FOTBAL  »  NATIONALA  »  INTERVIU

Cîrjan lansează acuzații incendiare, după ce a refuzat convocarea: „Nu mai e naționala României, e naționala unor interese. Stoichiță decide schimbările” + Susține că a fost umilit de legenda Craiovei Maxima

Cătălin Cîrjan, mijlocașul român în vârstă de 20 de ani legitimat la Arsenal, rupe tăcerea: „Mă simt nedorit la echipa națională”. +4   FOTO
Cătălin Cîrjan, mijlocașul român în vârstă de 20 de ani legitimat la Arsenal, rupe tăcerea: „Mă simt nedorit la echipa națională”.

Articol de - Publicat miercuri, 29 martie 2023 15:30 / Actualizat miercuri, 29 martie 2023 16:03

Convocat de principiu zilele trecute la România U21, puștiul de 20 de ani al lui Arsenal, Cătălin Cîrjan, acuză că a fost lăsat cu ochii în soare de selecționerul Emil Săndoi. Mijlocașul român a rupt tăcerea despre acest episod: „Mă simt nedorit la națională”. Și susține că a asistat la scene șocante cu doi oficiali FRF, șeful departamentului de scouting Ion Geolgău și directorul tehnic Mihai Stoichiță.

După ce inițial fusese convocat la U21, Cătălin Cîrjan a fost înștiințat în ultima clipă că va face parte din lotul lui Pancu la U20. Își justifică decizia de a nu se mai prezenta sub „tricolor” prin prisma comportamentului selecționerului Emil Săndoi, despre care spune că l-a lăsat cu ochii în soare. 

Cătălin Cîrjan: „N-am mai păstrat nicio legătură cu Emil Săndoi. Pancu nici nu m-a sunat”

Cîrjan lansează acuzații incendiare, după ce a refuzat convocarea: „Nu mai e naționala României, e naționala unor interese. Stoichiță decide schimbările” + Susține că a fost umilit de legenda Craiovei Maxima
Emil Săndoi

„I-am argumentat domnului Săndoi de ce nu e în regulă să procedeze așa. Domnul Săndoi mi-a transmis că se va consulta cu colaboratorii dumnealui și că vor lua o decizie. «Păstrăm legătura» au fost ultimele lui cuvinte. N-am mai păstrat nicio legătură, am aflat apoi că nu am fost inclus în niciun lot. 

La Arsenal nu s-a primit nicio convocare de la U20. Cu domnul Pancu nu am vorbit in viața mea, de asta am și ramas dezamăgit când a spus că a aflat de la Emil Săndoi că nu vreau să vin”, a declarat Cîrjan într-un amplu interviu pentru PlaySport.

Per Mertesacker (n.r. - managerul Academiei Arsenal) mi-a spus că am procedat corect să le spun că nu imi convine să merg la U20 și mi-a zis că nu-i vine să creadă ce amatorism există în comportamentul FRF

- Cătălin Cîrjan

Cătălin Cîrjan acuză că a fost umilit de Ion Geolgău: „Mi-a întors spatele și m-a lăsat cu mâna întinsă”

Cătălin Cîrjan relatează un episod în care s-a simțit umilit la lot de Ion Geolgău, legenda Craiovei Maxima, în acest moment șeful departamentului de Scouting al FRF:

La un moment dat, a venit la mine domnul Geolgău și mi-a zis: «Ooo, ce faci copile? Mă bucur să te văd!». Inițial, am fost surprins, știam că vorbește urât despre mine și despre fratele meu, Daniel. Când s-a apropiat de mine, și-a dat seama că m-a confundat și a zis: «Nu pe tine voiam să te salut». Mi-a întors spatele și m-a lăsat cu mâna întinsă. 

E discriminare la loturi, unii sunt luați de după cap și ținuți în puf, în timp ce altora li se arată fățiș că nu sunt doriți acolo. Spunea domnul Iordănescu recent că iubește talentul jucătorilor români, dar că le urăște mentalitatea. Ar trebui să ne uităm puțin și la cei care sunt puși acolo să creeze cadrul pentru dezvoltarea mentalității”.

Cîrjan lansează acuzații incendiare, după ce a refuzat convocarea: „Nu mai e naționala României, e naționala unor interese. Stoichiță decide schimbările” + Susține că a fost umilit de legenda Craiovei Maxima
Ion Geolgău

Cătălin Cîrjan: „Schimbările nu erau făcute de antrenor, ci de domnul Stoichiță!”

Cîrjan nu se oprește aici și îl atacă dur pe Mihai Stoichiță, despre care spune cu subiect și predicat că face schimbări la loturile de juniori!

„Pe domnul Stoichiță îl știu de la 14 ani, de la prima acțiune pe care am avut-o la Piatra Neamț, când s-a format lotul U15. Eram un copil, dar jucam și marcam în Liga a 3-a. De la 10 ani jucam la seniori. Eram lăudat zilnic de antrenorii naționalei, dar în ziua primului meci cu Moldova mi s-a spus că nu am fizic și că sunt rezervă. 

La 1-0 pentru Moldova am fost băgat în teren în ultimele 10 minute și am marcat. După meciul al doilea, domnul Stoichiță servea masa cu părinții a doi jucători care fuseseră titulari în ambele jocuri. A și plecat cu ei în mașină spre București. 

Apoi, la 16 ani, la o acțiune cu o dublă împotriva Italiei, am fost printre puținele rezerve neutilizate în primul joc. Mă antrenasem foarte bine, după ce tocmai revenisem de la un stagiu cu Arsenal. Țin minte că cei de acolo mă lăudaseră și le spuseseră tatălui și agentului meu că sunt top class. În cel de-al doilea meci cu Italia am fost titular. La încălzire, singurul nume care se auzea era Cîrjan. Cum am fost certat de domnul Mogoșanu, care era selecționer, nu am fost certat de nimeni niciodată. 

Tot felul de motive inventate, că nu stau bine, că nu trebuia să pasez într-o parte, ci în alta. Repet, asta era la încălzire. Am înțeles acum că tot circul ăla era făcut cu dedicație, nu mai sunt un copil. Voiau sa-mi ia increderea și să mă facă să nu fiu concentrat. Am fost schimbat în repriza a doua, aproape că n-am atins mingea pentru că se juca numai lung la cererea antrenorilor. Schimbările nu erau făcute de antrenor, ci de domnul Stoichiță”, spune Cîrjan pentru sursa citată.

Cîrjan lansează acuzații incendiare, după ce a refuzat convocarea: „Nu mai e naționala României, e naționala unor interese. Stoichiță decide schimbările” + Susține că a fost umilit de legenda Craiovei Maxima
Mihai Stoichiță

Cîrjan continuă:

Domnul Stoichiță îl trimitea pe unul dintre oamenii săi să transmită antrenorilor schimbările, l-a văzut tatăl meu, care se afla în apropiere. Pot să confirme și alte persoane care erau acolo. La finalul meciului, domnul Stoichiță s-a întors către tata și i-a făcut semn să-și pună fermoar la gură, ca și cum eram un fotbalist slab despre care nu are ce să se comenteze. 

Tot el a zis că n-am venit la meciurile cu Argeș și cu Steaua ca să joc la U23 în Dubai. Dacă dumnealui îi crede pe Odegaard, Gabriek, Nketiah, Lacazette, Dembele, Tonali, Tătărușanu, Rebic sau Origi jucători de nivel U23, sunt mândru că le-am fost alături”.

„Corbeanu de la Wolverhampton n-a mai venit după ce Stoichiță i-a zis «Codreanu». Nici măcar numele jucătorilor nu le știe!”

„Nu sunt eu în măsură să vorbesc de Coubiș și de Boloca, nu le cunosc motivele. Mai sunt și alții în aceeași situație, printre ei și Theo Corbeanu de la Wolverhampton. E cel căruia directorul tehnic al naționalelor (n.r. - Stoichiță) i-a zis «Codreanu». Ar trebui să știe măcar numele jucătorilor când vorbește despre ei. E curios, totuși, că acești 3 jucători nu au refuzat inițial să joace pentru România. Poate că asta ar trebui să dea de gândit. Noi, băieții, vorbim și știm ce se întâmplă în timpul acțiunilor. Nu e treaba mea să spun ce am auzit, dar sunt mulți care se plâng”, mai declară Cîrjan pentru sursa citată. 

Cătălin Cîrjan: „Au vrut să mă compromită!”

Concluzia lui Cîrjan? „Mă simt nedorit. Îi obligă să mă bage în seamă doar faptul că pe tricoul meu scrie «Arsenal». Știu ce spun, mă bazez pe multe întâmplări care au avut loc și care mă fac pe mine și pe familia mea să înțelegem că nu au fost doar simple coincidențe. 

Eu nu am fost chemat acum la U21 pentru că sunt ultimele meciuri înainte de Euro și nu se dorește ca eu să fiu acolo. Sunt sigur că le-a fost teamă că, dacă vin acum și demonstrez că am valoare, s-ar putea să aibă probleme cu oamenii în momentul în care nu aș fi fost inclus în lotul final. Așa, s-au gândit să mă trimită la U20, unde știm ce rezultate au fost. Au vrut să mă compromită, să spună pe urmă: «Cîrjan de la Arsenal… Nu e nimic de capul lui de moment ce naționala pierde într-o asemenea manieră cu el în teren»”.

  • România U21 în martie: 0-2 vs. Portugalia, 0-0 vs. Germania 
  • România U20 în martie: 1-1 vs. Portugalia, 0-4 vs. Norvegia

În ciuda a ceea ce declară, Cîrjan susține că nu va refuza pe viitor „tricolorul”: „Din păcate, ce nu știu mulți este că naționala României nu prea mai e a României. E naționala unor diverse interese, iar eu nu sunt acolo pentru că nu reprezint acele interese. Dacă voi juca vreodată pentru România, o voi face cu responsabilitate pentru țara mea. Nu vin pentru domnii Stoichiță sau Săndoi sau pentru altcineva, vin pentru țara mea. Nu voi refuza niciodată echipa națională a României, oricât de mult s-ar strădui unii să lase impresia asta”.

Gazeta Sporturilor i-a sunat pe Mihai Stoichiță și Emil Săndoi pentru a comenta acuzațiile lui Cîrjan, însă aceștia nu au putut fi contactați până la ora publicării acestui articol.

Nu m-a afectat deloc ce s-a spus despre mine. Dacă domnul Hagi ar fi știut cum s-au petrecut lucrurile, nu ar fi spus asta la adresa mea, sunt sigur. E una dintre cele mai importante personalități pe care le-a dat țara noastră și mă mândresc cu numele lui. M-a afectat că s-a speculat că i-aș fi răspuns prin postarea mea. Acea postare era pentru cei care mi-au umplut conturile cu mesaje josnice”
- Cătălin Cîrjan

FRF: „Cîrjan ne-a fentat și anul trecut”

Cîrjan, la Arsenal din 2019, se antrenează în ultimul timp constant cu echipa de seniori, dar joacă în campionatul U23, unde poartă numărul 10. A bifat o singură prezență la echipa mare a „tunarilor”, în decembrie, când a fost folosit de Arteta într-un amical cu Lyon.

Surse federale povestesc despre tânărul jucător că a driblat naționala de câteva ori, ultima dată în noiembrie 2021: „Atunci ne-a anunțat că e mai bine pentru el să rămână să se pregătească la echipa de club. Așa ceva nu se face, dacă îți recunoști naționalitatea. Cum să refuzi naționala U20, unde ai drept să joci?! E clar că cineva îl influențează”.

Refuzul său a venit însă într-un context special. În noiembrie nu erau date oficiale FIFA, iar FRF nu a reușit să găsească adversari de același calibru. Astfel, „tineretul” lui Săndoi a fost nevoit să dispute jocuri de pregătire cu CSA Steaua (4-2) și cu FC Argeș (2-2).

Mai multe articole despre echipa națională:

Gigi Becali, despre România - Belarus 2-1: „ Dacă știam că intră Tavi Popescu...”
ROMÂNIA - BELARUS 2-1
Gigi Becali, despre România - Belarus 2-1: „ Dacă știam că intră Tavi Popescu...”
Edi Iordănescu, replică după criticile primite: „Dacă cineva stă lângă mine și mă înjură după ce termin mandatul, nu mai am nicio reacție”
ROMÂNIA - BELARUS 2-1
Edi Iordănescu, replică după criticile primite: „Dacă cineva stă lângă mine și mă înjură după ce termin mandatul, nu mai am nicio reacție”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (81)
richter90210
richter90210  •  30 Martie 2023, 22:37

Daca numele lui de familie era Hagi, pana acum citeam 10 articole despre cum e posibil sa nu fi fost convocat direct la echipa mare, el rezerva fiind la Arsenal.

Tricolor_dezamagit
Tricolor_dezamagit  •  30 Martie 2023, 21:05

FRF și LPF sunt cangrena fotbalului românesc!

istet10
istet10  •  30 Martie 2023, 20:43
Postat de inshallah pe 30 Martie 2023, 18:20

daca era ceva cat de cat de capul lui, juca deja la prima echipa la Arsenal. nu-i bai daca se retrage deja

Corect.

Vezi toate comentariile (81)
Comentează