FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

EXCLUSIV Fanii îl vor, UEFA aprobă! Mirel Rădoi a primit undă verde să preia naționala României

Articol de , , - Publicat marti, 19 noiembrie 2019 00:00

Mirel Rădoi a primit ok-ul din partea UEFA și poate fi selecționerul naționalei mari a României. Nu deține licența Pro, dar forul de la Nyon a susținut pentru GSP că el e asimilat ca și cum ar avea respectiva diplomă din moment ce a fost admis la cursuri. 

De astăzi, după 0-5 cu Spania, FRF intră oficial în pregătirea semifinalei de Liga Națiunilor, de la finalul lunii martie, meci care fie ne va scoate definitiv din drumul spre Euro, fie ne va deschide perspectiva unei finale pentru a fi prezenți la un turneu final pe care îl organizăm și noi. 

La acest play-off România va avea un alt selecționer, după ce Cosmin Contra și-a anunțat demisia, iar unul dintre cei care au cele mai mari șanse să fie numiți e Mirel Rădoi, cu rezultate foarte bune în ultimul an, pe banca naționalei de tineret. 

Alegerea lui Rădoi deschide însă o problemă. Are dreptul Mirel să stea pe banca unei naționale de seniori din moment ce nu deține încă licența Pro? „De ce se bate monedă pe varianta Rădoi? El nu are licența Pro, deci iese din start din discuție!” este o poziție care a fost auzită, oficial sau nu, în ultima vreme din partea mai multor oameni de fotbal. 

Gazeta Sporturilor a luat un punct de vedere oficial din partea UEFA, chiar din partea departamentului tehnic, care are în subordine tagma antrenorilor. 
Iar răspunsul îi ridică lui Mirel și ultima barieră în calea numirii la „tricolorii" mari:

„Din punctul nostru de vedere, oricine poate fi selecționer dacă deține licența Pro sau dacă urmează cursurile la zi pentru obținerea respectivei licențe". 

Mirel nu are diploma, dar în urmă cu câteva luni a fost admis la cursurile pentru licența Pro. Deci e eligibil din punctul de vedere al forului de la Nyon pentru a prelua banca primei noastre reprezentative. 

A intrat primul la licența Pro! 

În vară a avut loc examenul de acces la cursurile pentru obținerea licenței Pro. Mirel Rădoi a fost primul și a fost singurul care a avut o medie ce a depășit nota 9.00. Printre cei care au picat s-au aflat Ilie Poenaru, antrenor la Academica Clinceni, dar și Sergiu Radu, fostul atacant al Rapidului.

NUME / MEDIA GENERALĂ 
Rădoi 9,10 
N. Constantin 8,92 
Oct. Chihaia 8,85 
Măldărăşanu 8,74 
Mutu 8,71 

Nu e în situația de la FCSB 

În vara lui 2015, numirea lui Rădoi „principal" la FCSB a produs un imens scandal, inclusiv UEFA s-a sesizat și a amendat clubul lui Becali cu 50.000 de euro fiindcă Mirel era antrenor fără să aibă voie. 

Totuși, acum situația diferă. La acea vreme, Rădoi nu deținea niciun fel de licență, astfel că el nu avea dreptul să ofere niciun fel de indicații în timpul jocului. Acum, el deține licența A și a și fost admis la cursurile pentru obținerea licenței Pro. 

După intervenția și sancțiunea forului de la Nyon, Rădoi nici măcar nu mai avea voie, la meciurile internaționale, să se ridice să ofere indicații. În schimb, acum el e cel care conduce echipa la tineret, chiar dacă nu are licența Pro, dar are o diplomă minimă de antrenor. 

„Riciu" propune o derogare 

Fostul șef al Școlii de Antrenori de la Casa Fotbalului, Mircea Rădulescu, susține că FRF poate apela și la o altă strategie.

„Prin intermediul Comitetului Executiv, se poate propune să i se dea lui Mirel o derogare. E chestie de flexibilitate, mai ales că el și urmează acum cursurile pentru obținerea licenței Pro. Mi-aduc aminte că în Franța a fost un astfel de caz, cu Didier Deschamps, care când a preluat-o pe Monaco, la începutul anilor 2000, nu avea licență, dar Clairefontaine i-a dat derogare pentru că era un nume mare, a adus servicii imense fotbalului din Franța", a declarat Rădulescu. 

FRF a avut înțelegere față de antrenorii care nu erau posesori de licență Pro, dar care activau în Liga 1, însă cu două condiții. Să fi fost ei cei care au promovat în Liga 1 cu respectiva formație și în acel moment să fie în cursul activ de obținere a licenței Pro. În acest caz s-a aflat Daniel Oprița, la Juventus Colentina. 

La U21, FRF și-a driblat singură regulamentul 

În momentul în care Rădoi a fost numit la echipa națională de tineret, vara lui 2018, el nu îndeplinea condițiile de a prelua reprezentativa U21. Nu avea licența Pro și nici nu urma cursurile de obținere a respectivei diplome. Atunci s-a luat decizia ca Adrian Boingiu, posesor al licenței Pro, să stea pe bancă, formal, lângă Mirel, tocmai pentru a exista o persoană cu un astfel de statut, așa cum cer chiar regulamentele FRF. 

SONDAJ GSP.RO 

Cine ar trebui să fie antrenorul României în barajul pentru Euro 2020? 

Mirel Rădoi 29% (16.720 voturi) 
Dan Petrescu 22% (13.084) 
Gică Hagi 15% (8.352) 
Mircea Lucescu 13% (7.070) 
Marius Șumudică 10% (6.051) 
Ladislau Boloni 5% (2.833) 
Mircea Rednic 3% (2.117) 
Altul 3% (2.108) 
TOTAL: peste 60.000 de voturi

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (83)
2146208208751563
Costel Plugariu  •  19 Noiembrie 2019, 15:00

Mirel, stai potolit, nu te baga in asa cloaca de "vedete" care freaca banca rezervelor in fiecare etapa prin Europa !!

3359227140818877
Florian Petcu  •  19 Noiembrie 2019, 14:30

Ne trebuie o politica pe termen lung cu un antrenor ales pe criterii de back ground nu emotional pentru cateva rezultate '' norocoase''. Federatia trebuie sa-si asume o politica de crestere a calitatii campionatului intern fara de care echipa nationala nu va avea de unde sa-si asigure lotul. Scolile de fotbal trebuie stimulate sa produca jucatorii de maine, loturile trebuie intinerite si aruncate in competitii pentru a capata experienta. Am pierdut f.mult in ultimii 15 ani, n-o sa se intample nimic nici cu Mourinho intr-un an sau doi.

2254271094823421
Michele Marinela  •  19 Noiembrie 2019, 13:24

E o mare minciună că UEFA permite ca un antrenor sa antreneze o echipa națională de seniori fara a avea licența PRO. Chiar daca a inceput cursurile pentru aceasta licența. Verificați la UEFA iar cei care au răspândit aceasta știre sa fie sancționați. După caz, moral sau legal. Au mai fost selecționeri fara experiență și s-a ales praful de calificări. Trăim în trecut. Suntem irecuperabili. Numai interese meschine. O rușine!

Vezi toate comentariile (83)
Comentează