FOTBAL  »  NATIONALA  »  CORESPONDENȚĂ GSP DIN ITALIA

VIDEO+FOTO „Renato Dall'Ara, cetatea fotbalului din Bologna » GSP a vizitat unul dintre stadioanele legendare ale Italiei

FOTO: Cosmin Nistor +15   FOTO
FOTO: Cosmin Nistor

Articol de - Publicat vineri, 14 iunie 2019 18:29

Naționala U21 a României a intrat pe linie dreaptă înaintea Campionatului European de tineret. Reporterii GSP.ro au vizitat unul dintre stadioanele legendare ale Italiei, „Renato Dall'Ara”.

  • Au mai rămas 4 zile până la debutul României U21 la EURO 2019. Marți jucăm împotriva Croației;
  • Reporterii Vlad Nedelea și Răzvan Luțac, fotoreporterul Raed Krishan și operatorul Cosmin Nistor sunt în cantonamentul României U21 din Italia, de unde oferă cele mai noi informații înainte EURO 2019.

Stadionul „Renato Dall'Ara”, cunoscut și ca „Littoriale”, a fost inaugurat la 29 mai 1927. Aproape 100 de ani vechime, lucru ușor sesizabil încă la primii pași pe aleea pietonală din jurul arenei. Lasă senzația unui stadion părăsit, plin de rugină, dar impresia e total opusă când calci în tribune, unde totul e nou, renovat acum abia 4 ani.

Arena pe care azi Bologna își joacă meciurile de acasă a fost proiectată inițial ca un centru sportiv uriaș. Iar arhitectura este complet deosebită de cea a stadioanelor obișnuite. Cărămida și bolțile pietruite trimit stadionul în zona Imperiului Roman. Nu degeaba localnicii numesc complexul „Cetatea Sportului”.

Arcade pe stadion și străzi

De aici și legătura cu Portico di San Luca și Turnul Maratona. 4 kilometri de arcade până sus, în Colle della Guardia, la Sanctuarul Madonnei din San Luca. E obiectivul turistic principal din Bologna. Sunt 666 arcade construite între anii 1674-1793 grație unor donații. E și motivul pentru care pe fiecare arcadă este scris numele donatorului. Scopul porticului? Protecţie în caz de vreme rea, dar şi de razele soarelui. Nu putea lipsi o parte din el nici pe stadion. Pentru că aici s-a păstrat arhitectura și totul e făcut cu o logică.

Nou pe interior, rugină la exterior

Arena de 38.279 de locuri, gazdă pentru CM din 1934 și 1990, își arată vârsta pe exterior. Scări din fier pline de rugină, ziduri învechite, dar în antiteză cu interiorul, unde totul e nou: scaune de un roșu și albastru aprins, gazon impecabil și o zonă VIP futuristă, ca o insulă nextgen într-o cetate veche.

Nu mereu a fost „Renato Dall'Ara”

După sfârșitul regimului fascist ce a dominat Italia, „Littoriale” și-a schimbat numele. A trecut la „Comunale”, dar din 1983 a preluat numele „Renato Dall'Ara”, în onoarea fostului președintele al clubului de fotbal din Bologna timp de treizeci de ani. Acesta a murit în 1964 în urma unui atac de cord, exact anul în care Bologna a cucerit al 7-lea și, totodată, ultimul scudetto

+16 FOTO

PROGRAMUL GRUPEI C LA EURO U21 2019

Marți, 18 iunie

  • 19:30 - ROMÂNIA - Croația (Serravalle, San Marino)
  • 22:00 - Anglia - Franța (Cesena)

Vineri, 21 iunie

  • 19:30 - ROMÂNIA - Anglia (Cesena)
  • 22:00 - Franța - Croația (Serravalle, San Marino)

Luni, 24 iunie

  • 22:00 - ROMÂNIA - Franța (Cesena)
  • 22:00 - Anglia - Croația (Serravalle, San Marino)

CITEȘTE ȘI:

Răzvan Marin a fost dat de gol de Marius Niculae: „Următorul pas de la Ajax să fie Bayern Munchen”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează