FOTBAL  »  NATIONALA  »  TURNEUL DIN CIPRU

Dan Alexa, 31 de ani, a prins curaj după "dubla" cu Ucraina: "Vreau la Euro 2012!"

Articol de , - Publicat joi, 10 februarie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 09 februarie 2011 23:29

Căpitanul lui Poli Timişoara are două mari dorinţe pentru acest an: calificarea la turneul final din Polonia şi Ucraina şi cîştigarea campionatului

Dan Alexa îşi trăieşte cu modestie momentul de glorie. Eroul amicalului cu Ucraina, de marţi seară, graţie căruia România a revenit la 2-2 de la 0-2, rămîne cu picioarele pe pămînt şi nu se aventurează să spună vorbe mari. Chiar dacă a debutat la "naţională" în 2004, promovat de Iordănescu, închizătorul în vîrstă de 31 de ani a bifat la Paralimni abia a treia selecţie, dar şi primele sale goluri pentru "naţională". Ieri dimineaţă, Alexa a făcut o mişcare de dezmorţire cu ceilalţi titulari din meciul cu Ucraina, mai puţin Raţ, după care a explicat cititorilor GSP cum a reuşit "dubla" şi cum vede viitorul său la "naţională".

- Cum se simte, Dane, un mijlocaş defensiv cînd marchează două goluri într-un meci?
- Pentru mine a fost o bucurie imensă, mai ales că nici nu mă aşteptam să înscriu, d-apăi să mai şi reuşesc o "dublă"! După primul gol am simţit că putem reintra în joc, iar cînd am egalat, am liniştit meciul. Cu toate astea, nu sînt pe deplin fericit. Chiar dacă am pierdut la penaltyuri, tot înfrîngere este!

- De ce nu te-ai băgat şi tu la loviturile de departajare, fiindcă aveai moral?
- Mister a spus să execute cine se simte stăpîn pe el şi mi-au luat-o alţii înainte. Aş fi tras probabil al şaselea sau al şaptelea.

- Au fost emoţii şi încrîncenare la 11 metri ca la un meci oficial?
- Da, pentru că am pregătit meciul cu gîndul la victorie, deoarece ne doream foarte mult să jucăm finala competiţiei. Mister a pus presiune pe noi să cîştigăm, aşa că penaltyurile le-am trăit ca atare. N-a fost să fie, din păcate, şi avem o undă de regret că n-a ieşit o seară perfectă.

"Nu trebuia să plec la 24 de ani în China"

- Cînd îl egalezi pe Hagi, care are două "duble" în 135 de selecţii?
- Ha, ha! Hagi e Hagi, rămîne "Regele", numărul unu. V-am spus, pentru mine a fost o mare surpriză, pentru că eu marchez rar. Am avut şi şansă la fazele din care am înscris, mingea a ajuns de fiecare dată la mine din devierile fundaşilor ucraineni. E adevărat că şi Deac a bătut perfect cornerele. E foarte important la fazele fixe să ai încredere în tine, să cauţi mereu balonul.

- De ce crezi că n-ai rămas în circuitul "naţionalei" după ce ai debutat în 2004?
- Probabil că nu trebuia să plec la 24 de ani în China. Am făcut-o prea devreme, dar nu regret cei doi ani petrecuţi în Asia. Atunci m-am rupt de echipa naţională. Cînd am revenit, mi-a fost greu să mă readaptez. Am făcut acel pas din considerente financiare, în China am cîştigat de zece ori mai bine decît în România. Cred că mă puteam duce mai tîrziu acolo!

- Cu ce crezi că l-ai convins pe Răzvan Lucescu să te selecţioneze la 31 de ani?
- Probabil, cu ambiţia mea. Mi-am dorit tot timpul să demonstrez că nu sînt un fotbalist slab. Sînt tipul de jucător care face tot posibilul, meci de meci, pentru a da satisfacţie.

- Cum te simţi printre atîţia jucători tineri?
- Bine, pe mulţi îi cunosc, am jucat împotriva lor în campionatul intern. Sînt băieţi de caracter, care pot aduce un suflu nou "naţionalei".

"Mister decide dacă voi fi titular în Bosnia"

- Ce-ar însemna pentru tine calificarea la Euro 2012 şi cîştigarea campionatului cu Poli?
- Ar fi marea împlinire a carierei mele. Ar fi perfect! Pentru a rămîne în cursa calificării trebuie să obţinem un rezultat mare în Bosnia. La Zenica se decide soarta noastră. Avem nevoie de un declic, altfel ne luăm adio de la turneul final! Noi sîntem încrezători în valoarea noastră, iar "naţionala" României este solidă cu stranierii care evoluează în campionate puternice din Europa. Referitor la titlu, toată Timişoara trăieşte pentru a vedea Poli campioană pentru prima dată.

- Ce şanse are Poli la titlu?
- Oţelul e favorită, are cinci puncte în faţa noastră, linişte, organizare şi un antrenor foarte bun. Vasluiul şi Rapidul sînt şi ele periculoase, dar cred că şi Steaua, Dinamo şi CFR Cluj pot reintra în lupta pentru titlu. Campionatul se joacă!

Primele goluri pentru Alexa
Dan Alexa a bifat aseară primele două reuşite pentru echipei naţionale, la doar a treia sa selecţie. El mai avea două prezenţe în tricolor: cu Irlanda (2004) şi cu Italia (2010). Mijlocaşul lui Poli Timişoara putea realiza chiar hat-trick-ul, în minutul 68, cînd a fost aproape de a împinge în plasă o minge deviată de Mureşan.

"Ca antrenor voi cere disciplină"
Dan Alexa şi-a stabilit deja priorităţile după ce îşi va încheia cariera de fotbalist: "Mă văd antrenor. Am licenţa A şi vreau să o iau şi pe cea Pro la finalul carierei. Mi-e greu să trăiesc fără fotbal, nu mă văd lucrînd în birouri. Voi fi tipul de tehnician care va pune accent pe disciplină şi pe multă muncă. Îmi place cum lucrează Răzvan Lucescu. E apropiat de jucători, cărora le lasă libertate dacă e mulţumit".

6 goluri în 11 sezoane de Liga 1 a marcat Dan Alexa, care a evoluat pentru Rocar, U Craiova, Dinamo, Timişoara

"Am mai rărit-o cu cartonaşele galbene, nu mai sînt atît de rău cum mă ştia lumea, fiindcă arbitrii au început să acorde foarte uşor avertismente. Prefer să joc decît să stau în tribune"


"Zicu era foarte supărat, mîhnit, după penaltyul ratat cu Ucraina. L-am îmbărbătat, spunîndu-i că au ratat şi fotbalişti mai mari decît el"

"Nu pot să spun că după «dubla» cu Ucraina, gata, voi fi titular cu Bosnia! Mister Lucescu este singurul în măsură să decidă. Eu voi veni cu inima deschisă la lot"

Cel mai bun prieten de la lot e Gigel Bucur
Căpitanul lui Poli Timişoara a dezvăluit cum îşi petrece timpul liber din cantonamente: "Îmi place să dorm, să fac glume cu colegii şi să mă uit la meciuri la televizor. Rar văd cîte un film". Alexa are şi un prieten preferat la lot, Gigel Bucur: "Am jucat împreună la Poli şi sînt naşul de botez al băiatului său".

A cîştigat Cyprus Cup în 2004
Alexa a participat şi în 2004 la turneul din Cipru, cînd "naţionala" pregătită de Iordănescu a şi cîştigat trofeul. Mijlocaşul, pe atunci la Dinamo, a evoluat însă doar în partidele disputate sub titulatura România B, 2-0 cu Belarus şi 3-0 cu Ungaria, în finală. Fostul selecţioner a folosit prima echipă numai în meciul de debut, 3-0 cu Georgia. În acel an, Alexa a fost rezervă la memorabilul amical România - Germania, 5-1, şi a debutat, 12 minute, în testul cu Irlanda, 0-1.

La scăldat în Mediterană
Titularii folosiţi marţi contra Ucrainei au avut parte ieri de un program mai lejer. Cu excepţia lui Raţ, ceilalţi 10 au ieşit la un antrenament de dezmorţire, sub supravegherea preparatorului fizic, Diego Longo. Şedinţa a durat doar 30 de minute şi a constat în cîteva ture de teren şi nişte exerciţii de stretching. După antrenament, Gabi Mureşan, Maftei şi Papp au profitat de vremea superbă, 22 de grade Celsius, şi au făcut o baie în Mediterană. Gardoş şi Deac s-au rezumat doar la o scurtă repriză de plajă, întinşi pe şezlong.

Ibra şi masorul Hexan
În jurul amiezii de ieri, la hotelul "Grecian Bay", unde stau "tricolorii", s-a produs o întîlnire-surpriză între starul lui Milan, Ibrahimovici, şi Victor Hexan, unul dintre masorii "naţionalei". Cei doi s-au cunoscut pe vremea cînd suedezul juca la Ajax, perioadă în care românul era masorul personal al lui Chivu şi al lui Lobonţ. Hexan: "Ibra e un băiat excepţional. Cînd eram la Amsterdam, ieşeam împreună la masă cu Cristi şi cu Loby. M-a întrebat de amîndoi. Am mai vorbit şi cînd ne-am întîlnit la Supercupa Europei, Barcelona - Şahtior. A fost surprins cînd m-a văzut la Doneţk".

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
ionel.tm4
ionel.tm4  •  10 Februarie 2011, 15:48

Felicitari Dan Alexa. Dumneavoastra santeti unul din cei ce fac glorie Republicii Banat. Cu stima, IOnel - TM4

ionel.tm4
ionel.tm4  •  10 Februarie 2011, 15:45

Multumim Dane. Tu faci glorie Republicii Banat. Cu stima, Ionel - TM4

star01
star01  •  10 Februarie 2011, 09:58

pai,ce mai stai....ia-ti bilete la meciurile pe care vrei sa le vizionezi si fa-ti rezervari la hoteluri!!!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează