FOTBAL  »  NATIONALA  »  FCSB

EXCLUSIV Ungaria, strategie anti-România » Nandor Tamas, încă un fotbalist român blocat de la Budapesta să ajungă sub „tricolor”!

Articol de , , - Publicat vineri, 11 octombrie 2019 09:00

După Adrian Rus, apare un alt caz în care de la Budapesta se blochează accesul unui fotbalist în naționalele României: Nandor Tamas, care era considerat mai valoros decât craioveanul Mihăilă în generația 2000, n-a mai fost lăsat să vină la lot de către Academia Puskas.

Se adună situațiile în care, la nivel fotbalistic, România resimte tot mai puternic antipatie din partea Ungariei. 

Un fotbalist român, considerat un foarte mare talent, Nandor Tamas, născut în anul 2000, a dispărut subit de la loturile de juniori, după ce timp de aproape 1 an nu doar că a fost convocat constant, dar era un titular indiscutabil. 
Mai mult, coleg de generație cu Valentin Mihăilă și jucând cam același post cu actualul component al Universității Craiova, se impusese în echipele naționale de U17 și U18, în fața extremei oltene, pe care antrenorii au fost nevoiți să o reprofileze tocmai fiindcă Nandor Tamas avea prestații deosebite. El era în acel moment component al clubului Academia Puskas, din Ungaria, dar era eligibil pentru a evolua pentru România fiindcă s-a născut la Târgu Secuiesc.  

Puskas a refuzat FRF 

Ultima apariție în tricolor pentru acesta a fost în decembrie 2017, când a fost integralist în amicalul cu Italia, când a fost folosit atacant stânga. Apoi, clubul de care aparținea la acea vreme, Academia Puskas, nu i-a mai permis să dea curs solicitărilor din partea FRF. 

El n-a mai fost la nicio acțiune a naționalei U19 în primele 7 luni ale anului trecut, motiv pentru care o delegație de la Casa Fotbalului a mers special în Ungaria pentru a rezolva cazul. Cei de la Academia Puskas au fost însă intransigenți, au susținut că, de fapt, jucătorul și-ar dori să joace pentru Ungaria, astfel că România U19 n-a putut să conteze pe Nandor Tamas nici la grupa de calificare la Euro, în toamna trecută, dar nici la Turul de Elită din primăvara acestui an. 

În rest, toate celelalte vârfuri ale generației 2000 au evoluat: Târnovanu, actualul portar al Iașiului, Petrilă, Sefer, Horșia, Mihăilă.  

În prezent, Nandor Tamas a ajuns în liga secundă din Ungaria, la Csakvar, unde Academia Puskas l-a împrumutat după ce în actualul sezon l-a folosit o singură dată în Liga 1, 12 minute în înfrângerea, scor 0-1, cu Mol Vidi. 

9 meciuria jucat Nandor Tamas pentru Academia Puskas în prima ligă din Ungaria, a reușit să marcheze și un gol

125 de mii de euroe valoarea la care e estimat Nandor Tamas în momentul de față pe transfermarkt

4 meciuriși un gol are Nandor Tamas în echipa națională U18 a României

Încă nu e eligibil pentru maghiari 

Nandor Tamas nu a mai bifat niciun meci al unei echipe naționale de când a îmbrăcat tricoul României la amicalul cu Italia, în decembrie 2017. Ungaria a făcut de atunci demersuri la FIFA pentru a-i obține eligibilitatea pentru a putea evolua în reprezentativele de juniori maghiare, însă până în acest moment forul mondial nu a răspuns afirmativ cererilor oficialilor de la Budapesta. 

Rus, șantajat de Mol Vidi! 

Cazul cu cea mai mare anvergură e cel al lui Adrian Rus. Component al naționalei de tineret în 2018 și în prima jumătate a anului 2019, Rus n-a mai fost lăsat să evolueze la Sepsi și a fost rechemat de clubul care îl împrumutase la formația din Sf. Gheorge, același Academia Puskas. De aici a fost vândut la Mol Vidi, unde a fost titular în prima etapă a campionatului din Ungaria. Apoi, Mol Vidi a primit solicitarea de convocare a lui Cosmin Contra pentru meciurile de luna trecută. A fost momentul în care Rus a fost amenințat de conducerea lui Mol Vidi să nu dea curs acestei solicitări. 

Fotbalistul a încălcat recomandările clubului, motiv pentru care Mol Vidi l-a scos din lotul primei echipe, l-a trimis la gruparea secundă, care joacă în Liga a III-a. Rus n-a cedat, a venit să îmbrace tricoul echipei naționale, a și jucat în partida cu Malta, însă embargoul pe care i l-a impus Mol Vidi tot n-a fost ridicat. Pe 29 septembrie a jucat tot în Liga a III-a din Ungaria, pentru Mol Vidi II. 

EXCLUSIV Ungaria, strategie anti-România » Nandor Tamas, încă un fotbalist român blocat de la Budapesta să ajungă sub „tricolor”!

Fulop, blocat tot de Academia Puskas 

Fostul mijlocaș al Botoșaniului a debutat în echipa națională de tineret în primăvara acestui an. Avusese evoluții foarte bune în Liga 1, unde în precedentele două sezoane a marcat 12 goluri în 36 de partide. Academia Puskas a făcut o ofertă de 400.000 de euro pentru a-l cumpăra, iar Botoșani a acceptat-o. Fulop a făcut apoi parte din lotul extins al lui Rădoi pentru Euro U21, dar ulterior a pierdut turneul final. După ce a ajuns în Ungaria, n-a bifat nici măcar un minut în primele 8 etape ale campionatului. A fost retrogradat la echipa secundă a Academiei și a fost folosit două jocuri în Liga a III-a! Fulop, 22 de ani, nu mai este eligibil pentru U21 în momentul de față. 

EXCLUSIV Ungaria, strategie anti-România » Nandor Tamas, încă un fotbalist român blocat de la Budapesta să ajungă sub „tricolor”!

CUM INTERVINE UNGARIA ÎN FOTBALUL ROMÂNESC 

Budapesta susține Sepsi și Csikszereda 

Guvernul maghiar condus de Viktor Orban și-a făcut un obiectiv din a finanța și a susține cluburile de fotbal din România care au fost construite cu ajutorul etnicilor maghiari din țara noastră. Această informație a fost confirmată oficial de Guvernul de la Budapesta, într-un răspuns pe care l-a oferit solicitării făcute de Gazeta Sporturilor în noiembrie 2018: 
 

„Decretul guvernamental 1801/2016 a decis acordarea de fonduri cluburilor Csikszereda (Miercurea Ciuc) și Sepsi (Sf. Gheorghe). În conformitate cu Decretul guvernamental, cele două cluburi de fotbal au primit câte 1 miliard de forinți (3,2 milioane de euro) prin intermediul Federației de Fotbal din Ungaria, ca beneficiar, pentru dezvoltarea infrastructurii sportive și realizarea altor proiecte de investiții în dezvoltare, în special pentru finanțarea Academiei Csikszereda și a Academiei Sf. Gheorghe. Resursele au fost primite în mod corespunzător, iar auditul conturilor transmise până în prezent este în curs de desfăşurare”.

SEPSI: imnul și steagurile Ținutului Secuiesc... 

La toate meciurile pe care Sepsi le dispută pe teren propriu, gardurile stadionului susţin steaguri cu însemnele Ţinutului Secuiesc. De asemenea, suporterii cântă înainte şi la final imnul ținutului respectiv, dar fredonează şi versurile melodiei Nelkuled, care îi aparţine lui Ismeros Arcok. Prin Ţinutul Secuiesc se înțelege un teritoriu format din judeţele Covasna, Harghita și o parte din județul Mureș.  

Panourile din jurul terenului pe care Sepsi dispută meciurile din campionat conţin aproape în exclusivitate numele unor companii maghiare. Printre acestea: MOL (benzinărie), OTP (bancă), Gyermelyi (paste făinoase), Dioszegi (fabrică de pâine), ultima fiind afacerea patronului de la Sepsi. 

EXCLUSIV Ungaria, strategie anti-România » Nandor Tamas, încă un fotbalist român blocat de la Budapesta să ajungă sub „tricolor”!

 CSIKSZEREDA: Promovare și bază fantastică 

Cu ajutorul milioanelor de euro de la Budapesta, Csikszereda a avut un progres vizibil. A promovat în vară în Liga a II-a, dar, mai important, la Miercurea Ciuc s-a construit o bază care rivalizează chiar şi cu unele existente în Liga 1. În plus, recent s-a inaugurat și instalația de nocturnă, ocazie cu care au fost invitați și au participat șefii FRF, în frunte cu Răzvan Burleanu și Gabi Bodescu. 

PRESA MAGHIARĂ 

M1 TV și Nemzeti Sport, ediții pentru Sepsi și Csikszereda! Postul public maghiar M1 a transmis în direct în vara lui 2017 sărbătoarea celor de la Sepsi Sf. Gheorghe, care au obținut promovarea în Liga 1. M1 a transmis în direct ultimul meci de pe teren propriu al lui Sepsi, după care s-au realizat intervenții live de la Sf. Gheorghe în emisiuni și în jurnalele postului. În plus, cotidianul de sport al Ungariei, Nemzeti Sport, a alocat pagina 1, acum un an, calificării lui Csikszereda, în fața lui Dinamo, în "sferturile" Cupei României. Titlul a fost "Csiki csoda" în traducere "Minunea Csiki". 

EXCLUSIV Ungaria, strategie anti-România » Nandor Tamas, încă un fotbalist român blocat de la Budapesta să ajungă sub „tricolor”!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (35)
3429806407125975
Vasile Cristocea  •  12 Februarie 2021, 17:53

Deci, problemele voastre sunt: 1. Ca un jucator de fotbal, maghiar, alege sa joace (potential) pt Ungaria, nu Romania. 2. Ca guvernul maghiar da bani pt infrastructura sportiva 3. Ca sunt steaguri secuiesti pe un stadion din secuime... Probabil si ca isi permit sa-si vorbeasca limba materna va deranjeaza. 4. Prima pagina a unui ziar din Ungaria. Bravo mai gsp. Asta da gurnalism. Hai ca aveti loc la #***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

piet
piet  •  11 Octombrie 2019, 14:24

acum ca s-a schimbat guvernu' noul prim ministru ORBAN va investi la GYOR ca s-a le faca in ciuda ungurilor, si va desfiinta si CSM BUCURESTI ca s-ai faca in ciuda si lui GABI SZABO!

142230083666121
Sipotean Adrian  •  11 Octombrie 2019, 13:11
Postat de hmmmm pe 11 Octombrie 2019, 12:01

Corect ce se spune pe aici, maghiarii au facut investitii in timp si acum incepe sa se vada desi sunt inca sub noi (probabil ca nu pentru mult timp... din pacate pentru noi). Cu baiatul asta treaba este simpla: vrea sa joace pentru noi sau pentru Ungaria? trebuie avuta o discutie direct cu el si convocat o data la nationala mare, introdus 1 minut pe final si gata! Cu Fulop se face mare tam-tam, dar daca este atat de bun, de ce nu a fost convocat la nationala mare? Asa si cu acest baiat, este exceptional dar abia daca are loc intr-o echipa din liga a 2-a din Ungaria! Mi se pare o furtuna intr-un pahar cu apa, un nationalism ieftin si de prost gust.

La echipe de club sa zic ca suntem cam la egalitate avand in vedere ca MOL Fehérvár Football Club a fost anul trecut in grupele EL si anul acesta Frencvaros, plus ca dubla Craiova cu Honved m-a dezamagit profund, ma asteptam mult mai mult de la Craiova. La nivel de echipa nationala e greu de zis avand doi jucatori titular la Leipzing in CL plus altul la Salzburg in CL. Ca si rezultate la Euro2016 au ajuns in optimi, castigat o grupa cu Islanda, Austria si Portuglia.

Vezi toate comentariile (35)
Comentează