FOTBAL  »  NATIONALA  »  ANALIZĂ

Cum va arăta România la Budapesta » Certitudinile şi îndoielile României după amicalele cu Polonia şi Australia

Torje a marcat un gol şi a trimis alte 5 şuturi spre poarta adversă
Torje a marcat un gol şi a trimis alte 5 şuturi spre poarta adversă

Articol de - Publicat vineri, 08 februarie 2013 00:00 / Actualizat joi, 07 februarie 2013 19:59

Tamaş va fi aproape sigur titular în flancul drept împotriva Ungariei, în martie, dar cea mai mare problemă rămîne vîrful de careu, care lipseşte "naţionalei" după accidentarea lui Marica.

Cantonamentul spaniol a reprezentat ultimul test pentru Piţi înaintea meciurilor cu Ungaria şi Olanda din preliminariile CM 2014. Ritm susţinut în pregătire, cu trei antrenamente pe zi, o prestaţie modestă şi un scor jenant cu "naţionala puştilor", apoi un joc oscilant, dar o victorie de moral a reprezentativei "adevărate", în care s-au regăsit steliştii şi "stranierii".

PORTAR

Ajax şi City ne dau răspunsul
Pantilimon nu a dezamăgit cu Australia, dar a încasat totuşi două goluri, unul în urma unei faze fixe. De forma lui Tătăruşanu cu Ajax şi de cît de mult îl va folosi City pe Panti pînă în martie depinde decizia lui Piţurcă: cel mai probabil, selecţionerul va merge pe mîna lui Tătăruşanu, fotbalist pe care s-a bazat în momentele decisive din parcursul "naţionalei".

FUNDAŞI LATERALI

Tamaş e ideal, Raţ e pe ducă!
Cu randament apreciat pe postul de fundaş dreapta şi în toamnă, la 1-0 cu Turcia, Tamaş pare cea mai bună variantă pentru una din problemele mari ale "naţionalei". Deşi a clacat cu Olanda (0-4), apărătorul lui WBA a avut urcări curajoase, centrări periculoase şi replieri eficiente cu Australia, dublînd foarte bine sprinturile pe flanc ale lui Torje.

Pe cealaltă latură a defensivei, Raţ a pierdut clar duelul cu Ştefan Radu, atît evoluţiile de la club, cît şi gafa din prima repriză cu Australia, după care a şi fost schimbat, contabilizînd o nouă certitudine pentru Piţi. Fundaşul lui Lazio va fi titular la Budapesta, iar banderola de căpitan ar urma să treacă la Mutu.

FUNDAŞI CENTRALI

Goian rămîne, Chiricheş oscilează
A fost altceva în centrul defensivei prin cuplul Goian-Chiricheş faţă de lamentabila prestaţie a cuplului Găman-Grigore din partida cu Polonia. "Goe" rămîne cel mai constant stoper la acest nivel, însă Chiricheş alternează lansările şi urcările spectaculoase cu ezitări şi pase care pun în dificultate restul liniei defensive.

ÎNCHIZĂTORI

"Domnia" Stelei
Bourceanu şi Pintilii au demonstrat încă o dată, cu Australia, că sînt formula ideală în acest moment pentru linia din faţa apărării în sistemul gîndit de Piţurcă. O alternativă rămîne Costin Lazăr, în cazul unei eventuale accidentări, însă nici unul din ceilalţi mijlocaşi încercaţi în Spania nu au şanse să apară din primul minut cu Ungaria: Răduţ e prea ofensiv pentru planul lui Piţurcă, Nistor nu a confirmat, Mateiu e prea crud, Neagu pare ieşit din formă.

FLANCURILE OFENSIVE

Torje "e numai unul", pe stînga sînt trei
După testul eşuat cu Chiţu extremă dreapta, Piţi şi-a regăsit liniştea cu Torje activ, chiar dacă deseori fără destulă concentrare, în această parte a terenului. Fotbalistul Granadei şi-a întărit statutul de jucător determinant în această perioadă prin care trece "naţionala", iar singura dublură veritabilă pentru el ar putea fi stelistul Chipciu.

Maxim a început să confirme părerile majorităţii microbiştilor: îi devine superior lui Tănase în flancul stîng, acoperă lipsa de experienţă cu mai multă viteză şi tehnică în regim de viteză decît stelistul. Dinamica impusă de Maxim se dovedeşte mai utilă întregului arsenal de atac, aspect evident şi cu Polonia, şi cu Australia. Lipsa de meciuri pînă în martie şi revenirea de formă a lui Mutu îi pot compromite însă titularizarea fotbalistului lui Stuttgart.

ATACUL

Aici ne doare cel mai tare!
Erou la Istanbul în toamnă şi marcator cu Polonia, Gicu Grozav se maturizează rapid şi a devenit, potrivit selecţionerului, "om de bază la naţională". Se simte tot mai lejer în spatele vîrfului, coboară interesant spre mijlocul terenului şi apare inspirat la finalizare. Singura ameninţare pentru el ar putea veni de la Stancu, ineficient ca vîrf împins, post pe care nici măcar nu e folost constant la Orduspor.

"Gaura" numărul unu a reprezentativei rămîne în avanposturi: Marica e accidentat, Alexe nu e făcut pentru ultima linie a ofensivei, Alibec e departe de ritmul şi nivelul cerut de Piţurcă. Doar Marius Niculae s-ar putea potrivi în tiparul dorit, atîta vreme cît Ţucudean nu a reprezentat o soluţie certă pentru selecţioner pînă acum. O recuperare completă pentru Marica ar însemna, în aceste condiţii, aproape sigur titularizarea la Budapesta.

Echipa ideală pentru Budapesta
Tătăruşanu - Tamaş, Goian, Chiricheş, Şt. Radu - Bourceanu, Pintilii - Torje, Grozav, Mutu - Marica

" Sunt bucuros că am reuşit să marchez şi să aduc victoria. Nu mai dădusem gol din lovitură liberă de ceva vreme" (Gabriel Torje, mijlocaş România)

"E important să începem să jucăm ceva mai bine dacă avem pretenţii la calificare. Trebuie în primul rînd să fim consecventi" (Costel Pantilimon, portar România)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (19)
ent881
ent881  •  08 Februarie 2013, 17:18

a fost 1-4 cu olanda

had3s89
had3s89  •  08 Februarie 2013, 13:46

chiar e buna echipa asta, la modul cel mai serios. exact asa ar trebui sa jucam cu ungurii. le dam 2-0 lejer!

hvitulv
hvitulv  •  08 Februarie 2013, 11:20
Postat de jopek pe 08 Februarie 2013, 10:07

de acord...selectionerul trebuie sa selecteze, piturca mai da cu banul...dar fara sa fiu grosolan in comparatii, Barcelona joca si cu secundul secundului pe banca....mentalitatea de invingator trebuie cultivata nu poate fi impusa....

asta asa e, dar nu cred eu ca marica, panti, mai nou maxim, pot spune "pai bine nea piti, dar noi la echipa x nu ne mai antrenam ca in '95, facem alta treaba..." ca iar se supara domnisoara pitzi si nu-i mai baga in seama pe urmatorii 10 ani.. ca dup'aia cu cine ramanem la nationala, cu costea? :))

Vezi toate comentariile (19)
Comentează