FOTBAL  »  NATIONALA  »  ISLANDA - ROMÂNIA

VIDEO Comentatorul meciului Islanda - România e sigur: „Am o presimțire: 2-2 și Islanda se califică la penalty-uri!” » Ce amintire are cu Dinamo

Gudmundur Benediktsson +11   FOTO
Gudmundur Benediktsson

Articol de , - Publicat miercuri, 07 octombrie 2020 14:05 / Actualizat miercuri, 07 octombrie 2020 14:45

Gudmundur Benediktsson va comenta pentru televiziunea nordică semifinala barajului pentru Euro. Fostul internațional a devenit celebru în urmă cu patru ani, când relatarea sa nebună de la victoria cu Anglia la CE 2016 s-a viralizat în câteva minute.

  • Meciul dintre Islanda și România va avea loc joi, de la 21:45, liveTEXT pe GSP.RO și în direct pe ProTV;
  • Dacă va trece de Islanda, România va înfrunta Ungaria sau Bulgaria, pe 12 noiembrie, pentru un loc la Euro 2020.
  • Cele mai importante informații despre duelul decisiv al „tricolorilor” sunt prezentate pe GSP.ro de trimișii speciali ai Gazetei în Islanda, Justin Gafiuc (reporter special) și Cristi Preda (fotoreporter).

În interval de 30 de ani, Anglia, în calitate de victimă, a oferit două momente memorabile în materie de comentarii TV. Primul episod s-a înregistrat la CM 1986, când Victor Hugo Morales a avut 90 de secunde memorabile la golul epocal de 2-0 al lui Maradona, care a marcat după o cursă formidabilă de la centrul terenului. Atunci s-a născut și celebra expresie „barrilete cosmica", butoiașul cosmic, rămasă ca o etichetă pe fruntea lui Diego.

Continuarea a venit la Euro 2016, unde Gudmundur Benediktsson a realizat un comentariu nebun la Islanda - Anglia 2-1, surpriza care i-a dus pe nordici în sferturile de finală ale turneului final. Joi, Gummi Ben, cum îl alintă fanii și colegii de breaslă, va comenta pentru televiziunea națională și Islanda - România.

- Mister, care e atmosfera în țară în jurul jocului de joi seara?
- Toată lumea așteaptă partida cu sufletul la gură. Mai ales că s-au strâns atâtea luni de încordare și speranțe. Sigur, Islanda are un avantaj contra României pentru că evoluează pe teren propriu, dar asta se mai estompează prin prisma absenței fanilor din tribune. Va fi un meci ciudat din acest punct de vedere, dar nu mai puțin interesant.

„România e pe un drum neașteptat de bun"

- Selecționerii Islandei n-au mai avut de patru ani la dispoziție același grup de valoare care a impresionat la Europeanul precedent.
- Așa este! Iar asta aduce și mai multe speranțe, chiar dacă anii au trecut peste jucători. E un detaliu care mai poate estompa și din imposibilitatea de a face mai mult de două antrenamente acum în grup complet. Condițiile din vreme de pandemie sunt dificile, jucătorii s-au strâns destul de târziu de pe la cluburi, dar băieții aceștia se știu foarte bine între ei. Au lipsit marile staruri la ultimele meciuri, cu Belgia și Anglia, dar acum sunt toți conectați la miza semifinalei cu România.

- Ce știți despre naționala României?
- Are un antrenor foarte interesant. Am văzut că a făcut o treabă excelentă la U21, a crescut nivelul de exprimare și al naționalei mari, așa că mi se pare că sunteți pe un drum bun. Neașteptat de bun! Sincer, nu m-a surprins nici Victoria României în Austria, fiindcă știu ce e în spatele ei: un selecționer curajos, cu idei și cu mulți jucători pe care-i cunoaște bine încă de la tineret. Sunt convins că România va crește.

VIDEO Gudmundur Benediktsson a prefațat partida dintre Islanda și România „Am avut un vis. Cred că se va termina egal!”

„Voi plânge dacă România marchează"

- Selecționerul Mirel Rădoi a anunțat că vrea să țină sub presiune Islanda tot meciul, chiar dacă România se va afla în avantaj. E complicat de gestionat o asemenea situație?
- Islanda e obișnuită să se afle deseori sub presiune. Nu e cunoscută ca o echipă care să se bazeze pe posesie, pe un control îndelung al partidei. Prin urmare, ei se simt confortabil și în momentele fără minge, încercând să contracareze prin organizare, disciplină și viteză de reacție. Toți adversarii știu jocul Islandei, dar mulți n-au găsit antidotul în ultimii ani. Va fi o partidă foarte interesantă sub acest aspect.

- Ați devenit faimos cu celebrul comentariu al meciului cu Anglia din urmă cu patru ani. Pregătiți reacții similare și pentru întâlnirea cu România?
- E vorba despre emoție. Sunt reacții pe care nu le poți anticipa. Totul vine pe moment. A fost atunci un moment istoric pentru Islanda, nu mă puteam abține să nu-l celebrez cum se cuvine. Da, am vocea pregătită și pentru a relata la fel un gol contra României, dar să nu vă mirați dacă voi plânge la o reușită a voastră. Ar fi foarte trist pentru mine.

- Ce rezultat anticipați?
- Chiar am o presimțire: 2-2, iar Islanda se califică la penalty-uri! Să vă pregătiți bine inimile!

Fanii sunt foarte pozitivi. Nimeni nu concepe ca Islanda să nu continue seria calificărilor, după Euro 2016 și Mondialele din 2018
- Gudmundur Benediktsson

„Am băut toată berea din București!"

Gummi Ben a făcut parte din lotul lui Knattspyrnufelag care a eliminat pe Dinamo din Cupa UEFA în 1997, după o dublă victorie remarcabilă pentru fotbaliștii nordici, dar rușinoasă pentru „câini". Actualul comentator a intrat de fiecare dată doar câteva minute pe finalul ambelor jocuri, însă amintirea acelor partide e de neșters.

„Au fost momente absolut incredibile și o mare performanță pentru Islanda la acel moment. Am luptat extraordinar și am obținut o calificare care a produs multe comentarii. Și după aceea am fost la un pas să continuăm surprizele, am făcut egal acasă cu OFI Creta, era 1-1 la retur, dar am pierdut acolo abia pe final. Îmi aduc însă aminte de petrecerea formidabilă organizată după succesul din România. Cred că am consumat atunci toată berea din București!".

Fiul său poate juca împotriva „tricolorilor"

Gudmundur are o legătură specială cu echipa națională a Islandei și datorită faptului că fiul său este actual internațional. Se află chiar în lotul convocat pentru meciul cu România. Albert Gudmundsson are 23 de ani, evoluează pentru formația olandeză Alkmaar și a crescut în Academiile de la Heerenveen și PSV. A strâns 13 selecții și a marcat 3 goluri la națională, având șanse minime să se afle printre titulari împotriva „tricolorilor".

  Din cauza restricțiilor medicale, fanii vor trebui să se mulțumească să vadă acest joc din case. Se vor auzi multe zgomote de prin locuințe joi seara, la fazele importante. Sunt convins că fanii vor găsi căi să transmită către jucători energia pe care o generau și din tribună
-  Gudmundur Benediktsson

VIDEO Naționala României a ajuns în Islanda » Reporterii GSP au primele imagini de la sosirea delegației

Citește mai multe știri despre naționala României: 

Hărți, psihologie, secretomanie » Dezvăluiri din vestiarul naționalei: cum stabilește Rădoi echipa de start cu Islanda

„Tricolorii” au ajuns în Islanda: test COVID-19 pe aeroport » Reporterii GSP au primele imagini de la sosirea delegației noastre

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
creeperno
creeperno  •  07 Octombrie 2020, 22:43

Intrebati-l si pe Aleix Garcia de fcsb sa ne amuzam in continuare

Vezi toate comentariile (6)
Comentează
Close