FOTBAL  »  NATIONALA  »  SELECȚIONER

EXCLUSIV Marius Șumudică, în locul lui Cosmin Contra la „națională”! FRF a discutat cu antrenorul lui Gazişehir!

Articol de , , - Publicat marti, 17 septembrie 2019 12:42

Devine clar: Cosmin Contra, selecționerul aflat în funcție, mai păstrează doar șanse minime să continue la conducerea „tricolorilor” după preliminariile Euro. Soluția surprinzătoare pe care o ia în calcul Federația e să-l angajeze pe Marius Șumudică, aflat acum la Gazișehir, locul 6 în Turcia.

Naționala va disputa în octombrie și în noiembrie meciurile decisive pentru calificarea la Euro 2020, însă Federația pregătește deja un plan pentru schimbare: Cosmin Contra pleacă dacă nu obține calificarea și ar putea fi înlocuit cu Marius Șumudică! 

600.000 de euroconstituie salariul anual al lui Șumudică la Gazișehir, în Turcia. Contra câștigă 400.000 de euro la FRF, iar Daum încasa în România 540.000 de euro pe an

Situația la zi din grupa preliminară nu arată dezastruos, doar că "tricolorii" n-au câștigat, de fapt, niciun meci contra vreunei formații cu care concurează pentru calificare și ar trebui să progreseze instant ca să le învingă pe Norvegia și pe Suedia, adversarele din cursa de calificare pentru locul al doilea. Contra a înregistrat victorii doar cu Malta și cu Feroe, a adunat conflicte cu unii dintre jucători și întreține o atmosferă tensionată la fiecare acțiune internațională. 

Contractul lui Cosmin cu Federația expiră, oricum, la sfârșitul acestui an și Burleanu se gândește la soluțiile disponibile pentru înlocuirea lui. Marius Șumudică e cel mai nou nume de pe lista președintelui FRF.

Surse din instituție susțin că au existat discuții cu "Șumi", deocamdată doar o chestionare a tehnicianului, pentru a afla dacă ar fi interesat de job, dacă ar avea rost să se păstreze legătura. 

Îl atrage! 

Șumudică a apucat să declare în public de câteva ori: "Nu m-ar atrage un post de selecționer, fiindcă mie îmi place să muncesc zi de zi pe teren, să fiu cu echipa. La națională ai câteva meciuri pe an, e o altfel de muncă. În locul antrenamentelor trebuie să monitorizezi jucătorii, ceea ce nu mi-ar conveni". 

Principiul pe care l-a enunțat în trecut nu mai e neapărat valabil. La 48 de ani, "Șumi" a câștigat bani mulți la Astra, în Turcia și în Arabia Saudită și acum ar fi interesat să-și sporească reputația bifând și echipa națională în CV. 

În discuțiile preliminare cu oficiali ai FRF, el nici nu a refuzat postul, a rămas deschis pentru eventuala dezvoltare a negocierii. Oricum, nu ar prelua postul din Federație mai devreme de începutul anului următor, după ce Contra va fi încheiat campania de calificare la Campionatul European. 

Nici nu s-ar putea despărți imediat de Gazișehir, clubul din Turcia cu care a semnat în vara asta. Trupa din Gaziantep are un început de sezon cu mult mai bun decât s-ar fi așteptat conducerea și suporterii. Nou-promovata e pe locul al șaselea și tocmai a învins-o pe Beșiktaș cu 3-2, într-o partidă în care Gazișehir a condus la un moment dat cu 3-0. 

La Astra și-a creat renumele 

Șumudică a fost un fotbalist bun, campion cu Rapid sub comanda lui Mircea Lucescu, dar nu era unul dintre atacanții români de top. Ca jucător n-a fost internațional. În antrenorat a devenit un nume important din momentul în care a dat lovitura cu Astra, cu care a câștigat campionatul în 2016. În sezonul următor a continuat minunea giurgiuvenilor, care s-au calificat în primăvara Europa League. Traseul care a urmat: Kayserispor, cu care a încheiat la mijlocul clasamentului din Turcia, Al Shabab, din Arabia Saudită, unde a ratat la limită calificarea în Champions League, și Gazișehir, a 6-a din Turcia în momentul de față. 

Ce fac ceilalți antrenori români din străinătate

LADISLAU BOLONI - Antwerp (Belgia) 

EXCLUSIV Marius Șumudică, în locul lui Cosmin Contra la „națională”! FRF a discutat cu antrenorul lui Gazişehir!
  • a ratat accesul în grupele Europa League, l-a eliminat AZ Alkmaar
  • în campionat e pe locul 5, la 3 puncte de liderul Standard Liege, dar are un meci mai puțin disputat
  • în ultima etapă s-a impus pe terenul lui Anderlecht, scor 2-1

RĂZVAN LUCESCU - Al Hilal (Arabia Saudită)  

EXCLUSIV Marius Șumudică, în locul lui Cosmin Contra la „națională”! FRF a discutat cu antrenorul lui Gazişehir!
  • s-a calificat în "sferturile" Champions League Asia
  • în campionat e pe primul loc după 3 etape

COSMIN OLĂROIU - Jiangsu Suning (China)  

EXCLUSIV Marius Șumudică, în locul lui Cosmin Contra la „națională”! FRF a discutat cu antrenorul lui Gazişehir!
  • cu 6 etape înainte de finalul campionatului, e pe locul 5, la 22 de puncte în spatele liderului Guangzhou Evergrande, antrenată de Fabio Cannavaro, echipă pe care "Oli" a învins-o chiar în ultima etapă, scor 3-1

LAURENȚIU REGHECAMPF - Al Wasl (Emiratele Arabe Unite)  

EXCLUSIV Marius Șumudică, în locul lui Cosmin Contra la „națională”! FRF a discutat cu antrenorul lui Gazişehir!
  • a pierdut primele două meciuri oficiale: în Champions League Arabia și în Cupa Emiratelor
  • campionatul încă n-a început

DANIEL ISĂILĂ - Al Hazm (Arabia Saudită)  

EXCLUSIV Marius Șumudică, în locul lui Cosmin Contra la „națională”! FRF a discutat cu antrenorul lui Gazişehir!
  • e pe loc de retrogradare după 3 etape, are un singur punct
  • în ultima etapă a pierdut pe teren propriu scor 0-6

6,5 milioane de euro pe ane salariul pe care îl are Olăroiu în China, cel mai bine plătit antrenor român al momentului

Burleanu a făcut doar alegeri ciudate  

EXCLUSIV Marius Șumudică, în locul lui Cosmin Contra la „națională”! FRF a discutat cu antrenorul lui Gazişehir!

De când a preluat șefia FRF, Răzvan Burleanu s-a aflat de 3 ori în situația de a căuta și numi un selecționer. 

OCTOMBRIE 2014 

  • Pițurcă a demisionat pentru a pleca la Al Ittihad
  • FRF a apelat la Iordănescu, care era directorul tehnic de la Casa Fotbalului. "Puiu" nu mai antrenase de mai mult de 8 ani
  • Echipa s-a calificat la Euro 2016, însă începuse campania foarte bine sub comanda lui Pițurcă, dar la turneul final a terminat pe ultimul loc, după Franța, Elveția și Albania

IULIE 2016  

  • FRF n-a mai dorit să-i prelungească înțelegerea lui Iordănescu după Euro 2016
  • a apelat la un antrenor străin extrem de controversat, Christoph Daum. Nu mai antrenase pe nimeni de 3 ani și jumătate, iar trofeu nu mai câștigase de mai bine de 7 ani
  • Daum a compromis total șansele de calificare la CM 2018 și a fost demis

SEPTEMBRIE 2017  

  • După îndepărtarea lui Daum, FRF l-a ales pe Cosmin Contra, după ce încercase alte două piste: Dan Petrescu și Hagi
  • CV-ul lui Contra nu conține aproape nimic care să-l recomande pentru a fi selecționer: n-a câștigat niciodată un titlu de campion, n-a evoluat niciodată în grupele unei competiții europene, iar precedentele echipe pe care le pregătise, înainte de a prelua naționala, au fost Dinamo și Alcorcon

Selecționerii României în ultimii 20 de ani  

PERIOADĂANTRENOR
1998-1999Pițurcă
2000Ienei
2000-2001Boloni 
2001Hagi
2002-2004Iordănescu
2005-2009Pițurcă
2009-2011R. Lucescu
2011-2014Pițurcă
2014-2016Iordănescu
2016-2017Daum
2017-?Contra

6 calificări la turnee finalea reușit România după 1990, două Mondiale și 4 Europene, toate obținute de doar doi antrenori: Iordănescu și Pițurcă

Hagi nu vrea, Petrescu a mai refuzat 

EXCLUSIV Marius Șumudică, în locul lui Cosmin Contra la „națională”! FRF a discutat cu antrenorul lui Gazişehir!

Înlocuirea lui Contra nu va constitui o misiune foarte simplă pentru Federație. Șumudică e o soluție de pe lista lui Burleanu, în atenția FRF se mai află și alți tehnicieni români. Problema: cei mai mulți sunt greu de adus. Care e situația potențialilor selecționeri: 

  1. Gheorghe Hagi - a răspuns clar înainte să fie ofertat: "Nu se pune problema să conduc naționala câtă vreme eu dețin un club din prima ligă! Ce mi-ar face presa dacă aș convoca jucători de la Viitorul? Vă dați seama ce ar ieși? Aș vrea să mai fiu selecționer, însă numai după ce mă voi retrage de la club!"
  2. Dan Petrescu - a refuzat deja Federația când a fost abordat în urma demiterii lui Christoph Daum. Ca și în cazul lui Hagi, apropierea de Gică Popescu face greu de realizat colaborarea lui cu Burleanu, un dușman oficial al fostului căpitan al Barcelonei.
  3. Mircea Rednic - are un CV suficient de bogat pentru a concura la obținerea postului, doar că FRF l-a ocolit până acum pentru că nu-l consideră suficient de serios. Când a explicat de ce a apelat la Daum, nu la un tehnician român, Andrei Vochin s-a referit la felul cum Rednic și Reghecampf se împart între antrenorat și impresariat, un semn că alegerile lor ar fi putut părea dubioase.
  4. Mirel Rădoi - selecționerul "tineretului" are o imagine excelentă datorită rezultatelor de la Euro U21 de anul acesta și mulți îl consideră potrivit să continue la naționala de seniori colaborarea cu jucătorii români tineri. Doar că Rădoi are CV-ul aproape gol, Euro sub 21 de ani constituie singurul element din istoric. Singura experiență la un club a constituit-o perioada foarte scurtă de la FCSB, pe care a părăsit-o când și-a dat seama că Becali n-avea să-l lase nici pe el să conducă liber. Mirel nu are nici licența Pro, el n-ar avea dreptul să antreneze ca "principal" nici măcar în Liga 1.

Citește și: 

VIDEO Gică Hagi, revoltat de ceea ce se întâmplă la „națională”: „Mai mult respect față de numărul 10” + Cum ar fi procedat „Regele” 

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (52)
kamouniyak
kamouniyak  •  22 Septembrie 2019, 01:24
Postat de anti.cioban pe 20 Septembrie 2019, 20:18

Auzi puiule, de Payet ai auzit tu? vezi ca a jucat in meciul de la Giurgiu terminat 1-1 in 2016. De unde iesit ma? Sumudica ar fi solutia rationala pentru nationala in acest moment, deci in mod evident nu va fi numit.

Bine ma, deci a jucat Payet intr-un meci pe care Astra nu l-a castigat si in care a fost 2-2. Eu vorbesc de meciul pe care l-a castigat Sumudica, 2-1, de s-a calificat, ca au jucat doar Nolan la 37 de ani, Lanzini, fundasul impumutat de la Arsenal Jenkinson (pe alt post decat al lui) si 7 juniori de la West Ham U23, care nici n-au ajuns fotbalisti.

fantasma
fantasma  •  20 Septembrie 2019, 21:18
Postat de kamouniyak pe 20 Septembrie 2019, 10:30

Ma, e incredibil ca la romani Marius Sunudica primeste mai multe voturi intr-un sondaj decat Mircea Lucescu si Loti Boloni!!!!! Sumudica, care duce mana arbitrilor catre zona intima cand da noroc si face "mishtouri" pe la televizor. Spre deosebire de Lucescu si Boloni, care vorbesc cate 5-6 limbi straine si au educatie din strinatate. Ce a facut Sumudica asa extraordinar? A luat o echipa ce termjnase campionatul pe locul 2, formata de Daniel Isaila, si a dus-o pe locul 1 in anul urmator. Ok, performanta buna, dar erau doar 2 echipe in campionat la vrenea aia: Astra si FCSB. Viitorul si Craiova erau la inceput, CFR se zbatea in insolventa la mijlocul clasamentului. Si s-a calificat dintr-o grupa cu Austria Viena si Viktoria Plzen. Iarasi ok, dar totusi.....Aa, si a batut juniorii lui West Ham, ca aia n-au jucat decat cu Kevin Nolan (36 de ani) si inca unul din lotul de Premier League. Pentru asta il vreti voi la nationala?

Mai incredibil e că un tip ca Olăroiu a primit voturi destul de multe...Dacă și ăsta e soluție pt echipa națională,dă- mi voie să spun că Dan Petrescu sau Răzvan Lucescu au nu doar trei clase peste mameluk,dar au și cultură fotbalistică....dar ăștia nu au antrenat și nu vor antrena vreodată o anume echipă de prin București,sau Pipera....

anti.cioban
anti.cioban  •  20 Septembrie 2019, 20:18
Postat de kamouniyak pe 20 Septembrie 2019, 10:30

Ma, e incredibil ca la romani Marius Sunudica primeste mai multe voturi intr-un sondaj decat Mircea Lucescu si Loti Boloni!!!!! Sumudica, care duce mana arbitrilor catre zona intima cand da noroc si face "mishtouri" pe la televizor. Spre deosebire de Lucescu si Boloni, care vorbesc cate 5-6 limbi straine si au educatie din strinatate. Ce a facut Sumudica asa extraordinar? A luat o echipa ce termjnase campionatul pe locul 2, formata de Daniel Isaila, si a dus-o pe locul 1 in anul urmator. Ok, performanta buna, dar erau doar 2 echipe in campionat la vrenea aia: Astra si FCSB. Viitorul si Craiova erau la inceput, CFR se zbatea in insolventa la mijlocul clasamentului. Si s-a calificat dintr-o grupa cu Austria Viena si Viktoria Plzen. Iarasi ok, dar totusi.....Aa, si a batut juniorii lui West Ham, ca aia n-au jucat decat cu Kevin Nolan (36 de ani) si inca unul din lotul de Premier League. Pentru asta il vreti voi la nationala?

Auzi puiule, de Payet ai auzit tu? vezi ca a jucat in meciul de la Giurgiu terminat 1-1 in 2016. De unde iesit ma? Sumudica ar fi solutia rationala pentru nationala in acest moment, deci in mod evident nu va fi numit.

Vezi toate comentariile (52)
Comentează