NATIONALA  ·  ROMÂNIA U21

EURO 2019 // ANALIZĂ » Nu suntem nici jumătate din Croația » Debutăm la EURO U21 împotriva unei echipe care ne e superioară la toate capitolele

Articol de — , , Miercuri, 29 Mai 2019

ANALIZĂ. Debutăm la Euro U21 împotriva Croației, care ne e superioară la toate capitolele: jucătorii lor sunt mai bine cotați, majoritatea evoluează în Occident, iar în timp ce noi avem un singur nume în top 5 campionate din Europa, ei au 4. Toate meciurile României vor fi liveTEXT pe GSP.ro.

Ne-am calificat după 21 de ani la un turneu final de Campionat European de tineret și, având în vedere generația bună pe care o deținem, ne facem speranțe că putem produce surpriza competiției care se va desfășura în a doua jumătate a lunii iunie, în Italia.

Debutăm împotriva Croației, într-o grupă din care mai fac parte Anglia și Franța și meciul de debut e privit ca unul aproape decisiv dacă vrem să privim spre semifinale.

Dar pe cine vom avea în față pe 18 iunie, la San Marino? Ce reprezintă Croația U21 în fotbalul de pe continent în acest moment? Suntem sub sau peste Croația din perspectiva fotbaliștilor, analizați individual: echipa la care evoluează, volumul de meciuri pe care l-au bifat, nivelul pe care îl au și cota la care sunt acum.

Diferențele sunt nu doar mari, ci imense. Și, din păcate pentru noi, toate sunt în favoarea adversarilor. Lotul anunțat pentru turneul final conține mult mai multe nume de fotbaliști care au făcut deja pasul din liga croată în străinătate, acolo unde mulți dintre ei, de fapt, aproape toți, sunt oameni de bază.

În plus, Croația deține mai mulți fotbaliști care au deja o cotă formidabilă. Exemple: Stoperul Duje Caleta-Car e titular la un nume de mare tradiție din Franța, la Marseille, iar cota lui atinge 15 milioane de euro. De peste 7 ori mai mare decât a lui Nedelcearu. Apoi, Croația are un mijlocaș central fantastic. Nicola Vlasici evoluează la TSKA Moscova, a bifat meciuri și în naționala mare și are prezențe inclusiv în Premier League. Cota lui se apropie de 20 de milioane de euro, de 6 ori cât cea a lui Cicâldău.

cicaldau
Alexandru Cicâldău cu mingea la picior

Unul dintre atacanții lor reușește în Bundesliga ceea ce nici măcar Maxim nu poate: să fie titular indiscutabil, chiar la o formație mai bună decât Mainz. Brekalo evoluează la Wolfsburg, se apropie de 70 de meciuri bifate în prima divizie din Germania, iar valoarea lui e de 12 milioane de euro. De peste 5 ori cât nivelul lui Pușcaș.

Corici ar fi fost MVP-ul României

corici

Croația și-a permis luxul să lase în afara lotului pentru Euro 2019 un fotbalist care în naționala lui Rădoi ar fi fost mare vedetă. Ante Corici nu a prins turneul final din Italia, deși e la un nume important al Italiei, AS Roma, unde a și bifat în acest sezon 3 partide: două în Serie A și una în Champions League, chiar împotriva lui Real Madrid.

În vara trecută, Roma l-a cumpărat cu 6 milioane de euro de la Dinamo Zagreb, unde bifase, doar în campionat, peste 100 de meciuri. Corici, care evoluează ca mijlocaș central ofensiv, are deja 18 selecții și 3 goluri în naționala U21 a Croației, dar a bifat 4 prezențe și în naționala mare. În prezent, Corici e cotat la 7 milioane de euro.

Cu excepția lui Răzvan Marin și a lui Radu, niciun alt fotbalist român eligibil pentru U21 nu atinge acest nivel. În afara lotului croat au mai rămas și alți jucători atractivi: Ivan Fiolici, mijlocaș ofensiv la campioana Belgiei, Genk, Marin Pongracici, stoper la campioana Austriei, Salzburg, dar și Lorenco Simici, fundaș central la Spal, în Serie A. Cei 3 trec împreună, ca valoare pe transfermarkt, de 10 milioane de euro! 

Primul „11” Croația

Posaveci - Uremovici, Duje Caleta-Car, Benkovici, Sosa - Sunjici, Vlasici - Basici, Halilovici, Brekalo - M. Jakolis

Josip Posaveci - portar, 23 de ani
# joacă la Hajduk Split
# 29 de meciuri în acest sezon
# 13 selecții în naționala U21
# are 30 de meciuri în Serie A, la Palermo, în anii trecuți

Filip Uremovici - fundaș central, 22 de ani
# Rubin Kazan
# 23 de meciuri în acest sezon
# 5 selecții în naționala U21

Duje Caleta-Car - fundaș central, 22 de ani
# Marseille
# 20 de meciuri în acest sezon
# 17 selecții în naționala U21
# 3 selecții și în naționala mare a Croației
# are peste 100 de meciuri în prima ligă din Austria și Franța

Filip Benkovici - fundaș central, 21 de ani
# Celtic Glasgow
# 20 de meciuri în acest sezon
# 7 selecții în naționala U21
# aparține de Leicester, care l-a împrumutat la campioana Scoției

Borna Sosa - fundaș stânga, 21 de ani
# Stuttgart
# 12 meciuri în acest sezon
# 11 selecții în naționala U21

Ivan Sunjici - mijlocaș central, 22 de ani
# Dinamo Zagreb
# 24 de meciuri în acest sezon
# 13 selecții în naționala U21
# are o selecție și în naționala mare a Croației
# are 90 de meciuri în prima ligă din Croația

Nicola Vlasici - mijlocaș central, 21 de ani
# ȚSKA Moscova
# 25 de meciuri și 5 goluri în acest sezon
# 15 selecții și 5 goluri în naționala U21
# 5 selecții și în naționala mare a Croației
# a fost și la Everton, unde are în palmares 12 meciuri

Toma Basici - mijlocaș dreapta, 22 de ani
# Bordeaux
# 23 de meciuri și 2 goluri în acest sezon
# 7 selecții și 1 gol în naționala U21
# a jucat 60 de meciuri la Hajduk Split, până să plece în străinătate

Alen Halilovici - mijlocaș ofensiv, 22 de ani
# Standard Liege
# 14 meciuri în acest sezon
# 15 selecții și 4 goluri în naționala U21
# a jucat 9 meciuri și în naționala mare a Croației
# are 60 de meciuri în primele ligi din Germania, Spania și Belgia

Josip Brekalo - atacant, 20 de ani
# Wolfsburg
# 26 de meciuri și 3 goluri în acest sezon
# 13 selecții și 7 goluri în naționala U21
# are 4 selecții și în naționala mare a Croației
# are 67 de meciuri în Bundesliga

Marin Jakolis - atacant, 22 de ani
# Admira Wacker
# 23 de meciuri, 1 gol, în acest sezon
# 12 selecții și 5 goluri în naționala U21
# are 13 meciuri jucate în prima ligă din Belgia

COMPARAȚIE

romania

37.000.000 €e valoarea cumulată a celor din primul "11" probabil al României pentru CE 2019

4 fotbaliști din acest prim "11" evoluează în afara granițelor României

1 jucător din această echipă valorează, conform transfermarkt, peste 10 milioane de euro

2 jucători din primul „11” al României joacă la formații de ligă secundă sau la echipe de club U23: Pușcaș la Palermo, în Serie B, și Pașcanu la Leicester U23

1 jucător are România care evoluează în top 5 campionate din Europa, Radu la Genoa (Italia)

croatia

76.000.000 €e valoarea cumulată a celor din primul "11" probabil al Croației

4 jucători din această echipă valorează, conform transfermarkt, peste 10 milioane de euro

0 jucători din primul „11” al Croației joacă la formații de ligă secundă sau la echipe de club U23

4 jucători are Croația în primul „11” care evoluează în top 5 campionate din Europa: Caleta-Car la Marseille (Franța), Sosa la Stuttgart (Germania), Basici la Bordeaux (Franța) și Brekalo la Wolfsburg (Germania)

Au și rezerve bune

Nu doar cei din acest prim „11” virtual al Croației arată foarte bine. Și restul fotbaliștilor care completează lotul de 23 au o cotă deosebită.

De exemplu, stoperul Nikola Katici e titular la Rangers, mijlocașul Bistrovici evoluează la ȚSKA Moscova, fundașul central Kalaica a fost cumpărat de Benfica, deși are numai 20 de ani, iar atacantul Kulenovici a fost transferat de Juventus, care l-a împrumutat la Legia Varșovia, unde în acest sezon a marcat 4 goluri în 21 de partide. 

Unde ne asemănăm: absenți 7 turnee la rând

Dintr-un anumit punct de vedere, nu suntem mai prejos decât Croația. Cel al prezenței la turneele finale de Campionat European de tineret în ultimii ani. Acum ne-am calificat și noi, dar și ei. În schimb, precedentele 7 astfel de competiții s-au disputat fără România și Croația.

De fapt, noi n-am mai participat din 1998, atunci când am și organizat Euro, dar am fost nevoiți să ne calificăm prin intermediul preliminariilor. Croația, în schimb, a bifat prezențe la Euro 2000, în Slovacia, și la Euro 2004, în Germania. De fiecare dată a terminat pe ultimul loc în grupă, fără să obțină nicio victorie.

20 de ani diferență

nenad gracan
Nenad Gracan

Croația U21 e antrenată de Nenad Gracan, un tehnician de 57 de ani. Cu aproape două decenii mai în vârstă decât Mirel Rădoi. Gracan a fost un fotbalist decent în anii '80, atunci când a evoluat pentru Rijeka și Hajduk Split, apoi a plecat la Oviedo, unde a jucat peste 100 de meciuri în 4 sezoane.

A bifat selecții și în naționala Iugoslaviei, după care, la jumătate anilor '90 a debutat în antrenorat. Nu s-a remarcat cu ceva deosebit, n-are niciun trofeu în CV, deși le-a pregătit inclusiv pe Hajduk Split și Dinamo Zagreb. La naționala mică a Croației a fost numit în octombrie 2013. Are deja o vechime de peste 5 ani și jumătate, în vreme ce Mirel a preluat România U21 în august anul trecut.

Grupele Campionatului european

Grupa A
Italia
Spania
Belgia
Polonia

Grupa B
Germania
Danemarca
Serbia
Austria

Gupa C
România
Anglia
Franța
Croația

Programul primei etape

16 iunie
Polonia - Belgia la Reggio Emilia, ora 19:30
Italia - Spania la Bologna, 22:00

17 iunie
Serbia - Austria la Trieste, 19:30
Germania - Danemarca la Udine, 22:00

18 iunie
România - Croația în San Marino, 19:30
Anglia - Franța la Cesena, 22:00

Turneul se vede pe TVR

Toate partidele de la Campionatul European U21 vor fi transmise în direct de postul public. Partidele României, dar și cele mai importante din restul turneului se vor vedea pe TVR 1 și TVR HD, dar vor fi și confruntări care vor fi pe TVR 2. Cele 3 câștigătoare de grupă și cel mai bun loc 2 vor merge în semifinale. Finala se va disputa pe 30 iunie, de la ora 21:45, pe arena din Udine.

Cine a câștigat ultimele 5 Europene

2017: Germania
2015: Suedia
2013: Spania
2011: Spania
2009: Germania

Citește și:

EXCLUSIV Marco Dulca n-a fost convocat la EURO 2019, dar nu cedează: „3 lucruri pe care lumea nu le știe despre mine”Cine sunt magistraţii care au decis că o fetiţă de 11 ani poate consimţi sexul cu un bărbat de 52 de ani

Libertatea

Comentarii (15)

reteleanu  •  29 Mai 2019, 17:20
Postat de strickland pe 29 Mai 2019, 13:26

E adevarat ca pe hartie stau mai bine, dar la fotbal nu numai salariul conteaza. Zicea Cruyff "n-am vazut niciodata un sac de bani sa joace fotbal". Asa era si Grecia la europeanul din 2004, cand a cucerit trofeul desi avea cea mai mica sansa. O echipa mica dar hotarata poate castiga in fata unui adversar mai bine cotat. Mai ales atunci cand jucatorii considerati mai buni nu prea au chef de joc sau sunt deja supra saturati dupa un sezon greu. Sa vedem cum se organizeaza ai nostri, pentru ca totul e posibil, mingea e rotunda si meciul incepe de la 0-0. Or mai fi si alte clisee, dar nu-mi vin acum in minte. Dar sigur, stimata redactie, un articol optimist (cam prea patriotic) ar avea prea putin interes, cine sa clicheze pe asa ceva, nu-i asa?

au valoare mare (ma refer la croati), pret in consecinta, presa exceptionala. ca individualitati. am vazut "n" echipe de seniori ale serbiei si croatiei (nu mai spun de iugoslavia) care pur si simplu s-au facut de ras la turnee finale (de referinta e acel argentina-serbia 6-0, de la cm 2006). eu as spune ca sansele sunt egale, dar paradoxal si nu prea, probabil o sa facem meci mai bun cu anglia. cu franta nu ma pronunt.

kordell  •  29 Mai 2019, 16:33
Postat de ciclistul pe 29 Mai 2019, 13:27

Vlasic a fost pe lista top 40 jucatori nascuti in 1997, dar nu si la Golden Boy ca Ianis Hagi sau Dennis Man. Normal, e formatie calificata Croatia si putine se califica la acest turneu din Europa. Dar noi am invins Portugalia.

Ramso la ciclism Mitzo !

Mike Che  •  29 Mai 2019, 16:23
Postat de cneius pe 29 Mai 2019, 14:44

Buna analiza dar...nu joaca "banii" !

Corect, joacă valoarea! Unde diferența e la fel de mare.

Vezi toate comentariile (15)

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
14:30 Tenis, WTA

Turneul din Doha

Digi 2
19:55 Fotbal, Europa League

Porto - Leverkusen

Digi 3, Telekom 3, Look Sport
19:55 Fotbal, Europa League

Gent - AS Roma

Digi 4, Telekom 2, Look Sport 2
19:55 Fotbal, Europa League

Bașakșehir - Sporting Lisabona

Telekom 4, Look Sport 3
22:00 Fotbal, Europa League

Sevilla - CFR Cluj

Digi 1, Telekom 1, Look Plus
22:00 Fotbal, Europa League

Ajax - Getafe

Telekom 3, Look Sport
22:00 Fotbal, Europa League

Arsenal - Olympiakos

Digi 3, Look Sport 2
22:00 Fotbal, Europa League

Manchester United - FC Bruges

Digi 2, Telekom 4, Look Spor 3
22:00 Fotbal, Europa League

Inter - Ludogoreț

Digi 4, Telekom 2
Program TV complet

Liga 1