FOTBAL  »  NATIONALA  »  DEZBATEREA ZILEI

Dezbaterea zilei, 30 august » Cum apreciați selecția făcută de Rădoi pentru meciurile din septembrie?

Mirel Rădoi e față în față cu trei meciuri vitale / Sursă foto: GSP
Mirel Rădoi e față în față cu trei meciuri vitale / Sursă foto: GSP

Articol de GSP - Publicat luni, 30 august 2021 14:30 / Actualizat marti, 31 august 2021 07:28

„Dezbaterea zilei” din 30 august se axează pe logica din spatele convocărilor pe care Mirel Rădoi le-a făcut pentru celei trei meciuri ale naționalei din preliminariile CM 2022. 

„Echipa națională intră curând într-o serie de meciuri din care nu-și permite să iasă altfel decât cu victorii. E musai să batem Islanda și apoi să continuăm seria cu Liechtenstein și Macedonia, pentru a păstra o șansă, cât de mică, la calificarea la Mondialul din 2022. 

Au apus vremurile în care așteptam fără pic de emoție meciuri cu astfel de adversari. Naționala de acum este cam pe «butuci», lotul nu e deloc ofertant, dilemele sunt multe, iar controversele și mai multe. Primele controverse vizează fotbaliștii selecționați. Ne vom apleca astăzi asupra acestor întrebări. 

Dezbaterea de astăzi îl vizează pe Mirel Rădoi și dacă e corectă sau nu selecția făcută pentru meciurile din septembrie. A făcut lotul decent sau a greșit și a adus mulți fotbaliști care poate nu meritau?”, a spus Cătălin Țepelin, redactorul șef al Gazetei Sporturilor.

În studioul Gazetei, alături de Cătălin Țepelin, au participat la Dezbaterea Zilei jurnaliștii Dan Udrea și Remus Răureanu, sprijiniți cu argumente de Dumitru Dragomir, respectiv Dorinel Munteanu. 

DEZBATEREA ZILEI, 30 august » Cum apreciați selecția făcută de Rădoi pentru meciurile din septembrie?

Remus Răureanu: „Încă nu suntem conștienți de halul în care a ajuns fotbalul nostru”

  • „Simt că sunt câteva opțiuni surprinzătoare, dacă nu cumva șocante de-a dreptul: Cordea, Markovic, jucători care n-au apărut de multă vreme în campionat. Selecția aceasta surprinzătoare nu reprezintă o vină a lui Rădoi, cât e rezultatul faptului că nu mai avem mulți fotbaliști buni sau foarte buni”.
  • „Nu mai avem vreun Lăcătuș, nu mai poți spune: «E grav că nu l-a chemat pe Răducioiu» sau că «E rău că nu l-a convocat pe Răducioiu»”.
  • „Mi se pare o exagerare discuția despre Horațiu Moldovan. E un portar pe care acum o lună rapidiștii nu-l considerau suficient de bun pentru prima ligă din România. Mi se pare corect să selecționezi jucătorii care sunt în formă, dar dintre cei cu o minimă anvergură”
  • „Și dacă rămâne Rădoi, și dacă vine alt selecționer, vom mai avea «șocuri», ne vor mai surprinde numele. Încă nu suntem conștienți de halul în care a ajuns fotbalul și ne tot mirăm de numele convocate raportându-ne la un trecut glorios. Noi îl comparăm pe Cordea cu Mutu? Să-l comparăm pe Cordea cu alți jucători din campionat”.
  • „Rădoi încropește cum poate. Ceea ce face el arăta ca un trial. A rulat o grămadă de fotbaliști, dar nici el nu are niște puncte fixe”.

Părerea mea e că mai putea să adauge și alte nume, dar să-l lăsăm pe Rădoi să vedem ce performanțe face. Munca de selecționer nu e precum cea de antrenor. Aici trebuie să fii inspirat, să-ți iasă, să ai noroc. Fotbalul românesc e la pământ. Dacă participarea în cupele europene a arătat cum a arătat, înseamnă că suntem jos de tot. Niciodată în ultimii 50 de ani n-am fost așa jos. 

E vreun ziarist care știe primul «11» al echipei naționale? E un deranj mare în fotbalul românesc. Copiii și juniorii se antrenează pe terenuri sintetice, toți sunt cu genunchii terminați la 17 ani - Dumitru Dragomir, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal

Dan Udrea: „Niciun selecționer nu a creat haosul pe care l-a creat Rădoi”

  • „Eu sunt de acord că suntem jos, dar depinde la ce ne raportăm. Dacă ne raportăm la naționale puternice, suntem foarte jos. Dar dacă ajungem să acceptăm că ne bate Armenia, că ne bate Georgia, că nu reușim să batem Irlanda de Nord în două meciuri, cu asta nu mai sunt de acord. Dacă acceptăm că suntem departe de echipele mari, e în regulă”.
  • „La echipa națională de tineret, când a fost Mirel Rădoi, era sau nu nivelul slab? Lucrurile erau în regulă din perspectiva modului în care selecționerul lucra. Aici, selecționerul n-are rezultate, iar lipsa lui de experiență s-a văzut în mod clar. Imediat cum a început să piardă, a schimbat masiv, 10-15 jucători de la o acțiune la alta.”
  • Niciun selecționer nu a creat haosul pe care l-a creat Rădoi. 60 de jucători în mai puțin de un an? E realmente uluitor. Opt portari înt-un an de zile?! Ce caută Dorin Rotariu la lot? Are patru meciuri în 2021, e rezervă la Ludogorets. De ce îl iei pe Rotariu și nu-l iei pe Petrila? De ce nu e Mihăilă la lot?
  • „Markovic și Cordea sunt exemple care arată cât de jos a ajuns România, dar acești jucători ajung prea repede la echipa națională”.
  • Mi se pare că e o lipsă de coerență a lui Rădoi, face un amalgam de selecții de la o acțiune la cealaltă. Albu a fost convocat când era la UTA. Acum de ce nu e convocat, când, în opinia mea, e la un nivel mai bun la Rapid?”.

Ținând cont de cele trei meciuri, cred că trebuia să aducă cei mai buni jucători. Nu văd criteriul de selecție, nu văd o continuitate. Nu e normal. Din moment ce Mirel Rădoi nu pune accentul pe rezutlate, înseamnă că urmărește altceva, ceea ce pe noi nu ne interesează

Sunt convocări pe bandă rulantă, vrea să aducă un joc ofensiv, dar rezultatele sunt baza. Noi visăm că luăm nouă puncte, dar suntem departe de a lua nouă puncte - Dorinel Munteanu, fost internațional

Concluziile lui Cătălin Țepelin: „Când n-ai cu ce, te dai peste cap să găsești soluții. Lui Rădoi nu i-a ieșit nimic până acum. Ori face o magie, ori pleacă”

  • „Sunt de acord cu Dan când spune că sunt destui jucători care nu meritau convocarea, dar nu m-au convins nici numele vehiculate ca variante”.
  • Pur și simplu, am ajuns atât de rău încât nu avem cu cine. Suntem la ani lumină de vremurile în care ne permiteam să ținem în afara lotului golgeterul primei divizii. Craioveanu făcea legea în România și nu pridea lotul. Acum, dacă cineva dă două goluri în Liga 1, deja e la națională”.
  • “Problema mea e că atunci când n-ai cu ce, nu te poti resemna, ci trebuie să te dai peste cap să găsești soluții. Ori să faci o tactică câștigătoare, ori să ochești câțiva jucători pe care să-i faci să-și depășească limitele, ori să inventezi ceva, altceva, orice care să nu semene a resemnare ori a disperare”.
  • „Singura constantă în tot mandatul lui Rădoi e rosul unghiilor, dar cu asta nu ajungem nicăieri. A făcut un ghiveci absolut, de la selecție la alegerile din primul 11 și de la tactică la schimbări, nimic nu i-a ieșit până acum
  • “Așa că lui Rădoi ori îi iese o magie în meciurile acestea, ori pleacă și lasă pe altul să își roadă unghiile”.
  • „Nici viitorul antrenor nu va beneficia de mulți alți jucători, dar poate va fi un pic mai inspirat sau măcar mai norocos”.

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: „argumente” / „dialog” / „respect pentru opinia celuilalt”. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Vezi și:

Dezbaterea zilei, 17 august » Cine e de vină pentru avalanșa de procese dintre cluburi și fotbaliști? » „Liga și Federația asistă impasibile” vs. „Jucătorii poartă și ei o parte din responsabilitate”

Dezbaterea zilei, 12 august » Cum privim bilanțul României de la Jocurile Olimpice 2020? A fost mulțumitor sau rușinos?

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (15)
4737257849631153
Robert Dochitanu  •  09 Septembrie 2021, 21:32

Selecția e greșită sau intenționat greșită pe cum scria cineva mai sus cumetrii și prietenii. Când era Contra nu trebuia să joci și erai convocat acum au numai ei știu ce criteriu de selecție. Moruțan nu e bun de națională dar e bun la Galatasaray, Petrila la CFR joacă și o face bine nu e convocat, Markovici ce merit are că nu are treabă cu fotbalul ci poate cu alt sport ai ajuns să joci cu jucătorii aduși din liga a treia de prin Germania sau Italia sau etc unde or mai fi ei ăștia din liga treia sunt jucătorii fara aspirații și ambiție de a deveni fotbaliști. Selecția e atât de rea de nici nu știi de unde sa incepi sa le afirmi. FRF e o organizație ciudată dar în nici un caz pt fotbalul românesc.

2254271094823421
Michele Marinela  •  04 Septembrie 2021, 13:11

Destinul ne-a adus cu picioarele pe pamant. Si ne-a dat cel mai bun raspuns la sondajul dumneavoastra. S-au accidentat Alibec si Tanase, care ar fi putut sa joace atacant. Am ramas cu Markovic si Dragus, doi tineri talentati, care doar anul acesta au revenit in actualitea fotbalistica. Mult prea putin sa fie luati la nationala de seniori. Si sa mai si joace titulari, daca e cazul. Sa nu ii aduci pe Puscas, pe Iancu si multi altii, chiar si din tara. La nivelul asta, nu este permis asa ceva. Asta poate sa-si permita Germania sau Anglia, etc., care au un potential uman extraordinar si pot redresa situatia in orice moment. Dar nu noi, care nu ne mai calificam la mondiale de atata timp. E lipsa de experienta si expertiza, e o bataie de joc pana la urma, din parte tuturor care au raspuns de selectie. Vorba aia, "avem ce semanam". Dar vad ca le tragem noi, muritorii de rand.

paul801
paul801  •  31 August 2021, 12:32

omeniile trebuie onorate

Vezi toate comentariile (15)
Comentează