu îl promovase la Brescia de la centrul de tineret.

Daum a avut cel mai bun sezon în 1991-1992, când a câștigat titlul în Germania cu Stuttgart. Lotul nu conținea multe nume sonore, nu era nici măcar aproape de strălucirea Interului lui Lucescu. Exista însă un viitor superstar, Matthias Sammer, un libero viitor câștigător al Balonului de Aur. Cristoph l-a avut pe Sammer sub comandă. Il Luce a prins de-a lungul carierei vedete mai multe și mai sclipitoare.

Pro Daum

Neamțul adus să conducă "naționala" României nu a câștigat vreo cupă europeană, precum Lucescu, dar titlul luat în Bundesliga înseamnă adjudecarea unei competiții de top. Una mai tare decât titlurile interne din CV-ul lui Mircea. În Italia, românul a fost campion doar în Serie B, cu Brescia.

Daum a fost aproape de recidivă în Germania, a terminat de trei ori la rând pe locul 2 cu Leverkusen în anii '90, o realizare importantă dat fiind faptul că "aspirinele" nu erau nici atunci printre favorite, cum nici astăzi nu sunt.

Tocmai parcursul impresionant de la Bayer l-a recomandat pentru conducerea "naționalei" Germaniei în 2000. Un joc pe care nu l-a mai prins până la urmă, după ce s-a descoperit că era consumator de cocaină și un fan al petrecerilor cu prostituate.

Ce a câștigat Daum

  • 3 titluri în Turcia
  • 1 titlu în Germania
  • 1 Supercupă a Germaniei
  • 1 titlu în Austria
  • 1 Cupă a Austriei

Ce a câștigat Lucescu

  • 1 Cupă UEFA
  • 1 Supercupă a Europei
  • 8 titluri în Ucraina
  • 6 Cupe ale Ucrainei
  • 7 Supercupe ale Ucrainei
  • 2 titluri în România
  • 3 Cupe ale României
  • 1 Supercupă a României
  • 2 titluri în Turcia

COMPARAȚIE

LUCESCU vs. DAUM
37 Ani în antrenorat 30
12 Echipe antrenate 9
31 Trofee câștigate 8
5 Ani ca selecționer -
1 Turnee finale ca selecționer -

Top 10 vedete antrenate de Lucescu:

  1. Ronaldo
  2. Roberto Baggio
  3. Andrea Pirlo
  4. Gică Hagi
  5. Javier Zanetti
  6. Diego Simeone
  7. Gică Popescu
  8. Ivan Zamorano
  9. Youri Djorkaeff
  10. Giuseppe Bergomi

Top 10 vedete antrenate de Daum

  1. Roberto Carlos
  2. Matthias Sammer
  3. Thomas Hasler
  4. Jurgen Kohler
  5. Pierre Litbarski
  6. Bodo Ilgner
  7. Ulf Kirstein
  8. Guido Buchwald
  9. Fernando Belluschi
  10. Alex

33de ani a fost vârsta lui Daum în momentul în care a debutat în antrenorat, în 1986, în timp ce Lucescu a început ca tehnician în 1979, la 34 de ani

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (83)
104772133226352
Petre Radulescu  •  09 Iulie 2016, 08:23

Da, există un câștigător clar: CHRISTOPH DAUM! Nu poti compara reusitele lui Lucescu din Ucraina - 15.000 de titluri -, cu cele ale lui Daum din Germania - 1 titlu si de 3 ori pe locul secund -, la carma unor echipe care n-aveau nici jumatate din bugetul lui Bayern, de exemplu. Cine reuseste sa se impuna in campionate precum Anglia, Germania, Italia, Spania si chiar Franta este intr-adevar un antrenor urias. Cat priveste faptul ca unii spera ca jucatorii stelisti sa nu mai fie selectionati, imi pare rau pentru ei, insa stelistii sau ex-stelistii vor fi si in urmatoarea perioada majoritari la nationala, iar asta pt. ca acestia sunt de departe cei mai valorosi fotbalisti de care dispune in acest moment Romania fotbalistica.

368023036732853
Iuga Mircea  •  09 Iulie 2016, 07:40

De ce se fac asemenea comparatii timpite,Lucescu oricum a zis ca nu vine si atunci de ce se fac comparatii,de parca s-ar analiza cei doi pentru alegere.Nu pot intelege nationalismul exagerat,parca noi am fi buricul pamintului.Astea sunt becalisme.!!!!!!!!!!

dchldiu
dchldiu  •  08 Iulie 2016, 15:53

Comparatia nu-si are rostul pentru ca Lucescu nu vine sa antreneze nationala Romaniei pe un salariu mult mai mic in comparatie cu ce primeste la Zenit.

Vezi toate comentariile (83)
Comentează