Articol de Ionuţ Iordache, Remus Dinu, Andrei Furnigă (video) - Publicat marti, 25 martie 2025 21:21 / Actualizat miercuri, 26 martie 2025 11:01
România U21 - Olanda U21. Cu ce rămâne naționala lui Daniel Pancu după ultimul meci de verificare premergător Campionatului European? Luni, selecționerul articulase un discurs dur despre lacunele fotbalului românesc, ciocnirea cu batavii (0-2) a confirmat iarăși că suntem din altă ligă comparativ cu marile puteri ale Europei.
- Campionatul European va avea loc în perioada 11-28 iunie 2025, în Slovacia. România își începe aventura pe 11 iunie, la Trnava, împotriva Italiei. Trei zile mai târziu, ne așteaptă duelul cu Spania, la Bratislava. Ultimul meci e contra țării gazdă, tot la Bratislava, pe 17 iunie.
Mai jos, concluziile reporterilor GSP prezenți pe „Arcul de Triumf” pentru înfruntarea cu olandezii. Cât de mare a fost diferența dintre cele două echipe? Cum s-a descurcat Louis Munteanu, după mai bine de 10 zile de parlamentări zgomotoase despre neconvocarea sa la naționala mare? Și cum arată un meci în care tribunele sunt populate preponderent cu copii?

Discrepanța care ne doare
„Ciorba, amestecătura” despre care Pancu vorbea în preziua meciului e reală, nu-i o invenție a selecționerului într-un moment de irascibilitate în fața camerelor.
Reprezentativa „Portocalei Mecanice” n-a deplasat cel mai bun efectiv la București. Chiar și-n aceste condiții, tot olandezii au fost cei care au dominat ostilitățile, impunându-și cu destul de multă autoritate posesia, stilul. Contactul cu o selecționată puternică, de calibrul Italiei și Spaniei, pe care le vom întâlni și la EURO, a fost unul abraziv pentru băieții lui Pancu, șterși în plan ofensiv, nevoiți să stea pe baricade și să neutralizeze fiecare tentativă de atac a olandezilor.
Lejeritatea dezarmantă cu care olandezii stopau din fașă atacurile alor noștri a fost într-un contrast vizibil cu dificultatea pe care fotbaliști României o aveau pe tranziție pozitivă. Precauți, „tricolorii” n-au forțat prea tare, conștienți, probabil, de riscurile pe care și le-ar asuma abordând deschis duelul cu batavii.
Iar când Olanda a început să forțeze, după startul reprizei secunde, naționala s-a rupt, efectiv, în două, diferența valorică resimțindu-se tot mai tare de la minut la minut.
Louis Munteanu, implicat în „munca de jos”, dar șters, per total
Louis Munteanu a făcut risipă mare de efort, s-a pus nonstop în slujba echipei, a coborât să recupereze mingi (aviz contestatarilor!), a participat la creație, total implicat pe faza defensivă! „Nouarul” CFR-ului, supervizat din tribune de Mircea Lucescu, a fost într-o dispoziție grozavă, extrem de energic și la capitolul presing.
Totuși, din moment ce „tricolorii” au suferit crâncen la capitolul fazelor de poartă, Louis a apărut rar la finalizare, n-a beneficiat de prea multe mingi. Notă de trecere, dar atât.
Meciul lor, al copiilor. O zi fără ură
S-au comercializat bilete doar la cele două tribune, fără ca peluzele să mai fie deschise cu ocazia acestui meci.
Aproximativ 2.700 de suporteri, distribuți la Tribuna I și Tribuna a II-a, și-au făcut apariția pentru amicalul cu Olanda. Nici picior de ultras de această dată, fără răfuieli cu Ungaria, forțele de ordine, Kosovo, FRF și alți inamici imaginari. Și fără torțe! E atmosfera pe care, probabil, Burleanu și-ar dori s-o aibă la fiecare meci, chiar și cu o rețetă financiară dezavantajoasă.
Gălăgioși, „înarmați” cu steaguri și goarne și cu un entuziasm palpabil, copiii au fost cei mai activi, chiar dacă s-a cântat pe mai multe voci.
Golul primit nu le-a topit entuziasmul celor mici, care au continuat să cânte din toată inima pentru naționala lui Pancu, indiferent de scor. E ușor să-i distingi, vocile lor de copii s-au îmbinat armonios în atmosfera primăvăratică de pe „Arc”.
Un manifest al eleganței și chibzuinței. Doamnelor și domnilor, Michael Reiziger!
Selecționata batavă e pregătită de Michael Reiziger, fost fotbalist la Ajax, Milan și Barcelona, un nume care nu mai are nevoie de prea multe prezentări. Îmbrăcat elegant, într-un costum de culoare neagră, fostul fundaș din anii '90 a stat mai tot timpul în picioare, în spațiul său tehnic, privind cu mâinile încrucișate spre teren.
Calculat în fiecare mișcare, echilibrat, Reiziger nu s-a exteriorizat prea tare nici la golurile din repriza secundă, în antiteză cu reprezentațiile teatrale din Superligă.
Reiziger, un nume de rezonanță în fotbalul olandez, pregătește „tineretul” batavilor din 2023, după ce, în prealabil, fusese interimar și antrenor secund la Ajax. De altfel, cariera sa se leagă într-o bună măsură de „lăncieri”, club unde și-a făcut junioratul și pentru care a evoluat între 1990 și 1996.
După o scurtă experiență la Milan, a ajuns să îmbrace tricoul Barcelonei, evoluând pe Camp Nou între 1997 și 2004, perioadă în care a cucerit două titluri în La Liga, dar și Supercupa Europei, în 1997. A prins o generație fantastică a catalanilor, alături de nume precum Rivaldo, Luis Figo, Luis Enrique și Hristo Stoichkov.


