FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA U21

Emil Săndoi, la momentul adevărului » Intervenție-maraton la TV: „Știți ce mi-au spus jucătorii? Vă dau cuvântul!” + cum a explicat deciziile-cheie luate la EURO

Emil Săndoi / Sursă foto: GSP +33   FOTO
Emil Săndoi / Sursă foto: GSP

Articol de - Publicat joi, 29 iunie 2023 23:42 / Actualizat vineri, 30 iunie 2023 01:47

Emil Săndoi (58 de ani), antrenorul cu care România U21 s-a prezentat la Campionatul European, a avut o intervenție televizată de peste 20 de minute, în care a vorbit despre câteva dintre principalele reproșuri pe care le-a îndurat în ultimele zile. „Tineretul” a încheiat Europeanul pe ultimul loc, iar Săndoi a încercat să vină cu explicații.

Întâi de toate, selecționerul a adus în discuție problemele de efectiv care i-au dat planurile tactice peste cap.

„Să știți că ne-am confruntat cu probleme de efectiv mari de tot în anumite zone ale terenului. Faptul că nu am putut să beneficiem de Drăgușin (n.r. - folosit la naționala mare) ne-a creat mari probleme, la fel cum n-am putut beneficia de Screciu. M-am trezit la primul meci, la debutul nostru la Campionatul European, fără foarte mulți jucători.

Dacă mi se mai accidenta un fundaș central, credeți-mă că singura variantă pentru noi ar fi fost Lixandru, care tot timpul a jucat la Mioveni mijlocaș central dreapta. 

(...) Ar fi fost bine să nu întâlnim Spania sau Ucraina în meciul inaugural, aveam mai multe șanse să obținem un rezultat pozitiv dacă întâlneam Croația. Știu cât de important e debutul într-o astfel de competiție”, a spus Emil Săndoi, la emisiunea „Digi Sport Special”. 

A spus în direct la TV că vrea să-i ia locul lui Săndoi pe banca României U21: „Mi-ar plăcea”
ROMÂNIA U21
A spus în direct la TV că vrea să-i ia locul lui Săndoi pe banca României U21: „Mi-ar plăcea”

Emil Săndoi, despre Borza și Mazilu: „E o diferență de forță, de experiență”

Criticat dur că a apelat prea puțin la Mazilu și Borza, doi dintre fotbaliștii pe care Hagi s-a bazat masiv în sezonul trecut la Farul, Săndoi a argumentat: 

„Mazilu a intrat 20 de minute, cu prelungiri cu tot, la jocul cu Spania, apoi a intrat 15 minute la ultimul joc. Cu riscul de a mă repeta, fotbalistul român are niște probleme de ordin fizic în meciurile internaționale. Să știți că această problemă e la toate meciurile de juniori. Pe Borza și Mazilu, la ultima acțiune pe care am avut-o, i-am lăsat să se ducă la selecționata U19 pentru că ei aveau un turneu de calificare.

Ei sunt doi jucători născuți în 2005. Noi am întâlnit Spania în primul joc, o echipă cu șapte jucători născuți în 2000, trei jucători născuți în 2001 și un singur jucător născut în 2002. E o diferență de forță, de mobilitate de experiență!”.

N-am vorbit niciodată urât despre colegi de breaslă de-ai mei. Dacă pe mine m-ar ataca public vreun antrenor de la copii și juniori, să știți că eu nu i-aș răspunde. Aș oferi niște explicații pertinente. Mai mult de atât, eu n-aș avea ce să fac. (...) Să nu vă puneți niciun semn de întrebare în privința mea, niciodată n-am făcut selecțiile după vreun interes.

- Emil Săndoi

Emil Săndoi: „Nivelul de la acest turneu a fost incredibil. Știți ce mi-au spus jucătorii?”

Săndoi a făcut apoi o dezvăluire de impact din interiorul naționalei sale:

„Nivelul de la acest turneu final a fost unul incredibil. Vă spun ceva din sânul echipei. 

Am stat de vorbă cu mai mulți dintre jucători, am încercat să canalizez discuțiile cu fiecare în parte. Știți ce mi-au spus? Că în campionatul nostru n-au întâlnit în zonele lor, cele pe care ei le ocupau, jucători mai valoroși decât cei peste care au dat! Vă dau cuvântul meu de om”. 

FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
+29 FOTO

Emil Săndoi, despre...

...motivele pentru care a mizat pe Ișfan în toate meciurile: „Ișfan, cât a jucat la națională, chiar și la cele două meciuri amicale avute recent, a avut constant o evoluție bună. Și-a câștigat duelurile, a avut evoluții apreciate. Nu știu dacă a fost o alegere proastă, dacă îmi puneți întrebarea asta. Nu cred că a fost o alegere proastă! În mai multe dintre momente, a demonstrat că poate avea câștig de cauză în duelurile din teren, indiferent de jucătorii pe care i-a avut în zona respectivă. Dar nu pot spune că a avut un turneu bun. Nimeni n-a făcut un turneu bun, nici eu”. 

...reproșurile că ar fi fost prea „moale” pe bancă: „E posibil ca, pe parcursul jocurilor, fiecare dintre noi să avem diverse reacții. Dar să știți că, și atunci când sunt la o echipă de club, eu iau deciziile! Asta nu înseamnă că nu mă consult cu colaboratorii mei. Răzvan Rotaru și Vali Năstase au fost colaboratorii mei. Am vrut să aud și păreri de-ale lor, dar eu îmi asum întotdeauna deciziile pe care le iau”. 

...viitorul său pe banca naționalei U21: „Eu sunt conștient de unele aspecte. N-o să forțez niciodată mâna cuiva. Peste tot pe unde am fost, mi-am dorit să fiu plătit fix pentru cât am muncit. Dacă cineva poate spune că am luat vreun leu fără să muncesc, atunci nu mai intru niciodată pe un teren de fotbal! ”.

România a încheiat Campionatul European pe ultimul loc!

Fără victorie, fără gol marcat și cu golaveraj inferior Croației și Germaniei, România a încheiat Campionatul European U21 pe ultimul loc!  

România s-a prezentat cum nu se putea mai rău la acest turneu final, unul pe care îl găzduiește împreună cu Georgia. Dacă cealaltă țară gazdă a reușit un parcurs excepțional și a trecut de grupa din care mai făceau parte Portugalia, Belgia și Olanda, România s-a făcut de râs. Înfrângeri cu Spania (0-3) și Ucraina (0-1), egal cu Croația (0-0). Toate fără gol marcat.

Cu un singur punct acumulat și ZERO goluri înscrise, golaveraj general 0:4, România are cea mai slabă linie de clasament dintre toate cele 16 participante la turneul final. 

Cum arată sferturile de finală de la Euro 2023 Under 21:

  • 1 iulie: Georgia - Israel (ora 20:00, TVR 1)
  • 1 iulie: Spania - Elveția (ora 22:00, TVR 1) - București, stadion Rapid 
  • 2 iulie: Anglia - Portugalia (ora 20:00, TVR 1)
  • 2 iulie: Franța - Ucraina (ora 22:00, TVR 1) - Cluj Arena

VIDEO Concluziile lui Ștefan Tîrnovanu după prestațiile României de la Euro 2023

Citește și alte știri despre naționala U21:

A spus în direct la TV că vrea să-i ia locul lui Săndoi pe banca României U21: „Mi-ar plăcea”

Cifrele nu mint. Cele trei capitole la care „tricolorii” U21 au fost cei mai slabi de la Euro 2023

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (19)
Heiheiargesul1987
Heiheiargesul1987  •  01 Iulie 2023, 10:37
Postat de nefertem pe 01 Iulie 2023, 05:26

Am fost inteles gresit, nu am nimic cu omul, ba chiar il apreciez pentru felul in care e. Cred ca la Nationale as prefera un fost secund la Empoli (exemplu aleator) decat un mare jucator la Steaua, Dinamo, Craiova etc. Noi, intern, nu avem traditie in astea ale antrenoratului, antrenorii cu adevarat buni ii numeri pe degete, si fie sunt batrani fie nu mai sunt.

Asa este, din pacate...Si mai e o realitate..nu avem nici jucatori. Cred ca treaba cu jucatorii se strica de la un nivel mult mai mic de varsta. Ei ajung deja defecti la nationala de tineret si ulterior si la cea mare, fiindca din etapa junioratului sunt probleme cred la nivel de selectie, antrenori si pregatire...Altfel este inexplicabila criza asta prin care trecem de zeci de ani. Croatia e un stat mult mai mic decat al nostru ca nr de locuitori deci cu o baza mult mai mica de selectie decat noi, mult mai nou infiintat si totusi cu performante fantastice in raport cu noi. Undeva deci ceva este in neregula, si pe langa faptul ca in ultimul timp nici selectionerii nationalei mari si ai celei de tineret nu au fost cei mai grozavi (desi cred ca Edi e cel mai bun din ce am avut din 2016 incoace) s-ar putea ca acestia sa ii preia prea tarziu pe acesti tineri, cand deja au fost stricati de sistem.

nefertem
nefertem  •  01 Iulie 2023, 05:26
Postat de Heiheiargesul1987 pe 30 Iunie 2023, 09:25

Daca consideri echipe mari doar Steaua si Dinamo atunci ai dreptate. Totusi, la nivelul fotbalului romanesc, Sandoi a jucat la niste echip care nu numai ca erau mari prin istoria pe care o aveau dar erau mari si prin ceea ce reprezentau la momentul respectiv. Echipele la care ma refer se numeau Universitatea Craiova (la care a evoluat intr-o perioada in care Craiova castiga campionate, cupe) si ulterior la Fc Arges (echipă cu care s-a clasat in primele 3 si a ajuns in cupele europene), cu ambele participand asadar la rezultate excelente in contextul in care, in acea perioada post-decembrista, succesele echipelor din provincie reprezentau exceptii. Sa nu uitam de asemenea faptul ca Emil Sandoi, pana in 1993 cand a avut acel ghinion cu acea teribila accidentare, era unul dintre titularii echipei nationale de fotbal a Romaniei, si probabil daca nu ar fi aparut acea accidentare ar fi prins lotul nationalei la World Cup. Deci nu putem spune ca nu ar avea de ce sa fie un antrenor interesant. Ba chiar si ca antrenor, la Chindia a facut o treaba destul de buna. Se pare insa ca la echipa nationala de tineret nu este potrivit, dar nu din cauza unei lipse de experienta, ci probabil nu este pentru el meseria de selectioner, care e diferita de cea de antrenor. Ii doresc succes in cariera oriunde s-ar duce fiindca este printre putinii oameni din fotbalul romanesc care are bun simt si care, candva, ca jucator, a fost destul de important si valoros.

Am fost inteles gresit, nu am nimic cu omul, ba chiar il apreciez pentru felul in care e. Cred ca la Nationale as prefera un fost secund la Empoli (exemplu aleator) decat un mare jucator la Steaua, Dinamo, Craiova etc. Noi, intern, nu avem traditie in astea ale antrenoratului, antrenorii cu adevarat buni ii numeri pe degete, si fie sunt batrani fie nu mai sunt.

.iosif.
.iosif.  •  30 Iunie 2023, 13:22

Trebuia Săndoi să ne dea cuvântul lui de om ca să credem un lucru evident, pe care deja l-am văzut cu toții la televizor sau pe stadion înainte să ne spună el =))))))))))

Vezi toate comentariile (19)
Comentează