FOTBAL  »  NATIONALA  »  GERMANIA U21 - ROMÂNIA U21

GERMANIA U21 - ROMÂNIA U21 // E momentul! 3 altfel de motive pentru care o calificare în finală ar fi MAGICĂ pentru România: de la natalitate până la „factorul” Piața Universității și identitatea internațională

România U21 e în fața unei performanțe de excepție // FOTO: Raed Krishan
România U21 e în fața unei performanțe de excepție // FOTO: Raed Krishan

Articol de - Publicat joi, 27 iunie 2019 08:55

GERMANIA U21 - ROMÂNIA U21 // România U21 joacă azi cu Germania U21 în semifinalele Campionatului European de tineret, „tricolorii” fiind la 90 de minute de o performanță colosală. 

  • România U21 va juca împotriva Germaniei U21 în semifinalele EURO 2019, azi, de la ora 19:00, ora României.
  • Partida se va juca la Bologna, pe „Stadio Renato Dall'Ara”

În plan sportiv, naționala lui Rădoi are multiple surse de motivație pentru a ajunge în finală: cotele jucătorilor pot „exploda”, aceștia au șansa să prindă transferuri la care nici nu visau în urmă cu o lună, iar fotbalul românesc poate să se ridice după o îndelungată perioadă de obscuritate.

GSP.ro a întocmit, totuși, și câteva borne care ar putea fi atinse în plan social în cazul accederii în finală, sau, mai mult, cuceririi trofeului.

1. „Factorul” Piața universității

A trecut mult timp de cand Piața Universității sau alte puncte fierbinți din Capitală n-au mai fost „lăcașul” unei bucurii colective provocate de o performanță sportivă. Mulți dintre noi, poate din aceeași generație cu băieții lui Rădoi, nici n-au prins așa ceva.

Măcar pentru o vară, să „eliberăm” Piețele de proteste și intervenții de orice fel, de mitinguri politice și discursuri electorale. Să restricționăm traficul și din alte motive si să ne bucurăm la fel cum am văzut pe YouTube!

2. „Baby boom” și la noi?

Mai suntem doar 19 milioane. Nu e puțin?

Fotbalul apropie. În 2016, după ce naționala Islandei a eliminat Anglia de la EURO, natalitatea din micuțul stat nordic a crescut vertiginos. Studiile au arătat că maternitățile din Reykjavík și din celelalte orașe islandeze au înregistrat un număr-record de nașteri, la nouă luni după victoria imensă care a trimis Anglia acasă.

foto: Guliver/Getty Images

Un alt caz celebru vine din Spania. Prin golurile sale decisive, cu Chelsea în Liga Campionilor, în semifinale competiţiei din 2009, şi prin cel din finala Campionatului Mondial din 2010, cu Olanda, Andres Iniesta a crescut rata natalităţii în ţara sa, iar copiii născuți au devenit cunoscuţi drept „Generaţia Iniesta”. „Sau Generația Baby-Boom”, așa cum au mai numit-o ibericii.

Deci, nu încercăm și noi? ;)

3. Goana după identitate

Că vrem sau nu să acceptăm, suntem cunoscuți în afara granițelor țării în special pentru magia Nadiei Comăneci, pentru geniul lui Hagi, pentru nonșalanța lui Ilie Năstase. Mai nou, pentru „fenomenul” Simona Halep. Și pentru Dracula, dar asta-i altă discuție.

De la Istanbul până la Bogota sau Tokyo, oamenii rostesc, pe dialectele lor, numele celor de mai sus atunci când sunt întrebați despre România. Dacă n-am avut pictori renascentiști sau actori de Holywood, identitatea ne-a fost creată și prin sudoarea marilor noștri sportivi.

Poate a venit momentul să lărgim lista și să ne raportăm mai mult către prezent, oferindu-le străinilor alternative atunci când sunt puși sa ne caracterizeze țara.

Vezi și: Cum prefațează Bild semifinala de la Euro: „Est-europenii au provocat primul scandal, acuză teoria conspirației”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (8)
1504004369616500
Florea Virgil  •  27 Iunie 2019, 14:08

Cu Germania meciul nostru este, în fapt, unul istoric/ A început demult și se desfășoară în etape. Asrăzi el are etapa de tenis și apoi cea de fotbal. Simona poate să dea un semnal băieților în Bologna astfel încât ei să o salute cel puțin în același mod. Cu o victorie. Acum, din fericire, previzibilă. Germania nu a fost dintotdeauna ceea ce vedem noi azi. Că, s-a ridicat în secolul trecut, este adevărat .A beneficiat de suport internațional ceea ce i-a permis să devină o forță în UE câțiva zeci de ani mai târziu. Vor fin tot 11 băieți și la ei, după cum zicea și Pașcanu. Deseară va fi 2-0 România Germania, după victoriile la tenis și la fotbal. HAI ROMÂNIA.

panalexan
panalexan  •  27 Iunie 2019, 12:50
Postat de graph pe 27 Iunie 2019, 11:49

Articol ratat, asemenea oricărui neica nimeni care se dă antropolog. Ideea de a "elibera" Piața Universității de proteste este o aberație începând cu argumentul că nu este ocupată de așa ceva și încheind cu faptul că protestele sunt semnul unei societăți sănătoase din punct de vedere democratic. În plus, imaginile din anii '90 veneau pe fondul unui nivel de trai scăzut cu multe insatisfacții, iar bucuria în fotbal era mai mult un refugiu decât o mulțumire.

apreciez comentariul Dvs. - totusi am o intrebare: daca acum o ducem mai bine ca in anii 90, de ce protestam? nu e o contradictie in termeni? multumesc

radu876
radu876  •  27 Iunie 2019, 12:48

rau am cazut daca a ajuns prilej de iesit in strada si de sex salbatic un meci dintr-o competitie de care nu ar fi auzit nimeni in tara daca nu ne-am fi calificat.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează