FOTBAL  »  NATIONALA  »  EURO 2019

FRANȚA U21 - ROMÂNIA U21 // România U21, la un pas de un record vechi de 38 de ani! Ce performanță pot egala elevii lui Mirel Rădoi

România u21 // FOTO: Raed Krishan
România u21 // FOTO: Raed Krishan

Articol de - Publicat duminica, 23 iunie 2019 12:26

România U21 se duelează luni, de la ora 22:00, cu Franța U21 în ultimul meci din grupele EURO 2019. „Tricolorii” au nevoie de un egal pentru a se califica în semifinale. Doar trei generații ale României au reușit calificări în semifinalele unui turneu final: ultima e bronzul Mondial al lui Gabor & Co. din 1981

  • Franța U21 - România U21 va fi în direct pe TVR 1 și TVR HD, luni, de la ora 22:00, și liveTEXT, foto, video pe GSP.RO.
  • Echipa GSP, formată din Răzvan Luțac (reporter), Vlad Nedelea (reporter), Raed Krishan (foto) și Cosmin Nistor (video), e în cantonamentul naționalei din Italia și transmite de la fața locului toate detaliile despre  Euro 2019.

Echipa națională U21 mai are nevoie de un punct mâine, contra Franței, pentru a fi sigură de semifinale. Un penultim act pe care echipa națională de seniori l-a ratat in extremis contra Suediei, la CM 1994, și de care a despărțit-o un singur joc la Euro 2000, 0-2 cu Italia în „sferturi”.

Cele două eșecuri ale seniorilor au prelungit hiatusul insucceselor și al lipsei României dintr-un careu de ași. Care a fost atins ultima oară în 1981, la singurul CM U20 din istoria noastră. Însă și de două ori în anii '60, când "tricolorii" U18 au ajuns chiar în două finale, ambele câștigate.

1981. CM U20 - Australia - loc 3

Acum aproape 4 decenii, generația "cangurilor", cu fotbaliști crescuți la Luceafărul, răspândiți la echipe din toată Liga 1, de la Corvinul la Jiul, Galați, Steaua, Dinamo sau FC Argeș, a ajuns până în finala mică a Mondialului, câștigată contra Angliei (1-0). Da, tot contra Angliei, victima noastră preferată. În semifinale, Germania ne-a învins în prelungiri, scor 1-0, gol marcat de Alfred Schön în minutul 103. 

Parcurs

1-1 cu Brazilia (grupe)
1-0 cu Coreea de Sud (grupe)
1-0 cu Italia (grupe)
2-1 cu Uruguay ("sferturi")
0-1 cu Germania (semifinală)
1-0 cu Anglia (finala mică)

Echipa din finala mică: Lovaș - Eduard, Rednic, Vuscan, Marin Matei - C. Ilie, Balint, Fîșic - D. Zamfir, Sertov, Gabor

„O frumoasă performanță, după o evoluție remarcabilă”Sportul Românesc

 

 

1962. CM U18 - România - loc 1

Cel mai mare succes din istoria echipelor naționale ale României și singurul loc 1 obținut vreodată a fost unul cu cântec. Pentru că doar unul dintre titularii din finală, rapidistul Jamaischi, avea vârsta necesară pentru a evolua în competiție.

Restul fotbaliștilor erau cu mult trecuți de limita de vârstă. Mai mult, competiția a fost un fiasco - într-una dintre grupe a jucat inclusiv un prim „11" al Brașovului. Care, deși n-avea drept de a accede în fazele eliminatorii, a reușit un egal cu Italia, 1-1. Și a terminat competiția neînvinsă.

Pentru ca tabloul să fie complet, Cehoslovacia a luat locul trei după ce s-a dat cu banul, finala mică terminându-se la egalitate :) 

Parcurs

2-2 cu Belgia (grupe)
0-0 cu Portugalia (grupe)
3-0 cu Germania de Vest (grupe)
4-0 cu Turcia (semifinale)
4-1 cu Iugoslavia (finală)

Echipa din finală: Suciu - Pal, Petescu, Răcelescu - Jamaischi, Popescu - Matei, Dumitriu II, Fl. Voinea - Gergely, I. Haidu

„Joc splendid, victorie categorică!”
Sportul Românesc

1960. CM U18 - Austria - loc 2

A fost, probabil, cel mai bun turneu făcut de România până în ultimul act. Evoluția din grupe este una incredibilă, cu victorii la scor împotriva unor forțe ale continentului.

Mai mult, și-n semifinale s-au marcat 4 goluri contra gazdei competiției, Austria. Totuși, românii n-au mai putut face nimic în ultimul act, când Ungaria, una dintre cele mai bune echipe ale perioadei postbelice pe continent, a învins cu 2-1. Sportul Popular amintea că echipa a ratat un 11 metri în repriza a doua, iar ocaziile „tricolorilor„ au fost numeroase, o echipă sudată pe scheletul Steagului Roșu, cu Năftănăilă și Gane în mare formă. 

Parcurs

3-0 cu Belgia (grupe)
4-1 cu Franța (grupe)
5-1 cu Spania (grupe)
4-1 cu Austria (semifinale)
1-2 cu Ungaria (finală)

Echipa din finală: Florea - Ivan, Ilie Stelian, Andrei - Rada, Surdan - Pârcălab, Năftănăilă, Gane, Badea, Iacob

„După o luptă dramatică, reprezentativa R.P. Române a pierdut la limită finala cu R.P. Ungară”
Sportul Românesc

VEZI ȘI:

Toate calculele pentru România U21 în semifinale: putem întâlni Spania U21 sau Germania U21

EURO U21 2019 » CLASAMENT GRUPA C

EURO U21 2019 » PROGRAMUL GRUPEI C

18 iunie

21 iunie

24 iunie

  • 22:00 - Franța - ROMÂNIA (Cesena)
  • 22:00 - Anglia - Croația (Serravalle, San Marino)

Citește și:

Pericol major pentru Mirel Rădoi: 6 nume grele sunt la un pas de suspendare pentru o eventuală semifinală

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close