FOTBAL  »  NATIONALA  »  IRLANDA DE NORD - ROMÂNIA, AZI, 21:45, GSP.RO, TVR 1

Citește despre două întîlniri care ne-au marcat istoria » Belfast și recordul românesc + Blestemul ”Windsor Park”

Dudu Georgescu a făcut un
meci senzațional cu
Crusaders, marcînd de 4 ori
Dudu Georgescu a făcut un meci senzațional cu Crusaders, marcînd de 4 ori

Articol de , , - Publicat sambata, 13 iunie 2015 00:00

România deține recordul pentru cea mai mare victorie din istoria Cupei Campionilor Europeni chiar împotriva unei echipe din Irlanda de Nord. Umilința formației britanice a ajuns subiect de stand-up comedy în Insulă și e povestită de cei doi căpitani ai vremii

1973, Dinamo-Belfast Crusaders 11-0

Pe 4 octombrie 1973, Dinamo stabilea un record care nu a fost depășit nici pînă astăzi: cea mai categorică victorie în Cupa Campionilor Europeni. Victima? Vine chiar de pe meleagurile reprezentativei pe care România o întîlnește în această seară.

"Ne-au păcălit!"

Căpitanul "cîinilor", Cornel Dinu, rememorează cu amuzament meciul retur din dubla manșă cu britanicii: "În tur am fost suspendat. Cînd s-au întors în țară, Sătmăreanu și Constantinescu le spuneau tuturor că irlandezii au o echipă puternică. Dinamo cîștigase la limită 1-0. La retur, cînd au venit temuții Crusaders, am realizat că erau vai de capul lor, amatori. Se trezeau dimineața, beau bere și se duceau să joace fotbal". Dinu a și reușit să-nscrie, completat pe tabelă de Dumitrache, Dudu Georgescu (4 goluri) și Nunweiller VI (4 goluri).

"Credeam că e cronometrul, dar de fapt era scorul!"

Chiar dacă bifează un record rușinos, oamenii din Belfast fac încă haz de necaz cu trimitere la partida împotriva românilor. Liderul nord-irlandezilor din partida de la București, Liam Beckett, chiar a devenit comediant la finele carierei de fotbalist: "Majoritatea glumelor mele aveau ca subiect meciul respectiv. Cînd am ajuns la București, mai întîi evoluau echipele de fete. Le-am zis băieților: «Eu zic să plecăm frumos la Belfast. Pe jos! Pe noi ne bat și fetele de la Dinamo, n-are rost să intrăm pe teren». Altă amintire, cît se poate de reală, am trăit-o la 9-0 pentru români. M-am întorc către colegul meu, McPolin și i-am spus «Te rog, spune-mi că acela e minutul, nu scorul!», și-a povestit britanicul numărul de comedie pentru Gazetă.

"Am pus și eu umărul" :D

Beckett nu a încheiat dubla cu Dinamo fără să înscrie, bineînțeles, în proprie poartă: "Da, era și urît să am ocazia unică de a juca în cupele europene. Așa că am ținut morțiș să-mi trec și eu numele pe tabelă. Deci una peste alta, am pus și eu umărul la acea victorie"

Mircea Rednic a fost cel mai slab “tricolor” la Belfast în 1984

1985, Irlanda de Nord - România 3-2

În campania pentru CM '86, "tricolorii" au pierdut la Belfast, 2-3, cu o formaţie decimată de accidentări. Ca şi în urmă cu 31 de ani, naţionala merge în Irlanda de Nord cu infirmeria plină. În '84, au lipsit Moraru, Gabor, Iovan, Cămătaru, Boloni şi Balaci, ultimii trei titularii vremii, Generalul e acum fără Panti, Marica şi cu tripleta Raţ - Sînmărtean - Andone în piuneze

Pentru "tricolori", Irlanda de Nord înseamnă, în primul rînd, amintirea dezastrului de la Bucureşti, 0-1 în octombrie '85. E meciul care ne-a blocat accesul la Mondialul mexican şi a grăbit debarcarea lui Mircea Lucescu de pe banca reprezentativei, la cîteva luni distanţă de înfrîngerea suferită în noroiul de pe vechiul "23 August".

În aceleaşi preliminarii, eşecul de pe " Windsor Park", 2-3 în septembrie '84, a avut însă o poveste la fel de agitată. Era prima partidă din campanie, iar România a mers la Belfast cu un lot ciopîrţit de accidentări. Au lipsit atunci Moraru, Gabor, Iovan, Cămătaru, Boloni şi Balaci, ultimii trei fiind titulari de drept în acea perioadă. Adică un context medical similar cu cel în faţa căruia se găseşte acum Iordănescu la revenirea naţionalei la Belfast după 31 de ani.

Riciu: "Ne-au copleşit"

"Ne-au supus atunci unui presing sufocant şi ne-au blocat cu agresivitate tactica de posesie pe care o pregătiserăm", îşi aminteşte Mircea Rădulescu, fostul secund al reprezentativei în mandatul lui Lucescu senior. Şi continuă: "Fiecare minge lungă o urmăreau cu tenacitate, au fost şi destule nesincronizări în defensivă, iar determinarea aceea britanică ne-a copleşit la Belfast".

Ziarul Sportul nota la vremea respectivă că Rednic, fundaşul dreapta, a constituit veriga cea mai fragilă, iar Hagi şi Augustin au fost singurii care s-au ridicat peste mediocritatea echipei.
Ex-stoperul naţionalei, Ioan Andone, se întoarce azi la locul faptei din '84, în calitate de spectator, împreună cu un grup de amici: "Am înfruntat la Belfast o presiune teribilă, cu valuri de mingi înalte. Gino şi-a dat autogol la o învălmăşeală, n-am închis bine spaţiile şi a ieşit, din păcate, o înfrîngere, deşi am avut minute bune în care am dominat".

"Acum va fi o altfel de întîlnire decît cea din '84. Irlanda de Nord are o formaţie care stăpîneşte mai bine tehnica, nu e totul doar pe baloane aeriene şi pe contre fizice. Aştept o partidă mai spectaculoasă şi mai pe gustul jucătorilor noştri"
Mircea Rădulescu, fost secund România

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
776672819097103
Petro Burgener  •  13 Iunie 2015, 15:58

Era bine sa puneti o poza cu Dudu Georgescu din meciul cu Crusaders Belfast!

776672819097103
Petro Burgener  •  13 Iunie 2015, 15:51

Irlanda de nord avea atunci o echipa mai buna decat cea de acum, erau jucatori care aveau experianta unui mondial unde a castigat grupa si a avut o singura infrangere, cu Franta in meci decisiv. In Spania '82, prima data cu 24 echipe, sistemul de desfasurare a fost diferit de celelalte editii cu 24 echipe. In ultimul meci din grupa de trei echipe, Franta- Irlanda de Nord 4-1 si se califica in finala cu RFG.

nea_vanea.60
nea_vanea.60  •  13 Iunie 2015, 14:19

"acum va fi o alta partida"... adica vom lua 3-0!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează