FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA U19

Copii de 10 » 5 motive pentru un dezastru 5x2 pentru România U19 și România U17: de la lipsa jucătorilor lui Hagi la atacanți de la Plimob Sighet

Adrian Boinigiu și Vladimir Screciu
Adrian Boinigiu și Vladimir Screciu

Articol de - Publicat joi, 21 martie 2019 11:53

România U19 și România U17 s-au făcut de râs la debutul în Turul de Elită, încasând în total 10 goluri de la adversari mediocri. 

Juniorii mari, antrenați de Daniel Oprescu, au fost striviți de Irlanda cu 5-0, în timp ce puștii lui Daniel Mogoșanu au încasat un 5-1 de la formația similară a Austriei.

Gazeta Sporturilor a titrat, ieri, "6 meciuri capitale" pentru tinerii U17 și U19. N-au fost însă decât două, pentru că ambele loturi au șanse infime să meargă la turneele finale după un început catastrofal. Ambele au primit 5 goluri și doar cei mici au marcat unul, în prelungiri, în fapt un autogol austriac. Care sunt motivele căderii din prima etapă a grupelor?

1. LOTURI MAI SLABE

De exemplu, la ultimul tur de elită, România U19 a ratat la ultima fază prezența la turneul final din Finlanda. Un gol marcat de Ucraina i-a lăsat acasă pe băieții lui Boingiu, dintre care unul, Screciu, face parte și din lotul de azi. 

Totuși, diferența dintre generații e simțitoare. Cea mai vizibilă este în atac. În 2018, vârfurile erau Drăguș, Sîntean și Robert Moldoveanu. Primul a debutat și la naționala mare, al doilea e la U21, al treilea joacă titular la Petrolul în L2. Acum, vârfurile provin de la Plimob Sighet, echipă din L4, și Șoimii Lipova (L3). Plimob e pe 4 în "județeana" maramureșeană, sub Avântul Bârsana sau Zorile Moisei!

2. FĂRĂ HAGI ȘI FCSB

La U19, numărul fotbaliștilor crescuți la Academia Hagi e simțitor mai mic față de obicei. Asta și pentru că generațiile respective au fost mai slabe și la Academie, mai ales la U19. De exemplu, Dan Oprescu a avut la dispoziție un singur jucător al Viitorului, Leca, nici acela folosit ca titular și nici introdus ca una dintre cele 5 rezerve!

Dincolo, deși 4 titulari au fost de la Academie, e de menționat că doar trei erau oameni de bază, unul fiind intrat în locul accidentatului Ovidiu Perianu (FCSB). Care era și singurul fotbalist al bucureștenilor.

3. DISCREPANȚĂ FAȚĂ DE ADVERSARI

România a intrat ca outsider în ambele grupe de la tururile de elită. Și la U17, și la U19. Am pornit cu șansa a patra și s-a văzut diferența de valoare.
De exemplu, Irlanda are una dintre cele mai bune generații din ultima vreme. Mijlocașul Conor Coventry a făcut parte din lotul lui West Ham și chiar a intrat într-un meci de Cupa Ligii, 8-0 cu Macclesfield. În rest, jucători de la Bayern Munchen, Manchester United, Liverpool, Southampton sau Celtic. 

4. ETEROGENITATE

De exemplu, la U19 au existat doar 3 perechi de fotbaliști care au provenit de la aceeași echipă. În rest, oameni de la Snagov, Popești-Leordeni, Mioveni, Baia Mare, Sighet, Lipova, Mediaș, o combinație care n-a avut succes.  Singurele echipe cu doi jucători au fost Farul (Ehmann și Toma), Craiova (Baicu și Mihăilă) și CFR (Ispas și Petrila). 

5. ISTORIE

În cele din urmă, trebuie să înțelegem proporțiile: România U17 și România U19 nu au participat decât la 2 din 34 de turnee din 2003 încoace. Practic, au fost ratate 32 de calificări! Singura generație care a ajuns la un Euro fără a fi gazdă este U17-le lui Brănescu, Steliano Filip, Himcinschi, în 2011. U19, în același an, cu Nicușor Stanciu căpitan, a eșuat în turneul găzduit în Ilfov. 

România U17 - Austria U17 1-5

Au marcat: Koller (90+2 - autogol) / Nelson (16), Pehlivan (22, 39), Bockle (73, 90)
România: Sava - Chilili, Drăgușin, Vita, Stefanovici - Crivac (73 I. Borcea), Grameni (73 Szondi) - I. Stoica, Bani (70 Corbeanu), Pitu - L. Munteanu. Selecționer: Daniel Mogoșanu

În celălalt meci, Italia U17 - Turcia U17 2-0.

Clasament:

1. Austria 3p (5-1)
2. Italia 3p (2-0)
3. Turcia 0p (0-2)
4. ROMÂNIA 0p (1-5)
Se califică primul loc și cele mai bune 7 din 8 locuri doi.

România U19 - Irlanda U19 0-5

Au marcat: Afolabi (9, 64), Smallbone (11, 53), Ehmann (57 - autogol)
România: L. Cristea - A. Rus (32 Țîrlea), Ehmann, Screciu, S. Șerban (58 Ispas) - Manolache (33 Sefer), R. Chiriac - R. Baicu (79 Horșia), Mihăilă, Petrila - Mitruscsak (58 Banyoi). Selecționer: Daniel Oprescu

În celălalt meci, Rusia U19 - Azerbaidjan U19 0-0

Clasament:

1. Irlanda 3p
2. Azerbaidjan 1p
3. Rusia 1p
4. ROMÂNIA 0p
Se califică doar primul loc
 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (6)
ucv1948
ucv1948  •  21 Martie 2019, 18:30

In Romania spaga este ca respiratia . Ca natie suntem in prapastie !!!

prolificul
prolificul  •  21 Martie 2019, 15:24
Postat de observator_federal pe 21 Martie 2019, 13:18

Este emoționant de-a dreptul felul în care autorul (gigist?) al articolului trece peste gafa de neuitat a lui Olimpiu Moruțan care a compromis eforturile unei generații: ”De exemplu, la ultimul tur de elită, România U19 a ratat la ultima fază prezența la turneul final din Finlanda. Un gol marcat de Ucraina i-a lăsat acasă pe băieții lui Boingiu”...

Ba,aici e vorba de prezent nu de ce a fost,tu te uiti la cele doua clasamente ca suntem pe ultimul loc,chiar daca e doar dupa un singur meci,dar cu 5 goluri primite?

mateiserban
mateiserban  •  21 Martie 2019, 14:04

Deci 4 jucatori titulari de la Cacademie, sar pe ei ii ieetam, ca sunt ai lui Hagi?? Deja a inceput sa le gaseasca scuze, ca unul nu era de baza si ca a intrat totular ca s-a accidentat altul. Pai daca a fost folosit ca prima rezerva, cum nu era de baza? Cand a luat Viitorul 6-1 de la Salzburg, 5-1 de la Apoel, 5-0 de la Gent si 5-2 de la Vitesse nu ati facut asa articole. Ritmul lor este lent, doar pentru Liga 1. Vina ala de la mijloc e unul din cei mai lenti fotbalisti. Nedelcu era la fel. Chitu, Alibec, Iancu...Acum Baluta. Nu poti sa iesi cu astia in Europa. Si totusi noi ii promovam....

Vezi toate comentariile (6)
Comentează