FOTBAL  »  NATIONALA  »  SELECȚIONER

Iordănescu jr., copy-paste Lucescu jr. » 6 asemănări între cei doi + două deosebiri

Edi Iordănescu a fost prima dată
Edi Iordănescu a fost prima dată "principal" la 35 de ani, la Fortuna Brazi, în 2013, iar Răzvan Lucescu a fost A1 tot la 35 de ani, la FC Brașov, în 2004

Articol de , , - Publicat marti, 25 ianuarie 2022 10:25 / Actualizat marti, 25 ianuarie 2022 15:24

Palmaresul ca antrenor și CV-ul ca jucător al lui Edward Iordănescu (43 de ani) din acest moment seamănă izbitor cu ceea ce însemna Răzvan Lucescu în 2009, atunci când a fost numit selecționer.

  • Astăzi, la ora 12;00 este programată prima întrunire din 2022 a Comitetului Executiv al FRF, în cadrul căreia va fi anunțat și noul selecționer, Edward Iordănescu.

După mai bine de două luni de căutări, FRF a ajuns la un acord cu un antrenor, pe care să-l instaleze ca selecționer. Edi Iordănescu s-a înțeles cu șefii de la Casa Fotbalului și azi va fi supus validării în Comitetul Executiv. 

Numirea lui, venită în urma mai multor refuzuri, în frunte cu Gică Hagi, repetă o situație petrecută la prima reprezentativă în urmă cu aproape 13 ani. Atunci când antrenor a fost pus Răzvan Lucescu, în urma demiterii lui Victor Pițurcă. Cele două ipostaze au multe lucruri în comun.

Edi Iordănescu va fi numit azi selecționerul României » 3 foști elevi îl descriu: „Nu prea se întâmplă la noi ca un antrenor să facă asta”
SELECȚIONER
Edi Iordănescu va fi numit azi selecționerul României » 3 foști elevi îl descriu: „Nu prea se întâmplă la noi ca un antrenor să facă asta”

ASEMĂNĂRI

1. Copii de foști mari fotbaliști și antrenori 

Și unul, și celălalt au tați celebri în fotbalul românesc. Mircea Lucescu și Anghel Iordănescu au avut realizări mari și foarte mari atât ca fotbaliști, unul la Dinamo, altul la Steaua, cât și ca antrenori. Amândoi au condus inclusiv echipa națională, cu care au și participat la turnee finale. Il Luce a fost la Euro 1984, când se calificau numai 8 țări, în vreme ce Puiu a fost la CM 1994 și 1998 și la CE 1996. 

2. Vârsta 

Răzvan a preluat naționala la 40 de ani. Edi Iordănescu are în prezent 43 de ani. 

3. Nu prea au existat ca jucători Edi Iordănescu nu are aproape nimic în bagajul de fost fotbalist 

El a debutat la Steaua, la mijlocul anilor '90, când trupa din Ghencea era formidabilă, iar el un puști promovat de la Centrul de copii și juniori. Ulterior a ajuns chiar și în Grecia, apoi la Rapid, însă nu s-a impus pe nicăieri. Lucescu junior a fost la un nivel mai ridicat, a evoluat în Liga 1, a câștigat și un titlu cu Rapid, dar nici el n-a avut o carieră peste medie. 

4. Nicio selecție 

Faptul că în cariera de fotbaliști n-au fost de anvergură e demonstrat și de faptul că nici unul dintre ei nu a îmbrăcat vreodată tricoul echipei naționale de seniori. Dacă Lucescu jr. are două selecții la U21 și una la România B, Edward n-a fost deloc în atenția loturilor naționale. 

5. Experiența ca antrenori 

Din momentul în care a debutat ca „principal” pe prima scenă, pentru Edi Iordănescu au trecut 7 ani. În decembrie 2014 o prelua pe Pandurii Tg. Jiu. Răzvan Lucescu avea, în 2009, când a devenit selecționer, 5 ani în antrenorat. El a debutat în 2004, la FC Brașov, iar după numai o jumătate de an a ajuns la Rapid. 

6. Trofee câștigate ca antrenori 

Lucescu jr. avea două Cupe ale României, ambele cucerite pe banca Rapidului. Edi Iordănescu are și el 3 trofee, toate cu CFR. Unul dintre ele e titlul câștigat în vara trecută, într-un campionat în care a preluat echipa de pe locul 3 și a dus-o pe primul loc.

Ce a ajuns să facă la 27 de ani fostul copil-minune al României » Adus la 17 ani de Pițurcă la „naționala” mare: „I-am cerut tricoul lui Ribery și l-am vândut pe net”
DEZVĂLUIRI
Ce a ajuns să facă la 27 de ani fostul copil-minune al României » Adus la 17 ani de Pițurcă la „naționala” mare: „I-am cerut tricoul lui Ribery și l-am vândut pe net”

Fiecare a fost sub comanda tatălui celuilalt

Răzvan Lucescu a fost antrenat de Anghel Iordănescu, iar Edi Iordănescu s-a aflat la o echipă la care tehnician era Mircea Lucescu. La începutul anului 2000, Edward Iordănescu era în lotul Rapidului, la care „principal” era Il Luce. 

Edi însă n-a apucat să joace, mai ales din cauza unor probleme medicale grave pe care le-a avut în acea iarnă, după un cantonament efectuat în Poiana Brașov. În schimb, Răzvan a evoluat sub comanda lui Puiu Iordănescu, în scurtul mandat al acestuia în Giulești, inclusiv în „dubla” cu Liverpool, din Cupa UEFA.

Fază controversată în Farul - FCU Craiova » Penalty pentru olteni, refuzat chiar de arbitrul pe care l-au recuzat!
farul - fcu craiova 3-2
Fază controversată în Farul - FCU Craiova » Penalty pentru olteni, refuzat chiar de arbitrul pe care l-au recuzat!

Există și deosebiri

1. Cariera internațională

În momentul de față, Edi, practic, nu există la nivelul cupelor europene. Are doar 6 partide disputate: 4 cu Astra și două cu CFR, iar palmaresul e unul slab: 50% din aceste jocuri au fost pierdute. În schimb, Răzvan, atunci când a fost numit selecționer, avea nu mai puțin de 26 de partide pe continent. A susținut două campanii europene senzaționale cu Rapid. Prima avea să se oprească în „sferturile” Cupei UEFA, iar cea de-a doua a însemnat grupe în aceeași competiție.

2. Răzvan antrenase exclusiv în România

Edi, spre deosebire de Lucescu junior, are la activ și o experiență ca tehnician în afara României. S-a întâmplat în Bulgaria, la o echipă de tradiție, ȚSKA Sofia. Unde a rezistat doar 3 luni, între august și noiembrie 2016. Pentru Răzvan, mandatele în străinătate au apărut abia după ce a fost selecționer. Prima dată în Qatar, apoi în Grecia și Arabia Saudită.

Răzvan a eșuat la națională

Lucescu jr. a venit la prima reprezentativă pe un fantastic val de simpatie, însă rezultatele au fost departe de așteptările publicului. Campania pentru calificarea la Europeanul din 2012 a fost un fiasco. Lucescu jr. a demisionat după ce a câștigat în fața Bosniei, scor 3-0, echipă care avea să termine peste noi, grupa fiind câștigată de Franța. 

În 2010-2011, cu Răzvan antrenor, "tricolorii" au atins cea mai slabă clasare all-time în ierarhia FIFA, locul 56. În prezent, România e pe 44. Mandatul lui Lucescu cel mic a însemnat doi ani și două luni.

Mai multe știri despre echipa națională:

Ce a ajuns să facă la 27 de ani fostul copil-minune al României » Adus la 17 ani de Pițurcă la „naționala” mare: „I-am cerut tricoul lui Ribery și l-am vândut pe net”

Cristi Balaj, atac la conducerea Federației: „Așa ceva nu am crezut vreodată! Unii din FRF să câștige bani, iar Petrescu să plătească”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
10224313742902588
Cristina Serban  •  25 Ianuarie 2022, 20:25

Distanta maaare... Ii mai trebuie o viata la Edi sa fie cat e Razvan...

elementlord
elementlord  •  25 Ianuarie 2022, 15:05

Anghel Iordanescu a avut performante mari si foarte mari ca fotbalist la STEAUA. Serios, oameni buni, sunteti trei *** pe un articol de cateva sute de cuvinte!!!!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

aikin18
aikin18  •  25 Ianuarie 2022, 14:38

sa-l compari pe *** cu Razvan, e blasfemie :))) *** e bun ca bocitoare

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close