FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

Exagerează, dar l-a făcut mare pe Piţi! » Unde are dreptate şi unde greşeşte Mutu într-o afirmaţie la adresa selecţionerului

Cu Piţi pe bancă şi Mutu în teren, România a obţinut ultima calificare la un turneu final, Euro 2008
Cu Piţi pe bancă şi Mutu în teren, România a obţinut ultima calificare la un turneu final, Euro 2008

Articol de - Publicat vineri, 05 aprilie 2013 00:00 / Actualizat joi, 04 aprilie 2013 22:26

Mutu: "România n-a pierdut 10 meciuri cu mine titular!" Sînt 19 înfrîngeri, însă atacantul a fost providenţial pentru selecţionerul Piţurcă.

Deranjat că n-a fost titularizat cu Olanda, atacantul a invocat statistica. Aceasta nu-l confirmă, însă Mutu a contribuit decisiv la performanţele lui Piţurcă la "naţională", din 2005 pînă azi.

Mutu a adunat 77 de selecţii la echipa naţională, în 70 de partide jucînd titular. "Dacă-l chemi pe Mutu la 34 de ani, îl chemi ca să-l titularizezi! Nu uitaţi că din cele peste 70 de partide la echipa naţională n-am pierdut, cred, mai mult de 10 meciuri cînd am fost titular!".

În replica dată selecţionerului după "dubla" cu Ungaria şi Olanda, Mutu se înşală în privinţa cifrelor. Dar aportul său la parcursul lui Piţi pe banca României e unul care îi susţine discursul.

566317-palmares-mutu-titular.jpg

Omul de aur al lui Piţi
Cu o medie de 1,8 goluri marcate pe meci la "naţională" cu Piţurcă selecţioner, Mutu şi-a cîştigat postura de jucător esenţial al "tricolorilor". Cu el titular, Piţi n-a pierdut decît 7 partide din 35. Perioada în care cei doi s-au intersectat la prima reprezentativă a însemnat şi eşecuri, şi succese: între acestea, cifrele arată că aportul lui Mutu a fost decisiv pentru performanţele lui Piţurcă la "naţională".

566318-palmares-piturca-mutu.jpg

Eficient, dar fără glorie
În preliminariile CM 2006, Mutu a înscris 8 din cele 20 de goluri ale "tricolorilor". Cu Iordănescu selecţioner a bifat o "dublă" cu Macedonia, 2-1, şi un gol cu Finlanda, 2-1.

Apoi, cu Piţurcă pe bancă, a produs 6 puncte! Mutu a marcat de două ori cu Andorra, 2-0, la fel cu Cehia, 2-0, şi golul victoriei cu Finlanda, 1-0. Cu toate astea, România nu s-a calificat la Mondial, terminînd pe locul 3 în grupă, în spatele Olandei şi Cehiei, cu doar 25 de puncte.

68 de minute i-au trebuit lui Mutu, în medie, să înscrie în preliminariile CM 2006, cu Piţurcă selecţioner

566319-palmares-piturca-mutu-oficiale.jpg

Protagonist spre Euro 2008
În cursa spre turneul din Austria şi Elveţia, prestaţiile lui Mutu au cîntărit enorm. Dacă am exclude, simplist, golurile şi assisturile lui, România ar fi terminat grupa cu 23 de puncte, în spatele Olandei şi Bulgariei, şi nu pe locul 1, cum s-a întîmplat.

Au fost cel puţin patru momente-cheie în care atacantul a punctat pentru calificarea la turneul final şi i-a confirmat traseul lui Piţurcă: Mutu a deschis scorul cu Belarus, 3-1, şi Luxemburg, 3-0, a fost liderul din teren la Amsterdam în 0-0 cu Olanda, şi a marcat de două ori la Minsk, 3-1, cu Belarus, bifînd şi o pasă de gol.

La turneul final, Mutu a marcat singurul gol al României în 1-1 cu Italia, partidă în care a ratat însă şi un penalty care ar fi putut însemna calificarea din grupe.

Mutu în preliminariile Euro 2008
- a apărut în 9 din cele 12 partide ale calificărilor, în toate titular
- a reuşit 6 goluri şi 4 assisturi, contribuind astfel la 38% din golurile României
- fără golurile şi assisturile lui, am fi avut cu 6 puncte mai puţin

566320-palmares-mutu-capitan.jpg

Se simte cînd intră!
Drumurile lui Piţurcă şi Mutu s-au intersectat puţin în preliminariile CM 2010 şi Euro 2012, ambele campanii ratate de "tricolori". Totuşi, în minutele cînd s-a aflat în teren, atacantul a contat pentru evoluţia "naţionalei" conduse de Piţi. În cursa spre Mondial, Mutu a jucat cu Franţa, 2-2, şi Serbia, 2-3, partidă în care a dat două pase de gol. În preliminariile pentru Euro, a apărut cu Albania, 1-1, şi cu Belarus, 2-2, cînd a înscris ambele goluri.

În actuala campanie, pentru CM 2014, Mutu n-a impresionat, dar a adunat doar 137 de minute în 4 partide, cu un penalty scos şi executat la Budapesta, în 2-2 cu Ungaria.

19 goluri şi 7 assisturi în 35 de meciuri cu Piţi selecţioner a reuşit Mutu pentru România

"Piţurcă n-a avut curaj să mă privească în ochi şi să îmi spună de ce nu joc contra Olandei" (Adrian Mutu, atacant)

"Depinde numai de Mutu dacă va mai fi convocat. Pentru asta, trebuie să joace aşa cum o făcea acum cinci ani!" (Victor Piţurcă, selecţioner)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (10)
zurzu_zurzu
zurzu_zurzu  •  05 Aprilie 2013, 18:32
Postat de ionel512 pe 05 Aprilie 2013, 15:17

eu unul nu mi aduc aminte de nici un meci cu o echipa de top in care mutu sa fi jucat bine, el a stralucit cu ghilimelele de rigoare in meciuri cu super echipe ca luxemburg sau faroe

Fac pariu ca daca te vad jucand fotbal pe maidan dai cu stangul in dreptul dar la criticat pe Mutu esti cel mai bun!!Off,si sunt mult ca tine pe site urile astea...!!!

zurzu_zurzu
zurzu_zurzu  •  05 Aprilie 2013, 18:30
Postat de ionel512 pe 05 Aprilie 2013, 15:17

eu unul nu mi aduc aminte de nici un meci cu o echipa de top in care mutu sa fi jucat bine, el a stralucit cu ghilimelele de rigoare in meciuri cu super echipe ca luxemburg sau faroe

Pai da asa e ..!!Din ce mi aduc eu aminte cu Cehia care era slaba la vreme aia ai dat tu golurile sau cu Italia la Campionatul European din Austria si Elvetia...si asta sunt doar 3 goluri di multe altele...

ionel512
ionel512  •  05 Aprilie 2013, 15:17

eu unul nu mi aduc aminte de nici un meci cu o echipa de top in care mutu sa fi jucat bine, el a stralucit cu ghilimelele de rigoare in meciuri cu super echipe ca luxemburg sau faroe

Vezi toate comentariile (10)
Comentează