FOTBAL  »  NATIONALA  »  KAZAHSTAN - ROMÂNIA, MARȚI, 19:00, TVR1, GSP.RO

EXCLUSIV Deac evoluează în Kazahstan și explică ciudățeniile terenului sintetic: ”Mingea sare rapid și ciudat”

Deac a îmbrăcat de 11 ori tricoul primei reprezentative, în perioada 2010-2011
Deac a îmbrăcat de 11 ori tricoul primei reprezentative, în perioada 2010-2011

Articol de - Publicat luni, 10 octombrie 2016 00:00

Fostul internațional Ciprian Deac, 30 de ani, evoluează în campionatul din Kazahstan, la Tobol, locul 1 în play-out. Explică ciudățeniile terenului sintetic pe care vor evolua mâine ”tricolorii” și mizează pe un succes cu 2-1 al trupei lui Daum.

- Ciprian, ai văzut victoria naționalei la Erevan?
- Sigur. Chiar dacă meciul s-a rupt din start, la eliminarea armeanului și golul din penalty, am văzut o echipă foarte motivată și dinamică. Sunt convins că am fi luat trei puncte și dacă adversarul ar fi jucat în efectiv complet, probabil însă că n-am mai fi înscris de cinci ori. Ceea ce rămâne e însă faptul că au existat niște trasee clare de joc, ne-am creat ocazii, nu am tras frâna nici măcar la 3-0.

-Ce jucători ți-au plăcut?
- Stanciu, în primul rând! E jucătorul pe val, cel mai la modă. Pe bună dreptate! A fost foarte prezent în meci, cu realizări speciale în ofensivă. La fel, Adi Popa poate destabiliza orice defensivă prin viteza lui. Și mai e, bineînțeles, Răzvan Marin, al cărui debut m-a impresionat. Nu l-am urmărit în campionat, fiindcă mi-e mai greu să văd meciurile din țară din cauza diferenței de fus orar, e foarte târziu la noi, dar am remarcat că presa îl promovează constant ca pe o mare speranță. La Erevan a dovedit că așteptările sunt îndreptățite.

"Nu vă închipuiți ce bonusuri au la fiecare meci!"

- Care e adevăratul Kazahstan? La 2-2 cu Polonia sau la 0-5 în Muntenegru?
- Chiar duminică dimineața discutam cu colegii de la echipă și nimeni n-a înțeles ce s-a întâmplat la eșecul lor de la Podgorica. Situația va fi însă complet diferită pe teren propriu, unde apar pentru adversari și problemele legate de terenul sintetic. În plus, știu că ei speră foarte mult de la actuala campanie. Consideră că se pot bate la locurile fruntașe și visează chiar la un loc 3 în preliminarii. Federația le asigură și bonusuri consistente pentru fiecare partidă în parte, dincolo de eventuala primă de calificare. Nici nu vă închipuiți ce bani pot câștiga doar la o singură întâlnire! Până și la amicale au avut anumite bonusuri!

- De ce e atât de complicat să evoluezi pe sinteticul de la Astana?
- Am jucat acolo de vreo trei ori și credeți-mă că e un teren foarte bizar! Mingea sare ciudat, te obligă la un ritm rapid, iar calitatea suprafeței e scăzută. E pusă în urmă cu vreo trei ani și de atunci n-au mai schimbat-o niciodată. Îmi aduc aminte, de exemplu, că la Chiajna, unde e tot artificial, foloseam ghete cu crampoane mixte. Nici asta însă nu funcționează la Astana ca să-ți dea o aderență mai mare la teren. Iar partida se va disputa probabil și cu acoperișul tras peste tribune, fiindcă vremea s-a răcit aici foarte tare, sunt doar cinci-șase grade.

- Care e omul lor numărul unu?
- Colegul meu de la Tobol, Kiznicenko. E atacantul care a marcat ambele goluri cu Polonia. Are cam profilul lui Marica. Se luptă pentru orice minge, are viteză, simte spațiile libere. Nu e simplu de blocat.

"Marchează Stancu și Keșeru"

- Ție cum îți merge în Kazahstan?
- Sunt acum în play-out. Obiectivul cu Tobol era clasarea pe podium, dar, din păcate, lucrurile n-au funcționat așa cum ne doream. Sunt mulțumit că jucătorii sunt aici foarte respectați, salariile sunt plătite la zi, iar nivelul e OK. Astana și Kairat s-ar bate lejer la primele locuri în campionatul României. Evoluează aici mulți brazilieni, precum și africani de echipă națională, iar salariile de top ajung și la un milion de euro pe sezon.

- Încerci un pronostic pentru marți seara?
- Aș zice 2-1 pentru noi, goluri Stancu și Keșeru. Mi-aș fi dorit să mă întâlnesc și eu cu băieții, să-i salut, să le urez succes, dar, din păcate, nu am timp din cauza programului și a distanței față de Astana. Sunt sigur însă că echipa e pusă în gardă că va avea în față o formație a Kazahstanului foarte solidă fizic și care propune deseori o adevărată luptă pe gazon.

"Raț mai are de jucat ani buni"

Deac spune că, din actualul lot, mai ține legătura în special cu Latovlevici, cu care a fost coleg încă de la naționala de tineret: "Am discutat cu el și înaintea partidei de la Erevan. E același băiat entuziast, cu un spirit încrezător incredibil. Îmi place foarte mult cum gândește, cum vede fotbalul și-l respect pentru cât muncește".

Nu crede că Raț e ieșit din cărți pe postul de fundaș stânga: "Eu n-am pus niciodată mare preț pe vârstă atâta vreme cât te ajută corpul să-ți faci treaba pe teren. Pe Răzvan îl știu bine. Are un organism puternic și credeți-mă că mai are de jucat ani buni! Nu degeaba i-au făcut cei de la Rayo un contract pe patru sezoane la 35 de ani!".

"Cred că naționala e un capitol închis pentru mine. Eu mă pregătesc foarte bine, sunt un fanatic al muncii, dar e prea târziu să mă mai întorc la lot. N-am fost eu convocat când eram la Rapid și am făcut cel mai bun sezon!"
Ciprian Deac

500.000 €e salariul lui Ciprian Deac la Tobol, cu care mai are încă un an de contract

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
haideusicfr
haideusicfr  •  10 Octombrie 2016, 11:27

Acum imi dau seama de ce Cipri nu s-a intors la CFR. Desi in vara parca adulmecase....CFR nu e in stare sa-i platesca atatia bani. Succes Deac in continuare!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează