FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

EXCLUSIV Unicul supraviețuitor al primului derby Steaua - Dinamo se ia de Daum: "Să ridice mâna și să se ceară afară"

Articol de - Publicat miercuri, 14 iunie 2017 09:00

La 92 de ani, fostul portar Nicolae Szoboszlay, o legendă a celor de la U Cluj, este dezamăgit de jocul echipei naționale și de selecționerul german.

Este singurul supraviețuitor al echipei Universității Cluj aflată în bejanie după Dictatul de la Viena. "În 1943, apăram la Aiud și am avut marea șansă să jucăm la Sibiu și la Aiud două partide amicale cu U Cluj. Am apărat bine, m-au plăcut și așa am ajuns să mă transfer la ei. Ce echipă, ce atmosferă erau atunci!", își amintește zâmbind Nicolae Szoboszlay, acum în vârstă de 92 de ani.

Până la apartamentul său, are de urcat două etaje. O face sprinten, în ciuda vârstei și a unei recente operații după o fractură de femur. "Așa mi-am făcut recuperarea, urcând scările astea de câte 3-4 ori pe zi", spune el. În casă este o ordine desăvârșită, pereții sunt tapetați cu diverse postere cu echipe de fotbal. Într-o vitrină sunt strânse zeci de diplome adunate de-a lungul anilor.

A fost portar la U Cluj, la Steaua, la Tg. Mureș, la Iași, a fost coleg cu marii fotbaliști ai României, cu Petchovski, cu Bodola, cu Baratki. A apărat poarta Stelei în primul Derby cu Dinamo, în 1948, pierdut de echipa Armatei cu 1-0: "Atunci mă numeam Săbăslău, că omul trimis la București, să îmi facă legitimația, nu s-a descurcat cu numele meu și m-a trecut așa. A durat ceva să îmi schimb numele cu cel adevărat pe legitimația de joc". A evoluat și pentru echipa națională B, a fost antrenor pricipal și secund la U Cluj, este o legendă vie a "șepcilor roșii".

"Am pus pixul jos, nu aveam ce nota"

Sâmbătă seară, Loj Baci, cum îi spune lumea prin Cluj, a urmărit meciul Polonia- România sperând într-o minune care n-a mai venit. "Îmi luasem și o foaie de hârtie, să notez asectele tactice ale jocului.

Dar după 10 minute am lăsat pixul jos. Nu aveam ce să scriu, era clar totul. Lucrurile mergeau într-o singură direcție. Poate la factorul moral am contat puțin, în sensul că ai noștri au vrut. Dar e prea puțin, polonezii ne-au dominat copios la toate capitolele, fizic, tehnic, tactic. Le-a fost foarte ușor.

Am remarcat doar doi jucători de la noi. Poate nu întâmplător, titulari la echipele lor de club. Pe Tătărușanu, care ne-a salvat de câteva ori, și chiar pe Florin Andone, deși a fost lăsat extrem de izolat".

"E consecința stării morale precare a fotbalului nostru"

Fostul jucător și tehnician este de părere că "Daum a greșit cu planul său de a juca pe contraatac. Trebuie să ai jucătorii care să poată susține un asemenea joc.

Dar nu e el singurul vinovat pentru felul în care arată echipa națională. E consecința stări morale a fotbalului românesc. Păi, uitați-vă la Lewandowski. Soția lui este specialistă în fitness.

La cât de mare jucător este el, acceptă programul pe care i-l impune ea. Iar la noi, cei de la echipa de tineret au băut în avionul care îi ducea în cantonament.

Fac și eu această comparație. Pentru că, de exemplu, Nedelcearu are calități. Dar are probleme de educație, de moralitate. Ne lipsește acea dorință de a progresa, de a fi mereu mai buni.

Nu putea echipa națională să arate altfel decât ce vedem în campionatul nostru. Cred că orice antrenor ar veni acum, n-ar putea schimba prea mult lucrurile. Daum poate că este bun, dar nu îndeajuns pentru ce avem noi nevoie, nu e selecționerul potrivit pentru noi".

"La 2-0, polonezii se gândeau la următorul joc"

Nicolae Szoboszlay explică ușorul reviriment al României de pe final prin relaxarea polonezilor: "La 2-0, ei au simțit că au câștigat deja meciul, că nu putem să le facem față. Nu că au lăsat-o mai moale, dar în subconștient n-au mai forțat.

Nu aveau de ce. Nu s-au repezit deloc, au așteptat, au pasat, au construit. Putea să se termine și mai rău". Bătrânul clujean este categoric în privința lui Christoph Daum: "Este atât de încărcat de nereușită încât ar trebui să plece, să se deblocheze cumva atmosfera la echipa națională. Poate că o altă concepție ar produce o schimbare în bine.

Au greșit grav și cei care l-au adus. Am văzut că nu vrea să plece. Normal, la cât câștigă! Dar corect ar fi să ridice mâna și să se ceară afară! Educația lui germană ar trebui să îl determine s-o facă! Dacă are demnitate, să plece! Îl vedeam pe imaginile de la televizor. Acolo, pe bancă, trist, speriat, dărâmat, fără reacție. Mi-a dat senzația unui om cu caracter slab, a unui selecționer depășit de evenimente"

Szoboszlay nu crede că va veni pe stadion să vadă partida amicală de mâine pe care "tricolorii" o vor disputa cu Chile. "La vârsta mea, e mai greu să merg pe stadion. Oricum, mi-e teamă că va fi o atmosferă încărcată, jenantă. Că publicul din Cluj va reacționa după eșecul lamentabil din Polonia. Și nu vreau să asist la așa ceva".

"De la bun început, am închiriat jumatatea noastră de teren și, din când în când, mai făceam câte o vizită, parcă de curtoazie, spre careul lor. A fost unul dintre cele mai slabe meciuri ale României pe care le-am văzut eu. Și, slavă Domnului, am văzut destule, la anii mei" Nicolae Szloboszlay, fost internațional

"Când am avut o echipă națională puternică, a fost pentru că acei fotbaliști, pe lângă calitățile fizice și tehnice, le aveau și pe cele morale. Acum putem să ne luăm de mână cu Ungaria, să dansăm împreună un ceardaș și o horă"Nicolae Szloboszlay, fost internațional

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează