FOTBAL  »  NATIONALA  »  DEZBATEREA ZILEI

Dezbaterea zilei, 10 martie » Trebuie convocat Octavian Popescu la echipa națională de seniori? Votează în sondajul GSP

Merită Octavian Popescu să fie convocat la echipa națională?
Merită Octavian Popescu să fie convocat la echipa națională?

Articol de GSP - Publicat joi, 10 martie 2022 15:46 / Actualizat joi, 10 martie 2022 16:24

„Dezbaterea zilei” trateză azi pe larg, în direct din redacția Gazetei Sporturilor, dilema născută în jurul lui Octavian Popescu, noul fenomen din fotbalul românesc. Trebuie sau nu ca puștiul de 19 ani să fie convocat la echipa națională de seniori?

"Edi Iordănescu își va începe în curând mandatul, cu două amicale la final de martie care vor pregăti cele 4 meciuri cu miză, meciuri de Liga Națiunilor în iunie. Iar debutului lui tocmai a primit un plus consistent de presiune, pentru că dinspre FCSB i s-a trasat deja obiectiv clar titularizarea lui Tavi Popescu.

Este evident că aici e vorba despre un interes comercial, sigur că FCSB vrea să-și expună marfa în toate vitrinele cu potențial, deci nu luăm de bune declarațiile care îl umflă pe Octavian Popescu și îi dau deja proporții de legendă, când el abia s-a apucat practic de fotbal

Dar asta nu înseamnă că dilema nu există și că nu putem analiza strict fotbalistic această decizie, prin urmare întrebarea de azi de la Dezbaterea Zilei este - merită Octavian Popescu să fie deja titular la naționala mare?

Oare nivelul lui actual îl recomandă fără discuții pentru un post de titular ori încă n-a demonstrat suficiente lucruri pentru a avea astfel de pretenții? Cum ar trebui să gestioneze Iordănescu această situație?”, a spus Cătălin Țepelin, redactor-șef al Gazetei Sporturilor și moderator al dezbaterii.

În studioul GSP.ro, alături de Cătălin Țepelin, au participat la „Dezbaterea Zilei” jurnaliștii Dan Udrea și Remus Răureanu, susținuți de Aurel Țicleanu, respectiv Vivi Răchită. Citește mai jos toate argumentele celor implicați în dezbatere. 

Dezbaterea zilei, 10 martie » Trebuie convocat Octavian Popescu la echipa națională de seniori?

Remus Răureanu: „Ar fi nejustificat să fie convocat”

  • „Dacă ne întrebăm dacă Popescu merită să fie convocat, eu aș spune că nu! Ar fi nejustificat, pentru că e un copil cu doar 58 de meciuri în campionatul românesc, netestat în meciuri interțări sau în Europa”.
  • „El e bun aici, într-o ligă de un nivel foarte slab, în meciuri cu Clinceni, cu Voluntari, cu Dinamo. Nu știu cum s-ar comporta Tavi Popescu într-un meci de calificare pentru un European sau Mondial. Edi Iordănescu ar putea avea puțină răbdare încât Tavi Popescu să demonstreze și la alt nivel. Timp e destul! El e încă foarte mic, n-ar trebui să existe o disperare că trebuie convocat acum”.
  • „Tavi Popescu joacă pe poziții pe care România a rulat până acum fotbaliști cu o experiență mai mare și nu s-a calificat nici așa”.
  • „Oricum, Edi Iordănescu nu mi se pare genul de antrenor dispus să riște, să-și asume experimente. La cluburi, el a căutat să meargă pe un teren verificat. Rar a căutat să folosească tineri, rar a fost preocupat să promoveze jucători. S-ar putea să fie și mai dificil ca Popescu să devină un jucător important sub comanda lui”.
  • „Convocarea lui Tavi Popescu ar putea fi justificată dacă Iordănescu și Federația stabilesc că au preocuparea să-l ajute pe jucător. El merită să fie ajutat, e un tânăr talentat, are momente grozave în Liga 1, poate ar fi OK ca Edi să caute să-i cultive talentul pentru viitorul naționalei. E tipul de jucător care merită să fie sprijinit, mai ales că avem din ce în ce mai puțini din care să alegem”.
  • Edi Iordănescu nu-l vede om de bază. Dar ar putea să-l convoace ca să-l sprijine puțin. Popescu are momente grozave în meciuri din campionat.
  • „Jucătorii români care au eșuat în ultima perioadă în campionate de afară erau zmei și ei în Liga 1. Nu-i nicio garanție că Octavian Popescu n-ar avea aceeași soartă dacă s-ar transfera undeva”.

Edi Iordănescu poate să facă ce vrea, dar eu nu-s de acord ca Tavi Popescu să sară niște etape. 

Mai are de învățat. E genul de jucător care-ți poate decide un meci, dar are nevoie să-și elimine adversarul. Dacă-l duci dintr-odată la jucători mai puternici, va trebui să-și reconsidere stilul de joc. Va juca mai simplu și nu știu dacă-l avantajează. Eu l-aș lăsa la U20, să mai aibă și meciuri internaționale în picioare. Aș mai avea răbdare cu el.

- Aurel Țicleanu, membru în Comisia Tehnică a FRF

Dan Udrea: „Tavi Popescu are foarte multe calități care-l impun să joace la echipa națională”

  • „Haideți să excludem vârsta. Dacă Octavian Popescu ar avea acum 25 de ani, am mai avea această discuție? Cred că nu! Există în momentul de față, în România, un fotbalist de profil ofensiv mai bun decât Octavian Popescu? Așa trebuie gândit la echipa națională. Eu spun că în România nu există nimeni peste Octavian Popescu”.
  • „Mă refer la ceea ce reușește să producă meci de meci la un club cu probleme, unde toți ceilalți fotbaliști au avut probleme de randament, de formă, de prestații. La Octavian Popescu n-am văzut așa ceva, ceea ce mi se pare mare lucru”.
  • El nu are un post definit, dar ăsta mi se pare un alt avantaj. Avem de nevoie de un inter? Octavian Popescu poate fi o soluție. Avem nevoie de cineva în banda stângă? Tavi Popescu poate fi și acolo o soluție. E un avantaj pe care mulți fotbaliști nu-l au”.
  • „Nu mi se pare că Octavian Popescu are neapărată nevoie de echipa națională pentru a-și crește cota. El oricum a crescut foarte mult. Are 19 ani și are o cotă cum n-a avut-o niciun alt jucător român în ultimii 15 ani la această vârstă. Spune și chestiunea asta ceva”.
  • „Mai există o tradiție proastă în România. Așteptăm ca un astfel de jucător cu calități să fie cumpărat de cineva de afară ca să ajungă la echipa națională, dar fără să fi realizat ceva afară. Sunt două exemple: Mihăilă nu joacă niciun meci la echipa mare cât timp e la Craiova. Ajunge la Parma, joacă două meciuri și imediat vine la echipa națională. Moruțan pleacă în august de la FCSB, ajunge la Galatasaray și vine imediat la echipa națională”.
  • „Gavi de la Barcelona a fost testat la nivel internațional până să-l ia Luis Enrique? Nu. Dar selecționerul a văzut niște calități la Gavi și nu s-a uitat la vârstă. Așa mi se pare că arată și Octavian Popescu. Are niște calități pe care nu le vedem la alți fotbalișit. Are viteză, are execuții, are pase. Are foarte multe calități care-l impun să joace la echipa națională”.
  • „La națională, în compania unor fotbaliști mult mai buni decât la FCSB, cred că randamentul lui ar fi și mai bun. Ar juca lângă Răzvan Marin, lângă Cicâldău. Ar putea juca fie cu Mihăilă, fie cu Maxim, niște fotbaliști care l-ar pune și mai mult în valoare”.

Octavian Popescu la naționala mare? În niciun caz! El trebuie să demonstreze mai întâi la național de tineret. Dacă ne luăm după Gigi Becali, Octavian Popescu e peste Neymar la ora actuală. 

E un jucător bun, cu talent, dar au mai fost în România destui jucători care au fost talente și au murit speranțe. Sper că Tavi Popescu va înțelege că fotbalul nu se joacă cu picioarele, ci cu capul. Toți marii fotbaliști au fost, din punct de vedere al inteligenței, la un nivel înalt.

Vivi Răchită, fost fotbalist

Concluziile lui Cătălin Țepelin: „E un fotbalist imposibil de ignorat acum! De ce să nu-și asume și Edi Iordănescu un pariu?”

  • „Octavian Popescu este, în momentul ăsta, un jucător imposibil de ignorat. Și da, îl văd chiar titular. Nu e ca și cum echipa națională a României geme de superfotbaliști sau că avem un prim 11 atât de sudat încât e riscant să forțezi implanturi”.
  • „Tavi Popescu e singurul fotbalist român de atac care a progresat în ultimul an. Toți ceilalți fie au stagnat, fie au luat-o la vale. Man, Mihăilă, Moruțan, Pușcaș, Maxim, Stanciu, Mitriță, Andrei Ivan, niciunul nu e acum pe valul de încredere pe care e Tavi Popescu”.
  • „Apoi, Popescu are două calități pe care le-am văzut la foarte puțini fotbaliști români în ultimii mulți ani. Sigur că are și o mulțime de defecte, dar pe astea le poți repara în timp. Revenind la calități, îmi place foarte tare că își asumă riscuri. Vrea să fie deosebit, vrea să iasă în evidență, caută prim-planul. Popescu își asumă să tragă de la distanță și așa au ieșit câteva goluri senzaționale, Popescu își asumă să încerce tot felul de pase fanteziste și multe îi ies”.
  • Dacă el își asumă atâtea la doar 19 ani, de ce să nu-și asume și Edi Iordănescu un pariu? Pentru o echipă în care aproape toată lumea preferă să joace la alibi, prezența unui astfel de fotbalist deopotrivă talentat și tupeist ar fi un plus și trebuie încurajată, din punctul meu de vedere”.

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: argumente, dialog, respect pentru opinia celuilalt. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Vezi și alte ediții din Dezbaterea Zilei:

Dezbaterea zilei, 11 februarie » Un club finanțat exclusiv de Stat, cum e CSA Steaua, ar trebui lăsat să joace în Liga 1? » „O relicvă comunistă” vs. „S-ar face dreptate” vs. „Statul să bage bani în altceva!”

Dezbaterea zilei, 4 februarie » Trebuie mărit numărul de echipe din Liga 1 pentru a o salva pe Dinamo?

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (35)
mamaya
mamaya  •  18 Martie 2022, 18:34

Alt ”Messi din Carpati” care ajunge maxim la locul 10 din Turcia...

observator_federal
observator_federal  •  15 Martie 2022, 22:42
Postat de radugon pe 11 Martie 2022, 12:16

Poate fi convocat la fel ca orice alt jucător din Liga I. Numai în ultima vreme, am avut nu știu câți „salvatori” ai fotbalului românesc: Ianis Hagi, Florinel Coman, Moruțan, Cicâldău, Mihăilă, Mitriță, Dennis Man - cu toții erau un fel de combinație Ronaldo-Messi-Benzema-Mbappé. Plus Camora, acest Roberto Carlos al zilelor noastre, care s-a dovedit un fel de Bancu mai fără haz. Antrenorii la fel: Mirel Rădoi - noul Bielsa, Guriță Contra - Diego Simeone al plaiului mioritic etc. Rezultatele au fost cele pe care le știm. Tavi Popescu a marcat un gol frumos cu Voluntariul, nu contra lui Ajax sau Benfica (nici nu vreau să mă gândesc la alea înfricoșătoare).

Băi, tu amesteci merele cu perele... În ce presă (că în cea românească, nu cred) ai citit tu laude deșănțate la adresa ex-craiovenilor?? Au ajuns ei la Națională în urma campaniilor (uneori ***) de promovare a diverselor "bijuterii"?? Ești tare priceput și "combați" cu coraj...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

dececartonaselegalbenebaneaza
dececartonaselegalbenebaneaza  •  12 Martie 2022, 16:43

E incredibil. Petrila are 6 goluri si 3 assisturi in 22 de meciuri (1500 minute) si Oct Popescu are 7 goluri si 3 assisturi in 26 meciuri (1950 minute) si astia NUMAI de Oct Popescu vorbesc in presa. Macar daca era un echilibru…Il lauzi pe ala, dar spui clar ca si celalalt are cifrele alea. Nu mai zic ca Petrila este in forma asta de sezonul trecut, de la Sepsi, nu e intamplare. Plus ca faza defensiva si pressingul sunt la nivel de campionat Top 5 la Petrila. Oct Popescu, oricat de tehnic, nu ar face fata acolo.

Vezi toate comentariile (35)
Comentează